Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Раднево
 • Мнения: 58
И още едно малко допълнение към огромния предишен пост. Става дума за хората, които сканират книга и след това от ABBYY създават нов PDF. Тук има една неприятна особеност – ABBYY всъщност извършва вътрешно преобразуване на изображенията в текст и, макар и рядко, обърква нещата и замества думи, изречения, а и цели пасажи с някаква неразбираема шльокавица. Тъй като очевидно сканиращия няма намерение да прави друг формат на книгата, нормално е другите формати да бъдат направени от други потребители, които са получили книгата от сканиращия.

И тук идват проблемите... Редактиращия няма оригинала на книгата и като стигне до шльокавицата, вдига ужасен ръце – няма как да се оправи текста (аз лично съм звънял на приятел в друг град, за да ми каже какво точно пише на еди кое си място в книгата).

Имам една молба към сканиращите – след обработката на изображенията, ABBYY създава един временен PDF, който веднага се отваря с Adobe Reader-а. Намерете този временен файл веднага (ще го намерите на диск С: в следния път: C:\Users\UserName\AppData\Local\Temp\FineReader11.00, където UserName е вашето потребителско име, с което сте регистрирани в компютъра) и го запазете на познато място.

Оттук нататък има няколко начина на действие. Можете да качите в МБ двата варианта на PDF-а, но това не е препоръчително. Може би е добра идея в "Забележка" да напишете нещо от сорта на "Оригиналния скан – при поискване на лични". Така този, който се наеме да редактира, ще има напълно оригиналния текст на книгата и ще може да извърши качествена редакция. Когато сканираната книга се появи в други формати, оригиналния PDF може да бъде изтрит.

# 31
 • Мнения: 113
...
Не е много удачна идея да се чете е-книга в PDF, ако е налична в други формати. Проблемът идва от това, че на всеки компютър с инсталацията на Windows се качва и "Adobe Acrobat Reader" (междуфирмено споразумение) и готово – можете да четете PDF-и. В същото време съществуват достатъчно много четци, които освен PDF, четат и стандартните формати за електронни книги като FB2, EPUB, MOBI и т.н. Разликата в качеството, с което четете е драстична, просто трябва да го видите веднъж и завинаги ще забравите PDF. Има достатъчно много софтуерни четци, които могат да се използват както на настолният ви компютър под Windows, така и на мобилни устройства под Андроид. Аз лично ползвам CoolReader както на стационарните си машини, така и на мобилните – мога да кажа само едно: ПРЕВЪЗХОДЕН четец. Няма нужда от инсталация – за Windows потърсете в Google, за Андроид – в GooglePlay.


Здравейте и добро утро!  Hug
Благодаря много PanJoro за полезната информация за електронните четци!
До сега всички електронни книги, които съм прочела са били в PDF формат и не мога да се предствя каква е разликата, за която говориш.
Реших да изтегля CoolReader,  след това се опитах да си изтегля и книга от Читанка в някои от посочените там  формати, но нещо не ми се получава...някъде греша...какво трябва да направя?
Ще се радвам да ми помогнеш! Предварително благодаря!   bouquet

# 32
 • Пловдив
 • Мнения: 316
Lally, трябва да асоциираш книгата с четеца, т.е иди върху книгата с формат epub, fb2 или mobi кликни с десен бутон върху нея -> от падащото меню -> Отвори с -> (най - отдолу) Избор на програма -> Други програми -> Ако иконата на CoolReader не се намира в горната част с препоръчани програми, натисни бутон Преглед -> Следвай указаното място в C/D/Е (до папка CoolReader, там където си я разархивирала) и маркирай иконата -> Потвърди с ОК. Трябва да имаш отметка, в прозореца (картинка №2).
Така ще си имаш по под разбиране програма, която може да ти чете различни формати на компютъра. (Това е за  Windows 7).

Успех!

Последна редакция: сб, 24 яну 2015, 09:50 от Diltea

# 33
 • Мнения: 113
Lally, трябва да асоциираш книгата с четеца, т.е иди върху книгата с формат epub, fb2 или mobi кликни с десен бутон върху нея -> от падащото меню -> Отвори с -> (най - отдолу) Избор на програма. Ако иконата на CoolReader не се намира в горната част с препоръчани програми, избери -> Други програми -> Следвай указаното място в D/Е (папка CoolReade, там където си я разархивирала) и маркирай иконата -> Потвърди с ОК. Трябва да имаш отметка, в прозореца (картинка №2).
Така ще си имаш по под разбиране програма, която може да ти чете различни формати на компютъра.Успех!

Благодаря много  Diltea bouquet 
При мен малко по-различно изглеждат нещата и ще трябва да ги разгледам по-подробно. Ще опитам да се справя и ще пиша...
Пожелавам ви много хубава събота  Hug

# 34
 • Мнения: 496
Защо точно FB2? По една проста причина – никой от другите официални формати (визирам EPUB и MOBI) не предлага редактор за обработка на съдържанието на книгата. Това е възможно единствено за FB2, защото налице е превъзходния редактор FBE (Fiction Book Editor). Това е наистина специализиран редактор, който предлага изключително много възможности за редакция, някои от които са напълно автоматизирани.

PanJoro, за всичко останало съм напълно съгласна, само не и с това. Sigil - редактора за epub, смея да твърдя е доста по-добър. Естествено няма да го кажа ей така без да съм ги сравнила.
А какъв код оправям ли? Като я пусна за валидиране понякога изкарва доста грешки - в т.нар. съдържание, от форматирането, махам блокировките /най-вече на прословутите параграфи/, изчиствам от ненужни css, случвало се е да има и запазени шрифтове и т.н. Общо взето каквото покаже.

Мър и ventcis, при мене моби файла не генерира съдържание, а епуба е с около 10-тина грешки основно в направата на съдържанието, но въпреки това ADE го разчете правилно. Странното е, че ми излиза като цял .xhtml файл и отново са наложени една камара блокировки. Бележките ги уточнихте вече, няма да ги коментирам.
Също смятам за ненужно създаването на html toc и обикновено го махам.

# 35
 • Мнения: 4 632
Явно това не е най-удачния начин, ще си го оставя за домашно ползване (лично за мен) и продължавам да чета тук, за да пробвам други начини, които няма да изкарват посочените грешки  Peace И ако намеря нещо, което ме устройва и като качество и като времеемкост, ще се включа  Wink

# 36
 • Мнения: 496
Не мисля, че трябва да поставяме на пиедестал един или друг начин и кой е по-по-най, след като идеята по същността си е съвсем различна. Така си могла - така си го направила, не ти пречи да пробваш и нещо друго, но не си ги оставяй само за лична употреба. Качваш смело, пък на който не му харесва ще си ги оправи или ще изчака някой друг да го свърши.

# 37
 • Мнения: 4 632
Ами да, но така звучи, че този начин на форматиране е извън "стандарта" и изкарва различни грешки на различни устройства - за мен лично, за лична употреба, си е супер и нямам проблем да си прочета така форматирана книгата, но явно не е най-ок вариант.

Пак казвам, за мен така бих си ги форматирала нещата, най-малкото защото аз не търся съдържание в книгите изобщо  Peace Но не при всеки е така  Wink

# 38
 • Мнения: 262
Ами да, но така звучи, че този начин на форматиране е извън "стандарта" и изкарва различни грешки на различни устройства - за мен лично, за лична употреба, си е супер и нямам проблем да си прочета така форматирана книгата, но явно не е най-ок вариант.

Пак казвам, за мен така бих си ги форматирала нещата, най-малкото защото аз не търся съдържание в книгите изобщо  Peace Но не при всеки е така  Wink

Мъ℘♥Мяɣ, както казах и в предният пост, форматите се отварят и книгата е четима... особено, ако си я коригирала добре, в което не се съмнявам...  Peace Щом си я докарала дотук, значи методът ти работи. Вероятно, има неща, който все още не си научила и разбрала, както и сама казваш... Сподели, как точно процедираш... сигурно, все някои се е сблъсквал с тези проблеми и може да помогне със съвети... Останало ми е в главата, че работиш с Word или греша...

Относно стандарта, той е един... независимо, какъв начин се използва за създаването на електронна книга, тя трябва да е едно към едно със книжният носител. Като оставим настрани задължителната корекция - не редактиране, защото то предполага редакция на авторския текст, а корекция на правописните и пунктуационни  грешки, - електронният вариант, трябва да съдържа всички елементи, от които е съставена една книга... Автор, заглавие, анотация, епиграфи, части, глави, подглави... цитати, акцентиран текст, предговор, епилог... да не ги изброявам всичките... и да има създадено, прословутото съдържание, което ни позволява, във всеки един момент да отидем на определено място от текста, без това да компрометира процесът на четене... Почти всички четци имат функционалност за различни настройки на всеки един от тези елементи и електронната книга, трябва да им ги предостави...

 
Цитат
Това преформатиране от един, през втори, та в пети формат след разпознаването ме изгуби като читател. Визирам препратките през .тхт най-вече, които "убиват" ясно ви е какво, че тепърва после да го изграждате наново.

evencee, имаш предвид, че се губи акцентираният/italic текст, нали... При SFB форматирането той се изгражда наново много лесно, като се загражда с долна черта от двете страни и това става, докато коригирам текста, като скана ми седи на половината екран, за да мога да създам всеки един от горе споменатите елементи, ако се съдържат в конкретната книга, както и за сравняване на съмнителни думи от текста... За това форматиране, което се прави едновременно с прочита и корекцията на книгата, не губя почти никакво време, защото поставянето на маркерите ми отнема секунди... Не са ми нужни никакви инструменти, които губят време - кликни тук, кликни там, изчакай да се генерира нещо автоматично..., - нещата при това форматиране са бързи и "прости", на ръка се слагат маркери на определени места и става, смея да твърдя, по-бързо от всеки един друг начин...
Също не разбрах, как си останала с грешното впечатление, че препратките към бележките под линия не са активни на четците... То това е едно от удобствата на четците, защото съм чел книги (книжни) с толкова много препратки, че бяха изведени на последните страници.

Ако изказа ми ви се струва "агресивен", то не е, за да обидя някого - адмирирам всеки, който се занимава с това, независимо по какъв начин, - а за създам атмосфера на спортна "злоба" и разпалени дискусии...

# 39
 • Мнения: 496
ventcis, нямам против да си водим диалог, но очаквах по-голяма динамика в темата. Добре тръгна и пак замря.
Това с бележките знаех си, че трябва да се коригирам, преди някой да ме захапе по въпроса. Сега да уточня - бележки под линия го разбирам буквално. При някои програми четци на Андроид например си излизат точно така и действително е полезно. Препратките пък са онези индексчета /най-често числа/, по които с цък изскача от незнайно къде и си я виждаш все едно на нов лист, после се връщаш със стрелката и продължаваш четенето. Дотук добре, само че доста от книгите, които съм сваляла са с неактивни такива или пък въобще не се сещам /а и не искам да си прекъсвам/, а просто ги подминавам. Съответно ги намирам или в края на главата или чак накрая на книгата, при което кел файда - вече съм забравила за какво идеше реч. Няма да задълбавам и как различни устройтва и програми ту вадят, ту не точно това индексиране. Много зависи как е направено точно и при преконвертирането дали не са се разпаднали връзките.
Предпочитаният от мен начин обаче за изкарване на бележките е да се вмъкнат в текста възможно непосредствено близо до самата дума /на нов ред след края на изречението или абзаца/. Има и неудобство разбира се, при много и/или дълги бележки текста се разпокъсва.

# 40
 • Раднево
 • Мнения: 58
@evencee, съжалявам за твърдението си. Исках да кажа нещо друго – когато преди доста години започнах да търся читави редактори за EPUB и MOBI, не успях да намеря. Може и да съм пропуснал Sigil, ако е бил наличен тогава, sorry. След това попаднах на FBE и нещата просто потръгнаха с него. Няма въобще да споря кой редактор е по-добър, с който и да се работи, важното е да може да се свърши работата с него (и то лесно).

Всъщност няма никакво значение в какъв формат ще се изкара книжката от ABBYY – важното е да има добър редактор за съответния формат. Ако има такъв – проблеми няма, дали ще е FBE или Sigil е донякъде все едно – важен е крайният резултат. Единствената ми забележка е към последващото създаване на други формати. Ако искаш, направи един експеримент – запиши една книжка със Sigil с читаво съдържание и бележки под линия и след това я преобразувай (примерно с Calibre) във FB2, отвори я с някакъв четец и виж има ли съдържание и дали работи, същото важи и за бележките под линия... Мисля, че няма да ти хареса... И обратното не е цвете, но все пак е доста по-добре. Затова предпочитам да правя FB2...
 
Съжалявам, ако наистина ти се налага да коригираш XML-кода заради недовършена работа. FBE е доста стриктен и трудно пуща запис без да изведе съобщение за грешка. А валидирането е просто задължително. Можеш да отвориш която и да е от моите FB2-книги и мога да те уверя, че няма да има нужда да правиш корекции. Апропо, грешките идват най-вече от неправилно структуриране на съдържанието. Например, ако в една част на книга вмъкнеш глава, в самата част не може да има текст, може само епиграф и още доста такива тънкажи...

Що се отнася до бележките под линия - в CoolReader си излизат перфектно в края на страницата - и под Windows, и под Андроид (става дума за добре направени FB2). На новия ми PocketBook просто чуквам върху линка и виждам бележката в прозорче; още едно чукване и прозорчето изчезва. На стария ми PocketBook (с обикновен екран) беше малко по-сложно, даже не си го спомням добре как ставаше, ама като му свикнеш, върши работа...

# 41
 • Мнения: 108
От време на време ми се налага да сканирам. Досега сканирах със скенер - става бавно и не се разчита добре текстът. Прочетох с интерес темата и днес снимах с фотоапарата. Минах снимките през ABBYY FineReader  (работила съм с програмата, но едва ли познавам 1/10 от възможностите ѝ). Опитах се да инсталирам FictionBook Editor, обаче не ми се получава. Излиза следното съобщение:
Някаква идея какво да направя?

# 42
 • Мнения: 262
От време на време ми се налага да сканирам. Досега сканирах със скенер - става бавно и не се разчита добре текстът. Прочетох с интерес темата и днес снимах с фотоапарата. Минах снимките през ABBYY FineReader  (работила съм с програмата, но едва ли познавам 1/10 от възможностите ѝ). Опитах се да инсталирам FictionBook Editor, обаче не ми се получава. Излиза следното съобщение:
Някаква идея какво да направя?


Това приложение (FictionBook Editor) изисква да инсталираш Microsoft xml parser 4.0...

# 43
 • Мнения: 113
От време на време ми се налага да сканирам. Досега сканирах със скенер - става бавно и не се разчита добре текстът. Прочетох с интерес темата и днес снимах с фотоапарата. Минах снимките през ABBYY FineReader  (работила съм с програмата, но едва ли познавам 1/10 от възможностите ѝ). Опитах се да инсталирам FictionBook Editor, обаче не ми се получава. Излиза следното съобщение:
Някаква идея какво да направя?

Точно това ми се налага да правя, при това в голям обем. БЛАГОДАРЯ много  Hug за идеята!!! Изобщо не бях се сетила...Ще опитам с програмата и аз... дано се справя
  bouquet

# 44
 • Мнения: 108
Благодаря! Става сложно...  Wink

Общи условия

Активация на акаунт