Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 фев. 2014, 18:45 ч.

Мами в Сърбия и бивша Югославия

  • 8 652
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 167
Здравейте, мили съфорумки!

Бих искала  да съживим темата прекъсната през 2012   и да станем по-активни. Надявам се, че има какво да си споделим Simple Smile

# 1
  • Мнения: 10
Ето ме и мен тук.

# 2
  • Мнения: 1
Здравейте има ли вече хора???

# 3
  • Мнения: 1
ima hora,ima...

# 4
  • Мнения: 6
Здравейте мами в Сърбия!

Интересува ме как е живота в Сърбия - инфраструктура, здравна система, училища, жилища ... въобще всичко. Всяка информация ще ми е от полза.

Освен това какво ви липсва от България.

Благодаря ви предварително.

# 5
  • Мнения: 13
Здравейте,

пиша ви един казус, който се опитвам да разплета от няколко дни и наистина ще ми е много полезно ако тук има някой, който вече е преминал през подобна ситуация.  Малко съм объркана от цялата документация, която прочетох и се нуждая от конкретен опит на някоя от вас.

Скоро разбрах, че съм бременна (дано всичко е наред!) и тъй като таткото е сърбин, планираме да се преместя там и да се оженим. Работя на трудов договор и с моя работодател сме се разбрали да върша работата си дистанционно от там, докато не изляза в болничен и после в майчинство. До тук всичко е супер, но с оглед на положението в което се намирам ще ми се налага да използвам здравни услуги, както по проследяванет на бременността ми, така и за самото раждане.
От това което се запознах се спрях на две възможности:
1. Използване на европейска здравна карта
По силата на тази спогодба- http://www.zso.gov.rs/doc/sporazumi/Bugarska/Bugarski.pdf , от 2014г. българите биха могли да използват европейската здравна карта там. Въпросът е дали проследяване на майчинство и раждане влизат в услугите, които тя предоставя?  Информация в тази насока дава  до някъде Решение № 195 от 23.03.2004 г. на Административната комисия за социална сигурност на работници мигранти (АК), според което " бременността и раждането попадат в обхвата на неотложно необходимите медицински грижи, поради което необходимата медицинска помощ при временен престой в друга ДЧ се предоставя единствено срещу представяне на валидна ЕЗОК и документ за самоличност – без ограничения във вида на помощта. Същото се отнася и за студентките, на които предстои раждане в друга ДЧ. Бременните жени, осигурени в друга ДЧ и пребиваващи временно в България (вкл. и като редовни студентки), трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар, който да ги включи в своята пациентска листа за срока на престоя им у нас – до раждането на детето. Необходимите медицински грижи (извънболнична помощ, специализирана помощ, лабораторни изследвания, болнична помощ и раждане) се получават по реда, определен за гражданите на съответната държава" 
Някоя от вас възползвала ли се е от здравната си карта за проследяване на бременност и раждане?
2. Втората възможност, на която се натъкнах, е прехвърляне на здравни осигуровки, тъй като между страните ни има спогодба. От НЗОК ми казаха, че това е възможно, но обясниха, че трябва да представя документ от работодател, че ще работя от Сърбия, което аз разтълкувах като документ за командировка. Дали някоя от вас е прехвърляла здравните си права в Сърбия?
Като цяло това е моето питане и възможностите на които съм се спряла. Убедена съм, че тук има дами, които са преминали през тази ситуация и със сигурност ще могат да ми дадат информация от първо лице за заплетения, но така важен за мен, казус.
Благодаря предварително на всички!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт