Ако си като повечето бременни, вероятно се чудиш колко болезнено ще е раждането.
Няма как обаче да знаеш как ще реагираш на дискомфорта, който изпитваш. Добре е през третия триместър да обсъдиш обезболяването с лекаря си. Макар че не всяка болница разполага с едни и същи болкоуспокояващи, вариантите най-вероятно ще включват епидурална упойка.
    
  Епидурална упойка
    
  
 Какво се случва
Анестезиолог инжектира игла с катетър, прикачен към нея, в гръбначния ти стълб. Катетърът остава и постоянно дозира анестетика в обвивката на гръбначния стълб, наречена дура матер.  
    
 Предимствата
Повечето жени губят усещане от кръста надолу. Епидуралната упойка блокира болката от контракциите, без да потиска способността ти да се движиш. Също така ти позволява да почиваш и дори да дремнеш преди фазата на напъването. Експертите са съгласни, че епидуралната упойка е безопасен избор за облекчаване на болката при раждане.
  
 Какво трябва да имаш предвид
Най-често срещаният страничен ефект е главоболие, като това се случва веднъж на 200 пъти. Други възможни странични ефекти са гадене, повръщане, сърбеж и треперене. Обикновено отминават, след като упойката те отпусне. Епидуралната упойка може да намали способността ти да използваш мускулите на тазовото дъно. Това може да удължи раждането и да увеличи риска от разкъсвания. Също така има малко по-голям шанс да се нуждаеш от форцепс или епизиотомия.
    
 Независимо дали ще избереш да имаш упойка или не, планирай всички възможни сценарии!

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 18:15 от Редактор*