Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • Мнения: 19 809
От около 6 месеца не ям глутен, децата и мъжът  от 3
В началото много им беше трудно, но се свиква съвсем лесно
Купувам този хляб за децата http://www.dietbg.com/shop/?p=productsMore&iProduct=142& … %E0-e%E0%F8%EE%ED!-%CE%F2%ED%EE%E2%EE-%E2-%ED%E0%EB%E8%F7%ED%EEn%F2! Преди отиваше по 1-2 на ден, но постепенно свикнаха да ядат по-малко хляб, сега отива по-малко от 3 на  седмица
За нас купувам Просеник или хляб с лимец на елиаз от Фантастико, макар че са със следи от глутен ( правят се на една линия с другия), но са със специфичен вкус и децата не ги харесват. На цена са около 2 лева
Брашно купувах 1 път готова смес, беше страхотна, но скъпа
Сега си купувам две пакечтета оризово брашно и един пакет царевично, и си ги смесвам. Ползвам като обикновено брашно-палачини, мъфини, пица, гофрети и кекс стават без проблем. Само кекса става по-глетав, всичко друго става прекрасно, а и кекса си го ядем  де. МОга да дам рецепти за мъфини и пица, но аз правя тестата с мляко.
Не съм купувала киноа, амарант и прочие. Ядем си ориз, картофи, царевица. Щерката обожава качамак, а аз-елда. Правим си всякакви манджи и неща както обикновено, но без брашно. Купих си китайски оризови спагети- много са приятни, а стават и за фиде за супи. Гигантски пакет от Карфур за 10 лв. Царевичните макарони са по-гадни, но стават. Купувала съм оризови кори, правих баница по обичайния начин- стана неотличима от обикновена баница и пак ще взема- от тук ги взех, не са скъпи http://www.dietbg.com/shop/?p=productsMore&iProduct=104& … E1%F0.-%EE%EF%E0e.
Това е моят опит. Не е лесно, но не е и много трудно, а и като свикнеш, не е и много скъпо.
Спирали сме млечните отдавна, по повод АД. Не мисля че има ефект при нас. Ако ги спрем, бих ползвала бадемово, кокосово мляко, но в никакъв случай соево. По-добре нищо, отколкото соя.
L'Agent , направете си някакви тестове, подобен режим-безглутенов или безмлечен трябва да се спазва стриктно поне 6 месеца, за да има някакъв забележим ефект. Не си струва да пробваш 6 месеца едно, 6 месеца друго...или разкажи какви са точно оплакванията, които са те насочили към диетичен режим?
При нас има проблеми с щитовидната жлеза, а те се свързват изключително много с глутена, затова твърдо съм решила да го избягваме, ако можем изцяло или максимално възможно за поне година.

# 31
  • София
  • Мнения: 2 573
Метилцелулозата е Е461. Ползва се за сгъстител. Не бих го яла, а още по малко да го давам на детето си. Риска от стомашно- чревни раздразнения е голям
За справка линка към хляба който си дала

# 32
  • София
  • Мнения: 16 285
Лост, благодаря за информацията! Точно такава исках да е темата.

Малкия сега ще го заведа пак на доктор и ще си поговорим и по този въпрос.
Иначе бяхме на море и кожата доста се изчисти.

# 33
  • Мнения: 19 809
Метилцелулозата е Е461. Ползва се за сгъстител. Не бих го яла, а още по малко да го давам на детето си. Риска от стомашно- чревни раздразнения е голям
За справка линка към хляба който си дала
Благодаря
Ще се огледам за друг тогава

# 34
  • София
  • Мнения: 2 573
Метилцелулозата е Е461. Ползва се за сгъстител. Не бих го яла, а още по малко да го давам на детето си. Риска от стомашно- чревни раздразнения е голям
За справка линка към хляба който си дала
Благодаря
Ще се огледам за друг тогава
Ако имаш възможност прави домашен

# 35
  • Мнения: 3
Ако може дайте рецепта за наистина сполучлив хляб, защото всичко което пробвах просто не се получава. Става един никакъв и незнам къде проблема. То брашна ли не бяха, рецепти бол изпробвах, на пекарна, на фурна и нищо.

# 36
  • София
  • Мнения: 2 573
Ако може дайте рецепта за наистина сполучлив хляб, защото всичко което пробвах просто не се получава. Става един никакъв и незнам къде проблема. То брашна ли не бяха, рецепти бол изпробвах, на пекарна, на фурна и нищо.
На мен също ми става такъв

# 37
  • Мнения: 22
Dafi`, като бях някъде на 11-12 г. възраст майка ми купуваше без глутеново брашно.Не знам от къде го купуваше,колко ли струваше ще те излъжа (честно не знам колко е струвало),но като правеше пр. Палачинки изобщо не се усещаше.

# 38
  • Мнения: 11 392
Ние сме били няколко пъти на такава диета. Може да се ядат бобови-грах, боб,леща,нахут. Безглутенови зърнени-елда,киноа,ориз,царевица. Елда и киноа правя в кюфтенца с лук,морков,тиквичка. Слагам 50/50 в пълнежи с ориз.

# 39
  • Мнения: 25
Мами направих група за безглутеново хранене! Рецепти, статии, новини и всичко, което може да ви е полезно за този начин на живот. Елате 👇
https://www.facebook.com/groups/158029524844969/

Ако модераторите мислят, че е "реклама" ... нека изтрият поста, но наистина там ще ни е много по-лесно да си обменяме каквото и да е.

# 40
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 796
аз от 6-7 месеца се храня безглутеново и в началото наистина ми беше трудно.
когато свикнах с мисълта, че няма да ям хляб и пица, които да са като с като с глутен и нещата се пооправиха.
амарант, киноа и подобни не са ми вкусни и не ги ям. амарант си правя рядко (един път на два месеца).

не ми излиза храненето по-скъпо, но аз съм се ориентирала към традиционни безглутенови рецепти и не купувам безглутенови брашна, хлябове и подобни. тези брашна са само нишесте, т.е. бързи калории и за мен не са подходящи, защото като ми падне после кръвната захар и е супер трудно да се вкара пак в ритъм...
царевично брашно също рядко ползвам, трудносмилаемо е и няма кой знае какви ценни мин. вещества.
ползвам го понякога като добавка към мъфини или някакво печиво, за да добият форма.

вместо хляб си правя крекери от ленено семе и смлени ядки. издържат дълго в кутия. ям ги, ако премирам от глад.
за закуска през уикенда правя палачинки или гофрети (тук е по-трудно). например Galettes bretonnes са си традиционни безглутенови палачинки.
има и палачинки с оризово брашно и кокосово мляко.
има безглутенов традиционен "хляб", по-скоро нещо плоско от Италия : farinata di ceci. супер вкусно става.

соево мляко не консумирам, не бих го давала и на дете, особено момче, заради фитоестрогените.
по-добре "мляко" от ядки. най-лесно става, ако се вземе мус/тахан от ядки.
само се добавя вода и се пасира и готово. конопеното мляко било много полезно. Peace, но нямам кой знае колко опит, защото у нас се консумират млечни неща.

за сгъстяване използвам брашно от нахут или зрял грах. така супите и сосовете стават по-засищащи, отколкото сгъстени с нишесте, от което получавам после зверски глад. Rolling Eyes

спагети ям рядко, взимам си оризови.
пробвала съм безглутенова пица полуфабрикат и то, защото вкъщи мъжете искаха пица и за да съм в тон.
изядах я, но не бих си купила пак  Rolling Eyes

свекърва ми прави "пица" с блат от кайма  Joy
каймата е омесена, разстила се в тава, отгоре слага домати, гъби, лук и кашкавал (при вас ще отпадне де...) и запича. мъжът ми много я харесва  Mr. Green

също може да се направи блат от картофи.
аз си правя пица с farinata di ceci като блат.
има вариант да се направят по-тънки и стават и сухи, та могат да се съхраняват.
въобще в началото има доста експериментиране, докато храната се напасне на вкусовите и навиците.

в никакъв случай не ставам в 5 сутринта, за да готвя, нито давам извънземни суми за храна.

аз, обаче спрях да закусвам (не можах да измисля какво), което за дете не е ОК. Thinking
евентуално за закуската ще е необходима подготовка.
щом, обаче детето няма глутенова непоносимост, то може да му се предложат безглутенови овесени ядки. на мен и те не ми понасят  Rolling Eyes
заедно с плодове и ядки или ядков тахан са си добра закуска.

Последна редакция: пт, 02 фев 2018, 15:07 от asyalein

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт