Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 апр. 2014, 13:29 ч.

Развод по взаимно съгласие

 • 15 642
 • 9
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 273
Здравейте имам няколко въпроса:

1. Каква е минималната месечна издръжка, която е дължима за децата при развод по взаимно съгласие. Издръжката може ли да бъде давана на ръка или задължително трябва да се плаща по банкожа сметка?
2. Може ли да получа призовката за развод на адрес различен от адреса на личната ми карта?
3. Къде/в кой съд (на какъв адрес) трябва да подам молбата за развод по взаимно съгласие и споразумението към молбата? и двамата сме от София
4. Трябва ли да прилагам копие от актовете за раждане на децата или трябва да вадя дубликат от актовете за раждане от общината и да приложа към молбата за развод?
5. Колко е държавната такса за развод? В съда ли се внася или се плаща по банкова сметка? Към молбата за развод оригиналната вносна бележка или платежно се прилагат или копие?
6. Колко време след подаване на молбата ще получа призовка за явяване в съда?

Моля който има информация по някой от горните въпроси да пише. Питах в темата, където отговарят адвокати, но до сега не получих отговор. Всяка информация ще ми е от полза. Предварително благодаря за отговорите

# 1
 • София
 • Мнения: 839
Здравей.
Отговори по точки:
1. 1/4 от МРЗ, за 2014 е 85 лв. минимално. Може и на ръка, но по банков път е по-добре, защото така има доказуемост на това, че е заплатена.
2. Да, който адрес посочиш за призоваване.
3.  В София, в районния съд, в трето гражданско отделение- т.нар Брачен съд.
4. Копия от актовете за раждане, които заверяваш с "Вярно с оригинала".
5. Таксата е 40 лева. Прилага се оригинал от вносната бележка. Внася се по банков път, има банкови гишета в съда.
6. Минимум 2-3 месеца, при добро стечение на обстоятелствата.

Препоръчвам да наемеш колега- адвокат за изготвяне на документите. Има специфики, и макар да е възможно да се справиш сама, по-добре е да платиш на някой, който да знае какво точно трябва да се направи. По въпросите ти разбирам, че си абсолютно- не наясно как се оформят и окомплектоват документите за развод, така че е напълно възможно да се оплетеш в грешки!
Ако е по взаимно съгласие развода, може един адвокат за двамата, и така ще си разделите разходите.
Успех!

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 15:43 от Трън в Очите

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 273
Трън в Очите,

много благодаря за отговора. Имам примерна молба и споразумение, дадени ми от мой приятел от неговия развод, но те не са имали деца и съответно ще трябва споразумението да се допише, чакам и на една приятелка споразумението, тя е с дете и мисля, че ще се справя сама с изготвянето му. Има ли адвокати с които само мога да го съгласувам, т.е. те да погледнат молбата и споразумението срещу еденичен хонорар? и колко би бил той? ако имаш представа ми кажи или някой друг да каже. Исках по-бързо да приключим, но явно няма да стане толкова бързо Sad щом съда ще ни викне на първо заседание след 2-3 месеца.

# 3
 • Мнения: 45
Нас ни извикаха в съда точно един месец след подписване на споразумението, но явно съдията е експедитивен. И аз не исках да давам излишни 300 лв на адвокат, но прочетох, че съдиите повече бавели делата без адвокат. Съдията бая остро критикува адвоката за грешките и пропуските в споразумението. Точно тогава си помислих ... леле, представям си, ако бяхме сами и аз да го бях оплЕскала, какво щеше да ме прави... Сега си чакаме решението.
Успех!

# 4
 • Там, където ме обичат
 • Мнения: 3 670
Moже ли някой да сподели каква е разликата в отговорите на горните въпроси,
ако разводът не е по взаимно съгласие.

# 5
 • Мнения: 1
Здравейте, къде са подводните камъни при този тип развод без адвокат. Връщали ли са ви поради пропуски в документите?  Моля,  наскоро миналите по пътя да споделят за нужните документи за София.

# 6
 • Мнения: 7 787
Moже ли някой да сподели каква е разликата в отговорите на горните въпроси,
ако разводът не е по взаимно съгласие.
реално няма голяма разлика.
по т.1  по взаимно съгласие двете страни договарят издръжката , а по исков път - съда. и при двата случая  не може да бъде по-малка от минималната за момента.
т.2 - може и на адреса на адвоката. това като допълнение.
т.3 - преди време се коментираше ,че може и в друг съд с цел да се съкрати времето. в по-малките градове става по-бързо.
т. 4 и 5  са ясни
т.6 - стандартен отговор - според натовареността на съда. заради това може да се прочете т.3

# 7
 • Мнения: 238
Здравейте някой би ли обяснил при развод по взаимно съгласие как се определя издръжката на едно дете на 15 год ,съда ли я определя по закон или има възмажност да се договорим да е по голама по между си както всичко друго сме се разбрали.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 4 568
Вие се договаряте, съдът одобрява.

# 9
 • Мнения: 3 633
темата е стара, но не намирам по нова
трябва ли да се попълва, от 2 мата, според някой адвокати да според други не #Crazy
ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗА СЕМЕЙНО И МАТЕРИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ И ИМОТНО СЪСТОЯНИЕ

заверен  акт за раждане от служба ГРАО защо? не може ли само копие с подпис вярно с оригинала?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт