Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 окт. 2004, 13:22 ч.

МНОГО ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

  • 1 644
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 489
Момичета, това са два сайта, които са изключително добри според мен и съдържат страшно много полезна информация!

http://www.basrh.org/SterilityHeal.html

http://www.ivf-bg.com/

# 1
  • Мнения: 2 489
Прилагането на тази "тежка артилерия" е само един от методите за лекуване на стерилитета

ЯНИНА ЗДРАВКОВА

Аборти у нас се правят под път и над път. По желание бременност може да се прекъсне във всяка градска болница, частна клиника, горе-долу навсякъде, където има две легла, лекар специалист и гинекологичен стол. За миналата година през тези места са минали 80 хиляди жени. 80 хиляди деца не са се родили.
В същото време у нас има едва 5-6 центъра, където се правят изкуствено деца и животът се зачева ин витро. Срещу армията от около 250 хиляди безплодни семейства. Или 11-14% от населението.
Връзката между абортите и стерилността не е случайна. Според председателя на Българската асоциация по стерилитет доц. Атанас Щерев при близо 90 на сто от жените, които прекъсват бременността си, има риск от бъдещо безплодие.
----------------------------
Има два вида стерилитет - по рождение и придобит. Вторият вид се дължи на аборти, полово предавани болести и лоша хигиена. Едва 10% от безплодието се лекува. От пациентите пък само 10 на сто стигат до зачеване ин витро. Успеваемостта при този метод е 20%. С други думи, у нас през миналата година ин витро са се родили около 200 бебета.
Не само защото лечението на стерилитета е с малък успех, но и защото пациентите сами си плащат всичко. Едно зачеване с тежката артилерия - ин витро - може да излезе между 100 и 10 000 долара. По-лекият вариант за лечение - медикаменти и режим - също се плаща от пациента. Ампула за ежедневно приемане струва между 20 и 60 лв. Здравната каса поема едва няколко вида лекарства, които според специалистите от асоциацията са напълно недостатъчни.
Допреди десетина години във всеки областен град имаше кабинет по стерилитет, обяснява д-р Щерев. В момента на практика тези кабинети не функционират, тъй като са оборудвани с допотопна техника като гинекологично магаре и рентген. Така че хората с подобен проблем се обръщат обикновено към частни кабинети.

Абортите

Абортът по желание е най-дивият, безпросветен и нецивилизован начин за регулиране на раждаемостта и децата в семейството, възмущава се доц. Щерев. Ако не иска да стане стерилна, една жена трябва да се пази най-вече от аборти.
Какво представлява абортът? Представете си, че имате пъпка на дланта. Има поне няколко начина тя да се премахне - да се намаже с мехлем, да се инжектира с лекарство, да се пият медикаменти. И представете си вместо това тя да се изчегърта с нож - ето това е абортът, обяснява Щерев. Затова жените трябва да се предпазват от забременяване - има достатъчно методи за това - презервативи - мъжки и женски, спирали, таблетки. Включително има и период от 5 дни, в който оплодената яйцеклекта трябва да "пътува" по маточната тръба до матката. Тогава също може да се пият лекарства, които да спрат забременяването.
Не трябва да се стига до кюртаж, защото след аборт при 90% от случаите се стига до възпаления на малкия таз или други нарушения на половата система, които по-късно водят до безплодие.
Ако все пак е късно и трябва да се направи аборт, той задължително трябва да е до 12-ата седмица. По-късно има опасност от много усложнения. Желателно е бременността да се прекъсне в заведения, където се правят много аборти - АГ-болници и специализирани клиники. Там има по-добри специалисти и отработена схема за организация, която да спира усложнения. Задължително е след това да се пият антибиотици и да се проследи състоянието на жената. Трябва да се избягва сексът в дните след аборта.
Освен аборта друга опасност за стерилитет са полово преносимите болести. От тях също тръгват възпаления в малкия таз и намаляване възможността за репродуктивност.

Видове стерилитет

Стерилни могат да бъдат както жените, така и мъжете. Съотношението е 50 на 50. В 70 на сто от случаите на безплодие при жените става дума за хормонален стерилитет. Тумбален стерилитет има при 40% от случаите, а имунен - при 10 на сто. Общо сборът от факторите е над 100%, тъй като често причините за безплодие са повече от една. При мъжете също има хормонален стерилитет, запушване на каналите, по които се движат сперматозоидите, или изобщо няма производство на сперматозоиди. Тяхната липса може да се дължи на заболяване на самите клетки, на хипофизната жлеза, на хипоталамуса.
Най-трудно лечими са вродените аномалии, а най-лесно лечим е хормоналният стерилитет.

Как се лекува безплодие?

Смята се, че една семейна двойка може да води редовен полов живот около година и половина, без да има деца и без да се предпазва от бременност. Ако след този период те все още нямат деца, трябва да се обърнат към лекар. Ако жената обаче е над 35 години, се чака само 6 месеца.
Лекарят прави подборни изследвания, за да се види каква би могла да бъде причината за стерилитета. Проверява дали има овулация. Пита дали е редовен цикълът на жената. Нормалната менструация идва между 27 и 34 дни. Ако на това ниво проблемът не е у жената, той се търси у мъжа. Ако той не иска да се изследва, има прост метод да се направи спермограма. В средата на цикъла жената трябва да води полов живот. 12 часа след това трябва да иде да се изследва. Взема се капка от слузта и става ясно кой е виновен за липсата на деца.
Ако проблемът е у жената, се проверява проходимостта на маточните тръби. Ако и там не е проблемът, се прави разширена спермограма. При нея се виждат дали спермата има оплодителна способност. Проверява се дали жената има ендометриоза, при която се образуват кисти, водещи по стерилитет.
Лечението е в зависимост от причината за безплодие. Ако мъжът не отделя достатъчно сперматозоиди, се дават съвети и лекарства. Той не трябва да пие алкохол, да носи тесни панталони, да се къпе с гореща вода. Лекарствата могат да бъдат за подобряване на сперматогенезата, противовъзпалителни, за подобрение на работата на хипофизната жлеза. Възможна е и операция при запушване на каналите на мъжа.
На жената се дават или лекарства, които стимулират овулацията, или инжекции, които стимулират яйчниците. При сраствания на матката и тръбите има и оперативни методи.
Когато има само хормонална причина за стерилитет, при удачно лечение забременяват повече от половината жени. Ако освен това има и запушване на маточните тръби, забременяват между 10 и 20 на сто от жените, но една трета от тях правят извънматочна бременност.

Ин витро

Ит витро е система от методики за лечение, а не само един-единствен метод. Има 20-30 различни техники за такова оплождане - инсеменация - вкарване на сперматозоиди в кухината на матката, изваждане на яйцеклетката и вкарване на части от сперматозоиди в нея, икси методът - забождане на сперматозоиди в яйцеклетката. Ин витро се прилага, когато обичайните методи за лечение не са дали резултат - при около 10 на сто от стерилните двойки, а процентът на успеваемост е 20 на сто. Зависи и от възрастта на жената - шансът на момиче на 25 години е близо 100%, а на жена на 40 години - 5-10%.
При зачеването ин витро броят на спонтанните аборти и родените с аномалии деца са както при обикновените бременности, уверява Атанас Щерев.
Според вида ин витро лечението може да струва между 100 и 10 000 долара, в зависимост от цената и ефективността на медикаментите и апаратурата. Освен това колкото по-голяма и модерна е базата, където се прави ин витро, толкова по-висока е цената. Лечение за 100 долара може да се приложи само в кабинет за извънболнична помощ. Това не значи обаче, че лечението е некачествено. То може да бъде с "лимитиран резултат", обяснява Щерев. Като цяло у нас екипите, които правят ин витро, се опитват да предлагат поносима и балансирана цена - около 2000 долара. У нас естествено цената на лекарския труд е ниско остойностена - около 50 долара. На Запад за една подобна процедура лекарят взима 3000 долара.

КАРЕ
Къде се прави ин витро?
В София има няколко екипа. Центърът на д-р Павлета Табакова е на територията на АГ "Шейново", Частният център на д-р Димитров - на ул. "Иречек", центърът на д-р Ватев е в Института по биология, на д-р Лачев е на бул. "Черни връх" и клиниката на д-р Атанас Щерев е на ул. "Княз Борис I"
Във Варна има два екипа, а в Пловдив - един - на д-р Делев.

КАРЕ
За и против хормоналните таблетки
Хормоналните таблетки задължително трябва да се пият по предписание и под наблюдение на лекар.
Жената е подложена на неблагоприятни фактори, които действат лошо на режима на гръдните жлези, на ендометриума и на маточната шийка. Затова хормоналните таблетки са полезни, защото помагат за намаляване на заболяванията на репродуктивната система.
При хапчетата окосмяването не се увеличава, а напротив - намалява. Увеличава се, когато се спрат хапчетата. Ако жената е предразположена, хормоните влияят лошо на кръвоносните съдове. Възможни са инсулти, инфаркти, откъснати тромби при разширени вени. Затова преди предписване на подобни хапчета се правят тестове, за да се знае какво точно да се даде на жената. Трети проблем е увеличаването на теглото - хормоналните таблетки карат организма да задържа течности. Хубавото е, че вече са създадени таблетки, които не карат жената да наддава на тегло.

# 2
# 3
  • Мнения: 4 321
Цитат на: sunny_zt
Момичета, това са два сайта, които са изключително добри според мен и съдържат страшно много полезна информация!

http://www.basrh.org/SterilityHeal.html

http://www.ivf-bg.com/


Темата полезно съществува много отдаван  Sign Exclamation

Първият сайт който си дала го има там, даден като линк. Вторият мисля, че не е добавен и можеш да го добавиш  Sign Exclamation

# 4
  • Мнения: 4 321
Цитат на: Лекси


Линка на Зачатие е даден е темата "Полезно"

# 5
  • Мнения: 4 321
Цитат на: sunny_zt
Прилагането на тази "тежка артилерия" е само един от методите за лекуване на стерилитета

ЯНИНА ЗДРАВКОВА

Аборти у нас се правят под път и над път .............................
..................................................................................................
.


Статията е интересна, моля те копирай я в темата "Полезно, усмивки и чат"

Настоящата тема, ще заключа, защото има вече създаден подобна  Sign Exclamation  Sign Exclamation  Sign Exclamation

Общи условия

Активация на акаунт