Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 септ. 2014, 22:08 ч.

Мантри

 • 4 114
 • 12
 •   1
Отговори
 • Мнения: 130
Мантрите са думи или кратки фрази, които се повтарят многократно, с цел да се пречисти и фокусира умът.

Lokah Samasta Sukhino Bhavantu
Лока Самаста Сукино Баванту
 
Мантрата е на санскрит и означава:
"Нека всички същества навсякъде по света бъдат щастливи.  Нека всички мои мисли, думи и действия допринасят за щастието на всички. "   Grinning

(Второто изречение е разширено тълкувание.)
 
Мантрата Лока Самаста предствалява кратка молитва за благоденствието на всички създания по света - хора, животни и растения.  Чрез нея ние надмогваме егоцентризма си и усещаме туптенето на сърцето на вселената.  
 
Тази мантра приканва за повече обич, съчувствие и благодарност в живота ни.  Heart Eyes
 
Мелодията й е много успокояваща.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 сеп 2014, 08:34 от Justem

# 1
 • Мнения: 319
Записвам се да ви следя.  Харесвам и слушам тази музика,която ме отпуска,и ми доставя радост. По някога ми се стичат сълзи просто така и не знам защо   newsm78
 Благодаря ви за темата и се надявам,че ще намеря отговорите тук   bouquet

# 2
 • в прекрасна къща в уютна градина
 • Мнения: 2 175
Харесвам да си припявам мантри, но рядко се сещам. С удоволствие ще ви чета.

# 3
 • Мнения: 130Om Mani Padme Hum
Ом Мани Падме Хум

Ом Мани Падме Хум е една от най-известните мантри.   bouquet
Превежда се като "Скъпоценен камък в Лотосов цвят".  Значението й е символично и се отнася до трансформирането на тялото, речта и ума, чрез единението на любов и мъдрост.   Heart Eyes

Смята се, че тази мантра има голяма целебна сила.  Simple Smile

 

Последна редакция: ср, 17 сеп 2014, 00:49 от Justem

# 4
 • Мнения: 130
Ek Ong Kar Sat Gur Prasad, Sat Gur Prasad Ek Ong Kar
Ек Онг Кар Сат Гур Прасад, Сат Гур Прасад Ек Онг Кар

Енергията на тази мантра превръща негативните мисли в позитивни.  Мисълта влиза в съзнанието като Ек Онг Кар Сат Гур Прасад и излиза пречистена със Сат Гур Прасад Ек Онг Кар.

Един от преводите е: "Създателят е един, всичко което идва от него е блаженство и истината за това се разкрива от Гуру (учителя)."

Тази мантра се пее когато човек се чувства потиснат.  Тя преобразува негативните мисли в позитивни, но се използва също така и за пречистване от негативни програми - зложелания, уроки.  Simple Smile

 

Последна редакция: нд, 21 сеп 2014, 21:32 от Justem

# 5
 • Мнения: 130
Oṃ Bhur Bhuvaḥ Svaḥ
Tat Savitur Vareṇiyaṃ
Bhargo Devasya Dhimahi
Dhiyo Yo Naḥ Prachodayat

Ом Бур Буваа Сваа
Тат Савитур Варениям
Барго Девася Димахи
Дийо Йо На Прачодаят

Това е Гаятри Мантра - една от най-старите и свещени мантри.  Описана е още в Риг Веда.  Риг Веда е колекция от индиустки свещени текстове и химни, на около 3500 години, един от най-старите паметници на човешката култура.

Превежда се приблизително като: "Ние медитираме върху славата на Създателя и нека той  вдъхновява нашите действия и ум."
 
Гаятри мантра носи мъдрост и просветление.  Тя осветлява - ума, разбирането, действията, целия живот на човека.  sun

Последна редакция: пн, 22 сеп 2014, 15:45 от Justem

# 6
 • на Мелмак
 • Мнения: 4 433
Страхотни сте   bouquet
Благодаря!

# 7
 • Мнения: 319
И аз благодаря за просвещението  newsm51

# 8
 • Мнения: 130Teyata Om Bekandze Bekandze Maha Bekandze Radza Samugate Soha
Теята Ом Бекандже Бекандже Маха Бекандже Раджа Самугате Соха

Това е мантра на Буда, в неговия аспект на лечител.  Тя е будистка, не хиндуистка, и произношението й е в тибетски вариант.

Един приблизителен превод е:  "Така става изцеление, изцеление, велико изцеление, о, царю лечителю, поздравяваме те!"  

Тази мантра е за здраве.     Grinning

# 9
 • Мнения: 130
ИСТИНСКИЯТ ЗВУК    

Един предан ученик, отдаден на медитацията, след като години наред се концентрирал върху определена мантра, достигнал достатъчно просвещение, за да започне да преподава.  Смирението му оставяло какво да се желае, но учителите му не се тревожели за него.  

Минали години на успешно преподаване и ученикът смятал, че вече няма от кого повече нещо да научи; но след като чул, че известен отшелник живеел наблизо, решил, че все пак трябва да го посети.  

Отшелникът живеел сам на островче по средата на езеро и ученикът наел лодка, която да го прекара до острова.  Той се отнесъл с голямо уважение към отшелника.  Докато пиели билков чай, попитал го каква е неговата духовна практика.  Старецът отговорил, че няма друга духовна практика, освен една мантра, която през цялото време си повтарял.  Ученикът с удоволствие разбрал, че това е същата мантра, която и той използвал, но когато отшелникът я произнесъл на глас, останал ужасен!  

"Какво има?", попитал отшелникът.

"Не знам какво да кажа.  Май сте си пропилели целия живот!  Та вие произнасяте мантрата неправилно! "  

"O, това е ужасно.  Как би трябвало да я казвам?"

Ученикът дал правилното произношение.  Старият отшелник му бил много благодарен и помолил да бъде оставен сам, за да може веднага да започне да се упражнява.  Докато се връщал обратно през езерото, ученикът, сега вече напълно убеден в превъзходството си, разсъждавал върху тъжната съдба на отшелника.  

"Какъв късмет, че наминах.  Поне горкият човек ще има малко време да се упражнява правилно, преди да умре. " В този момент забелязал смайване по лицето на лодкаря и като се обърнал, видял отшелникa да стои почтително до лодката, върху водата. "  

"Извинете ме за безпокойството, но пак забравих правилното произношение.  Бихте ли го повторили, моля?"  

"Май не ви трябва... ", заекнал ученикът.  Но старият човек вежливо настоявал, докато ученикът не му казал как точно смятал, че трябвало да се произнася мантрата.  

И старецът си заповтарял мантрата много внимателно, бавно, отново и отново, докато вървял по повърхността на водата към острова си...


# 10
 • София
 • Мнения: 2 260
Ek Ong Kar Sat Gur Prasad, Sat Gur Prasad Ek Ong Kar
Ек Онг Кар Сат Гур Прасад, Сат Гур Прасад Ек Онг Кар

Енергията на тази мантра превръща негативните мисли в позитивни.  Мисълта влиза в съзнанието като Ек Онг Кар Сат Гур Прасад и излиза пречистена със Сат Гур Прасад Ек Онг Кар.

Един от преводите е: "Създателят е един, всичко което идва от него е блаженство и истината за това се разкрива от Гуру (учителя)."

Тази мантра се пее когато човек се чувства потиснат.  Тя преобразува негативните мисли в позитивни, но се използва също така и за пречистване от негативни програми - зложелания, уроки.  Simple Smile

 
Тази направо ме грабна,но защо ли не чувам тези думи,които са написани,имам чувството,че има някакво раминаване....

# 11
 • Мнения: 130
Това е мантрата.  Simple Smile

По принцип някакво разминаване в чуването/произношението ми могло да има за всеки, който няма удоволствието да владее перфектно санскрит, особено ако е европеец. Дори на Дева Премал - изпълнителката от първото видео, тя е германка - понякога й критикуват произношението.

Безспорно, точното произнасяне на мантрите е изключително важно за техния ефект.  Трябва да се стараем, но все пак не бива в името на това да забравяме, че мантрите преди всичко трябва да се произнасят със съзнание за тяхното значение.

Както горната притча хубаво ни казва, правилното произношение е важно, но не е всичко.  Старателният, но крайно горделив ученик, успял да достигне до това да стане успешен преподавател.   Simple Smile Обаче погрешно практикуващият, но пък за сметка на отдаден на практиката си, скромен и смирен отшелник успял да достигне духовно развитие до степен на придобиване на способност за левитация (вървял по водата).  Mr. Green
 

# 12
 • Мнения: 130Om Shree Saché Maha Prabhu
Ki Jai
Paramatma Ki Jai
Om Shanti Shanti Shantihi Om

Ом Шри Саче Маха Прабу
Ки Джей
Параматма Ки Джей
Ом Шанти Шанти Шантии Ом

Превежда се като: "Нека върховната истина и това, което е отвъд всички граници, победи.  Нека има мир, мир, мир."

Ом - това е първичният звук, вибрацията на вселената.
Това, което е отвъд всички граници - това е трансцендентното, Бог, върховното добро.

Един по-свободен превод по смисъл би бил:"Нека истината и доброто победят.  Нека има покой в душата ми."

Това е мантра на успокоението.  Heart Eyes


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт