Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 610
Ето така започна всичко:
Здравейте мами! Моя случай е доста заплетен, надявам се да ми помогнете да го разплета- може и да го съсечем възела стига да не ми стяга толкова около гърлото. И така- към момента състоянието ми е бременност в 26 седмица, леко уложнена с контракции и болки. Моята "половинка"- безкрайно мързелива да се разпита и наивна да си мисли, че всичко е супер лесно - смята да ме посети през март и да ме вземе с него до Германия като желание за сключване на брак в България"прибързано" няма.Като отидем в Германия според неговия план ще си родя чудесно и ще се оженим.Тоест той си мисли, че ще кацне, ще ме грабне като в приказките и ще си живеем щастливи до края на дните си в Германия, но тъй като няма моя горчив опит по преминаване на граници -покани,застраховки, липси на здравна помощ и т.н. не може да ме разбере защо се инатя да не искам да отида да родя при него. Иначе не му се ще да дава луди пари за болнична помощ на неосигурена и предполага, че ще мога да ползвам неговата застраховка. Ха сега , де! Кой кого баламосва? Мога ли да родя току така там?Какви документи са ми необходими, ако пътувам със и без него във видима бременност седмия месец...Много ви благодаря за съветите...Дайте и своя принос с историйки дори да не сте компетентни по моите въпроси.
Позволих си да обновя темата- събитията се развиват катастрофално бавно и са интересни- надявам се за всички!!
Това от което се интересувам/ за онези които не им се чете цялата тема/вече е признаването на бебето- как да стане най-безболезнено ?

Последна редакция: чт, 13 апр 2006, 23:14 от rien

# 1
 • Мнения: 9 161
Повечето самолетни компании разрешават пътуване до 28 седмица.
Но... винаги може да се попита самата компания или на сайта им да се провери какви са им изискванията.
В Германия като си, можеш да посещаваш гинеколог, но ще трябва да плаща мъжа ти като за частен пациент, ако до първото ти ходене на лекар не се подпишете и не те приеме към неговата застраховка, ако е държавна каса.
След като си вече негова съпруга и под негова закрила (застраховка), можеш да си ходиш на всякакъв лекар тук и да си родиш без да се притесняваш от нищо.
Ако твоите документи за сключване на брак са наред и са вече подготвени, няма никакъв проблем да си вземете веднага час в някое по-малко кметство, където да минете по бързата процедура, точно заради здравните каси (споделям личен опит)
Ако имаш още въпроси - питай (може и на ЛС)

# 2
 • Мнения: 945
Аz мога да ти дам инфо по повод zастраховките, тъй като до преди месец половинката ми беше "mitversichrt". Условията zа това бяха да покажа в zдравната каса (аz съм Gesätzlichversichert) удостоверението zа граждански брак. Когато съпругът ми почна работа, вече не беше zастрахован с мен.

Но ако нямате склЮчен брак, ти не може да си zастрахована при него. Ако нямаш и виzа zа Германия zа временно или постоянно пребиваване (но не и виzа zа гостуване), не можеш да се zастраховаш сама. Т.е. никоя zдравна каса няма да те вzеме и ще ви се наложи да плащате раждането.

Колкото до влиzането в Германия с цел брак бих ти препоръчала да се обърнеш към посолството в София и да питаш могат ли да ти иzдадат специална виzа и дали ти трябва. На теория можеш да влеzеш в Германия и беz виzа и да склЮчите брак, но моя поzната я връткаха доста време и им правиха проблеми. Не си спомням дали не им даваха раzрешително zа брак или я zаплашяваха, че няма да и дадът виzа, но тя доста нерви беше иzхабила. Това с приятелката ми се случи преди 2 години, може zа това време да са се очовечИли малко тия в Ausländerbehörde или да са се сменили zаконите.

Ако имаш други въпроси, питай...

П.С. Докато аz съм бляла, те хгората ти отговорили...

Последна редакция: пн, 27 фев 2006, 14:27 от .:Geri:.

# 3
 • Мнения: 3 424
http://www.stmas.bayern.de/fibel/sf_s035.htm

http://www.brandenburg.de/media/3300/fr_kapitel01.pdf

Най-бързата процедура е да сключите брак в БГ, после за седмица
да си преведете акта, да си извадиш новите документи и да заминеш
за Германия като съпруга на еди-кой си. После като неработеща да те
впише към неговата медицинска осигуровка и да си ходиш като бял човек
по лекари. Вариантът за брак в Германия е по-сложен, процедурата е по-дълга,
ще се скъсате от преводи, легализации, размотаване насам-натам. Разбира се,
ако си търсите силни усещания, няма по-добър начин от тоя, никoй не ви спира.
Иначе за самото раждане, бях чела някъде, че може да се поеме от разните му там
неправителствени или социални организации. Проучете го, преди да дойдеш в Германия!!!!!!!!
Щом не му се дават пари на приятеля ти за осигуровки, представям си за прегледи
и раждане как ще му се дават. Един видеозон струва 60 евро, мисля, 10-минутен
разговор с лекаря почва от 25 евро (моят лекар разговаря с мен по цял час). Ти,
щом си с усложнения и болки, ще ти се налагат чести прегледи, разбери се с любимия,
кой ще плаща всичко. В Германия (впрочем навсякъде по света) безплатен обяд няма.
Или може би приятелят ти иска да родиш при домашни условия, без медицинска осигуровка и без лекар? Да, и това е възможно, но трябва някой да ти асистира.

Моят конкретен съвет е:
Без здравна осигуровка не стъпвай в Германия, каквото и светло бъдеще да ти обещава любимият!
Вариантите да я придобиеш са: или да си женена за някой с осигуровка,
или да си студентка. Можеш и частна осигуровка да имаш, което значи,
че първо си плащаш за прегледите и раждането като поп, после ти се
възстановяват парите (или част от тях).
Разбира се, ако банковата ти сметка прелива,
отпадат по-горните съвети, грабвай самолета и фийл шпас!

# 4
 • Мнения: 293
Посъветвали са те много добре Момичетата. Бих те посъветвала точно така, както те вече са направили. Помислете много добре, защото наистина не е толкова лесно!

Последна редакция: пн, 27 фев 2006, 19:19 от Ivanova

# 5
 • Мнения: 980
Риен, поzдравявам те zа треzвото мислене. Момичетата са те посъветвали повече от добре. А мърzеливата половинка да се пораzтича. Ако ти е уредил zастраховка(което ме съмнява да постигне след като нямате брак), пътувай(ако и самолетната компания се съгласи, но те май ще ти искат бележка от доктор, че няма опаност от усложнения, а случаят при теб не е такъв) Ами това е .... Късмет Grinning

# 6
 • Мнения: 1 610
Благодаря на всички за съветите! Това,което го няма документирано, е лично съобщение от Geri, която даже план за действие ми направи и помогна на моя бременен мозак. Именно него споделих днес с мързеливко и му допадна- уж ще потърси инфо в Stamdes amt, Ausl?nderbeh?rde и към неговата здравно осигурителна компания в какъв период ще издадат здравната карта , та да започна да си правя документи да се оженим в Германия- според мен една седмица ще мине поне докато стане, понеже сега работи нощна смяна и му е много трудно да стане през деня. Спокоен е човека!Но поне има някакво развитие... Liska мерси за идеята за брак в бг и на мен са ми казвали, че става бързо, но той ще дойде едва в 28ма седмица/колкото да ме вземе/ и после ако се затрудня с преводи и други разни - летене няма. Относно бележка от доктора- бели кахъри- с пари всичко се взима, ще получа и разрешение....та така де ,аз все си мисля, че ще родя в бг...ако варианта за раждане в Германия отпадне- аз съм го отписала над 70 %, може да дадете някой съвет по план Б - трябва ли нещо предварително да направя , за да признае детето своевременно и да си олесня преместването след време при него. Елфа ми даде обстойна информация за летене с бебе, но няма ли да е по сложният вариант от гледна точка на документи - никаква представа нямам...Дайте идеи!

# 7
 • Германия
 • Мнения: 7 115
Аз за застраховката да добавя, аз бях с частна, като се омъжих, изпратихме веднага бумагите по факс, за да не ходим на място, от касата изпратиха обратно потвърждение, че от деня на сключване на брака съм семейно застрахована и с това потвърждение отидох на преглед. Като получих картата, я занесох на следващият и така...

# 8
 • Мнения: 3 424
Това с жененето в Германия, не е лошо, ама ако бебето
се роди преди сватбата, ще ви излезе доста скъпо.

Въпросният ти бъдещ съпруг немец ли е?
Знам, че проучванията и даването на термин от Щандесамта
се проточват 6 месеца поне. Така. Ти си 28 седмица, ще родиш,
преди да имате Термин в Щандесамта, ще си платиш като поп
разходите около бременността, раждането, акушерската помощ
след раждането, бащата трябва да признае бебето, за да може
после и той да има права над него, а и да може да бъде записано
в медицинската му осигуровка. Иначе и бебето остава без лекар.

Ако все пак се юрнеш неженена да раждаш, още един практичен съвет.
За да запишат бебето в Щандесамта, ти трябва твоето преведено и
легализирано свидетелство за раждане (с апостил); vorgeburtliche
Vaterschaftsanerkennung und ggf. gemeinsame Sorgeerkl'rung sowie die
Geburtsurkunde des Vaters. Айде, ако бащата е немец, може и бързо
да си извади свидетелството за раждане, ама ако е българин и дойде
да те вземе, нека да си подготви (преведе и завери с апостил)
свидетелството си за раждане. Изберете най-лесния и безпроблемен вариант.
Няма смисъл да си тровиш нервите, особено когато си бременна, пък и след
раждането, когато ще ти трябват за далеч по-приятни неща от бюрокрацията.

И пак повтарям. Не тръгвай, без да си наясно кой ще ти поеме
медицинските разходи. Германия не е България!# 9
 • Мнения: 1 610
Да, Liska, Въпросният е немец.И затова го оневинявам , че всичко му се струва лесно.За този термин в Щандесамта хич не разбрах какво искаш да ми кажеш- какви са тези 6 месеца.
Аз не споря, а напротив радвам се на съветите и нямам намерение да хуквам през глава. И все пак , ако попитаме 100 бременни, едва ли ще покрием 1% отговори потвърждаващи как на някоя бременна й се ражда сама, след като я изпишат от болницата иска да се прибере не там където трябва, а освен следродилна депресия да я тресат други трески.
Алтернативата е да си родя в България- в същата болница, в която преди няколко дни за махането на абокат ми спукаха вена  #2gunfire/при израждане на бебе незнам какви може да са пораженията/, след това да изчакаме отпуската на Vater-a през юли /месец след раждането / и каквото ще става да става  Hug....Това решение по-разумно ли ви се струва  newsm78  newsm78  newsm78

# 10
 • Мнения: 1 230
При толкова много неизвестни аз бих останала я България.Вярно че болниците не са това ниво като в Германия , но все пак и там се раждат деца.И в България има болници с добри условия и  лекари професионалисти.Там поне можеш да разчиташ на такъв който ти е проследявал бремеността.А идвайки в Германия попадаш на този който ти се падне.

Както са ти обяснили и другите момичета в Германия без медицинска застраховка, просто е много рисковано, освен това ти като няма да имаш такава по време на раждането , мисля че и детето няма да има докато не се ожените и не минете към застраховката на съпруга ти.(ако греша тука ме поправете)

Струва ми се добро предложението да се ожените в БГ, така ти би имала повече сигурност.

Коя болница в Бг посещаваш?

# 11
 • Мнения: 3 424
Извинявай, тия 6 месеца са докато ви проучат,
дали бъдещият ви брак няма да е фиктивен.
Може и повечко да трае. Може и по-малко.
Въпрос на късмет.
Иначе, като чета каква касапница и неуважение
на личността са ражданията в България, гласувам
с две ръце за това да дойдеш тук да родиш.
Просто си опечи работата с медицинската осигуровка!

# 12
 • Мнения: 1 230

Иначе, като чета каква касапница и неуважение
на личността са ражданията в България, гласувам
с две ръце за това да дойдеш тук да родиш.
Просто си опечи работата с медицинската осигуровка!

Цитат

E , чак пък касапница..много сериозно е казано това. ThinkingСпоред мен на всякъде има издънки , също и тука в Германия.В България ако попаднеш на лекар и там вероятността да родиш цивилизовано е доста голяма.

# 13
 • Мнения: 3 885
Безспорно най-добрият вариант е да си имаш застраховка и да си родиш детето в Германия, след като таткото е германец и смятате да живеете в Германия (поне си спестяваш бягането по оправянето на документите на бебето), но ми се струва трудно да уредите всички подробности за толкова кратко време. За мен лично това са прекалено силни усещания, но аз съм човек, който обича всичко да е уредено и да няма неизвестности, особено пък щом става въпрос за детето Wink, вие може да сте от другият "сорт" човеци (поне приятелят ти  Wink). Чета и ви се чудя, защо сте чакали толкова дълго, а не сте започнали да оправяте нещата още в началото на бременността, щеше да има време и за сватба, и за документи и за полет и за раждане, а сега всичко по бързата процедура...
В кой край на Германия ще си?

За застраховката да кажа, че може здравната каса да поеме сметката със задна дата (до 6 месеца мисля че беше).
При всички положения обаче имаш право да си famillien versichert още от деня на сключване на брака, дори да не са оправени всички документи, така че брака трябва да ви е първата грижа Wink
Сбутай го твоят хубавец да се разтича, все пак глава на семейство ще става и трябва да гледа по-отговорно на нещата, особено пък като си знае каква бюрокрация цари в държавата му Wink И му кажи, че не мърдаш от мястото си докато не стане всичко по мед и масло (или цветя и рози) Laughing Хубавото тук, е че за всеки проблем си има решение, лошото е, че се иска питане, интересуване, познаване на законите и правата и т.н. Никой няма насила да дойде да си предлага услугите докато не отидеш да си поискаш, така че ТОЙ е на ход сега, ако иска да има щастливо семейство Wink
Успех

# 14
 • Мнения: 1 610
Liska , сърдечни благодарности за припомняне на този "препъни камък". Относно болниците- в този забутан край на Северна България- родилките се израждат от акушерки. Единствено секциото се прави от лекари. И за всичко , ако не си циганче и ако искаш елементарно внимание да ти се отдели се плаща/ ако си циганче не ти се отделя внимание, но поне не плащаш/. Даже полът да ти кажат иска 15 лв. Преди няколко дни в тази некасапническа болница се носиха крясъците на родилка -ромка, която раждаше изцяло на сухо 48 часа след спукване на мехура. След няколко часа запъхтяна акушерка дойде да ми махне системата и не се поколеба да ме смъмри евентуално да не съм пищала докато съм била раждала, защото тя нямало как да ми отнеме от болката, а съм щяла да и надуя главата. Преди някой да ми предложи да отида в частна болница ще кажа, че персонала е еднакъв навсякъде и семейната патология помни как племенника ми почина един ден след раждането си/1вия ден от 9тиа месец секцио/ понеже не го били сложили в ковиоз. Относно кадърността на лекарите в бг- повече без коментар...Но както се е видяло ще се мачим тук сякаш, надявам се като отворя нова темичка  "как да си припознаем бебето"..или "бебето как да припознае фатера" ще сте също толкова активни...Благодаря Ви!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт