Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 фев. 2006, 10:18 ч.

Знаете ли...?

 • 373
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 72
ЗДРАВЕИТЕ СКЬПИ МАМИ!
Имам син на 3.5години.Ходи на детска градина,но има нещо,което не разбирам.Докато беше в яслата нямаше проблеми.Вече е пьрва група.С голямо небелание отива на градина.Всяка сутрин плаче много.Не знам защо,а учителките са млади.Вечер докато се прибираме от градината се пазари за следващия ден да не ходи на градина.Очаквам вашите сьвети.Благодаря ви!

# 1
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 829
Детето е отскоро в градината нали. Обикновено има период на свикване. Все пак в яслата са ги обличали и хранили, а сега трябва да се оправя сам. Опитай се да поговориш с него и с учителките. Големият ми син не е ревал, но започна да се напишква по време на следобедния сън след като се премести в градината. С много разговори се оправиха нещата - с него и с госпожите му.
Успех newsm10

# 2
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
В градината е доста по-различно от яслата. Сега се адаптира към друг режим и друго отношение. Дай му време да свикне.
В групата на голямата ми дъщеря /на 6 години е/ има момиченце, което едва преди няколко месеца се отпусна напълно. Тя пък не плачеше, но не контактуваше с никой.
Поговори с госпожите. Ако той играе с другите деца и е общителен, бързо ще се приобщи.

# 3
Трябва му време да се адаптира, но това не значи, че няма нужда от помощ. Синът ти е достатъчно голям, за да може да ти обядни, кое точно го притеснява. Трябва да поговорите с него приятелски, но и да не се чувства като на разпит. Помагай му с въпроси.
Задължително трябва да говориш с госпожите, но не и пред детето, така че ако ти е възможно отиди в градината по време на следобедния сън на децата - тогава е най-спокойно. Разпитай за всичко - как се държи, общува ли с деца, включва ли се в занимания, храни ли се, плаче ли, има ли деца, от които се страхува и пр. Може би ще се наложи два пъти поне да отидеш на проучителни разговори, защото след като веднъж си проявила загриженот, то госпожите ще обърнат повече внимание на детето, за да могат да ти отговорят по-подробно следващия път. И така заедно ще стигнеги до същтността на ситуацията.
Това е от мен.

# 4
 • Мнения: 3 036
Мисля, че трябва да поговориш с учителките. Всяко дете по различен начин преживява този преход от ясла към детска градина.
Аз съм много благодарна на госпожите на моето дете, защото те ми обърнаха внимание, че дъщеря ми по-трудно свиква /в детската градина тя изобщо не е говорела,не е общувала с другите деца и само се е срамувала, а в къщи не можем да и затворим устата/ , посъветваха ме да поговоря с нея и това помогна много.Сега става с желание сутрин и ходи с усмивка. Истината е, че ние не знаем как се държат децата в групата, а поведението им може да е много различно от това в къщи и понякога няколко разговора могат да направят "чудеса" .
Така че добрият диалог между родителите и учителите е ключът към решаването на всички проблеми.
А може да го попиташ и детето дали има някой, който не харесва или който го плаши.
Успех и дано скоро му стане приятно да ходи. Heart Eyes

# 5
 • Мнения: 72
Благодаря ви!

# 6
Здравей, миличка!
Все едно че тези думи аз съм ги писала! Аз също имам син на тази възраст! И абсолютно по същия начин реагираше на детската градина - всяка сутрин плач, не иска да ходи и не мога да разбера защо? Познавам двете възпитателки, много са добри и ми казват, че всичко е наред в градината, играе си с децата и е много спокоен! Питах ги да не би някой да го удря, да се притеснява от нещо или пък да не искат да си играят с него, но НЕ! Няма нищо такова а и ми обясняват, че децата от цялата група са много любвеобилни и си играят страхотно!
Отделно пък ще спомена, че ние ходим няколко дена и после сме болни по една седмица, след което нещата се връщат в начална позиция с уговорките и нежеланието за градина  ooooh!!!!
Да не би да не обича да се храни сам или пък да не може и да притеснява от това? Защото ние бяхме така. Освен това му казвах, че ако не ходи на градина няма да научи много неща, които другите деца ще знаят и един ден няма да го запишат на училище!
Тогава в един ден, след поредния плач сутринта, ми стана много мъчно за него и реших да го взема след като се наобядва за да спи вкъщи. Беше невероятно щастлив! На следващия ден отиде с огромно желание, взе си няколко колички да си играе и беше много щастлив! Но го взимам на обяд и после спи в къщи. После се занимаваме. Чувства се добре и смятам, че не може да спи там, затова го прибирам. Мисля, че може би това е проблема! Радвам се че сега говори само за градината и чака с нетърпение пак да отиде на следващия ден! Постепенно ще се опитам да го оставя да спи там, но мисля, че не може или пък му е трудно да заспи. Един ден ще му кажа, че госпожата има някаква специална изненада за децата, но ще разберат когато се събудят от сън и ако не остане да спи там няма да разбере, а той е много любопитен. Разбира се това ще е съгласувано с другата страна!
Засега съм доволна от постигнатото, защото и това за нас е страшно много!Той все пак си изкарва занятията сутрин и се учи на различни неща, което е в плюс за него! Между впрочем той не изпуска почти нищо, понеже след като се наспят в градината им дават следобедна закуска и аз, разбира се го вземах първи. Това ще рече около 16.15 - 16.30ч. Иначе доколкото знам след това си играят или имат някое занимание от рода на четене на приказка или гледане на филмче, което всъщност той прави и вкъщи. Освен това четем и приказки, рисуваме и го разпитвам какво са правили, с кого си е играл, какво са яли и т.н. Засега смятам че най-после съм намерила правилния подход и постепенно ще въведа някои промени. Мисля, че веднъж свикне ли да ходи с желание няма да иска да се откаже от приятелчетата си и игрите!
Пробвай този подход ако искаш! Може и при теб да проработи! Разбери с кое детенце обича да си играе и му казвай че то ще го чака на следващия ден да дойде за да са заедно. Накарай го да си взема всеки ден по някоя играчка и да му я показва и да си играят! Винаги го поощрявай за добре свършената работа! И му казвай колко е доволна от него учителката и колко МНОГО ГО ОБИЧАШ и се гордееш с него! Надявм се да успееш скоро! Пиши как вървят нещата! Това ми беше болната тема!
УСПЕХ ти желая и хубав ден!

# 7
 • София
 • Мнения: 31 906
Има процес на адаптация. При Дияна беше около седмица. Тя смени само учителките, но плака доста. Постепенно всичко ще се нормализира.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт