Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 298
Здравейте!
Имам следния проблем - синът ми е на 6 години, навърши ги миналата неделя. Мислех да го пусна на училище наесен, на 6 и половина, защото другият вариант е да чакам, докато стане на 7 и половина. Сега обаче изпитвам големи колебания. Ще изброя факторите:
 - Той може да чете, да пише, елементарни сметки и е схватлив (какво да прави още една година вкъщи?)
 - Много боледува, поради което, въпреки опитите ми, досега не успя да тръгне на градина. В резултат е необщителен и леко притеснителен с непознати деца, а много добре се разбира с възрастни
 - Дребен е за възрастта си и не е агресивен
 - Малко е непохватен и бавен

Опитах да го пусна направо на предучилишна тази учебна година, но ходи 2 месеца, направи пневмония и сега от 3 месеца е пак вкъщи.
Влизането в училище е много важен момент, защото въвежда децата за пръв път в общество, където трябва да се справят сами и ме се иска да е добре подготвен за това, а не да се чувства "смотан" и тормозен.

Искам да ви попитам - вие как сте постъпили с вашите деца  - за по-ранния или по-късния първи клас сте?
И един, не съвсем свързан с темата въпрос - предучилищната група в момента задължителна ли е по закон, или не?

# 1
 • София
 • Мнения: 31 888
Мъж ми е решил, че Дияна трябва да тръгне на училище на 6.7г.

Но тя в момента е във 2ра група, което значи, че есента трябва да я запиша на предучилищна и да прескочи една група в градината. Знам, че не ги учат чак толкова неща в тази градинската предучилищна, но и аз се колебая. До есента трябва да реша.

Дияна е родена февруари месец 2001ва. Ако я оставя да върви с децата от групата на у-ще ще тръгне на 7.7г.

Спомням си, че преди години задължаваха родителите на деца родени в 1вата 1/2 на годината да ги записват в 1ви клас на 6г.

Мисля, че има разлики м/у предучилищните занимални в градината и тези, които са към училищата.

Дияна е на 5г и до сега не е боледувала от шарка, което значи, че ще ги кара в у-ще Sad

# 2
 • София
 • Мнения: 5 319
Предучилищната група е задължителна за всички деца. Тези които ходят на градина си я изкарват в детската градина, а тези които не-трябва да я карат към училището. Тя е на половин ден, сутрин.
Иначе и моят син е априлски, но съм решила да изчакам да си навърши седемте годинки и тогава на училище, по-рано не виждам смисъл.

# 3
 • София
 • Мнения: 3 418
Дъщеря ми е родена на 10.02.2000 и ние бяхме пред същата дилема.
Тя чете, смята, много е общителна, обаче много боледува и решихме да я оставим за първи клас на 7,7год.(дано дотогава да поизрасте и да не се налага да остъства много от училище).
 
 Майка ми е учител на деца 1-4 клас и казва, че на 100 деца се пада само едно дете което да не е навършило 7 год. Тя беше и основният подстрекател да я оставим за догодина да бъде първолаче.

# 4
 • София
 • Мнения: 8 878
За да тръгнете в първи клас Ви е необходимо свиделство за завършена предучилищна група.Ще Ви го дадат ли при положение,че от 3 месеца детето не е ходило?
За боледуването аз съм на мнение,че ако не сега то после ще боледува в училище. Това го казвам от личен опит,ходила съм само на предучилищна,  поради същата причина и после в училище ела да видиш,дори и сега си спомням как боледувах.
Иначе личното ми мнение е че детето не трябва да се дава на училище по-рано. Въпреки,че е умно и схватливо,остави го да си поживее още една година, веднъж започне ли да учи няма спиране!
А за да не се чувства "смотан и тормозен" както се изразяваш ти,пробвай се пак да го пуснеш на предучилищна!
Успех каквото и да решите!


 Майка ми е учител на деца 1-4 клас и казва, че на 100 деца се пада само едно дете което да не е навършило 7 год. Тя беше и основният подстрекател да я оставим за догодина да бъде първолаче.
С това не съм съгласна!Само в класа на сина ми има поне 5 дечица с него,които са родени след 15.09 на съответната година и поне 2 на следващата година!

# 5
 • Мнения: 510
Моята дъщеря ходи на детска градина,сега предучилищната й е на същото място.
Ще тръгне  на училище на 6г 9 месеца и нещо...Ако решението за тръгване не беше взаимно ,взето от трима ни и най-вече от детето,аз нямаше да я пусна  Naughty,поради ред причини,аз също съм раждана ноември и съм тръгнала преди 7г ,но не го одобрявам.
Детето ми чете гладко,нивото му е на посредствен четвъртокласник,по отношение на четенето,с математиката по-скоро се справя,но нищо повече.
Не това са факторите,които определят има ли училищна готовност едно дете,а психологическата и социална зрялост.
Психолозите,които познавам, ме посъветваха да я задържа още една година,аз смятам,че имат достатъчно силни аргументи,но... тя и баща й са категорични,а и приятелките й,родени също октомври-ноември ще тръгват-та май това е емоционалната й причина Wink
Макар че още не сме нваправили избора си за училище Sad

# 6
 • София
 • Мнения: 3 418

 Майка ми е учител на деца 1-4 клас и казва, че на 100 деца се пада само едно дете което да не е навършило 7 год. Тя беше и основният подстрекател да я оставим за догодина да бъде първолаче.
С това не съм съгласна!Само в класа на сина ми има поне 5 дечица с него,които са родени след 15.09 на съответната година и поне 2 на следващата година!

Аз съм се изразила неправилно - става дума за деца които навършват 7 год в следващата година(а не тези деца които си тръгват с набора и навършват 7 год в периода 15.09.-31.12) .
Също така мисля, че стана ясно - това са наблюдения на майка ми, при нея ситуацията е такава.

# 7
 • Мнения: 7 827
След като майчината ти интуиция ти казва, че детето не узряло за училище не го пускай. Но за да се научи да общува с връстниците си трябва да го пускаш поне на градина или забавачка. Разбирам, че се притесняваш за здравето му, но ако беше вече ученик дали щеше да си стои 3 месеца в къщи  Rolling Eyes ... Може да се посъветваш с лекар дали не е добра идея да го запишеш на някакъв спорт хем ще укрепне здравето му, хем и там ще общува с деца.
Успех в избора  Simple Smile.

# 8
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 979
синът ми е на 6 години, навърши ги миналата неделя....

Тези 2 комбинации (син, при това роден чак февруари), плюс останалите, изброени от теб характеристики ми дават направо верния за теб отговор:

 ОСТАВИ СИ ДЕТЕТО С НАБОРА МУ! Peace

1г. значи много във всяко отношение - и физично и психично и емоционално. А ученика е голяма отговорност и задължения...Не е като в ДГ - днес може да отидеш, но утре може и да не отидеш (независимо дали е заради болест или родителска/детска прищявка).

# 9
 • Мнения: 99
Ами чесно казано и ние с в същата ситуация.Моят син е роден декември 99г. В момента ходи на предучилищна в училище. Бях много доволна от градината и за мене е много по- лесно да е там цял ден, но детето може да чете и пише от 4.5годишен. Никой не го е насилвал сам изявява желание за учене.Прецених ,че за него е по-добре да свиква от сега. И той беше доста "скроме" и неагресивен, но в тази среда вирзо се адаптират да се справят сами. От както ходи на предучилишна определено е праснал, оправя се сам много по-добре,изгради си навик,от вратата почва домашните..
Много се чудех дали съм направила правилният избор, но грам не съжелявам сега. Спокина ще съм когато  тръгне на есен в 1ви клас ( различно училище от сега) ще знае какво е домашно,дисциплина,междучасие и т.н. И пак казвам,бях много доволна от дежката ни градина,но разликата е голяма,там си е още по децки,все пак са 20 деца а в предучилишната са 10 .Определено ги подготваят добре. Каквото и да решиш важно е детето да го иска и ти да си спокоина. Желая ти късмет  bouquet

# 10
 • Мнения: 36
Дъщеря ми е родена на 12.02.2000г., но ще я пусна с набора си т.е.2000г.,недей да гледаш дали е в началото или края, а го пусни с връстниците си.Сега може да има малка разлика в месеците, но ти гарантирам, че с времето ще се изравни.

# 11
 • Мнения: 13 834
Аз също съм за в първи клас при навършени 7г. или остава малко да ги навърши, ако е в края на годината.

# 12
 • Мнения: 7 263
Имай предвид че за момчетата като цяло първи клас е доста стресиращ. Те са по-буйни, по-витални и имат нужда от повече свобода.
Големия ми син е роден през май месец и си тръгна на училище на 7 години и 4 месеца - въпреки това първи клас беше доста стресиращ за цялата фамилия.
Благодарна съм на госпожата му, която прояви страхотен професионализъм и търпение към детето, насърчи го и му демонстрира подкрепата си наред с нас. Сега вече е съвсем различно.  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
От друга страна дилемата му вълнува, защото малкия ми син е роден на 30.11 - на детска градина го пуснах през септември - още нямаше три години - адаптира се сравнително лесно /може би причината е, че е второ дете - а те свикват по-лесно/.
Засега си мисля, че и на училище ще го пусна пак малко преди да навърши 7, защото иначе ще бъде по-близо до 8 години.
Лошо е, че детенцето ти боледува - опитай се максимално да засилиш имунитета му преди да тръгне на училище.

# 13
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Мнението ми е, че трябва да си върви с набора. И Дени е в първата половина на годината, но приятелките и са във втората - това е причината, която е в основата на решението ни.
И според мен е най-добре да го пуснеш на предучилищна отново. Дай му време да посвикне с режима, а и с децата.

# 14
 • Мнения: 3 405
По добре го пусни на 7 години.
Нищо не може да замени детството, а започне ли училище и задълженията се увеличават. Моят син също четеше отрано и смяташе елементарни задачки, но го оставихме да си изкара предучилищна и да си тръгне с набора на училище.
Grinning
Много се колебаех и исках да тръгне по-рано, но сега виждам, че съм постъпила правилно. Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт