Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 март 2006, 19:48 ч.

Адаптираните млека срещу майчината кърма

 • 16 572
 • 65
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Адаптираните млека срещу майчината кърма

Aвтор: д-р Кристиан Нортръп,  "Женски тела, женска мъдрост" на издателство "Кибеа" 2002г.

Изкуственото хранене на новородените е още една област, която има нужда от преосмисляне. През 40-те години храненето на кърмачетата е станало твърде „научно". Майките започнали да стерилизират зърната си, бутилките и всичко останало, и медицинската професия като цяло систематично заклеймявала кърменето като второ качество. Твърдата, не поддаваща гума е заместила топлото майчино гръдно зърно. Храненето започнало да се извършва по график. Дори ако детето покажело, че се нуждае от по-често хранене, майката била предупреждавана да не го храни преди да са минали четирите часа. Тази информация се основава на много отдавнашно проучване върху мъртви бебета (достатъчно болни, за да умрат!) и гласи, че след един, два и три часа в стомаха все още има храна, но на четвъртия час след смъртта, стомахът е празен.

Също като рутинната епизиотомия, графикът за хранене на четири часа бил приет от обществото и след известно време просто се превърнал в стандартна практика. Нуждите на конкретното дете се жертват върху олтара на ефективността и „науката" - с всичките й мерки и теглилки. Можете ли да си представите болката на детето, което плаче да бъде взето на ръце или нахранено, а майката не го прави, защото „специалистите" са й казали да не обръща внимание на инстинктите си, за да не „разглези" бебето! (Често телата били претегляни преди и след хранене, за да се провери дали са „получи-достатъчно1' - практика, която не дава надеждна информация.) Дори в наши дни жените питат лекарите: „Как да разбера дали имам достатъчно мляко?" На тях явно не им идва на ум (а в някои случаи и на техните лекари), че ако бебето расте щастливо и здраво, значи получава достатъчно! Тъй като вярата на жените в себе си системно се подкопава във всяко отношение в продължение на векове, как може да се очаква да вярваме в способността на нашите тела да хранят бебетата ни? (Слава Богу, че някои още вярват!) И за момент не съм си помисляла, че всяка жена ще иска да кърми бебето си. За някои това създава прекалено голямо напрежение, докато за други изкуственото хранене е единственият начин, по който могат да ангажират съпруга си в гледането на детето, защото той може да помага при храненето. Всички трябва да започнем от там, където сме, но трябва да изхождаме от знанията, а не от невежеството.

Покойният Джеймс Грант, бивш изпълнителен директор на УНИЦЕФ, много сбито изчерпва въпроса за кърменето с думите: „Редица проучвания доказват например, че бебетата, които не са кърмени имат по-висока смъртност, по-висока честота на менингит, детска левкемия и други ракови заболявания, диабет, заболявания на дихателната система, бактериални и вирусни инфекции, диарийни заболявания, възпаление на средното ухо, алергии, затлъстяване и забавено развитие. Жените, които не кърмят, са изложени на по-висок риск от карциноми на гърдата и яйчниците" .

Природата е организирала нещата така че, когато бебето се сложи на гърдата веднага след раждане, актът на сучене предизвиква секрецията на хормоните окситоцин и пролактин от майчината хипофиза. Пролактинът индуцира майчинските реакции, както и производството на мляко. Тези хормони организират адекватната доставка на мляко. Също така, майките, които кърмят веднага след раждане, имат по-малко проблеми. Тези хормони, например, карат майчината матка да се свие, което подпомага естественото отлепване на плацентата и по този начин снижават кравозагубата. Освен това, майчиното мляко се различава от кравето или от адаптираните, и е уникално с факта, че съставът му се променя с течение на времето в зависимост от нуждите на бебето.

Кърмените деца имат с една трета по-малко хоспитализации от изкуствено хранените и развиват по-малко алергии. Кравето мляко е силно алергизиращо и може да предизвика нощно напикаване, астма, екзема, хронични инфекции, хрема, коремни болки, депресия и други симптоми при алергични деца. Франк Оски, завеждащ Педиатрична клиника в Медицинския институт „Джонс Хопкинс" съобщава, че една трета от желязонедоимъчните състояния в педиатричната практика се предизвикват вследствие на стомашно-чревни кръвоизливи, свързани с пиене на краве мляко. Кравето мляко може да подготви почвата за по-късни реакции спрямо полени, прах и други вещества. (Моят съпруг, който е хранен изкуствен и като дете е имал  астма, днес е алергичен към котки, само когато яде млечни храни. Това е факт при много хора.) Кърмените бебета имат по-нормална зъбна дъга и небце от изкуствено хранените. Едно подробно проучване дори доказа, че преждевременно родените бебета, хранени с майчино мляко, имат по-висок коефициент на интелигентност, от което следва, че в кърмата има компоненти, благоприятстващи развитието на нервната система. Това проучване е необичайно поради факта, че бебетата са хранени или с адаптирано мляко, или с кърма чрез сонда, за се уеднакви известния положителен ефект, свързан с придържането на бебето близо до майчиното тяло по време на кърмене. Добре известен факт е, че съставът на човешката кърма превъзхожда този на изкуствените храни, включително и по отношение баланса на незаменими мастни киселини, които са толкова необходими за развитието на мозъка.

Повечето жени са принудени да се върнат на работа, когато бебето им на три месеца, а това затруднява неограниченото кърмене. Под неограничено   имам предвид кърмене, което не се извършва по график, а майката просто инстинктивно отговаря на детските нужди. Жените, които кърмят инстинктивно обикновено не помнят „Кога за последно са хранили бебето". Някои майки не кърмят, понеже знаят, че ще трябва да се върнат на работа.

Но какво от това, е моят отговор. Те могат да кърмят само през тези първи три месеца - или дори само през първите дни, за да може бебето да получи коластрата, да дадат на бебето си добър здравословен старт, какъвто никоя изкуствена храна не може да му осигури. Заблуждаваме се, като си мислим, че изкуствените бебешки храни вършат също толкова добра работа като природата. Никакъв обем научни експерименти не може да създаде храна, която е по-специфично пригодена за бебета от майчиното. мляко.
         
             Аз изцеждах кърмата си в бутилки и я замразявах, за да може, докато ме няма, някой друг да храни децата ми с моето мляко от биберон. И двете ми деца приемаха както гърдата, така и биберона, тъй че бях създала постоянно печеливша ситуация. Също така, кърменето е много по-удобно от разнасянето на куп бутилки, особено по време на пътуване. Дискретно кърмех в ресторанти, на медицински събрания, в кина и театри. Обикновено никой не забелязваше. Някои,като например доктор Бърни Сийгъл ме поздравяваха и смятаха, че това е чудесно. (Все пак е вярно, че някои бебета се хранят шумно и мляскат като прасенца, поради което се налага да се адаптирате към държанието им и да внимавате.)

Ашли Монтагю е казал следното: „На майчината гръд се научаваме да бъдем хора." Кърменето е едно от най-естествените действия, извършвани от майката и бебето. Ние обаче живеем в култура, която допуска да ходим на плажа по монокини  „прашка", но не допуска да кърмим бебе на обществено място. Това се смята за “неприлично”. Кърменето на прохождащи деца се смята някак си за „неестественото", създаващо излишна зависимост на детето, макар да е известно, че хората, които се чувстват най-сигурни в по-нататъшния си живот, са именно тези, които в детството си са имали здравословна физическа и емоционална връзка с майка си. Децата, които се чувстват най-сигурни в детството си, по-късно в живота най- често са готови да поемат много рискове. Само в патриархалното общество е разпространена идеята, че вземането на плачещо дете на ръце, за да бъде успокоено, го „разглезва”. (И един страничен въпрос: Защо възрастните могат да спят с някого, а децата трябва да спят сами?)

        Приоритетите на нашата култура са преобърнати точно наопаки, особено във време, в което е толкова трудно майките да хранят, децата си адекватно и същевременно да си изкарват хляба. След нараняването и абсцеса на гърдата ми, аз промених своите приоритети. На третия ден след раждането на Кейт забелязах, че млякото сякаш не излиза както трябва от дясното ми зърно. Тогава с пълна сила усетих удара от увреждането, което си бях нанесла две години по-рано. Доплака ми се помня как седях в леглото, гледах прекрасното си бебе и си мислех: „Ето те теб, а аз дори не мога да те нахраня, както трябва, защото преди две години, докато се правех на мъж повредих тялото си.”

         Можех да кърмя, но всеки път, когато отсъствах от къщи достатъчно дълго, за да пропусна хранене на детето, се налагаше дохранване. През повечето време не можех да поддържам достатъчно количество кърма и се налагаше да добавям изкуствена храна.

           Сблъсках се лице в лице с факта, че съм си причинила безвъзвратно увреждане.Учили са ме, че е „нормално” да съм меланхолична около третия ден след раждането, но депресията ми се утежни от знанието, че няма да мога да кърмя нормално Кейт. Всъщност на втория ден от живота й трябваше да започна дохранвам изкуствено. Знаех, че изпражненията й незабавно ще започнат да миришат лошо. Изпражненията на кърменото дете миришат на сметана поради бактериалния баланс. Смяната на пелените е съвсем различно преживяване при кърмените бебета. В момента обаче, когато се добавят други хранителни източници бактериите се променят и започва да мирише на загнило!

           Въпреки че медицинската общност отново започна да агитира в полза на кърменето, често културата възпира жените да кърмят с твърдението, че кърменето ще „съсипе” гърдите им. Жени, кърмили две-три деца, наистина забелязват, че гърдите им изглеждат различно. За известно време е възможно да стоят доста отпуснати и да се наложи да минат няколко години от бременността и кърменето за да възстановят формата си. Нещата обикновено са обратими с времето, но този сплескан вид, макар и само временен, не е това, което културата ни приема за привлекателно. Илюстрация за това получих от една моя приятелка, кърмила няколко деца, която ми разказа следната история: една вечер, докато се събличала, влязъл четиригодишният й син. Той погледнал гърдите й, вдигнал поглед към нея и казал: „Мамо, какво ти е на гърдите, че са като умрели!”

             Бързото сваляне на тегло, предизвикано от недостатъчен прием на храна по   време на кърменето, както и продължителното кърмене с неадекватен прием на храна, могат да изчерпят мастните депа в гърдите и да влошат този ефект. Бързата загуба на тегло понижава и образуването на мляко.

   Преживяваното от образуването на мляко, кърменето на бебе и чувството как „млякото тръгва" в отговор на бебешкия плач, или просто в отговор на мисълта за бебето, е обединяващо за всички жени. Дори години по-късно, все още понякога усещам в гърдите си това гъделичкащо чувство. Акушерката, която ми помагаше при раждането на Кейт, ми разказа, че самата тя много пъти чувствала своя рефлекс на „тръгване на млякото", когато чуе бебешки плач или усети нуждаещо се дете - дори след като децата й тръгнали в колеж. Аз все още понякога усещам в гърдите си това гъделичкащо чувство, особено когато изпитам силно съчувствие или харесам нещо или някого. Това е начинът, по който моето тяло ми съобщава, че имам любов за раздаване на човек или ситуация. Много жени имат същото усещане. Чрез това чувство гърдите ни отразяват истината за концепцията за „млякото на човешката доброта". (Доказано е също, че нивата на хормона пролактин- необходим за образуването на мляко - се повишават, когато човек изпитва състрадание, любов или привързаност.)

   Като се доверяваме на производителите на изкуствени детски храни, отколкото на собствените си способности да храним децата си, ние губим възможността да овладеем една от страните на своята женска мощ. Мисълта, че изкуствените храни са също толкова добри, колкото кърмата, отразява убеждението, че 30 години техническо развитие означават повече от милионите години еволюция в природата.

Безброй жени са възвърнали вярата в телата си чрез кърменето, дори ако отначало не са очаквали, че могат да го направят. Това е акт на женска сила и за мен това е феминизъм в най-чист вид.

Гледаните с нежност новородени са много красиви. Виждала съм в очите им отразена мъдра стара душа, макар и в това току-що създадено от Бога мъничко телце.

В операционната чух следната истинска история: След раждането на втория син на една двойка, техният четиригодишен син поискал да остане насаме с бебето. Те не били много съгласни, защото мислели, че причината е братска ревност. Но детето продължавало да настоява.

    Най-сетне го оставили за малко насаме с бебето,  подслушвайки тихо зад вратата, те чули четиригодишния си син да пита бебето следното:  “Моля те, кажи ми как изглежда Бог? Започвам да забравям”.

Преписа: ЦеНи

# 1
 • Мнения: 4 242
Много интересна статия! Нещата, наречени с истинските им имена...

Гледаните с нежност новородени са много красиви. Виждала съм в очите им отразена мъдра стара душа, макар и в това току-що създадено от Бога мъничко телце.

В операционната чух следната истинска история: След раждането на втория син на една двойка, техният четиригодишен син поискал да остане насаме с бебето. Те не били много съгласни, защото мислели, че причината е братска ревност. Но детето продължавало да настоява.

    Най-сетне го оставили за малко насаме с бебето,  подслушвайки тихо зад вратата, те чули четиригодишния си син да пита бебето следното:  “Моля те, кажи ми как изглежда Бог? Започвам да забравям”.

Ей това ме просълзи!

Благодаря на Бу и ЦеНи за труда!  bouquet[/color]

# 2
 • Мнения: 464
Бу, прочетох статията с интерес и страшно ми хареса..Много се доближава до начина ми на мислене относно кърменето.
 
А това особено ми допадна: "(И един страничен въпрос: Защо възрастните могат да спят с някого, а децата трябва да спят сами?)"

# 3
 • Нови Искър
 • Мнения: 4 186
аз не кърмих много сина ми защото тогава ви нямаше вас - всички кърмачки от форума ( тоест нямах нет ) - сигурна съм че ако ви имаше и до ден днешен щях да кърмя.
друга ми е обаче мисълта - кой идиот ( за друго название не се сещам ) въобще може даже да си помисли , че каквото и да е мляко - АМ, прясно или кисело или каквато и да е дивотия може да се мери с кърмата.
за мен това е отдавна спечелена битка.
природата е дала златния медал на кърмата , а второ място в това съзтезание няма..............
боже аз до ден днешен немога да си простя че кърмих Виктор само 3 месеца, пък че съм му давала АМ още по малко мога да си простя.............

# 4
 • Мнения: 3 161
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.

# 5
 • Видин
 • Мнения: 5 729
Много, много хубава статия! Благодаря  Heart Eyes.

# 6
 • Мнения: 559
Чудесна статия,наистина!!!!!

# 7
 • Мнения: 980
Подхванати са много аспекти на кърменето, малко несвързано, но увлекателно. Mr. Green

# 8
 • Мнения: 313
   Преживяваното от образуването на мляко, кърменето на бебе и чувството как „млякото тръгва" в отговор на бебешкия плач, или просто в отговор на мисълта за бебето, е обединяващо за всички жени.  
И гледката на майка, кърмеща детето си може да ме просълзи.
Много емоционална за мен статия. Благодаря!

# 9
 • Мнения: 340
Честно казано края на статията ме дразни.  Не разбирам изобщо защо трябва да се намесва Бог в дебата кърма срещу АМ и режим срещу поискване.  С тоя завършек статията ми звучи "сектантско", а аз съм от ревностните привърженици на кърменето. 

Иначе останалата част на статията е написана красноречиво и съдържа полезна информация за тези, които се чудят от къде са се взели препоръките на днешните БГ педиатри.  Много жалко, че съветите, които те дават днес се базират на научни проучвания от преди 60 години

# 10
 • Мнения: 2 785
На мен пък точно краят ми хареса много, нищо че няма нищо общо с кърменето. И като цяло статията е хубава!   bouquet

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.
E как...Simple Smile Аз съм чувала съвети не само за почистване на зърната с преварена вода, ами със спирт - за по-стерилно... Сапуна няма да го споменавам даже Wink

Това е от книга (пише я по-горе). Не съм я чела, ЦеНи е подбрала материала. Ако не е от едно място в книгата, а са отделни пасажи, може би това да е причината за малко 'несвързания' вид.

# 12
 • Мнения: 1 771
Много ми хареса и я прочетох на един дъх.

# 13
 • Мнения: 3 161
Мерси за разяснението, Бу. Ама трябва да си призная, че при всичкия ми екстремизъм и фанатизъм, малко пресилени ми се сториха някои от аргументите в статията.

# 14
 • Мнения: 4 242
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.

Имам книга с увехтели корици у дома  за гледане на бебета от нам си коя година... Та в тази книга има описание и дори разказ в снимки как да се стерилизират зърната. Ръцете са в гумени ръкавици, с едни щипци (като хирургически) хващаш тампон напоен в спирт и обтриваш зърната... няма да продължавам! Grinning

# 15
 • Мнения: 2 785
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.

Имам книга с увехтели корици у дома  за гледане на бебета от нам си коя година... Та в тази книга има описание и дори разказ в снимки как да се стерилизират зърната. Ръцете са в гумени ръкавици, с едни щипци (като хирургически) хващаш тампон напоен в спирт и обтриваш зърната... няма да продължавам! Grinning
Разглеждах една такава книга наскоро в една книжарница за втора употреба. Само дето не видях, че ставало дума за спирт. А за т.нар. "консултант по кърмене" в болницата, в която раждах съм разказвала доста. Въпросната възрастна дама ни съветваше да си мием зърната преди и след кърмене с АНТИБАКТЕРИАЛЕН сапун, за по-добра хигиена.

# 16
 • Германия
 • Мнения: 7 108
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.

Имам книга с увехтели корици у дома  за гледане на бебета от нам си коя година... Та в тази книга има описание и дори разказ в снимки как да се стерилизират зърната. Ръцете са в гумени ръкавици, с едни щипци (като хирургически) хващаш тампон напоен в спирт и обтриваш зърната... няма да продължавам! Grinning
Разглеждах една такава книга наскоро в една книжарница за втора употреба. Само дето не видях, че ставало дума за спирт. А за т.нар. "консултант по кърмене" в болницата, в която раждах съм разказвала доста. Въпросната възрастна дама ни съветваше да си мием зърната преди и след кърмене с АНТИБАКТЕРИАЛЕН сапун, за по-добра хигиена.

Ужас  Shocked Shocked Shocked Shocked

# 17
 • Мнения: 292
 
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.
E как...Simple Smile Аз съм чувала съвети не само за почистване на зърната с преварена вода, ами със спирт - за по-стерилно... Сапуна няма да го споменавам даже Wink

Това е от книга (пише я по-горе). Не съм я чела, ЦеНи е подбрала материала. Ако не е от едно място в книгата, а са отделни пасажи, може би това да е причината за малко 'несвързания' вид.


Преписала съм статията 1:1.Не съм добавила,изменила,нито съкратила нищо. Simple Smile

# 18
 • Мнения: 6 098
Думи нямам просто Shocked

# 19
 • Мнения: 2 826
Имам книгата и не само този откъс, а и цялата е много хубава. Засяга въпросите за женското здраве, женската психика, взаимодействието и взаимовръзката между тях и разни други такива неща. Препоръчвам я горещо на всеки, който се интересува от тези теми. Аз си препрочитам разни неща от нея много редовно...
Между другото, има и раздели, свързани с бременността и раждането.

# 20
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 272
На мен ей това най-много ми допадна след завършека (който обаче съм чела и на други места):
Цитат
Мисълта, че изкуствените храни са също толкова добри, колкото кърмата, отразява убеждението, че 30 години техническо развитие означават повече от милионите години еволюция в природата.

И досега си важи с пълна сила - удивително количество народ се съмнява, че храна, която е изпитвана и доказана в продължение на стотици хиляди години, е некачествена и с липси, докато нещо, което е изобретено преди няма и 100-тина години и е с дотолкова известни недостатъци, че дори няма одобрение за използването му от FDA (Food and Drug Agency), се препоръчва под път и над път и често без нужда като равностоен заместител.

Последна редакция: нд, 05 мар 2006, 12:05 от hedra

# 21
 • Мнения: 2 785
"Майките започнали да стерилизират зърната си..."

Ей това не го разбрах.

Имам книга с увехтели корици у дома  за гледане на бебета от нам си коя година... Та в тази книга има описание и дори разказ в снимки как да се стерилизират зърната. Ръцете са в гумени ръкавици, с едни щипци (като хирургически) хващаш тампон напоен в спирт и обтриваш зърната... няма да продължавам! Grinning
Разглеждах една такава книга наскоро в една книжарница за втора употреба. Само дето не видях, че ставало дума за спирт. А за т.нар. "консултант по кърмене" в болницата, в която раждах съм разказвала доста. Въпросната възрастна дама ни съветваше да си мием зърната преди и след кърмене с АНТИБАКТЕРИАЛЕН сапун, за по-добра хигиена.

Ужас  Shocked Shocked Shocked Shocked
Ужасът беше, че до известно време съвестно изпълнявах съветите и, преди да ме убедят тук, във форума. Впрочем жената не го правеше с лошо, научи ме как да поставям Калина правилно на гърдата , например, но просто беше доста некомпетентна, че да я наричат чак "консултант по кърмене"...

# 22
 • Мнения: 498
статията показва колко податливи могат да бъдат хората на влиянието на индустрията и да приемат очевидни глупости за правилни #Cussing out

# 23
Благодаря ,че ви има! newsm51

# 24
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 809
И на мен ми хареса. Благодаря за труда   bouquet
Не разбрах само защо са я пуснали в номинациите в "адаптираното" newsm78

# 25
 • Abu Dhabi
 • Мнения: 8 339
Не разбрах само защо са я пуснали в номинациите в "адаптираното" newsm78

защото звучи най-малкото прекалено, съмнително ентусиазирано. Още една статия, която може да насади вина у неуверена в себе си майка - четейки например историята с тридневната Кейти и дохранването. Линото ми мнение е това, по никакъв начин не искам да засегна преводачката.

# 26
 • Мнения: 4 242
Не искам да развалям ведрото настроение от статията, но ще коментирам...
Защо нещата да не се наричат с истинските им имена? Аз като сгреша нищо не ми се спестява и никой не ме щади да ми каже истината в очите, за да не ме нарани или да не взема да изпитам вина!
Освен това, защо "сгрешилите" майки не си взимат поука от грешките а се самосъжаляват и търсят съжаление? Да не говорим че размятат наляво-надясно измислици от 1001 нощ, като споделят опита от личните си истории, но прекалено невежо, ако мога така да се изразя!
Не се заяждам и не обиждам никой! Била съм и от двете страни, така че съм наясно с много положения! Като не съм успяла веднъж, това ме е провокирало да търся до дупка грешката си и да я поправя!
Кърмачките са "рядка порода" за жалост, за това и се "пропагандира" кърменето, това което "неуспелите" майки наричат секта! а стремежа на "успелите" майки да помогнат на следващите- фанатизъм! Когато кърменето стане масовия начин на хранене на бебета както си му е реда (до 6 месеца изключително кърмене и т.н) тогава ще спре да се говори толкова, защото това ще е най-естественото нещо на света! И тогава ще има некърмещи майки, но това ще е по тяхно лично желание, не поради незнание и последвал неуспех! Тогава няма да има желаещи, но неуспели майки, ще има кърмещи и нежелаещи да кърмят, които не разпространяват небивалици и не всяват недоверие и несигурност у младите бъдещи майки! 
Туй то!

# 27
 • Мнения: 843
Тъкмо щях да напиша нещо нежно..  , но Мери.. сепнах се.
   Споко.  Никой май не те обвинява,, както  и мен  за 8 месеца във Форума .Никой не  ме обвини като некърмеща майка, но писала в Кърмещите. Имах субективни причини.., те ги знаят.., пък и Обективни  да бяха., май пак нямаше да ме  линчуват. както е да е  , късно влязах, е, те това е.  Simple Smile
     Въпреки че сме / аз и Ная/ на изкусвено хранене...  чета внимателно този форум и захранването..     Е,  казвам каквото казвам винаги ... НЯМА ПО- ДОБРО ОТ МАЙЧИНОГО МЛЯКО  И ТО  ВЪЗМОЖНО-НАЙ ДЪЛГО ВРЕМЕ.
 не че ти  го оспорваш де:-)) Hug

# 28
# 29
 • Варна
 • Мнения: 632
Много хубава статия,подходяща за бременните ми приятелки Simple Smile.
Ето това ми хареса най-много:

Цитат
.. „На майчината гръд се научаваме да бъдем хора."       
  ...............................................................................................................................         
 ...Това е начинът, по който моето тяло ми съобщава, че имам любов за раздаване на човек или ситуация. Много жени имат същото усещане. Чрез това чувство гърдите ни отразяват истината за концепцията за „млякото на човешката доброта".
   

# 30
 • Мнения: 340
Съгласна съм и аз с това.  И аз смятам, че майките, които лесно се отказват от кърменето или изобщо не пробват, просто не дават най-добрия старт на децата си.  Ако не се чувстват виновни от този факт, тяхна си работа.  Не правят и нещо толкова лошо, че да смятам, че е необходимо да им се меси някой-- аз или държавата.

Но в статията, според мен, има доста абсурди-- особено тая глупост с Бог накрая.  Да не би само кърмачетата да виждат Бог или само късно захранените?  Та пак питам-- от какъв зор се говори за господ в статия за кърмене?  Ако се вкара господ в тая тема и си ставаме чиста секта!

Също така е абсурдно да се намеква, че кърмещите са по-добри хора.  По-всеотдайни майки от тези, които не кърмят щото им се пуши, например--да.  Ама да се говори за "мляко на човешката доброта" е прекалено.  Сто на сто има колкото си искаш лоши и злобни жени, които кърмят.

Да не говорим за "гениалната" сентенция, че "на майчината гърда ставаме хора".  Айде сега кажете, че това не е абсурдно твърдение.  Бебетата на АМ какви стават, роботи ли или животни?

А лиричното описание на благоуханните акита на кърмените ми е малко смешно.  Може да не миришат като л...ната на голям човек, но пак са си л...на. 

Та така, затова не ми допадна тази статия, въпреки че с готовност заставам в редиците на заклетите привърженици на кърменето.

# 31
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 272
Сиси, не разбрах защо свързваш последната история с кърменето newsm78 Може би защото съм я чела за първи път в друга книга (и тогава също ме просълзяваше), нямаща нищо общо с кърменето, за мен тя показва само едно - това, че всяко новородено предизвиква смайване и умиление като едно мъничко чудо, че малките чисти душици са близо до бог и че в главите на децата ни се въртят мисли, които непрестанно ни изумяват. Никаква връзка с кърменето не откривам в целия абзац - в него се говори просто за бебета - лирично отклонение, ако щеш:
Цитат
Гледаните с нежност новородени са много красиви. Виждала съм в очите им отразена мъдра стара душа, макар и в това току-що създадено от Бога мъничко телце.

В операционната чух следната истинска история: След раждането на втория син на една двойка, техният четиригодишен син поискал да остане насаме с бебето. Те не били много съгласни, защото мислели, че причината е братска ревност. Но детето продължавало да настоява.

    Най-сетне го оставили за малко насаме с бебето,  подслушвайки тихо зад вратата, те чули четиригодишния си син да пита бебето следното:  “Моля те, кажи ми как изглежда Бог? Започвам да забравям”.
В този абзац се говори само за гледаното с нежност новородено (коя майка не гледа с нежност току що родената си рожба - все едно как ще я храни?), за чудото на раждането (при това - секцио, обърнете внимание!) - нищо за кърмене. Хайде да не търсим под вола теле - иначе ще стане като със статията Да поговорим за реалните бебета, където всеки си перифразираше написаното според собствената си гледна точка и след разразилите се обяснения кой какво си бил помислил и досега се размятат твърдения, че сме наричали хранещите се с АМ деца изкуствени, което е тотално невярно и никога не е казвано от когото и да било.
Просто в този откъс мисълта вече се откъсва от кърменето и отива към умиление пред бебетата - това е.

# 32
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Разбирам, че тази статия разбуни духовете повече или по-малко.
Заглавието й е тенденциозно и съдържанието на моменти (особено като зависи с каква нагласа чете човек) - спорно.
Пуснах я тук, защото ЦеНи ми прати преписа от книгата. Четивото е на книжния пазар от 2002 година, както си пише, на изд. Кибеа. В този ред на мисли - не е тенденциозен превед с някаква специална цел или каквото и да е, просто преписани абзаци от тази книга.
Но ако предизвиква полемики, скандали или неприятности, съм готова да я махна.
Не знам за вас, но аз искам мъъъничко спокойствие в този форум Simple Smile

# 33
 • Мнения: 2 614
Жалко е, че опорочихте хубавата статия, но няма да се впускам в спорове за изкуствени и НЕизкуствени бебета...
Статията е прекрасна(моето скромно, субективно мнение)
Кърмя и съм горда с това, това че някой не кърми си е негово решение за неговото дете...
Благодаря на Бу и ЦеНи за превода!
В статията наистина има моменти, които могат да те просълзят, особено оплютия край, в който м/у другото въобще не става въпрос за кърмене, но как беше:"Гузен, негонен бяга!"

# 34
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046

Благодаря на Бу и ЦеНи за превода!

Не е превод Grinning
Преписано е от книга, излязла на български на книжния пазар през 2002. Aвтор: д-р Кристиан Нортръп,  "Женски тела, женска мъдрост" на издателство "Кибеа" 2002г.

# 35
 • Мнения: 3 161
А, защо да я триеш? Аз си казах мнението - не ми хареса, пресилени са нещата; и други явно са се издразнили. Сиси Боата добре е предала част от дразнещите моменти, има и други. Не е нужно да се прехласваме по всичко, което слави кърменето. Но какво пък, нека има дебат, различни мнения (скандалът засега е далече).

Иначе подкрепям Мери, че нещата трябва да се наричат с истинските им имена и няма нужда от прекалена деликатност. Когато някоя кърмеща майка каже, че не дава вода и сокчета, никой не й спестява чувството за вина, а й казва директно как ще си умори детето, ще му докара рахит, анемия, стомашни проблеми, че и алергии отгоре на всичко. При това знаем, че това са заблуди, но не пречи да се разпространяват навред и да саботират кърменето на не една майка. Така че, да - нещата трябва да се казват както са си, просто за мен тази статия не ги казва както са си, а ненужно поетизира, романтизира и абсолютизира кърменето.

# 36
 • Мнения: 1 378
Емоционална статия, която не дава никакъв прираст на информация Може би защото не е статия, а част от книга, не може да бъде разбрана в контекста на цялото произведение.  Нямаше начин да не се подразнят много хора. Мен лично не ме дразни като послание, но на моменти звучи наивно и популистки. Струва ми се че е предназначена за по-различна аудитория от тази във форума.

# 37
 • София
 • Мнения: 300
много емоционална стаитя. хареса ми много

# 38
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
Спорните моменти в статията сме ги обсъждали доста май и вече това ни дава т.нар "информиран избор" да ги подминем с усмивка, просто защото са смешни или нелогични. Цитатът от книгата описва отчасти мои чувства, отчасти е прибегнато към художествената измислица, но това описва една кърмачка в книгата си. Изобщо не ми се ще да навлизаме отново в темата "Кърмене срещу АМ", а мисля е и ненужно.
Сиси, откъса за Бог- ами има много религиозни общности и държави, които така преживяват нещата и пречупват всичко в живота си през религиозността си. Не можем да адаптираме чужда книга да пасва на нашите нрави. За мен това е просто цитат. За авторката е нещо красиво и то си личи по петмезеното описание, но това е положението- няма я авторката да я изядем с парцалите на място Mr. Green

# 39
 • Мнения: 4 242
Но в статията, според мен, има доста абсурди-- особено тая глупост с Бог накрая.  Да не би само кърмачетата да виждат Бог или само късно захранените? 

Мисля че става дума за прераждането в този абзац! Току-що роденото бебе пази пресен спомен тъй като идва от там, докато момчето на 4г вече е позабравило как изглежда. Нали се вярва че само праведните души се прераждат...Така го разбрах аз.

# 40
 • Мнения: 292
Пише ви "виновницата" тази статия да се появи във форума.Моля не ме разпъвайте на кръст Wink.Самата аз съм и от двата отбора-на кърмили,а сега на АМ.Всъщност защо трябва да се делим на някакви-кърмещи-некърмещи,вярващи-атеисти,вегитарианци-месоядни...  Ние сме си просто майки,загрижени за децата си да растат умни и здрави...
Преписах статията ,защото авторката/д-р гениколог Кр.Нортръп/  с най-добри чувства се опитва да помогне на жените да се вслушат в мъдростта на собственото си тяло.А това си е нейният начин на убеждение.Всъщност това е целта на цялата й книга,където на кърменето е отделена 1/50 част.
А това,че има различни мнения,показва че статията е добра.
Бъдете здрави

# 41
 • Мнения: 340
Напълно съм съгласна с емем!

Да добавя, че и аз не виждам да се заражда скандал /и това е последното ми намерение/, просто обяснявах кои части от статията не ми харесват и защо.  Смятам, че дебатът е хубаво нещо и особено когато има дебат между хора, които подкрепят кърменето.  Защото дебата между тези, които са за и тези, които са против кърменето вече се поизчерпа.

Хедра, видях, че частта за Бог не се отнася директно за кърменето.  Но така прикрепена към останалия текст тази история намеква, че кърменето е непременно част от светоусещане, което включва вяра в бог.  Създава се впечатление, че за да си "заклета" кърмачка, трябва си вярваща.  Нещо подобно на онова твърдение, че кърмачките са природосъобразни и не обичат да клюкарстват.  И ако всички в този форум смятат, че тази статия е супер и отразява напълно техните виждания, тогава наистина ще излезе, че кърменето е дейност, която е само за определен вид жени.  А би трябвало да е за всички, независимо дали вярват в Бог, дали живеят здравословно и дали са жени отдадени 100% на ролята си на майки или жени, за които ролята на майка е наравно с други роли в живота им.   Аз също като повечето редовно пишещи тук смятам, че кърменето днес е кауза, защото има много дезинформация по въпроса.  Но не смятам, че кърменето трябва да е част от едно единствено светоусещане.  Защото ако кажем, че е, тогава автоматично се отказваме от възможността някой ден 100% от децата да са кърмени /което според мен би трябвало да е целта, просто защото кърменето е най-полезно/.  Отказваме се от тази възможност защото никога няма всички да станат религиозни и природосъобразни.  Затова не ми допадна тази статия-- смятам, че повече пречи от колкото помага на каузата на кърменето в България. 

ЦеНи-- сега видях, че си писала.  Не влагам никаква критика към теб, затова че си пуснала статията!  Просто изказвам несъгласие с идеята на авторката.  Поздрави и от мен!  Hug Hug

# 42
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 809
... за да си "заклета" кърмачка, трябва си вярваща.  Нещо подобно на онова твърдение, че кърмачките са природосъобразни и не обичат да клюкарстват. 

Значи аз не съм кърмачка Joy
Не се заяждам, просто ми стана весело Peace

# 43
 • Мнения: 695
аз за сьжаление не можах да кармя малката smile3518,а толкова много ми се искаше,но за сажаление това понякога не зависи от нас.Но при вси4ки положения споделям мнението 4е по ценно от маи4ината кьрма няма,а и кои нормален 4овек би си помисли4 4е адап.мляко би могло да я замести

# 44
 • Мнения: 1 734
ЦеНи,благодаря за ценната статия!  bouquet
Страхотна е.Мъжът ми също я прочете и остана очарован.
Не всяка информация е предназначена за ума,има такава която е предназначена и достига до душата(очевидно не при всички).
Харесва ми поезията,романтиката ,общо взето имаме нужда от такива писания.
Не само информацията е нужна ,а и музиката.Защото без музиката  и поезията сме просто едни роботи(без значение дали кърмим или не;дали сме кърмени или не).

# 45
 • Мнения: 4 242
Не всяка информация е предназначена за ума,има такава която е предназначена и достига до душата(очевидно не при всички).
Харесва ми поезията,романтиката ,общо взето имаме нужда от такива писания.
Не само информацията е нужна ,а и музиката.Защото без музиката  и поезията сме просто едни роботи(без значение дали кърмим или не;дали сме кърмени или не).
Прекрасно си го казала!  bouquet

# 46
 • Мнения: 1 734
Пише ви "виновницата" тази статия да се появи във форума.Моля не ме разпъвайте на кръст Wink.Самата аз съм и от двата отбора-на кърмили,а сега на АМ.Всъщност защо трябва да се делим на някакви-кърмещи-некърмещи,вярващи-атеисти,вегитарианци-месоядни...  Ние сме си просто майки,загрижени за децата си да растат умни и здрави...
Преписах статията ,защото авторката/д-р гениколог Кр.Нортръп/  с най-добри чувства се опитва да помогне на жените да се вслушат в мъдростта на собственото си тяло.А това си е нейният начин на убеждение.Всъщност това е целта на цялата й книга,където на кърменето е отделена 1/50 част.
А това,че има различни мнения,показва че статията е добра.
Бъдете здрави
Точно така.

Напълно съм съгласна с емем!

Да добавя, че и аз не виждам да се заражда скандал /и това е последното ми намерение/, просто обяснявах кои части от статията не ми харесват и защо.  Смятам, че дебатът е хубаво нещо и особено когато има дебат между хора, които подкрепят кърменето.  Защото дебата между тези, които са за и тези, които са против кърменето вече се поизчерпа.

Хедра, видях, че частта за Бог не се отнася директно за кърменето.  Но така прикрепена към останалия текст тази история намеква, че кърменето е непременно част от светоусещане, което включва вяра в бог.  Създава се впечатление, че за да си "заклета" кърмачка, трябва си вярваща.  Нещо подобно на онова твърдение, че кърмачките са природосъобразни и не обичат да клюкарстват.  И ако всички в този форум смятат, че тази статия е супер и отразява напълно техните виждания, тогава наистина ще излезе, че кърменето е дейност, която е само за определен вид жени.  А би трябвало да е за всички, независимо дали вярват в Бог, дали живеят здравословно и дали са жени отдадени 100% на ролята си на майки или жени, за които ролята на майка е наравно с други роли в живота им.   Аз също като повечето редовно пишещи тук смятам, че кърменето днес е кауза, защото има много дезинформация по въпроса.  Но не смятам, че кърменето трябва да е част от едно единствено светоусещане.  Защото ако кажем, че е, тогава автоматично се отказваме от възможността някой ден 100% от децата да са кърмени /което според мен би трябвало да е целта, просто защото кърменето е най-полезно/.  Отказваме се от тази възможност защото никога няма всички да станат религиозни и природосъобразни.  Затова не ми допадна тази статия-- смятам, че повече пречи от колкото помага на каузата на кърменето в България. 

ЦеНи-- сега видях, че си писала.  Не влагам никаква критика към теб, затова че си пуснала статията!  Просто изказвам несъгласие с идеята на авторката.  Поздрави и от мен!  Hug Hug
Сиси,не съм съгласна с тези ти твърдения.Не кърменето включва Бог,а обратно:Бог включва кърменето! Mr. Green
Независимо дали сме вярващи или не,няма как да отречем Майката Природа.
Някои я наричат с други имена: Съзнание,Бог,Небитие,Вселена...
Но точно тази природа е създала нас,нашият дом, планетата ни и всичко останало по най-мъдрия начин.Просто ние сме толкова назад с материала ,че не можем да си го мерим с Дъ Нейчъ, и колкото и да ни се иска да прогресираме ,вместо туй се осираме. Grinning
Тази наша майка природа ни е създала така,че да можем да кърмим бебенцата си,тя също тъй ни е създала да можем да обичаме и да правим любов. Има толкова много песни и стихове на тема: "Първата целувка","Страстна нощ с моя любим" и т.н. въобще възпяване на любовта междъ мъжа и жената... Защо да няма такива неща и за любовта между майката и бебенцето? Защо да не се възпява и тази нежна и неповторима близост - кърменето? Heart Eyes

# 47
 • Мнения: 292
ЦеНи,благодаря за ценната статия! bouquet
Страхотна е.Мъжът ми също я прочете и остана очарован.
Не всяка информация е предназначена за ума,има такава която е предназначена и достига до душата(очевидно не при всички).
Харесва ми поезията,романтиката ,общо взето имаме нужда от такива писания.
Не само информацията е нужна ,а и музиката.Защото без музиката и поезията сме просто едни роботи(без значение дали кърмим или не;дали сме кърмени или не).

Благодаря за милите думи.Аз също мисля,че това е статия за душата.Никъде в нея не ни обвиняват,че не кърмим,а ни дават сили ,желание и мотив да го направим...

# 48
 • София-там нейде в западната част
 • Мнения: 2 048
ох много хубава,поучителна и красива статия
развълувах се много
благодаря за превода   bouquet

# 49
 • Мнения: 147
А как да се чувстват некърмещите майки? Да се чувстват виновни, че техните деца са по-низши ли? Мисля, че трябва да се поставим и на тяхно място и тогава да говорим! Не съм съгласна, че майките, които не кърмят не обичат децата си и не им дават добър старт в живота. Има много жени, които искат да кърмят но не могат по една или друга причина.
Ще кърмя докато мога, но това не означава, че ще съм по-добра от тези, които не кърмят.

# 50
 • Мнения: 854
Определено се убедих по колко различен начин се възприема едно и също нещо от различните хора Rolling Eyes На мен статията ми хареса, стана ми приятно като я прочетох и толкова. И не защото кърмя, мъжът ми и майка ми също я прочетоха и я харесаха, а не кърмят определено Simple Smile Това, което е написала infinity предава точно моите чувства и впечатления. Само не мога да разбера защо пак майките хранещи с адаптирано мляко се почувстваха засегнати newsm78 Май взе да им става навик като се побликува нещо, което "възхвалява" кърменето да го приемат едва ли не като лична обида Naughty И то при положение, че никой нищо не им казва Rolling Eyes Странна работа, ей!
А книгата сигурно е интересна и приятна, бих я прочела Peace

# 51
 • Мнения: 1 734
А как да се чувстват некърмещите майки? Да се чувстват виновни, че техните деца са по-низши ли? Мисля, че трябва да се поставим и на тяхно място и тогава да говорим! Не съм съгласна, че майките, които не кърмят не обичат децата си и не им дават добър старт в живота. Има много жени, които искат да кърмят но не могат по една или друга причина.
Ще кърмя докато мога, но това не означава, че ще съм по-добра от тези, които не кърмят.
Божичко! Откъде ти хрумна пък това???  newsm78
Никой не ги е обвинявал в нищо ,дори темата не е за това. Peace
В крайна сметка в момента обсъждаме кърмещите жени,а не некърмещите.
За некърмещите си има много други теми.
Ако искаш да създаваш конфликти,не го прави в тази тема! Naughty

# 52
 • Мнения: 340
Интересни виждания.  Аз също много обичам поезия-- дори имам публикувана моя стихосбирка, но честно казано не виждам поезия и романтика в кърменето, а само най-полезния начин да храня детето си.  Но пак повтарям-- разни хора, разни идеали.  Затова е толкова интересно да се пише и чете в този форум...

 Hug

# 53
 • Мнения: 411
. Само не мога да разбера защо пак майките хранещи с адаптирано мляко се почувстваха засегнати newsm78 Май взе да им става навик като се публикува нещо, което "възхвалява" кърменето да го приемат едва ли не като лична обида Naughty И то при положение, че никой нищо не им казва Rolling Eyes Странна работа, ей!
 Peace
Тъкмо се наканих и аз да взема отношение,ама ти си казала всичко вместо мен:)Нищо оибидно няма...хубава статия. Hug

# 54
 • Мнения: 1 734
Интересни виждания.  Аз също много обичам поезия-- дори имам публикувана моя стихосбирка, но честно казано не виждам поезия и романтика в кърменето, а само най-полезния начин да храня детето си.  Но пак повтарям-- разни хора, разни идеали.  Затова е толкова интересно да се пише и чете в този форум...

 Hug

 thumbsup

# 55
Ще напиша накратко болката си. Забременях без да го планувам. Преди това години бях на антидепресанти,влизах и в болница. Депресия, пак лекарства, психотерапевти. Търсех смисъла на живота. Посегнах на живота си. Самосъжалявах се, а бях само на 30 години. В този омагьосан кръг, излизах с момче, което много държеше на мене. Не искаше да е с друга и е бил до мене в трудните моменти. Не го планувахме. Зачеването стана случайно. Майка реагира остро, знаеше, че съм едно голямо Дете и не бива, когато още съм на психо лекарства да имам дете. Но аз реших, че ще запазя бебето....Ето пак кошмар..., бях напълно неподготвена лесно да спра лекарствата. Остана само едно от тях - Ривотрил-а. Не можех без него, бях жива наркоманка.Бремеността изкарах сравнително леко. Ала подсъзнанието ми отказваше да приеме, че нося Живот. Плачех тайно. Ривотрила го намалих до 1\ 4. Говорих с психиатърка. Каза ми, че не бива да поемам и толкова, но е по-добре малко количество, отколкото "да лудна". Батко ми повтаряше, че това бебе е Дар от Бог-а. Подкрепяше ме. Но с партьора ми започнахме да не се разбираме, имаше моменти, в които се чувствах много унижена, трябваше да прося едва ли не пари, за да се нахраня.Това никога не бих му простила. Или може би тайно в себе си исках да се чувствам силна и се борех, затова премълчавах. Лекарят-гинеколог ми препоръча секцио. Не, не,можех да издържа обикновеното раждане. А той за нашия град е добър специалист. Когато беше насрочена датата за секциото, аз оревах всичко, не исках да раждам, тресях се от нерви, направих криза. Ала можеш ли в 9 месец да остана у нас, при условие, че само аз мога да родя?!...Приеха ме, направиха ми изследвания. На другия ден около 9 сутринта се настрочи операцията. Молех се на Господ, не спирах да се моля...Бебето проплака в 9 и 30, а аз от радост се разридах....Показаха ми я облечена, колко много коса имаше!...Приех поздравленията на близките. И приятелят ми сякаш бе щастлив...Първите 2 дни след секциото за мене бяха ужасни, хем боли, хем не можеш да станеш, катетър, без катетър...., системи. Не успявах да стана от леглото....До тук-сякаш идва светлина в тунела. Ала за кратко. На 4 ден ми донесоха беба. Боже, сякаш летях от радост. Но след час-два, когато разбрах, че трябва да я кърмя през 3 часа, а гърдите ми натежаха,  боляха до лудост, започнах да рева.Изпаднах отново в криза. Треперих. Имах от Ривотрила, но как  да гопия, нали трябва да кърмя?А кърма имах...Ето Болката ми, психически бях неподготвена за идващото, предстоящото и почти само плачех. Дори започнах да мисля, че не мога да бъда добра майка и най-добре е да вземат бебето, да го дам...в дом, боже, да си оставя беба!...Аз ли бях най-некадърната, това лош човек ли ме прави?!...Гинекологът ми се претече на помощ, предписа ми хапчета за спиране на кърмата. И по-ранно излизане от родилния дом, при близките ми хора.Изпаднах и в следродилна депресия.Бях убедена, че съм некадърна да гледам бебето си.Майка и батко бяха хората, които не ме оставих в тези много мъчителни дни...Мислех отново за самоубииство...Майка пое 18 часово дежурство с малката, за да мога да свикна с мисълта, че съм годна и да повярвам в себе си.Без нея, нямаше да се справя. Малко е да се каже, че и благодаря. Тя е всеотдаен, сърдечен, безкористен човек. На нея дължа това, че сега, когато беба вече е на 3 месеца, мога почти изцяло да се грижа да нея....Таткото... много му бе трудно, не ме укоряваше, но мълчеше, а това мълчание приемах като Вина. В началото я кърмих + АМ, до към 40 ден. Заради Ривотрила , а и каналите ми бяха почти запушени.Гърдите ме боляха, имах бучки, вдигах температура....Исках да имам повече време за подготовка психологическа, за да не се плаша още в болницата, да повярвам в себе си и да бъда пълноценен индивид....
....Чувството ми за вина и днес се обажда, сълзите ми рукват и в такива моменти се крия и уединявам, за да си поплача. Не признавам изкуствените млека.Майчиното мляко е най-добрата храна..Ако...Но това е минало, как да върна онези моменти, в които, ако бях подготвена чрез литература, с разговори със специалисти, може би щях да се откажа и от Ривотрила....., да кърмя моето малко съкровище!Но помня дните, когато малкото ми момиченце, умираше от удоволствие,когато сучеше...Малко на брой, но незабравими.....
...Винаги има и по-голямо зло, не попаднах в психиатрично отделение, опитах се да се преборя сама със Страховете си, с ниското си самочувствие...., с мисълта, че и аз Мога да бъда пълноценна жена и майка.
Днес беба е на АМ, но мога сама да се грижа за нея, да вразумявам таткото, когато прекалява с малко неприличното си поведение и да се радвам, че моето дете, ще ме дари отново с усмивка, която ме кара да се гордея, че Живея, тук и сега!
Да, майчиното мляко е най-доброто за бебето, но....по-добре не много знаеща и опитна майка, отколкото едно изоставено мъниче в Дом!...Тогава за кого да Живея?!....
....Мамо, бате - благодаря Ви!..... Hug
Вие сте Хора - Човеци! Hug# 56
 • Мнения: 128
„На майчината гръд се научаваме да бъдем хора."       
 Това е начинът, по който моето тяло ми съобщава, че имам любов за раздаване на човек или ситуация. Много жени имат същото усещане. Чрез това чувство гърдите ни отразяват истината за концепцията за „млякото на човешката доброта".

И аз като Jeni се почувствах докосната най-много от тези редове, защото някак простичко и все пак силно формулират това, което чувствам.
Като цяло статията ми дава още словесни оръжия срещу подмятанияна "доброжелатели" като "Много го глезиш като го гушкаш и целуваш толкова.", "Ама как спите заедно?!" "Крали Марко ли ще го правиш?!", които докато бях сред мамите в парка не чувах, но сега back to work стигат до ушите ми все по-често.
Благодаря ви момичета за труда по статията!

# 57
 • Мнения: 1 092
Само не мога да разбера защо пак майките хранещи с адаптирано мляко се почувстваха засегнати newsm78 Май взе да им става навик като се побликува нещо, което "възхвалява" кърменето да го приемат едва ли не като лична обида Naughty И то при положение, че никой нищо не им казва Rolling Eyes Странна работа, ей!
Била съм и от двете страни - на кърмеща (сега - поучих се от грешката си) и на даваща АМ - с първото ми дете. Общо взето разбирам защо "даващите АМ" във всяка една подобна тема реагират все едно е лична нападка - всяка майка иска да даде най-доброто на детето си и една подобна статия (която е прекрасна за кърмещата майка), кара НЕкърмещата да вижда в нея обвинение, че е лишила своето дете от "най-доброто" и дори го излага на редица опасни бъдещи заболявания... Със сина ми приемах доста лично подобни статии, защото не се справих с редицата проблеми съпътстващи  кърменето и съответно кърмих 10 дни, засягах се много, защото приемах подобни твърдения като "Ти не си добра майка колкото кърмещите майки Wink "
Иначе статията е чудесна, въпреки че намирам намесата на Бог леко неумесна в цялата работа с кърменето.

# 58
 • Мнения: 292
ЦеНи,благодаря за ценната статия! bouquet
Страхотна е.Мъжът ми също я прочете и остана очарован.
Не всяка информация е предназначена за ума,има такава която е предназначена и достига до душата(очевидно не при всички).
Харесва ми поезията,романтиката ,общо взето имаме нужда от такива писания.
Не само информацията е нужна ,а и музиката.Защото без музиката и поезията сме просто едни роботи(без значение дали кърмим или не;дали сме кърмени или не).

Благодаря за милите думи.Аз също мисля,че това е статия за душата.Никъде в нея не ни обвиняват,че не кърмим,а ни дават сили ,желание и мотив да го направим...

Благодаря,че ме върнахте към тази статия. Когато я изпратих на Бу (аз съм бившата ЦеНи), бях в редиците на даващи АМ, и ми предстоеше раждане на второ дете. Сега мога да се похваля с дете,кърмено 3г и три месеца, или общо 4години кърчачески стаж на две деца.

# 59
 • Мнения: 6 365
Аз вече пет месеца и нещо кърмя малкия с безбожното си атеистично мляко. После да не пита що не го влече религията.

Такива статии трябва да се разпространяват внимателно- ако видех нещо подобно в родилния дом при целия дискомфорт на началното кърмене, щях да хукна към аптеката за адаптирано мляко.

# 60
 • Мнения: 9 817
На мен пък статията не ми хареса!
Не може да се издига в култ кърменето. Да полезно е, да важно е, да незаменимо е, НО има и такива жени, които не могат, не искат да кърмят. Те по-малко възвишени ли са от онези, които хранят децата си с кърма?!

П.П. Само да вметна- кърмила съм голямата си дъщеря една година, сега малката е също на кърма само че, изцедена.

Последна редакция: вт, 06 окт 2009, 11:13 от Франческа Салиери

# 61
 • Мнения: 368
Аз пък изобщо не разбирам защо НЕкърмещите се чувстват обидени. Ако се бях отказала да кърмя/заради болките, разранените зърна и т.н./ и четях тази статия щеше да ми стане мъчно, че не кърмя, да съжалявам, да се мотивирам следващото дете да получи тази храна...но не и да се обидя!!! От какво? Всмисъл...нещо невярно казано ли има? Това с обиждането ми се струва адски глупаво и детинско, честно! Naughty

# 62
 • Мнения: 4 242
Прочетох отново статията след 3г, все така вдъхновяваща и изчерпателна е.
Не става дума за култ, говори се за кърменето като нещо нормално каквото е, като за нещо красиво и приятно. Така и трябва, много години трябва да се работи, да се говори и убеждава за това, за да повярват майките, да си върнат вярата в телата, в природата.
Въпреки всичко има голяма промяна вече, за разлика от преди 5 години когато кърмещите бяха все едно циркови артисти, гледаха ни с голям интерес. А колко обиждани и неразбрани бяхме...
Сега има все повече майки хранещи децата си със собственото си мляко, което ме прави много щастлива!   bouquet

# 63
 • Мнения: 340
Кой изрови тази стара тема?

Препрочетох си писанията по-горе в темата и ... хем съм съгласна със себе си, хем не  Laughing.  Продължава да ме дразни религиозния елемент (защото съм все така атеистка).  Продължавам да смятам, че статията пречи на целта някой ден 100% от жените да кърмят.  Но след 4 години кърмене (3 години с големият ми син и сега почти годинка с малкия) и аз вече виждам красота и поезия в кърменето, а не само начин на хранене.

# 64
 • Мнения: 1 404
Хубава статия. Наистина темата е старичка, но ме вълнува. Аз съм с тежки вродени анемии и въпреки, че успях да кърмя сина си първите две седмици, показателите ми се влошиха и докторите ме посъветваха постепенно да спра с кърменето. Това, че няма да кърмя детето си, прави ли ме лоша майка???

Последна редакция: пн, 23 ное 2009, 13:22 от аннтония

# 65
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Сама знаеш отговора, аннтония Simple Smile Не.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт