Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 фев. 2014, 18:45 ч.

Мами в Сърбия и бивша Югославия

  • 8 712
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 169
Здравейте, мили съфорумки!

Бих искала  да съживим темата прекъсната през 2012   и да станем по-активни. Надявам се, че има какво да си споделим Simple Smile

# 1
  • Мнения: 10
Ето ме и мен тук.

# 2
  • Мнения: 1
Здравейте има ли вече хора???

# 3
  • Мнения: 1
ima hora,ima...

# 4
  • Мнения: 6
Здравейте мами в Сърбия!

Интересува ме как е живота в Сърбия - инфраструктура, здравна система, училища, жилища ... въобще всичко. Всяка информация ще ми е от полза.

Освен това какво ви липсва от България.

Благодаря ви предварително.

# 5
  • Мнения: 13
Здравейте,

пиша ви един казус, който се опитвам да разплета от няколко дни и наистина ще ми е много полезно ако тук има някой, който вече е преминал през подобна ситуация.  Малко съм объркана от цялата документация, която прочетох и се нуждая от конкретен опит на някоя от вас.

Скоро разбрах, че съм бременна (дано всичко е наред!) и тъй като таткото е сърбин, планираме да се преместя там и да се оженим. Работя на трудов договор и с моя работодател сме се разбрали да върша работата си дистанционно от там, докато не изляза в болничен и после в майчинство. До тук всичко е супер, но с оглед на положението в което се намирам ще ми се налага да използвам здравни услуги, както по проследяванет на бременността ми, така и за самото раждане.
От това което се запознах се спрях на две възможности:
1. Използване на европейска здравна карта
По силата на тази спогодба- http://www.zso.gov.rs/doc/sporazumi/Bugarska/Bugarski.pdf , от 2014г. българите биха могли да използват европейската здравна карта там. Въпросът е дали проследяване на майчинство и раждане влизат в услугите, които тя предоставя?  Информация в тази насока дава  до някъде Решение № 195 от 23.03.2004 г. на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти (АК), според което " бременността и раждането попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи, поради което необходимата медицинска помощ при временен престой в друга ДЧ се предоставя единствено срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност – без ограничения във вида на помощта. Същото се отнася и за студентките, на които предстои раждане в друга ДЧ. Бременните жени, осигурени в друга ДЧ и пребиваващи временно в България (вкл. и като редовни студентки), трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар, който да ги включи в своята пациентска листа за срока на престоя им у нас – до раждането на детето. Необходимите медицински грижи (извънболнична помощ, специализирана помощ, лабораторни изследвания, болнична помощ и раждане) се получават по реда, определен за гражданите на съответната държава" 
Някоя от вас възползвала ли се е от здравната си карта за проследяване на бременност и раждане?
2. Втората възможност, на която се натъкнах, е прехвърляне на здравни осигуровки, тъй като между страните ни има спогодба. От НЗОК ми казаха, че това е възможно, но обясниха, че трябва да представя документ от работодател, че ще работя от Сърбия, което аз разтълкувах като документ за командировка. Дали някоя от вас е прехвърляла здравните си права в Сърбия?
Като цяло това е моето питане и възможностите на които съм се спряла. Убедена съм, че тук има дами, които са преминали през тази ситуация и със сигурност ще могат да ми дадат информация от първо лице за заплетения, но така важен за мен, казус.
Благодаря предварително на всички!

Общи условия

Активация на акаунт