Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 окт. 2014, 23:48 ч.

Как да му помогна да спре да пие?

 • 39 330
 • 169
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте! Не знам вече към кого да се обърна и реших да се включа във форума.
Приятелят ми има проблем с алкохола. Пие само бира, но пие по цял ден. Рядко се напива, не прави проблеми, не буйства, не се заяжда и прочее. Състари се ужасно с това пиене, силно се притеснявам и за здравето му. Опитвах винаги деликатно да поставям въпроса, без да го нападам, търсех начини заедно да намерим решение, но точно тогава той избухва- което е още една типична черта на алкохолизма. След като не стана с добро му поставих ясни и категорични условия- или пиенето или нашето бъдеще, но това помага за ден два. Виждам как му треперят ръцете, когато не е пил цял ден, къса ми се сърцето- обичам го толкова много, искам да прекарам живота си с него, той е толкова мил, възпитан, умен и сърцат, но този проблем поставя огромна стена между нас... Дори да прекъсна връзката си с него ( което ще е най- болезненото нещо в живота ми), аз искам пак да му помогна. Не зная как. Мои роднини са имали същия проблем и изхода винаги е бил лош. Той ми е всичко, дайте ми съвет как да постъпя, родителите му само крещят по него и не опитват по никакъв начин да му помогнат, а само усложняват проблема, сама трябва да се справя, а вече не виждам как.  Cry

# 1
 • Мнения: 2 468
За да пие бира по цял ден, значи не работи.

Така че решението може би е да си намери работа. Но той трябва да го реши това, не някой насила да го ръчка да работи.

# 2
 • Мнения: 2
Преди беше работохолик, обичаше работата си. След като почина баба му преди години, занемари работата, хваща се тук там, напуска, захваща се с някакви неща и не ги довършва. Предлагат му работа, която е добре заплатена, която му доставя удоволствие принципно, но сякаш все намира оправдания за да не започне. Дори той ми казва подобно- ако намеря работа няма да е така, искам да работя- но прави обратното.

# 3
 • София
 • Мнения: 351
Oт личен опит - бягай по-надалеч, ако не искаш да се превърнеш в жертва на алкохолизма му. Разбирам, че само сте приятели и нямате деца - още по-добре, няма нищо да те свързва с него. Не можеш да му помогнеш,ако той сам не го реши. Излекуван алкохолик и наркоман няма. Това "лечение на зависимост" и "дай да му помогна" - само нервите ще си скъсаш без резултат. Бягай!!

# 4
 • Мнения: 4
Oт личен опит - бягай по-надалеч, ако не искаш да се превърнеш в жертва на алкохолизма му. Разбирам, че само сте приятели и нямате деца - още по-добре, няма нищо да те свързва с него. Не можеш да му помогнеш,ако той сам не го реши. Излекуван алкохолик и наркоман няма. Това "лечение на зависимост" и "дай да му помогна" - само нервите ще си скъсаш без резултат. Бягай!!

И аз мисля така! За голямо съжаление това е самата истина!

# 5
 • София
 • Мнения: 1 015
Мило момиче, за съжаление, ако той не иска да си помогне, ти няма как да го направиш, както са ти казали и по-горе. Сам трябва да намери стимула си за това и да го вземе като решение.
Махни се от него, колкото и да го обичаш, може би това ще го стимулира, ако наистина те обича достатъчно, а може би не, може още повече да затъне, гаранции няма..., казваш, че си намира оправдания да не почне работа, ако искаш постави му и това като условие, ако иска да е с тебе (освен това да не пие), но бъди твърда, колкото и да ти е жал (това, ако решиш да си с него).
Ако успее да се спре на една-две бири на ден, няма да е толкова страшно, мисля, но не знам дали ще успее.
Стискам ти палци да вземеш най-доброто решение за себе си Hug  bouquet

# 6
 • Мнения: 94
След като не работи, кой му дава пари за бира, кой му плаща сметките?

# 7
 • София
 • Мнения: 4 039
След като не работи, кой му дава пари за бира, кой му плаща сметките?
Уместен въпрос.... тя или мама и тати, дето го хокат?

# 8
 • Мнения: 2 898
Shine87, не можеш да му помогнеш. Бащата на детето ми е подобен типаж. Нищо не става от него. Алкохолизмът е страшно нещо. Не, че ще ме чуеш сега. Ти търсиш спасение за връзката си и всички мнения против нея ти се сливат. Ще мине време, ще се умориш и ще се откажеш. Гледай само да не направиш грешката да се обвържеш сериозно.

# 9
 • Мнения: 7 895
Не можеш да му помогнеш ако той САМ не поиска. А не го ли поиска бягай далече от него, ще се съсипеш иначе. Хората са го казали: " Женкар до време, алкохолик до гроб". Вуйчо ми умря от цироза, последните години буйстваше, беше агресивен, а вуйна ми все обвиняваше другите, че го карали да пие и си мислеше, че тя ще го откаже от пиенето. Беше на косъм от смъртта, докторите го бяха отписали, но той оживя. Господ му даде втори шанс, не пи около година и пак започна - днес чашка, утре две и затъна пак. Едва три години след смъртта му, вуйна ми прие истината, че всъщност той сам си е виновен, другите не са му наливали насила в устата. И аз мисля, че който е стигнал до положение "да трепери" за алкохол, няма спасение за него. Имам предвид, че околните не могат да го спасят. Но ако на него му "просветне" и се вземе в ръце, може и да стане. На колежка мъжа й вече пет години не пие, та може и да стават чудеса. Но пак казвам, трябва той да го поиска. И ултиматуми да му поставяш, и да го оставиш, все тая. Това ще е поредният му повод да се напие и ще обвинява теб за проваления си живот. Сега сигурно ти обяснява, че това безпаричие, липсата на добре платена работа, това отношение на родителите, на приятелите, дупките по улиците и др. и др. неща са причина да пие. Както има един лаф: "Едни пият от радост, други от мъка, а трети ... от сутринта". Зарежи го навреме и си намери друг. Жестоко звучи, но ако обичаш и себе си, това е изходът.

# 10
 • Мнения: 16 223
Преди беше работохолик, обичаше работата си. След като почина баба му преди години, занемари работата, хваща се тук там, напуска, захваща се с някакви неща и не ги довършва. Предлагат му работа, която е добре заплатена, която му доставя удоволствие принципно, но сякаш все намира оправдания за да не започне. Дори той ми казва подобно- ако намеря работа няма да е така, искам да работя- но прави обратното.

Депресия? Може алкохолизмът да е следствие, не причина.
Заведи го на психиатър, защото сама няма да се справиш.
Помагай му, щом го обичаш, но не зачерняй живота си с него. И теб ще повлече...

# 11
 • Мнения: 16
Пробвала ли си с ...бой? Боя изгражда! #2gunfire

Сега сериозно ...проблема е сериозен, а сериозните проблеми изискват сериозни мерки. След като му е станал навик мисля, че му трябва нещо което да го разтърси из основи, да преобърне живота му, за да се освести!

# 12
 • Мнения: 196
Те другите са го казали, но и аз да повторя - само ако той поиска, може да се излекува. Трябва много силна воля и е трудно, и може да отнеме много време докато осъзнае, че има проблем и пожелае да го лекува. АА помагат, мой близък е чист повече от 1 г. и половина благодарение на сбирките им. Но, минаха няколко години преди въобще да осъзнае, че трябва да се лекува. Сега не близва грам алкохол. Така че, има (макар и рядко) положителен изход от ситуацията. Можеш да му помогнеш само ако го накараш да осъзнае, че има проблем, това е първата крачка.

# 13
 • Мнения: 94
shine87, преди да решиш да прекараш живота си с този човек, трябва да си наясно какво те чака. Той е алкохолик. Има абстинентни симптоми, което показва, че организмът му е станал зависим от алкохола. Депресията също е симптом на болестта. Алкохолизмът е хронична прогресираща болест, до гроб.  Все още не е измислено лекарство, което да лекува зависимостта. Алкохолиците имат само 3 изхода - смърт, лудост или НЕпиене. За да живее пълноценно, той не трябва да помирисва алкохол до края на живота си. Няма да може да пие като другите по малко и контролирано. Дори и да спре да пие, във всеки един момент може да се изкуши да започне пак. Казват, че дори да не са пили 10 години, започнат ли отново, започват от там, до където са стигнали, а не отначало, и става все по-лошо. Никога няма да имаш сигурността, че ще можеш да разчиташ на този човек и утре, и вдругиден. А ти и в момента не можеш да разчиташ на него... Искаш да му помогнеш, добре. Като за начало помисли за себе си и какво искаш ти. И го изисквай от него, постави си условията, постави си границите. Ако ти даде това, което ще те направи щастлива с него, прекрасно. Ако не може, имаш избор, да стоиш с него и да се надяваш, че някой ден, евентуално, може и да ти даде това, което заслужаваш или да си потърсиш щастието другаде. Ето една много хубава статия за семейството: http://vda.dir.bg/_wm/basic/?df=12
Ако той не иска сам да си помогне, никой не може да му помогне. Можеш единствено да му помогнеш да осъзнае, че има проблем и то много сериозен , за който няма лесно решение. И да поиска да се справи с този проблем. Но самата ти трябва да си промениш отношението към себе си и към него. Ти имаш право да бъдеш с човек, който ще те направи щастлива. Не го съжалявай, не се дръж с него като с рохко яйце, като с малко дете, не го дондуркай. По този начин само се подхранва болестта му.  Сега има до себе си жена, която го обича, която е готова да се жертва заради него, някой, който му плаща бирата и сметките, някой, който го отглежда, защо да иска да спре?! На него така му е много удобно и комфортно. Няма никаква причина да иска да промени нещо. Само ако излезе от зоната на комфорта има някакъв шанс да пожелае да спре. Със заплахи, които така или иначе не осъществяваш, няма да стане.  
Започва се с признаване на проблема и желанието да спре. Това, което ти можеш да направиш за осъзнаване на проблема е да не се вкарваш в неговата схема на мислене, да не му вярваш на лъжите, самозаблудите и манипулациите. Той не пие, защото няма работа, тати и мама се държат лошо с него, светът е черно място и т.н. и ако всички проблеми се решат, то той автоматично ще спре да пие. Оправдания бол. Той пие само и единствено, защото му се пие, защото организмът му е зависим от алкохола. Това, че има абстинентни симптоми е добре. Доказателство, че организмът му е станал зависим от алкохола и по-трудно ще отрече този факт.
За да пожелае да спре му е нужно нещо, което да го разтърси, някаква криза, да му е толкова некомфортно, че да си каже „Не мога повече така, трябва да направя нещо”. Това е най-трудното. Малко инфо за интервенцията: http://alanon.dir.bg/_wm/library/item.php?did=5538&df=3858&dflid=3
Следващата стъпка е да признае, че не може да спре сам. Ако може сам, прекрасно, значи проблемът има лесно решение. Но ако не може, значи му трябва помощ.  Има различни места за детоксикация. Някои преминават през абстиненцията сами, но си е опасно. Но много по-важна е последващата терапия, дали Анонимни Алкохолици, дали индивидуална психотерапия и т.н., зависи от човека. Важното е да се помни, че проблемът е много сериозен и няма лесно решение. Трябва да положи огромни усилия, ако иска да се справи.

И да допълня само. Обзалагам се, че той вече знае, че като му се разтреперят ръцете и ти се разтапяш. Идеален начин, за да те манипулира занапред.

Последна редакция: сб, 04 окт 2014, 16:23 от шаляляля

# 14
 • Мнения: 5 404
Всеки който се е изказал от горе е прав.Имам близък много близък приятел на който
брат му е алкохолик.Кротък.Бързо се напива.Не можем да му помогнем.Още опитваме де.
Цар е на обещанията и лъжите.Бяга в други градове да се отърве от нас.А казах е кротък.
Опитваме вече 10 години.
Баща ми е другия.Разболя се от туберкулоза.Не спря.Вече е на възраст.Състарен и от
алкохола.Пие си лекарствата с ракия.Има си един лаф "Спирам всичко което ми пречи на пиенето"
Не познавам човек спрял да пие.Заради баща ми и изпълнения който съм
виждала като дете имам органична непоносимост към алкохол и хора които пият.
Алкохола не прощава.Нанася необратими поражения на организма.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт