Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 март 2006, 10:32 ч.

Майчинство и самоосигуряване

 • 3 751
 • 18
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 656
Момичета, аз се самоосигурявам от почти 6 месеца. Моля онези, които са минали по тоя път, да ми кажат какво трябва да направя, за да изляза в майчинство. В края на месеца ще ми издадат от ЖК 45 дни болничен преди раждане - къде да го нося? Нещо друго трябва ли да предоставям като документи? А, живот и здраве, като се роди бебчето каква е процедурата за майчинството...

Изобщо  - вчера ми скъсаха нервите в НАП, където хич не са наясно със самоосигуряването (аз бях, за да си подам декларациата за 3-те месеца от 2006 г.).

Затова ви моля най-подробно да ми обясните процедурата!

Благодаря на всички предварително!   bouquet

# 1
 • Мнения: 686
Още не съм минала по този път, но доколкото знам, носиш болничния в НОИ и от там ти изплащат обезщетението за бременноста и после пак от там ще си получаваш майчинството. НАП се занимават само с приходите, а НОИ с разходите за болнични, пенсии и т.н.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 656
Аз останах с впечатление, че НАП иззема всички функции на НОИ и затова щях в НАП да ходя първо  newsm78

# 3
 • Мнения: 83
Здравей
Аз също се самоосигурявам но аз имам фирма на мое име.Имам сметка в банка през която си плащам осигуровките.Първо болничните си ги пазя в мен и подавам в панката Искане за незабавно инкасо с данните на болничния моите данни за да ми ги преведат от Нои сега вече Нап.А за майчинството също вски месец подавам същото искане и ми превеждат парите по сметката.Тези всичките документи ми ги оправя счетоводителката и аз ги подавам в банката.Но сега за теб незнам как  ще е точно защото ти се самоосигуряваш и не се водиш никаде на работа.Посъветвай се с някои счетоводител

# 4
 • Мнения: 603
И аз ще следя темата с интерес. Въпреки, че в момента не ме касае лично.

# 5
 • Толбухин
 • Мнения: 2 495
аз се самоосигурявах но във фирма и го дадъх на счетоводителката

# 6
 • Мнения: 78
Първо трябва да имаш банкова сметка на твое име, по нея ще ти превежда НОИ парите. Болничният и искането за незабавно инкасо се заверяват в НОИ и тогава искането се подава в банката. Не знам тази година има ли промяна, но преди се подаваше молба за излизане в майчинство в НОИ. Всичко това става при инспекторите. Най-добре е някой да ти движи нещата, не че е много сложно, но иска време

# 7
 • Мнения: 248
Значи, това, което са ти написали дотук е точно така, но ако се осигуряваш като ЕТ например, т.е. ако имаш фирма. Ако просто си се самоосигуряваш, за съжаление, нямаш право на болничните, няма откъде да ги получиш. Ще вземеш от социални грижи една еднократна сума вместо 135 дни болнични. За майчинството е същото - ако не си фирма или към фирма - ще можеш да взимаш само 1 година от социални грижи по 100 лв на месец, и то само ако доходът ви на член от семейството не надхвърля 200 лв.
За съжаление това е гадната реална действителност. Бих ти препоръчала бързо да намериш фирма, където да те назначат, макар и фиктивно, за да можеш да си взимаш после от там болничните, които, предупреждавам, ще бъдат минимални суми. Иначе болничният лист няма на кой да го издадат - трябва да има фирма.
И последно, като търсиш фирма, където да те назначат, внимавай да няма задължения към НОИ и НАП, защото ако има - няма да можеш да си взимаш болничните и майчинските (като мен в момента). Действай бързо, нямаш време!

# 8
 • Мнения: 1 439
Така е както Premaman ти пише...Аз лично ходих в социални грижи декември месец,които ми обясниха не много задоволително, че преди раждането ще трябва да отида отново при тях и да се регистрирам.От там ще получавам майчинство само 1г. в размер на 100лв. + някаква еднократна помощ при живородено дете и туй то цялата работа.Освен това доколкото знам не ти плащат никакви осигуровки през това време, т.е. не ти върви трудов стаж и не те осигуряват здравно!Голяма тъпотия!

# 9
 • Мнения: 1 193
На мен ми споменаха , че с болничния -45 дни и бележка от  ЖК кога ми е термина трябва да се регистрирам в социални грижи.От там щели да ми дадат помощ преди раждането от150 лв., после като родя еднократна помощ 200лв. и следва майчивството 1 год. по 100лв.

# 10
 • Мнения: 248
Наистина, побързай да намериш фирма, където да те назначат, имаш още малко време. Не губи 135 дни болничен, през които можеш да получаваш поне минималната заплата от 160 лв, след това 2 години по 160 лв майчинство, през които ти тече стаж и те осигуряват здравно.
На фирмата няма да натежиш особено - трябва само здравни вноски да ти внасят, които са някъде 6-7 лв, давай им ги, ако искат. И трябва да подават искания за теглене на парите. Това е. Направи каквото трябва, грехота е да си плащаш осигуровки и да те пращат при циганките в социалното, и да те ощетяват. Стискам палци и успех!
Пиши после тук какво направи  Wink

# 11
 • Мнения: 686
Rumya, на какво основание се осигуряваш - свободна професия, имаш ли БУЛСТАТ?! Аз се самоосигурявам, нямам фирма и това, което premaman писа по-горе не е вярно! Болничният ми за временна неработоспособност през месец 02, тази година - си ми го изплатиха от касата на НОИ без проблеми! Това с незабавното инкасо е по-сложна процедура, тъй като пак трябва да ходиш до НОИ, където да ти сложат печат на искането за незабавно инкасо и после трябва да го носиш в банката, а в първия случай можеш да си вземаш парите веднага, още докато си в НОИ. По същия начин стои въпроса и с болничния за бременост и майчинството - питах колежка, която е минала по този път, и се самоосигурява и няма фирма!
За да си по-сигурна питай пак в НОИ.

# 12
 • Мнения: 248
sunlight, дано да си права

# 13
 • Мнения: 484
Здравей
Аз също се самоосигурявам но аз имам фирма на мое име.Имам сметка в банка през която си плащам осигуровките.Първо болничните си ги пазя в мен и подавам в панката Искане за незабавно инкасо с данните на болничния моите данни за да ми ги преведат от Нои сега вече Нап.А за майчинството също вски месец подавам същото искане и ми превеждат парите по сметката.Тези всичките документи ми ги оправя счетоводителката и аз ги подавам в банката.Но сега за теб незнам как  ще е точно защото ти се самоосигуряваш и не се водиш никаде на работа.Посъветвай се с някои счетоводител

Mariq  и  при мен беше същата работа , само една подробност : значи за да взимам цялато майчинство , трябваше да назнача човек който да ме замества за този период от време през който аз съм по майчинство в противен случай ми се изплаща 50% от майчинството така било по закон, така ми каза счетоводителката.

# 14
внасянето на здравни осигуровки не ти дава право на майчински след раждането.водят ги един вид социални помощи,които са в по-малък размер,не ти се води като стаж и са 1 година,през която не съм сигурна дали не си плащаш пак сама осигуровките. за да имаш право на майчински трябва да имаш и социална осигуровка,която не можеш да си внасяш сама както здравната.ако имаш близки с фирма,помоли ги да те назначат фиктивно на работа.ти не ги натоварваш по никакъв начин,защото осигуровките ще си ги плащаш сама или ще ти ги удържат от болничния.идва по-скъпичико,защото когато работиш 50% от осигуровките ги плаща работодателя, а така цялата сума поемаш сама. миналата година на 170 лв. заплата пълната осигуровка беше около 70 лв. на месец,но аз платих само веднъж и излязох в болничен.. това е най-добрия вариант за теб, за да можеш да взимаш майчински и да ти се водят 2 г.стаж. късмет #Crazy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт