Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 27 окт. 2014, 09:25 ч.

Крипторхизъм

  • 7 526
  • 38
  •   1
Отговори
# 30
  • Между Пирин, Рила и Родопите
  • Мнения: 294
Здравейте!
Момичета, имам 2 ампули Прегнил 1500 в срок. Ако някой има нужда - да пише на лични.
Подарявам ги!

# 31
  • Мнения: 43
Много ми е трудно изобщо да опиша всичко, а какво остава и кратко да го напиша. Синът ми се роди с ляв по-малък тестис. На първи преглед, на 6 месеца, казаха, че тестисът е извън ингвиналния канал, че има по-силен кремасторен рефлекс и няма нужда от операция. Втори преглед на 1г. и 6м., пак същото. Чета аз /нали съм информирана мама/ и отиваме на 5г. отново. Казаха, че трябва да го оперират, нямало как. Оперираха го. От всичко прочетено, разбрах, че трябва да го оперират независимо дали е асансьорен тестис, или задържан. Червената ми лампичка светна в момента, в който докторът, който го оперира, каза, че аз никога не съм го виждала този тестис, че е бил задържан… не съм кьорава, а и преди това докторите, които го преглеждаха също са го виждали, ама… казаха ми го след операцията. Положението след операцията беше същото, не виждах никаква разлика, пак виждах тестиса, ама по-горе в торбата, всъщност като преди това. От там отидохме на прегледа при проф. д-р Бранков, назначи ни хормони, след това според него трябва операция, и ни прати на ехография при доц.д-р Кюркчиева. Според доц. д-р Кюркчиева няма нужда от операция, само хормони, да направим 5 инжекции, и след това на преглед при нея, тъй като за другите нямало смисъл. За начина, по който се държи няма да говоря, не искам добро отношение, а професионализъм, ама нито едното, нито другото. При втория преглед, ох, не ми се говори за тази жена, пълно противоречие на казаното от преди това. За нея мога да кажа само едно „сребролюбец“, отвратена съм от глупостите, които издрънка, за тумори, за сцинтиграфии, за масивни сраствания, за липса?!? на ляв тестис, за отворен ингвинален канал, просто се обърнах и си тръгнах. От там при д-р Момчилов. Това е докторът, от който съм очарована. Кратко, точно и ясно, но… /все го има това но/ той е за операция повторна на същото място.
   
Благодарение на  aniram*, която е описала своята история във форума, както и на още една моя приятелка, която имаше малко по-различен проблем и доктор, който работи във Виена, даде правилното лечение, като вече детето е добре, реших и аз да заведа моето дете на преглед. 

Болницата е най-голямата в Австрия, Виена, казва се АКН, след това си избрах точното направление, което ме интересува и писах на лекаря.

http://www.meduniwien.ac.at/hp/urologie/patientinneninformatione … m/kinderurologie/

 Казах, че са ни били хормони. Това е отговорът за хормоните, а и като цяло обяснението й, при първото моето запитване:

A scrotal testis, also when the testis is in higher scrotal position, is never a reason to do an operation. There is a reason for an operation when a testis is in inguinal position and cannot be brought into the scrotum OR when it can be brought into the scrotum but bounces  directly back into inguinal position if you release it (retentio testis). If a testis can be brought down, and stays there until your child has a cremasteric reflex, this is a retractile testis, these testes should NOT be operated but checked every year until puberty, because with growth of your child they can show secundary ascensus and these testes should be operated. IF there is a status after testicular torsion, then a testis can become smaller and eventually atrophic (and VERY small). This testis should be removed (secundary risk on cancer in future). So all these observations, are dependent on correct physical examination.

Anyway, your son underwent an orchidopexy, and the testis does not seem to be in correct position (or possibly it is in high scrotal position and then it should be ok). There in NO indication for hormonal  therapy in this phase! (only indication in very young boys when 3-4 months
 after birth there is a retentio testis).
Ass. Prof. Dr. Marleen van den Heijkant, pediatric urologist

Отидохме на преглед, минахме и през ехограф, като аз си носих и снимките от Токуда, които са с едно качество, което според д-р Кюркчиева: „Ей това тук /вижда се някаква си мъглявина, която е наполовина отрязана, а не цялата хваната, защото детето мърдало?!? /което не е вярно/ е левият тестис“, който видите ли липсвал?!? Изобщо не ги погледна снимките докторката. Направиха ехограф при тях, на който всичко, ама всичко, включително и т.нар. „връзки“ на тестиса аз ги виждам, а не да ми обясняват какво виждам. Оказа се, че левият тестис не ни е чааак толкова малък, не е атрофичен, с добро кръвоснабдяване. Разбира защо иска да го оперират в България, че тестисът не е на дъното на торбата, но в момента е на достатъчно добра позиция, развива се нормално, в пуберитета, когато самият тестис порасне, ще слезе още по-надолу. Операцията не стига, че не е нужна, но дори според нея е по-опасно, ако се направи. Всичко това го имам и писмено, а не само устно.  За профилактичен преглед каза, че изобщо не е нужен, ако искам, когато стане на 13г. може да дойдем, но според нея нямало смисъл. За рак, за атрофия, за сраствания, за отворен ингвинален канал /както тук ми ги наръсиха/ и дума не може да става! Всичко е ОК! Два пъти е казала на преводачката, че според нея искат да го оперират  за  пари.

В крайна сметка тестисът ни е там, където беше преди това и изобщо не знам за какво го оперираха първия път /това си е мое мнение, до последно не виждах смисъл от операцията/.

Не хуля никой, не споря с никой, просто споделям различен опит, който опит на мен ми помогна. Добре, че имаше къде да прочета споделен различен опит, а и кой да ме подкрепи в това мое решение.
 Ако имате някакви въпроси, моля на лични да ми пишете!
 

# 32
  • София
  • Мнения: 1 875
.....
Не хуля никой, не споря с никой, просто споделям различен опит, който опит на мен ми помогна. Добре, че имаше къде да прочета споделен различен опит, а и кой да ме подкрепи в това мое решение.

Уважаема госпожо,

Не разбирам това словоизлияние.  Ваше право е да приемете някое от мненията на различните доктори, но не да го натрапвате като единствено и крайно становище. Заявявам направо, че Вие обърквате майките, вместо да им помогнете. По моите дългогодишни наблюдения има майки, които посещават различни специалисти, само за да им каже някой от тях това, което те искат да чуят.
По света има различни школи относно лечението на крипторхизма и аз съм добре запознат с тях. Освен това познавам лично и от близо работата на колегите не само от АКХ-Виена, а от поне още 20 европейски и американски болници.

Имам 40-годишен опит и изградено мнение по заболяванията на тестиса. Не ви принуждавам да сте съгласни с мен. Но не влизайте в ролята на съдник.

Накрая ще завърша като Вас – нищо лично!

# 33
  • Мнения: 2
Здравейте Доктор Оги!
Търся мнението ви като професионалист. Синът ни е на 1г. и 6 месеца с двустранен крипторхизъм, като доколкото разбрах тестисите са доста високо, но са в каналчетата. Урологът, който ни консултира ни изписа Choriomon 5000E с цел да направим опит за избягване от операция. Въпросите ми са 2: Дали този хормон има някакво странично действие като например апоптоза на половите клетки на тестиса? и Има ли смисъл от този хормон или е по-удачно да преминем направо към операция?

Ще съм много благодарна за отговор от ваша страна!

# 34
  • София
  • Мнения: 1 875
Здравейте, Вие явно сте прочели за апоптозата в Интернет. Има такова нещо и в света все повече се отдръпват от хормоналното лечение. Но, при висок двустранен крипторхизъм, не е грешка да се дадат хормони - те няма да доведат до излекуване, но ще улеснят оперативната намеса, тъй като ще се предизвика обилно кръвонапълване и уголемяване на обема.

# 35
  • Мнения: 2
Много благодаря доктор Оги! Ще започнем тогава по план с хормоните и след това ще се свържем с нашия детски уролог.

# 36
  • София
  • Мнения: 1 875
Принципно тези операции се извършват от детски уролози (каквито има само в Пирогов и Токуда) и от детски хирурзи - тези центрове са в София (Пирогов и Токуда), Пловдив (детската хирургия на "Пещерско шосе), Варна (света Ана), Стара Загора (университетската болница), Плевен.
Разликата между нас е, че детските уролози много препоръчват хормоналното лечение, докато ние сме за активна хирургична намеса. Вярно е, че след 6-месечна възраст хормоните нямат нужния ефект и могат да бъдат опасни, за което има данни в световната литература. Понякога ги прилагаме като подготовка за операция при висок двустранен крипторхизъм, а също така и като подготовка за втория етап от смъкване на тестиса.

# 37
  • Мнения: 5
Здравейте, д-р Оги! Преди 2 г. забелязахме, че левия тестис на детето ни е горе високо в скроталната торбичка. След приложено лечение с хориомон 5000 (общо 3 инжекции по една на седмица) назначено от детски уролог тестиса е вече в торбичката. Освен, че търсеният резултат е налице се притеснявам от странични ефекти в бъдеще. Според Вас имам ли основания за притеснения и какви? И необходими ли са допълнителни изследвания на тестиса? Благодаря предварително!

# 38
  • София
  • Мнения: 1 875
Няма да има проблем от хормона. Хубавото е, че тестисът е "паднал". Все пак трябва да се следи.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт