Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 фев. 2006, 18:26 ч.

За еднократните помощи при раждане???

 • 4 822
 • 37
 •   1
Отговори
 • Вече с постоянно местожителство на село...
 • Мнения: 333
 Искам да попитам как се процедира при майкитекоито са родили извън Бг и са се върнали?Имаш ли право на тези помощи?Независимо от това че бащтата е чужденец нали е важно детето и майката да са с българско гражданство?Много ще съм ви благодарна за информацията искам да съм предварително осведомена за висчко това е просто вариант да останем тук да родя но със сигурност ще разбера до 2 седмици дали се връщам или не и исках да знам как стоят нещата тъй като предния път не ни информираха и не ги получихме не че са кой знае колко пари но това е една детска количка в Бг.

# 1
 • Мнения: 7 837
Nushinka, за съжаление не мога да ти помогна с питането.
Но ще ми е много интересно, а предполагам и на другите момичета, да пуснеш една тема и да разкажеш за живота в Китай  Grinning

# 2
 • Мнения: 1 393
Но ще ми е много интересно, а предполагам и на другите момичета, да пуснеш една тема и да разкажеш за живота в Китай  Grinning

И аз си помислих точно същото като прочетох поста и! Simple Smile
И на мен би ми било много интересно.

# 3
 • Мнения: 4 364
Чл. 2.  (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) Семейните помощи по този закон са:
1.  еднократна помощ при бременност;
2.  еднократна помощ при раждане на дете;
3.  месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст;
4.  месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година;
5.  целеви помощи за ученици.

Чл. 3.  Право на семейни помощи за деца имат:
1.  (нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - български граждани;
2.  (предишна т. 1 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата на българските граждани - за децата, които отглеждат в страната;
3.  (предишна т. 2 - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) семействата, в които единият от родителите е български гражданин - за децата с българско гражданство, които отглеждат в страната;
                ===============
5.  (предишна т. 4, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г.) бременните жени - чужди граждани, и семействата на чужди граждани, които постоянно пребивават и отглеждат децата си в страната, ако получаването на такива помощи е предвидено в друг закон или в международен договор, по който Република България е страна.

Чл. 6.  (1) Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.
(2) Помощта по ал. 1 е в размер, както следва:
1.  за първо, за второ и за трето дете - по 200 лв.;
========================================
(5) Помощта по ал. 1 се изплаща на майката, а при невъзможност да я получи - на друг законен представител на детето.

http://www.biberonbg.com/files/ednokratna_pomosht.pdf

Молба-декларация за получаване на еднократна помощ при раждане
(ако детето се отглежда в страната)
ето и тук има информация по този въпрос
http://www.biberonbg.com/specialisti/raziasnenie.htm

Последна редакция: нд, 26 фев 2006, 19:15 от Diviana

# 4
 • UK/София
 • Мнения: 7 670
Искам само да ти кажа, че ако ще ходиш за тези 200лв., преди това ти трябват много дрога и алкохол ooooh!Аз все се мотках и отидах да ги взема, когато детето беше на 7 месеца.По закон, имаш право да ги вземеш докато детето стане на 3г.
 Да, обаче се започна"Ама защо чак сега идвате да ги вземете? Не сте ли имали нужда преди това от тях?" #Cussing outЕ, след всички въпроси, които останаха с отговор"какъв е проблема, нали детето не е повече от 3г", каза че трябва да провери дали през това време не съм била в чужбина #CrazyСлед цялото редене вече бях побесняла и това беше като гръм от ясно небе.Ако съм била извън БГ(а аз не бях), трябвало да ме проучат.Но при всички положения ми поиска да оставя оригинала на ЕГН-то при нея и след 1 месец да ходя да си взема парите(а за моя случай не се знаело).Попитах я как така трябва да оставя оригинален докумен там за толкова време, а тя ми каза, че там е най-сигурното място, иначе дори и в къщи можело да го изгубя ooooh!Или аз не съм наред, или попаднах на уникален случай. Rolling EyesВзех си документите и си тръгнах, след около 20дни щяхме да тръгваме към Англия и акта за раждане щеше да ми трябва.Трябвало лично да ходя да си взема документа и парите, роднина не може!
 Така май подарих на държавата 200лв., защото все се каних да ходя, но нищо не направих.Сега като се приберем, незнам дали ще ми ги дадат лесно, вече със сигурност съм излизала от БГ Confused
  Отговора не беше точно по темата, но си българка, имаш право на помощта и за това другарски те подготвих за евентуалните спънки Hug
 Пожелавам ти успех и дано всичко мине без нерви!

# 5
 • Вече с постоянно местожителство на село...
 • Мнения: 333
 Много се радвам че ми разяснихте и с първото ми дете не ги взех подарих ги на държавата дето се вика поради простата причина че никой нищо не ми каза.

 Какво да ви разкажа за тук то просто няма да ми стигне времето толкова е много.Като начало живея от 2 години тук много ми беше трудно да свикна отначало без приятели сънародници в нашия град няма и бях сама само със съпруга ми (който е китаец и говори перфектно български тази година стават 20г откато е дошъл в Бг )и дъщеричката.Хората тук са много гостоприемни и учтиви независимо дали си в магазина или ресторанта навсякъде.И не се заблуждавайте че китайците са ниски,може би в южен Китай не знам тук определено голяма част от градските чада са доста височки селянчетата си личи нисички и мърляви.Хората редовно си хапват навън по ресторантчета или заведения за бързо хранене.Тук чистотата е на много високо ниво а възпитанието на много ниско(по отношение за поддържане на чистота на улицата) което адски ме дразни и държавата хвърля много пари за поддържане на чистота и озеленяване,красота е.Пекин е много красив град ,но аз не бих издържала да живея в такова напрежение и го наричам "града на детелините" тъй като има много мостове "детелини" а не цветя  Laughing докато стигнеш до летището от центъра е 55км и ти отнема 1час и 30 мин иначе града по цялата му дължина е 110км.Най е трудно лятото заради климата тук е адски горещо не вали дъжд и е задух от април до октомври има постоянен смог много са рядко дните в които е слънчево.Иначе си има всичко основния превоз е колело за което бях много доволна преди да ми го откраднат 2-ро поред просто е разкош и предимство разбира се защото тук винаги има задръствания.Аз не говоря китайски поради простата причина прекалено е сложен иначе разбирам в 75% какво си говорят дъщеря ми обаче обира точките говори го перфектно и много добре и бг го говори но като няма среда не чак толкова сега в момента учи и английски така че тя стана многоговоряща Joy.
 Ами това е засега друг път пак ще пиша ако имате конкретни въпроси задавйте ще ви отговоря с удоволствие  Party

# 6
 • Мнения: 636
Nushinka, много интересно. Разказвай, разказвай още. Сигурна съм, 4е и на другите моми4ета ще е интересно.

Имам много близка приятелка - китайка и от нея съм 4увала доста интересни неща. За езика  ooooh! 4е даже ги разбираш  #Crazy Струва ми се ужасно трудно.
Моята приятелка е от Шанхай. Донесе ми снимки, бях много приятно изненадана. Сравнявах Китай с Бг по развитие (заради комунизма и в двете страни). Нищо подобно. Шанхай е смесица от стилове. Инфраструктурата е на светлинни години от София напр. Има район с небостърга4и, които изглеждат по-добре от Североамериканските. Просто са строени по-скоро и архитектурата им е по-нова и модерна. Има райони с типи4ни комунисти4ески сгради (незная архитектурно как се нари4а този стил. Например сградите на БНБ, Шератън, ЦУМ и т.н.). Отделно има райони със стандартните китайски сгради. Толкова много култура е насъбрана в едно!

А за възпитанието им и аз забелязах  Crazy Уригване, пръцване и другите зву4ни работи за нищо ги нямат  Crazy Може 100 години да прекарат в Канада (славеща се с у4тивост) и пак не си правят труда да бъдат по-у4тиви.

# 7
 • Вече с постоянно местожителство на село...
 • Мнения: 333
 Така е Гери много са неучтиви в това отношение, нищо че живея тук доста време все още ме дразни това, че докато си говорят ти се уригват в лицето и аз взех мерки винаги съм на по-голяма дистанция от тях за да не се получат изненади.
 Значи в Шанхай нямах възможност да отида, но и там е огромен града и са съчетани доста архитектурни стилове както и в Хонг Конг там по се придържат към старото и го поддържат, докато в северен Китай всичко се обновява може и да се направи старинна сграда, но не е същото.Наскоро приключиха със реставрацията на част от забранения град и успях да го видя като цяло доста е голям и всичко е много шаренко, но и така красиво боядисано ,гравирано ,просто красота не знам наша забележителност дали би могла да се сравнява със тукашните.
 Тук навсякъде масово се събарят старите блокове и се строят нови сгради и само от тухла до 7 етаж, а високите се строят с метална конструкция и бетонни блокове.Ние живеем в центъра на града и срещу нашето жилище имахме още едно което събориха и сега строят търговски център с 5 небостъргача това започна миналия февруари а сега вече ги остъкляват като всичките 5 са по 25 етажа наистина доста бързо се развиват.
 За храната мога само да ви говоря, а вие и представа не може да добиете понеже няма нищо общо с тази в Бг.Тук храната е доста колоритна предястия има много ,основните са спагети и пелмени варени, на пара се взимат само от малки магазинчета навън както при нас се правят баничките.Слагат много джинджифил и звездовиден анасон както и бял пипер на зърна, използват също така много соев крем който се предлага със патицата по Пекински (което няма общо с патицата в Бг) аз най-обичам варени пелмени с див чесън ,яйца,дървесна гъба кафява,фенсъ и морков и патицата естествено, но не я хапвам много защото е много мазна и тлъста 50% е само сланина и кожата естествено, също така обичам и подобие на нашите дюнери (палачинка от тесто ,панирана с яйца ,намазана обилно със соев крем, телешко месо варено и овкусено, маруля и праз лук).
 Езика е наистина труден аз си взех речник на английски понеже не знам руски и така полека лека с транскрипцията и от това което чувам го понаучих, например татко разговорно "па" но на латиница се пише "ba" както и "не" е "bu" като произношението е "пу" така се чува, и има още доста, но е прекалено сложно трябва да се внимава какво се казва защото една дума може и да има 5 произношения и да значат 5 различни неща.Дори и да ти го обясня не можеш да придобиеш реална представа докато не си в обкръжение на китайци.
 Ами това е за сега ако се сещате още нещо конкретно питайте. Grinning

# 8
 • Мнения: 7 606
Ох НуШинка, връЩаШ ме 3 години на zад когато живеех в Корея. Там еzикът е по лесен в смисъл 4е аzбуката има само 26 букви, но това с проиzноШението е до болка поzнато.... М и Б zа тях са еднакви, както и Р и Л, но има поне 3 раzли4ни Кта и т.н.  ooooh!  И там високите блокове са на мода, но при такова голямо население в градовете нямат и друг иzбор, zа съжаление  Sad  Ти в кой град си?

# 9
 • Canada
 • Мнения: 277

А за възпитанието им и аз забелязах  Crazy Уригване, пръцване и другите зву4ни работи за нищо ги нямат  Crazy Може 100 години да прекарат в Канада (славеща се с у4тивост) и пак не си правят труда да бъдат по-у4тиви.

Права си имахме един китаец в групата по френски, който най-редовно си пръцкаше в 4ас. Вси4ки се побутваха и се подхилкваха, но той даже не забелязваше...сега разбирам защо, щом в Китай е нещо естествено.....

Нушинка как хубаво си описала манджоринките - направо ми се прияде. Доскоро бях предубедена за китайската кухня, но след като опитах предпазливо това-онова.....ве4е съм фен.

Сега по темата, тези 200лв за раждане аз ги взех лесно(и двамата сме българи,бебата родена в Канда), та в кметството, когато и взехме българския акт за раждане и направихме и адресна регистрация и пуснах Декларация за родители(образец), която се подава заедно с акта за раждане(него го задържат докато излезе решението да ти изплатят парите) като на гърба му пишат 4е са ти изплатени. Полагат ти се, тъй като раждаш българ4е независимо къде  и можеш да ги вземеш до 3 години. Изплащат ги след два месеца от подаването, изпратиха ми дебитна карта със сумата, която изтегли свекърва ми , защото се бяхме върнали от ваканцията.
За детските оба4е трябва да се поедава молба всеки 6 месеца със доходите на съпрузите....
 Така беше при нас, но трябва да съм 4естна, 4е съвсем по български използвахме познати да придвижат работите ни и може би затова не сме имали проблеми като други мами.
 Хайде успех  Hugи разказвай още за  битието в Китай....много е интересно.

# 10
 • Мнения: 7 837
Nushinka, ако е удобно, дай някакви снимки да гледаме  Grinning
А как е стандарта на живот? Усеща ли се полъха на комунизма  Simple Smile

# 11
 • Bristol
 • Мнения: 7 224
Аз имам познат англичанин, който често ходи в Китай. Той е възхитен от страната, икономиката, жените и храната  Laughing
Иначе за детските по закон, ако не живееш постоянно в БГ не ти се полагат, затова и не съм ги търсила. Но ти пишеш, че мислите да се връщате в БГ, така че може и да имаш право на тях.

# 12
 • Мнения: 85
I ot men edin vapros-Znam che pozvoliavat samo edno dete v semeistvoto i momi4etata mnogo ne gi ta4at....ako rodish 2 ili poveche kakvo shte napraviat?

# 13
 • Мнения: 369
Покрай моята бременност аз пък научих, че там не е много прието детето да е кръстено на някоя баба или дядо. Дори напротив, приемало се като неуважение. Името трябва да е коренно различно от това на някой роднина. Незнам дали наистина е така  newsm78
 А и още нещо-мой съученик разправяше веднъж когато се бяхме събрали на потлак (всеки носи нещо от нац.кухня на обща трапеза), че в Китай се ядяло и кучешко месо  #Crazy като имало специални ферми за отглеждането им. (Аз си помислих за "супа булонка"  Mr. Green)
 Иначе и на мен ми е правило голямо впечатление, че са скарани с етикета. Направо понякога е чак дразнещо. Бутат се навсякъде и човек ще каже, че водят борба на живот и смърт за всяко нещо. Но това сигурно е модел за оцеляване в толкова гъсто населена страна.
  Работливи са като пчелички. Ако има нещо за научаване, могат да не спят цяла нощ и ще назубкат, дори да не вложат смисъл в наученото.
  Това са мойте впечатления от китайците. Може и да греша. Ще ми е интересно да науча повече.

# 14
 • Мнения: 7 837
I ot men edin vapros-Znam che pozvoliavat samo edno dete v semeistvoto i momi4etata mnogo ne gi ta4at....ako rodish 2 ili poveche kakvo shte napraviat?
Аз съм чела, че дори като разберат, че е момиче, някои правят аборти, в повечето случаи криминални  Confused Май  лекарите имат право да казват пола на бебето в самия край на бременността  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт