Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Позволявам си да пиша по тази сериозна тема тук - в Клюкарника, защото е много посещаван.
Преди няколко дни майка ми беше на редовния си годишен мамологичен преглед. Пациентката преди нея била Гала. За щастие - и майка ми, и Гала си тръгнали щастливи от лекарския кабинет.  Grinning
Това, което искам да споделя е разговорът между мама и лекаря, който казал, че Гала била пила 10 години противозачатъчни, затова сега й следели изкъсо гърдите. Според него това била една от основните причини за злокачествените заболявания на гърдите.  Shocked По думите му - жена, пила над 5 години анти-бебе, вече е в рискова група. Замислих се колко много жени познавам с по-дълъг стаж в тази област, аз самата съм пила 3 години такива хапчета.  Rolling Eyes
Като цяло, мнението му било много против този метод за контрацепция. Признавам си - не знаех всичко това, затова споделям и с вас.   Wink

# 1
 • Варна
 • Мнения: 9 814
Странно, на моите хапчета пишеше, че намаляват риска от рак на гърдата?!  newsm78 И аз имам над 5-год. стаж на "хапчегълтачка"... Confused

# 2
 • София
 • Мнения: 4 423
Това съм го чувала от покойния доц. Трифонов (втора хирургия на Александровска болница), беше Бог на гърди, както казваха колегите му.
Когато мама почина в ръцете му ( трети стадий рак с разсейки), това му бяха думите:
Ако пиеш противозачатъчни моето момиче, спри ги веднага!
Тогава, не чувах и не виждах от мъка, но в момента в който се поуспокойх, се сетих за тези думи и независимо, че никога не съм пила противозачатъчни, когато имам възможност споделям, какво съм чула от един от най - добрите хирурзи.
Ако има значение, един от най - добрите онколози проф. Драган Бобев ( приятел на семейството ми още преди да се родя), след един дълъг разговор, след смъртта на мама, ми каза, че противозачатъчните са една от причините за този рак.
Дано не е така все пак, но исках да споделя.

# 3
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Плашите ме, момичета.
Не мисля, че е възможно на листовката да пише, че намаляват риска /защото наистина пише/, а това да не е вярно. За сега единственият ми вариант е хапчета. Опитах се да настоявам пред моя гинеколог за лепенки, но той ми отказа /то и те са хормонални.../.
Ще следя темата.

# 4
 • Мнения: 4 912

Преди години ми махаха фиброаденом и тогава лекарят ме предупреди да не пия никакви противозачатъчни хапчета. 

Това е част от статия от списание Ева:

"Може да се очаква връзка между рака и приема на хормоналните контрацептиви (хапчетата антибебе). Рискът значително се покачва след приема на противозачатъчни в продължение на 10 години. Все още се спори и не е доказано със сигурност дали хормоните предизвикват рак. При вече установено заболяване е доказано, че в над 70% от случаите хормоните действат стимулиращо върху раковите клетки. "

# 5
 • Варна
 • Мнения: 9 814
Цитат
Хапче “анти бебе” спасява от инфаркт

Жените, които взимат противозачатъчни, са по-защитени и от рак на гърдата

Жените, които пият противозачатъчни, са много по-малко застрашени от сърдечносъдови болести и инфаркт, като опасността от рак на гърдата за тях не се увеличава, както се смяташе досега. Най-ниски са рисковете за тези, които са взимали хапчета повече от година. Това сочи голямо американско изследване, чиято цел беше да накара жените да се откажат от хормонозаместваща терапия след менопаузата. То обаче достигнало до изводи, които са много успокоителни за привърженичките на противозачатъчните хапчета, предаде АП. Според предишни изследвания върху противозачатъчните хапчета те повишават опасността от сърдечносъдови болести. Голямото детройтско изследване, което обхваща 162 000 жени, установи точно обратното - по-малък риск от инфаркт, инсулт, както и от висок холестерол и високо кръвно налягане, които се смятат за фактори, предразполагащи към тези заболявания. Общо екипът е наблюдавал 8-процентно намаляване на опасността от сърдечносъдови болести в по-късен период при жените, които някога са взимали противозачатъчни хапчета. При тях намалява със 7 процента и рискът от поява на какъвто и да е вид рак, като защитата се увеличава при по-продължително взимане на медикаментите. Изследвания върху животни са доказали, че естрогените могат да намалят възпалителен процес в кръвта и помагат да се предотврати образуването на плаки и тяхното натрупване по кръвоносните съдове. Жените преди менопаузата обаче известно време са били с ниски нива на хормона. Когато те увеличат нивото му с медикамент, е възможно да постигнат точно обратния ефект, обясняват учените. Освен това в двата вида лекарства - за хормонозаместващата терапия и противозачатъчните хапчета, се използват различни хормони и в различни количества. При противозачатъчните те са синтетични и много по-малко, отколкото за хормонозаместващата терапия.

Това открих - източник е в-к "Стандарт".  Rolling Eyes


И още нещо:

Цитат
По-подробно за страничните ефектни на хапчетата.
Ето най-честите (само по-тежките от тях):

1. Маточно кръвотечение през първите месеци на приемане... много рядко е повече от 1 седмица. И като ви казвам "кръвотечение" да не си помислите нещо като менструация... не. Става въпрос за слабо кървене... почти незабележимо. Нещо почти НЕпречещо на секса.
2. Вегетативна симптоматика, тоест гадене, повръщане, виене на свят... много рядко повече отняколко дни и много рядко в няколко последователни цикъла.
3. Болки... да възможно е в началото да има болки като при дисменорея... но това е изключително рядко.
4. Други... като агранулоцитоза (нещо страшно)... но това странично действие е толкова рядко, че в общи линии аналгина го предизвиква стотици пъти по-често.
Но дори и това не е фатално... след спиране на приема жената се оправя напълно..
5. Други... които не е изяснено дали е възможно да са предизвикани от хапчетата... или са със съвсем различна етиология.
Например рак на шийката на матката.
Да, говоря ви открито и не крия нищо...
Има доста голям спор в медицинските среди дали противозачатъчните таблетки са способни да увеличат риска от развитието на рак на шийката на матката.
В общи линии мнението е такова:

"Не можем да докажем, че таблетките увеличават риска, макар че при някои статистически изследвания жени взимали дълго време противозачатчъни развиват рак по-често (говорим за разлики в честотата от сорта на 1/100000). Но изрично подчертаваме, че тези жени са били изложени и на множество други предзползгащи към рак фактори:
Множество полови партньори
Занижена лична хигиена
Множество прекарани половопредавани инфекции
и т.н."

Тоест, рака се причинява от толкова много неща, че вероятно някои особености в диетата също модулират риска... без това да ни е известно.

В общи линии противозачатъчните хапчета са по-безопасни от лекарства като:
Аспирин
Аналгин (това е много опасно лекарство... изобщо не знам защо го слагам в тази група)
Парацетамол (Панадол)
Някои витамини
Повечето антибиотици... бе.. всички антибиотици...
Лекарства като ибупрофен (нурофен)... които се използват за лекуване на дисменорея)
още много много...

Приятелката ми взима противозачатъчни... а аз не съм човек който би се на

Много противоречива информация...

# 6
 • Мнения: 3 098
Тази статия от 'Стандарт' ме озада4и много.
Когато родих ми беше дадена консултация в 'Семейно планиране'
Там на първата среЩа бяха засегнати вси4ки теми,вси4ки методи.
Противоза4атъ4ните таблетки(като 'Ясмин') са с много висока концентрация на хормони,имаха ги ве4е като остарял метод.Не се препоръ4ваха при жени пуша4ки след нав.на 35 год.възраст,тъй като предизвикват тромбози.(от там инфаркти)
Презервативите съЩо не им бяха любимци,тъй като действали неблагоприятно на влагалиЩето.
За лепенките имаше най_добри препоръки_ниско съдържание на хормони,лесна употреба по схема.
Най_новото са имплантантите_за 2,5 и 7 год.под кожата на ръката,те си отделяли хормони,когато трябва.
Ина4е от практиката,от моите наблюдения_две от моите приятелки са с операции от кисти на яй4ника,заради прием на противоза4атъ4ни,а на всяка листовка пише,4е намалят риска  CrazyА моя комшийка тук имаше сериозни нарушения след дълга употреба на съЩите.

# 7
 • Мнения: 3 098
От гинеколозите в 'Planificacion Familiar',нали съм написала откъде по_горе.
Но в гинекологи4ните кабинети в амбулаториите масово искат да ти набутат Ясмин.

# 8
 • Мнения: 15 385
Да ви кажа, много мои познати заболяха (и починаха за съжаление!) от рак на млечната жлеза, без никога да са пили противозачатъчни!!! Също често умират от рак на белите дробове хора, които никога не са пушили - нито активно, нито пасивно...
Ако има проблем с противозачатъчните в България, това се дължи на факта, че лекарите не си правят труда да проучат коя марка хапчета е най-подходяща за конкретната жена. Аз поне не зная за такъв случай!
И много ми е любопитно, как се казва лекарят, който си позволява да клюкари зад гърба на пациентките си, без тяхно съгласие, естествено! Това значи ли, че ако Гала имаше някакъв проблем, вече половин България щеше да знае? А дали за нея не е проблем, да се разнася публично, че е пила 10 години противозачатъчни???
И после лекарите се сърдят, че ги обиждаме на професионална етика! ПФУ!!!
Sick

# 9
 • Мнения: 1 681
Доколкото ми е известно противозачатъчните предпазват от рак на матката и яйчниците - имах поликистозни яйчници и 6-месечен прием на хормоналните  таблетки ликвидира всякаква следа от киста. За гърдите не съм компетентна, но искам да се изкажа в темата, защото баба ми почина от рак на гърдата /разсейки след оперативна намеса/. Така че аз съм в рискова група, въпреки че съм пила антибебе само 2х6 месеца.

# 10
 • Мнения: 21 577
бъх, пила съм 10на години!

# 11
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
И много ми е любопитно, как се казва лекарят, който си позволява да клюкари зад гърба на пациентките си, без тяхно съгласие, естествено! Това значи ли, че ако Гала имаше някакъв проблем, вече половин България щеше да знае? А дали за нея не е проблем, да се разнася публично, че е пила 10 години противозачатъчни???
И после лекарите се сърдят, че ги обиждаме на професионална етика! ПФУ!!!
Sick

Виж сега, знам, че всяко нещо в този форум, дори и прогнозата за времето, може да даде повод за гневни нападки, така че не се изненадвам от написаното от теб. Да, дори и това да е нарушение на лекарската етика, не е това същината на въпроса. Нека всеки да извлече от информацията, това което му е полезно и нужно и толкоз, става ли?
И накрая - не се стърпях, ама какво чак толкоз секретно има в това, че Гала пие противозачатъчни?!  newsm78 Ок, един пие противъзачатъчни, друг ползва презервативи, всеки се пази от забременяване по някакъв начин, а те не са "Н" на брой, нали? А ако за някой новината, че Гала прави секс и се пази с хапчета е сензация, това вече е друго нещо...  Rolling Eyes

# 12
 • Мнения: 15 385
Аз пък не смятам, че фактът дали една жена ползва контрацептиви и какви точно трябва да бъде обект на публично обсъждане, без нейното разрешение!
Приеми една съвсем хипотетична ситуация. Мъжът ти иска дете, а ти не. И пиеш тайно хапчета... Сега сещаш ли се?
И проблемът не е в Гала и нейните хапчета, а че когато отидеш на лекар, очакваш да си държи езика зад зъбите, а не да те коментира пред другите пациенти, нали?

# 13
 • Мнения: 430
И друг път съм писала, но пак ще си кажа.

Два пъти съм пила противозачатъчни (първо Логест, после Ясмин) за по 2 месеца - беше много важно през тези периоди да не забременявам. И двата пъти ми се появиха болезнени (всички ме убеждаваха, че просто няма как да ме болят, но, факт!) образувания в гърдите, които след ехография и последвала биопсия, бяха диагностицирани като "малки фиброаденоми". Спирах хапчетата и след няколко месеца бучките се разсейваха.

Трети път противозачатъчни не почвам Naughty

# 14
 • София
 • Мнения: 31 907
Аз може би нямам 5г стаж с противозачатъчните.
Но на все организъм действат различно.

Мама и едно хапче не е пила (има спирала), оперираха я от рак на гърдата, злокачествен.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт