Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ноем. 2014, 20:04 ч.

За И-тата и Й-тата (1-ви клас)

 • 14 397
 • 52
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 14 595

Имам голям проблем с и и й. Изобщо не мога да се справя с тази задача... до момента мога да се призная за тотално победена. Как, по д*****, се бори това!? Толкова лошо произношение ли имаме... не знам - не помня когато и да било да съм имала съмнения по въпроса къде има и "и" къде - "й", същото се отнася и за брат ми, то... си се чува. Как е възможно Врячето изобщо да не ги усеща!? И как да му обясня, как да му покажа, помооооощщщщ... Не мога да се справя - има проблем с това и преди училището, мислех, че там ще направят някаква специална магия... ама не би. Явно не мога да разчитам да има допълнителни трикове, така че... търся помощ, съвети, идеи. Не искам да стане един от онези неграмотници, дето сякаш поръсват писанията отгоре след приключване и където попаднат "запетайчиците", там има "й"...  Rolling Eyes Аз това много тежко го преживявам. Моля за помощ. Ама много моля. Направо съм отчаяна.

# 1
 • Мнения: 3 882
Кати, няма ли да стане, ако и кажеш - "Маме, когато искаш да напишеш Й в края на думичката, виж дали можеш да кажеш "много" пред нея. Ако можеш. пиши И, а не Й". Звуково е много трудно да и го обясниш.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 14 595
Кати, няма ли да стане, ако и кажеш - "Маме, когато искаш да напишеш Й в края на думичката, виж дали можеш да кажеш "много" пред нея. Ако можеш. пиши И, а не Й". Звуково е много трудно да и го обясниш.

Ами не съм се сетила да пробвам с и-та в края на думата - цяла седмица, понеже сме болни (и двамата) борим думи с "и" и "й" в средата на думата - неща като "кутийка" - тази вечер даже май бяхме посетени от Богът на Кутийките - но Богът на Чайя още не е идвал... Така де, и думи с "й" в края пробвах много, ама все такива като чай, най, лай - не стават в множествено число с "и"...

Ще пробвам и такива, които се "размножават" с "и", благодаря за идеята!

# 3
 • Мнения: 1 140
Нужно е време. Това, което сега не може да прави, след месец, два - ще може!

# 4
 • Мнения: 8 283
В първи клас,...добре де, във втори също Embarassed синът ми имаше голям проблем с обозначаването на И/Й.

Простичкият начин да му помогна- карах го да раздели думата на срички- нещо, което се учи в ДГ.
Така написана думата, ако сричкообразуваща е И- пише се И.Ако сричкообразуваща е друга гласна- пише се Й

Пример:

лей-ка
пей-ка-
първата сричка се образува от гласна Е

Но би-лет
пи-лот
- сричката се образува от гласен звук И, т.е. се пише буквеното обозначение И, а не Й.

За упражнение- пише думи само с И-, а детето поставя "запетайчиците" на правилното място, след като раздели думата на срички

Например:

тиган-И прави сричка, значи си остава И
липа- също

Но

БаИ-ряк- сричката се образува от А/ първата сричка/, значи правилното е Йзащото не е сричкообразуващ звук.

Съвсем по детски и разбираемо, с добър ефект!

# 5
 • Мнения: 9 973
всеобщо е  Close
Преписва думи в къщи и е ОК,но на контролно или диктовка....Лъска от далече,но госпожатта каза,че е масово явление и е нормално.Все пак са от 2м. ученици.Главиците още им са на друго място Heart Eyes
Иначе решава задачи с двуцифрени и трицифрени числа наум,чете по 1 книжка на ум с произнасяне на правилната дума,преразказва я.
Пише обаче МНОГО ГРОЗНО.Една с една буквите му не са еднакви.И госпожата ни се кара.Химикалът държи по различен начин,ръката си върти от горната страна на тетрадката  ooooh!
Абе всеки си има силни и слаби места Hug

# 6
 • София
 • Мнения: 1 842
Не се отчайвайте, с времето ще задобреят децата с Й. /Може и да не стане първи клас и точно сега. Laughing/ Важното е в момента да се справят с единственото и множественото число.
Светкавица, добре си го обяснила. Аз малко ще те повторя.
" Ако вече има гласна в сричката, значи пишем й, защото то е съгласна"

Правилото е просто- Й -то е съгласна.Това трябва да свикнат децата.
Думата да разделят на срички.
Да подчертаят гласните или да ги кажат.
Ако има гласна в сричката проблемна - пишем Й, защото не може по 2 гласни в една сричка[/b]. Това повтаряйте и постепенно ще свикнат.

Пример
мой телефон . Мой-1 една сричка. Коя е гласната? о Щом вече имаме гласна, значи не може втора гласна и тогава пишем й-съгласна
мои песни-2 срички/ мо и/. Гласни -о, и, значи пишем и, защото е гласна, а не може сричка без гласна.
маймуна -3 срички/ май му на/. В май имаме гласна а, следователно пишем й, защото не може по 2 гласни в сричка.....
И така си повтаряте, докато на децата им хрумне сами да започнат да си правят проверки. А като това им хрумне, Вашите думи сами ще започнат да им изникват в главиците." Ако вече има гласна в сричката, значи пишем й, защото то е съгласна"
Успех!

 

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 14 595
Мерси, момичета, за съветите. Но аз като се видях в чудо... и взех, че повиках неволята. И изобретих правилото. Ако и да съм го учила някога, ако и да съществува, където съм го чула / чела, там си е и останало. Никога не ми е трябвало... Но не се бях сетила да взема да го напиша.

1. Удареното "и" винаги е "и".
2. Неудареното "и" след гласна винаги е "й". След съгласна винаги е "и".

... Иначе е непроизносимо, така че няма начин да има изключения, не мога да си го представя. Важи и за средата, и за края на думата.

# 8
 • София
 • Мнения: 63
В мои  (мн. ч.) не е така: неударено и след гласна. Май важи и за множественото число на всички думи, които в единствено завършват на й

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 14 595
В мои  (мн. ч.) не е така: неударено и след гласна. Май важи и за множественото число на всички думи, които в единствено завършват на й

Нм, да, абсолютно си права тук! Благодаря за важното уточнение - и ако се сетиш за друго изключение, или ако някой друг се сети, моля, пишете!

И в тази връзка - същото е с някой - някои... Хич не се бях сетила!

# 10
 • Мнения: 3 882
На мен обяснението с "й е съгласна" ми хареса най-много, защото не допуска изключения. Всъщност опира до сричкуването, което мисля, и някой друг беше предложил и изглежда най-сигурният начин.

# 11
 • Мнения: 8 814
    На моята и обясних с произношение. Нали няма как да сбъркаш порци-И с порций. Батерия - батери-И, а не батерий.  Същото и в средата на думите - Зайко, а не За- И-ко.

   Криво ляво разбра, това баш не го бърка. Бърка а и ъ обаче. В края на краищата разчитам просто да научи наизуст кое как се пише с практиката, а не да се замисля за правилата.

  При нас пък има друго нещо - затруднява се с думите за проверка, и затова бърка..

# 12
 • София
 • Мнения: 1 842
Й няма общо с ударението. Може да има съвпадения, но не не е правило.

Горещо ви препоръчвам да погледнете на издателство Скорпио едни сини помагалца - Граматика за 1 клас, има и за 2,3,4...Полезни са много за родителите за опресняване на знанията, а също има според мен и промени от мое време. НЕ са и скъпи- около 4 лв, има и упражнения.
Та накратко какво пише в тази книжка:
1.Й може да стои само след гласна /-ай, -ой, -ей
2.В началото на думата в буквосъчетание Йо
1 и 2 е така, защото й-кото няма самостоятелно звучене, а се изговаря с помощта на съответната гласна
3.В края на думата Й-когато говорим за един предмет
    Има изключения: чай - чайове , змей - змейове. На мен не ми е ясен примерът с изключенията, защото те не са в края на думата. Освен това се подчиняват на т,1. Но се проверяват пък лесно със срички и гласни.

За да се усети специфичното звучене на Й и разликата с И/ по т,1/, препоръчват да се изговарят на глас различните съчетания и после да се откриват в самите думи / ай-аи, ей-еи.../В крайна сметка изводът е този:
- Ако е в края на думата- ед. или множествено число.
-Ако е в средата на думата и тя е в ед.ч., винаги след гласна.

За този етап на децата според мен деленето на срички е по-лесен от търсенето на множествено число. Освен това ще се поупражнят, че Й е съгласна, макар много да им прилича на гласната И.

Iris04, точно така, с произнасяне е чудесно.

# 13
 • Мнения: 8 283
    На моята и обясних с произношение. Нали няма как да сбъркаш порци-И с порций. Батерия - батери-И, а не батерий. 

Ако се прочетат доста от темите, тук възрастни хора бъркат И и Й, нали стана емблематичен примерът с "император Стрий" Laughing

# 14
 • Мнения: 8 814
Така е Grinning
 

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт