Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 окт. 2014, 09:25 ч.

Крипторхизъм

 • 7 657
 • 38
 •   1
Отговори
# 15
 • София
 • Мнения: 1 891
По принцип аз желая да контролирам резултата от операцията веднаж годишно или поне на две години. Не винаги родителите идват, понеже са доволни от резултата. Въпросът е, че в даден момент трябва да се провери жизнеността на тестиса. Това става с Доплерова (цветна) ехография. А основна проверка на ефекта е след 16 годишна възраст - не е задължително, но е добре да се направи хормонален профил, а в някои случаи и спермограма.

Засега на този етап елате при мен в Токуда да направя едни контролен преглед  Hug

# 16
 • София
 • Мнения: 371
Благодаря Ви, ще дойдем на преглед  Hug

# 17
 • Мнения: 56
Здравейте,

Детето ми /вече на 5 години и половина/ беше диагностицирано с едностранен десен крипторхизъм- бил е многократно на лекар до две годишна възраст заради фимоза, която успешно предоляхме, но никой досега не го е забелязвал - чак сега го забеляза баща му. Посетихме уролог във Враца, който го прегледа ръчно и препоръча хормонална терапия с Прегнил тъй като тестисът бил много ниско долу и имало голяма вероятност да подейства - два пъти седмично мускулни инжекции в продлжение на 5-6 седмици при контрол всяка седмица.
Четох, че хормоналното лечение вече не се препоръчва, но доколко би била успешна и операция на тази възраст - все пак той отдавна е над 2 години?
Много съм притеснена и засега съм купила инжекциите/ ужасно трудно ги намерих, само Органон, Холандия ги предлагат/, но не смея да викам медицинската сестра, за да му ги бие тъй като се страхувам от странични ефекти и реакции - аз лично в пубертета пострадах доста от наложено ми хормонално лечение.
Искрено благодаря за отговора и моля насочете ме към специалст в София, който може да го погледне поне за второ мнение преди започване на терапия или вземане на решение за операция. Прочетох и за нов вид хормони, които са под формата на спрей- дали това не е по-малкото зло?
Благодаря много!

# 18
 • Мнения: 6 134
inesita операции се правят и на тази възраст, просто вероятността да се е увредил тестита е по-голяма, но не е казано че няма да е успешна.

Иначе относно доктор в София, може да се обърнеш към писалия по-горе детски хирург доктор Оги , в момента работи в Токуда, а преди това беше в Пирогов.

# 19
 • София
 • Мнения: 1 891
Здравейте,

Посетихме уролог във Враца, който го прегледа ръчно и препоръча хормонална терапия с Прегнил тъй като тестисът бил много ниско долу и имало голяма вероятност да подейства - два пъти седмично мускулни инжекции в продлжение на 5-6 седмици при контрол всяка седмица.
Четох, че хормоналното лечение вече не се препоръчва, но доколко би била успешна и операция на тази възраст - все пак той отдавна е над 2 години?

Искам отново да подчертая, че детски уролози има само в Пирогов и в Токуда (София). Този проблем се лекува и от детски хирурзи, но за предпочитане в големите центрове - София, Пловдив, Варна, Стара Загора.
Аз лично прилагам хормони само в краен случай. Предлагам да доведете детето при мен. Може да ме потърсите на 0888 373 857

# 20
 • Стара Загора
 • Мнения: 636
Хубаво е, че вече има такава тема, ще е полезна! Миналата година търсих нещо по въпроса, но не открих, благодаря на mibobo, че ми писа тогава и внесе малко яснота.
Синът ми е на 4г. и 5 м., беше диагностициран с двустранен крипторхизъм. Щяхме да го оперираме по-рано, но две дати насрочвахме и все се разболяваше. Този път успяхме да го опазим здрав и преди 10 дни го оперираха, в Пирогов, в детска урология от д-р Момчилов / ние го бяхме избрали/, смъкна и двата тестиса. Операцията мина много добре, дотук съм доволна от доктора, дано проблемите вече са зад гърба ни!
Знам, че е много плашещо и притеснително за тези на които им предстои това изпитание, затова ще разкажа как протече при нас. Сутринта в 7:30 бяхме в Пирогов за прием, като детето не трябва да е яло и пило вода от полунощ. Имахме консултация с анестезиолог, която се заплаща 35 лв. независимо, че има направление за прием. Задаваше въпроси, прегледа детето и ни приеха в отделението. Дадоха му да изпие течно успокоително, от което той се отпусна и направо изглеждаше като пиян/дрогиран. След около 10-15 мин. го отведоха на носилка за да го подготвят за операция. Малкия беше спокоен,унесен и не плака. Операцията продължи 1ч. и 30 мин. Донесоха го спящ, след около час се събуди, похленчи малко от и пак се унесе. До вечерта на няколко пъти се буди и заспива, болеше го, но болката е поносима. В един момент искаше да стане, малко се разбуйства и си измъкна абоката, но после се успокои. Вечерта стана и походи малко из стаята, дадох му нурофен и нощта си спа. На другия ден смениха превръзката, предписаха ни антибиотик и ни изписаха. Малкия си вървеше , чувстваше се добре. Удивително е как децата понасят по-добре такива интервенции от нас възрастните! Е, наболяват го раните, но е поносимо. Тестисите бяха синьо-лилави, но това е нормално, до около 10-я ден се оправиха. Малко се притесних, защото на 3-я ден вдигна лека температура 37.3-37.5, а и повечко го наболяваше операцията, но беше само за ден. От ден на ден вече е по-добре. На 9-я ден му махнаха конците. Доктора ни каза да не мажем с нищо раните, чак след един месец може да мажем, с крем от рода на Контратубекс / п/в белези/. Сега трябва да го опазим юнака от някой сакатлък, че е много буен и не се спира Simple Smile. След месец сме не контролен преглед.
Извинявам се за дългия пост, но на някой може да му е от полза. Успех на всички дечица, на които им предстои операция newsm10

# 21
 • София
 • Мнения: 1 891
Радвам се за вас - д-р Момчилов е свършил много добра работа. Явно двата тестиса не са били задържани високо. Иначе в случаите, когато двата тестиса са в корема на детето, аз предпочитам операции на два етапа - между първата и втората да има поне 3 месеца.

Обаче този подход има определени индикации. Вашето дете е било на 4 години и тестисите все пак са донякъде развити. Тъй като съвременната тенденция е тези деца да се оперират на възраст около 1 година (+ - 4 месеца), не всеки може да си позволи двустранна операция на тази крехка възраст.

Всичко зависи от индивидуалната преценка и хирургичен опит.

Вярвам че при Вашето момче  всичко ще бъде добре Hug

# 22
 • Ямбол
 • Мнения: 246
Здравейте! Моето детенце е почти на 6 години. Има неврологични проблеми - ДЦП, Епилепсия, Микроцефалия. И двата тестиса са слезнали долу преди самата "торбичка". И там си стоят от доста време. Операция не знам дали изобщо е възможна,  заради упойката и всекидневните пристъпи от не овладяната епилепсия. Искам да попитам доктор Оги, според неговата практика, какво става с такива деца? Най- вероятно така си остават, но има ли опасност за здравето на детето? Дали ще се появи болка? Бях чела преди време, че ако останат в каналите има опасност от развитие на рак. Има ли риск за детето ако не са на мястото си , освен след време полова зрялост и дейност?Благодаря!

# 23
 • София
 • Мнения: 1 891
Здравейте и честита Нова година!

Доста се е събрало на Вашето детенце. По принцип тестисите трябва да се свалят с оглед за в бъдеще да се осигури нормална хормонална функция и да се избегнат злокачествени трансформации. Неврологичните проблеми биха могли да се обсъдят с нашите анестезиолози и при осъзнаване на поетия риск да се направи едноетапна операция. Друг вариант не би трябвало да се предвижда, макар че в някой бъдещ момент неизбежно ще трябва да се мисли за отстраняване на вече атрофиралите тестиси.

Бихте могли да дойдете в Детския център на ТОКУДА след 11 часа за да се запозная с документите на детето.

# 24
 • Мнения: 10
ЗДРАВЕЙТЕ! бих искала да попитам двустранния крипторхизъм опериран в началото - 1,6 - 2 г. води ли до стерилитет в бъдеще, т.к. прочетох доста информация и различни мнения.

# 25
 • София
 • Мнения: 1 891
Здравейте,
въпреки че световната тенденция е децата с крипторхизъм да се оперират на 6 - 7 месец, ние все още се придържаме към възрастта 1,2 - 1,6 години. Децата оперирани до към 2 година имат всички шансове да бъдат функционално годни. Въпреки че при операции в по-късен период способностите на тестиса намаляват, все пак природата се грижи за компенсаторни механизми. В много случаи нещата са индивидуални.

# 26
 • Мнения: 12
Здравейте  Simple Smile
Доктор Оги моето дете се роди на 29,06,2014г и всичко му беше наред!
Обаче когато стана на 6м незнайно как тестисите му се качиха нагоре и сега торбичките му са празни. Педиатърката ни каза , че не е опасно и да изчакаме докато малкия не стане на 1г. Сега иска март месец да ни даде направление за уролог за да му бият хормон. И ако тогава не слязат да се оперира. Въпросът ми към вас е следният:  Трябва ли да му се бие този хормон? Ще му навреди ли след това? Благодаря ви предварително.

# 27
 • София
 • Мнения: 1 891
Здравейте  Simple Smile
Доктор Оги моето дете се роди на 29,06,2014г и всичко му беше наред!
Обаче когато стана на 6м незнайно как тестисите му се качиха нагоре и сега торбичките му са празни. Педиатърката ни каза , че не е опасно и да изчакаме докато малкия не стане на 1г. Сега иска март месец да ни даде направление за уролог за да му бият хормон. И ако тогава не слязат да се оперира.

Хм, трудно е да се отговори  newsm78  Явно нещата са по-заплетени. Ако е сигурно, че и двата тестиса са изчезнали от скроталната торбичка, въпросът е дали се опипват по-високо и доколко са развити. Би трябвало да се направи стриктно ехографско изследване. Някои даже препоръчват ядрено-магнитен резонанс. Тогава би могло да се прецени дали, и на кой етап, и каква доза, да се приложат хормони. Тъй като едва ли хормоните ще смъкнат тестисите, в крайна сметка навярно ще се наложи операция.

В момента говоря теоретично. Ако искате точен отговор елате на преглед при мен. Иначе по принцип не съм съгласен така с лека ръка да се назначават хормони.

 Hug

# 28
 • Мнения: 12
Благодаря ви! Как мога да се свържа с вас ако стигнем до операция?Може ли някакъв номер?

# 29
 • София
 • Мнения: 1 891
Може да запишете час в Токуда за преглед в детския център - всеки ден след 11 часа. Във вторник приемам с направление по ЗК. Тел.: 02 403 4000

За прием в частния ми кабинет в "Зелената къща" се обадете на секретарката на 02 851 00 99

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт