Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 юли 2014, 12:00 ч.

Избор на екип при раждане

 • 3 240
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
какво ви е мнението за избора на екип ? има ли мами които са раждали без избран екип и доволни ли са от избора си ?

# 1
 • Мнения: 619
От всичките ми познати само една девойка роди без избор на екип в Шейново.
Почнаха и болките и просто отидоха там. Каза, че е попаднала на свястна смяна и им е много благодарна, но като са я приели е била още друга смяна дневната явно и каза, че я зарязали в някакъв коридор и умряла от болки а никой не и обърнал внимание....Явно е до късмет. В абългария дори раждането е превърнато в бизнес за съжаление и срам. Ако не си платиш никакво внимание, а понякога лошото е , че и да си платиш пак същото...всичко е късмет  #2gunfire #Cussing out

# 2
 • София
 • Мнения: 7 572
Мнението ми е, че ако нямате конкретна причина да искате да родите при точно определен лекар, когото познавате добре, ще си хвърлите парите на вятъра.

# 3
 • Мнения: 1 067
Първия път раждах нормално без екип в Шейново и бях супер доволна и от лекарките и от акушерките.И аз бях зарязана в коридора да се разхождам със зверски контракции до като стигна 4 см. разкритие,но за това никой не можеше да ми помогне такава е природата ни  Peace
Втората бременност си следях при  вече позната докторка от Шейново и я избрах за екип,защото се  наложи секцио,малката беше седалищно.
Избора на екип ми донесе някой привилегии.Не трябваше да ме приемат 1 ден по-рано,а отидох в деня на секцио.Докторката ми избра анестезиолога,за мен това беше важно,защото първия път не ми сложиха упойката както трябва и после имах проблеми.Бяхме се разбрали моята докторка да ми сложи катетъра след като ми поставят упойката.
След операцията докторката ми се ангажира и ми донесе бебката за 20 мин в реанимация,а после качи и таткото да я види.Имаше възможност да ми запази вип стая.

# 4
 • Мнения: 6 365
Избор на екип е приятна опция, ако се налага някое екзотично секцио. Или ако ще избирате наблюдаващ и познат лекар, за да имате едно познато лице, а и логистична подкрепа- за донасяне на бебето, запазване на ВИП стая и като цяло отношение на екипа. Бих казала, че при първо раждане е по-смислено да се избере лекар/екип. Особено ако искаш да си организираш упойка, което, честно да си кажем, без екип в държавна болница е мисия невъзможна. Пример: преглеждат ме и казват, айде, отиваш си в стаята, взимаш един памперс за бебето и се явяваш да раждаш. В тоя момент кажете коя дама ще се сети да набере анестезиолог, да уговори да я чакат, докато онзи дойде и така нататък. Логистиката е много важно нещо при раждане, иначе докато се усетите, ще сте си минали по класическата процедура.

Втория път ми предлагаха едно име, но тъй като не ме беше следил, си казах- и какво толкова ще направи? Ще влезе от вратата без да ме познава, няма да напъва вместо мен. Освен това преносих и си влязох в Патологична, където имаше лекари бол. Ако имах избран, какво да правя- да търся от него мнение как да започне раждането, или да го викам, когато започне вече.

Да не говорим, че при второ нормално раждане щях да си дам парите, само за да стои някой до мен и да ме разсейва. Общо взето ме "зарязаха" сама, което първия път е стряскащо, втория- по-скоро приятно. Разбрах, че в крайна сметка ако всичко е наред, "зарязването" си е част от практиката. А първия път дори лекарят не стоя до мен през цялото време.

Има и още нещо: ако си избереш лекар, може да вземе да се прави на майстор, за да си заработи парите и да форсира нещата. Първия път видях зор, лекарят водеше индукцията и като сравних какви количества окситоцин съм получила- нищо чудно, че и аз, и детето видяхме зор. Втория път акушерките пуснаха системата, направо щадящо, дадоха ми време и нещата си станаха много неусетно. Е, не са ми държали ръката, но такъв им е маниерът.

# 5
 • Мнения: 4 628
доколкото разбирам вие май сте по-скоро против избора на екип.

# 6
 • Мнения: 6 365
В последните години нещата доста се измениха и като че ли има по-малко смисъл. Масово беше в края на 90-те и после няколко години след това, но с подобряването на условията има индикации, че се случва малко по-рядко.

Но много зависи от индивидуалните условия. Пловдив например е "град на медицината", тук АГ лекарите и то добри са на всеки километър и няма много смисъл да търсиш най-добрия. На мен например ми предлагаха да избера обикн. лекар, а така се случи, че цял професор ме проследи и ми роди бебето.

Обаче ако си в Бургас или Варна, редно е да се замислиш, особено ако се говори, че има лекари, които правят бели.

# 7
 • Мнения: 1 067
Не съм против,аз лично се чувствах по спокойна с избор.Но лекарката ми ме следеше от самото начало. Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 41 280
Мнението ми е, че ако нямате конкретна причина да искате да родите при точно определен лекар, когото познавате добре, ще си хвърлите парите на вятъра.

+1.

Раждах без избор на екип, преди 8+ години, когато още повече се ширеше мнението, че без избор ще те оставят да родиш в  коридора без да ти обърнат внимание Simple Smile

Доволна съм от избора си, да.

Аз лично не го разбирам, това избиране на непознат лекар седмици преди раждането, само, за да си дал едни пари... нито лекаря ще стане по-добър специалист, нито внимание ще си купиш, кой знае какво.

Виж ако държиш на присъствие на бащата, раждане във вана, вип родилна и т.н. екстри  там няма как да не платиш.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 893
Аз съм по-скоро против.  От няколко места (включително и докторско мнение) е, че всичко е за пари и, че ако избереш даден доктор и се случи да започнеш да раждаш в момент, когато той не е на работа другите, които са на смяна не смеят да те пипнат, щото си на д-р Пенчев (примерно).  А някои д-ри даже се и обиждали (въпросният д-р е нещо повече от мен ли?). Второ, на никой д-р не му е приятно тъко се е прибрал вкъщи след работа и му звъни Иванка (пак примерно), че е започнала да ражда и той трябва да отиде. На моя приятелка, лекарката за екип я напъна да ражда на 6 см разкритив, защото просто искала да си отиде вкъщи женичката. Ми така де, да си гледа сериалчето. И понеже не става на 6 см, я навивала за секцио (добре, че тя е упорита и не се дала). Което естествено рефлектирало и върху отношението през раждането. Та после таткото закарал женичката до вкъщи, а тя през цялото време в колата мърморела (е, не много явно, де, но си пуфтяла). И това е в 20:00ч, не е в три през нощта.
Не знам, всеки си избира. Ако познаваш съответния доктор, навярно е по-различно
Аз отидох в държавна болницаи не съм дала нито лев (с изключение за престоя)! Беше перфектно, страхотно отношение (може би и защото отидох в болницата с 9 см разкритие Simple Smile) Което пък беше супер, изкарах си контракциите вкъщи, взех си топъл душ (топлата вода успокоява мускулите неимоверно), спокойна обстановка (не, че не боля, но не чувах никакви ругатни и подобни, спестих си всякакви интервенции, дано и второ раждане ако имам да е така. Но е факт, че нито лоша дума, даже непрекъснато ме обгрижваха, внимателно отношение, дори мили думи. Една от екипа си намокри ръката да ми даде капчици вода, че нали не дават. И естествено нито думичка от някой за секцио, което много ме беше наплашило от гореспоменатата ми приятелка. А тук, във форума четох, пак по темата, че раждането започнало през нощта, а докторката се появила чак сутринта. Ама си взела паричкките, де. Много ме е яд на такива!

# 10
 • Мнения: 176
Аз също съм на мнение, че даването на пари на човек, за който само си чувал някакви суперлативи, без да си се следил при него, е пълно безумие...
Предстои ми раждане през октомври и ако всичко върви нормално, съм решила да родя в Шейново без избор на екип.
Имате ли впечатления?

# 11
 • Мнения: 1 067
2010 раждах там без екип и съм доволна.Тази година раждах там с екип пак съм доволна.Общо взето там не съм усетила и видяла разлика в отношението  Peace

# 12
 • Мнения: 1 265
Твърдо ЗА! Simple Smile ( стига да има финансова възможност..  ) Първи път раждах с избор на екип, бях си харесала доктора, вдъхваше ми спокойствие и сигурност. Сега дори и не се замислям, отново съм с него.
  Признавам, че плащам за това някой да е до мен в трудните моменти и да ме успокоява. Simple Smile ОСвен това ми харесва реномето на доктора, името което си е изградил.

Не ми допадна отношението към родилки, които не бяха избрали екип. За съжаление скоро видях, че има и разлика в грижите за бебето ( става дума за една и съща държавна болница).  Confused  Все още  го има принципа - плащаш и се грижат за теб.  Confused Може да не е навсякъде и винаги, но аз ставам свидетел на такива ситуации.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 532
Ще цитирам една моя приятелка - "Ако искаш да имаш наистина нормално раждане, без излишни интервенции, не си избираш екип - съответно никой не ти обръща внимание и си раждаш наистина естествено и нормално". Тя има 2 деца, раждала е и двете в Майчин дом, не е избирала екип и е отивала кажи-речи в последния момент - с голямо разкритие, изтекли води и т.н. Доволна е.

Аз избирах екип, т.е. избрах лекарката, която ми следеше бременността, но бях с планово секцио, в частна болница (където общо взето така се случват нещата) и прочее. Също съм доволна - и от отношение, и от всичко. Но мнението ми съвпада с това на Мамасита и Лекси - ако няма причина да искаш точно определен лекар - няма смисъл да се дават тия пари, особено пък ако ще се "избира" лекар, когото всъщност срещаш за първи път в последните седмици от бременността.

# 14
 • София
 • Мнения: 41 280
И с избор да си, ако отидеш с почти пълно разкритие ще си получиш съвсем естествено раждане, защото просто няма да има време за нищо друго.

От друга страна, аз като раждала без избор и не отишла  в последниья момент, мога да кажа, че не страдах от липса на внимание и  стандартните екстри тип  нон стоп следене на тонове, пукане на мехур, окситоцин...не ме подминаха... учудващо разминах се с епизиотомията, която принципно е  едва ли не също стандартна с и без нужда при първескините...

Общи условия

Активация на акаунт