Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 март 2006, 10:47 ч.

За рекета в Училище

 • 3 243
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 88
В училището на дъщеря ми непрекъснато ни сабират пари. За "доброволно" спонстворство, за ремонт на стаята, за нови чинове и др. такива екстри.  Но последният им хит беше, че в у-ще ще идва някакъв писател да си представя книгата и децата трябвало да си я купят. Дъщеря ми каза, че не я иска и аз не и дадох пари. Да ама не, Госпожата каза казала, че не може така и всички трябвало да я купят. Ядосахме се и мъжът ми вчера говорил с нея за да и обясни, че ние няма да я вземем. След като си тръгнал госпожата пред целия клас разпитвала детето защо не искаме книгата, пари ли нямаме и накрая и казала, че не ние а дъщеря ми трябвало да реши дали иска въпросната книга. В резултат на което детето беше много разтроено и ме питаше, толкова ли сме бедни та неможем да си позволим въпросната книга. Вече незнам дали не сбърках като се заинатих така, но непрекъснато се опитвам да я науча ,че никой не може насила да я накара да направи нещо което не иска и въпросът не е в парите а в начина по който им се натрапва нещо. Вие как бихте постъпили

# 1
 • София
 • Мнения: 7 146
Ами бих купила тъпата книга. Това, което се е случило с дъщеря ти съм го преживяла и е един от най-неприятните ми детски спомени. В моя случай ставаше въпрос за билети за театър и аз самоинициативно ги отказах, т.к. в къщи често се говореше, че нямаме пари. Да, ама и моята г-жа ме изтъпани пред класа и каза, че не можело така, всички трябвало да вземат и ме накара да давам обяснения. Не помня точно как съм й отговорила, но тя викна майка ми в училище, а през междучасията един съученик ехидно ме попита "Какво пари ли нямате?" Наистина ме беше гадно, още повече, че баща ми реагира тотална неадекватно - започна да ми се кара защо съм разправяла, че сме финансово затруднени /и то при положение, че ежедневно го коментираше пред мен/. Спомням си, че особено след неговата реакция, се скъсах от рев и имах чувството, че света ще се срине. И още тогава съм решила, че детето ми винаги ще си върви със стадото - щом съм се хванала на хорото каквото е за другите, това ще и за него. На тази възраст за тях е важно да са "като другите" и да са "част от колектива". Права си, че я учиш сама да решева какво иска и какво не, но тя е дете, а г-жата голям човек, който много добре знае как да я манипулира, а още по-лошото е, че това става пред очите на другите деца. Може би, ако ставаше въпрос за нещо наистина важно бих я накарала да отстоява позициите си, но в случая това е само една книга, а държанието на г-жата е наистина гадно. Тъй и тъй не сте купили книгата, но поне отиди и й натрий носа - как така ще кара детето да дава обяснения пред класа, като е ясно, че решението е на родителите.

# 2
 • София
 • Мнения: 437
Според мен учителката е постъпила изключително некоректно спрямо детенце. И то при положение, че е зрял човек и знае какво ще последва от постъпката й. Така или иначе вече се е случило и не можеш да промениш нищо, така че по-добре поговори с учителката/ натрии й носа - меко казано/ и й обясни, че не е в правата й да се гаври с дете / в по-мек вариант/. А колкото за проклетата книга- явно авторът й е толкова писател, колкото и аз, така че ....... С голяма неохота бих се сдобила с таз книжка.......


А за рекета- при поредните 10,00 лв. си направих оглушка и изчаках да видя колко пъти ще ме подсетят. Споменаха ми 2 пъти / лично на мен/ и на поредното споменаване - ОТКАЗАХ, като обясних причината. Хубавото в нашия случай е, че реално не занимават много много децата, а и класната й е страхотен човек и  умее да преценява правилно ситуации.......

# 3
 • София
 • Мнения: 1 351
Постъпила си правилно. Но от това на детенце не му става по-добре, имайки предвид унижението и обидата които е почуствало. Според мен е излишно да се водят разговори с учителката. По-добре поговори с дето, обясни му как ти виждаш нещата. И... следващия път купи проклетата книга или там каквото е, стига да имаш възможност.

# 4
 • Мнения: 639
Лекси и аз като тебе в детството си преживявах подобни случки ,със "задължителните "билети за театър ,концерт ит.н.-беше много гадно наистина .В момента обаче въобще непозволявам децата ми да бъдат маниполирани относно такива задължителни мероприятия и те още от малки много добре се научиха да устояват на подобни шантажи.Но когато стане въпрос за събирането на пари относно ремонт в у-ще или ДГ ,или за закопуване на някакви разумни помагала и материали за работа ,разбира се ,че откликвам и то първа.Много добре знаем какво е положението в бълг.образование относно мат.база.Но никога няма да подкрепя инициатива която има за цел да донесе пари на някой си там писател или учител и да ми пробутват тъпи книжлета АБСУРД.

# 5
 • Мнения: 3 740
Това, което се е случило с дъщеря ти, е направо възмутително. На твое място бих реагирала остро срещу поведението на учителката - в разговор с нея, с директора, ако трябва и с инспектора.
И аз като Лекси отначало се примирявах с рекета в училище, но в един момент разбрах, че ако не кажем НЕ, ще ни се качат на главата. Така се почва, с вестничета, книги, после "задължителни" празненства и тъпи представления, на които никой нормален родител не би завел детето си, а после идват екскурзиите и зелените и бели училища, в които по принцип няма нищо лошо, но не може да ни задължават да се записваме, ако сме преценили, че не искаме. Затова започнах да давам отпор. Сега вече така съм им взела страха, че не ми е никакъв проблем да отказвам. Не може да се оставяме да ни манипулират чрез децата ни. Големите ми деца вече сами преценяват кое им е нужно, а кое - не и не се колебаят да се съпротивляват на опитите за рекет. За малкия все още аз влизам в бой.
Може би е добре да потърсиш подкрепа и от други родители в класа. Не може всички да са овце, все някой ще има мнение, различно от това на госпожата. Ако й дадете твърд отпор, апетитите ще намалеят.

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Ако трябва да се придържам към конкретиката, никога не бих забранила на детето да си купи книга, списание, вестник. Никога! Пари за книга никога не са пари, хвърлени на вятъра. Особено за такова малко дете. Така детето развива интерес към четенето и отношение към книгите. И ако в училище продават книжки /при нас също често се случва/, и моята откаже да си купи това би ме натъжило. При нас всички книги се купуват по желание и рядко всички деца си купуват. Същото важи и за вестниците. Наталия винаги купува и аз винаги я поощрявам. Драго ми е, че всяка книжка се купува и се ЧЕТЕ после по собствено желание. Тя винаги си има пари и на момента си я купува. После само ме уведомява, че има нова книжка. Но никога не сме били задължени да купуваме книжките.

Ако трябва да говоря по принцип - госпожата ви е виновна. Аз ако съм, веднага ще й свия сърмите. Никой няма право да врънка детето ми за пари. Аз съм там всеки ден, баща й също. Ако става дума за пари - насреща сме. Но ако разбера, че някой се занимава с детето ми заради такова нещо, още повече - опитва се да го изнудва и злепоставя, ще му махна главата от кръста. В ДГ се опитаха 1-2 пъти да "напомнят" на дъщеря ми за таксата, преди да е изтекъл срока дори и ги срязах много сериозно. Детето е малко, за да се коментират с него финансови въпроси. Още повече, при положение, че родителите са достъпни минимум 2 пъти на ден.

# 7
 • София
 • Мнения: 7 146
Не бих казала, че съм се примирила с рекета, т.к. до сега никой не ми е искал пари за нещо, което не желая да получа. Ако това стане, не знам как бих реагирала /дали бих ги дала или не/, но в едно съм сигурна - няма да допусна детето ми да страда от факта, че майка му не е платила. Или ще си платя като поп или като Цвета "ще вляза в бой", но няма да оставя детето си да се оправя само във възникналата ситуация т.к. силите са неравностойни - от една страна е то, детето, а от другата г-жата на възраст и с опит, която в общия случай е и критерий за останалите деца.

# 8
 • София
 • Мнения: 437
едно е по желание да си купи детенце книжка/списание/вестник, съвсем ряазлично е някой да го задължи да купи  нещо. С първото съм съгласна, но не и с второто. А що се отнася до манипулиране на децата за пари- това си е за разстрел. За това са родителите, а не децата.

# 9
 • Мнения: 88
Дъщеря ми много добре разбира, че проблемът не е финансов, разбира и доводите ми защо не и дадох пари а именно зощото самата тя не искаше книгата. Но неможе да разбере лицемерието на госпожата /която винаги съм карала да уважава/ която много мила и любезна пред баща и  си го изкарва после на нея. И давайки и парите не я ли уча, че макар и права неможе да си отстоява мнинието, защото в случая е по слабата

# 10
 • Мнения: 3 740
госпожата пред целия клас разпитвала детето защо не искаме книгата, пари ли нямаме 
Ей това е наистина за бой! Финансовите възможности на семейството по никой начин не могат да бъдат обект на обсъждане в училище! #2gunfire
Ами ако наистина нямате възможност да купите книгата? Това значи ли, че детето ти е по-долна категория?   ooooh!

# 11
 • София
 • Мнения: 7 146
И давайки и парите не я ли уча, че макар и права неможе да си отстоява мнинието, защото в случая е по слабата
Детето ти тепърва ще се сблъсква ежедневно с проблеми. Не би могло да се противопоставя на всички - едни ще решава, други ще избягва, с трети ще се примирява. Нека отстоява мнението и позицията си сред връстниците, не и пред госпожата. Още повече, че тук проблемът е между вас, възрастните. Гадно е, че г-жата е намесила и детето.

# 12
 • София
 • Мнения: 8 859
госпожата пред целия клас разпитвала детето защо не искаме книгата, пари ли нямаме 


Ако съм на твое място госпожата ще има разговор на 4 очи с мен...за да и обясня,че финансовото положение на семейството ми в никакъв случай не е нейна работа,още по-малко може да бъде тема за обсъждане с детето ми пред целия клас!

# 13
 • Мнения: 88
Естественно, че не оставям детето само да се разправя. Именно затова вчера баща и е влязъл да говори с учителката/ след като и било напомнено, че не е дала пари./ Пари за книги и аз винаги давам и поощрявам копуването им , но да са подходящи за възраста и , а тази е по подходяща за синът ми и именно за това тя не я иска. Що се отнася до масовите мероприятия винаги съм давала пари, но и тя винаги е искала да отиде. Говорих с няколко от родителите и всички са дали само за да не се занимават, само едни са се заинатили като мен и то защото децата им са близнаци и те са отказали да купят книги и на двамата. Естествено и те са били подложени на разпит от госпожата. Сутринта отидох да говоря с нея, но била болнични до края на седмицата

# 14
 • Мнения: 5 877
Откровено казано, госпожата заслужава пред целия клас да я питаш защо се държи така с децата, възпитание ли няма или образование?
Това на първа реакция.
На втора реакция заведи детето в книжарница, купи му по негов избор една хубава по-скъпичка книга и му я дай да я занесе в училище. Може да я покаже на другарчетата си и да обясни, че тя предпочита сама да си харесва книгите, а не някой да й казва какво е длъжна да купи. Ако е достатъчно атрактивно четивото, сигурно децата ще я разберат и в никакъв случай няма да изглежда "мината".
С учителката трябва непременно да говориш по въпроса - или може би таткото, ако той има повече авторитет.
С детето трябва според мен да поговориш. Да го попиташ защо не е харесало въпросната книга - например защото е скучна ли, картинките ли не са били хубави, и така нататък. След това да му обясниш, че в такива случаи трябва просто да каже каквото мисли - например "Не искам тази книга. Не ми харесва, много грозно е нарисувано магарето на корицата".
Впрочем много ми е интересно, кой е въпросният писател?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт