Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 5 ян. 2015, 22:33 ч.

Тълкуване на лабораторни изследвания

  • 4 039
  • 7
  •   1
Отговори
  • Мнения: 596
След ПКК и Биохимия имам три резултата извън норма, т.е. над норма. Пикочна киселина 479 при норма 416.5, холестерол 5.74 при норма 5 и Гама - ГТ (GGT) 64 при норма 60. Ако предположа, че за първите две имам някакво понятие, то за третото - нищо. Някой може ли да разясни, ще съм адски благодарен. Само преди месец тези три неща бяха в норма.

# 1
  • Мнения: 1 225
Чернодробен ензим, повишава се от прекаляване с алкохол или лекарства. Ами АЛАТ и АСАТ как са? При мен всичките бяха увеличени, заради дългогодишна употреба на аулин и сънотворни. Алкохол-не. Нормализираха се след 3месечно ежедневно вземане на ХЕПА-МЕРЦ по идея на личната.

# 2
  • Варна
  • Мнения: 126
След толкова празници е така. Пий вода по 3л/ден , спри алкохола, намали месата и след 10 дена ще си ОК.

# 3
  • Мнения: 596
Чернодробен ензим, повишава се от прекаляване с алкохол или лекарства. Ами АЛАТ и АСАТ как са? При мен всичките бяха увеличени, заради дългогодишна употреба на аулин и сънотворни. Алкохол-не. Нормализираха се след 3месечно ежедневно вземане на ХЕПА-МЕРЦ по идея на личната.

АсАТ 15.2, АлАТ 22.7 при норми 40 и 41. Не че не съм консумирал алкохол през празниците, ама без прекаляване, свинско и яйца не ям, само пилешко и риба. Гамата преди месец беше 42, а сега 64, холестерола 4.85, а пик.киселина 369, сега и трите са над нормите  Sad От два месеца приемам Еманера ,преди месец, когато резултатите бяха в норма също приемах и то в по-големи количества, отколкото сега, даже приключвам, имам още две капсули само.

Последна редакция: вт, 06 яну 2015, 21:47 от buty

# 4
  • SA
  • Мнения: 3 148
 buty , а някакви признаци на метаболитен синдром имаш ли ( затлъстяване в коремната област, високо кръвно налягане, високи триглицериди, нисък HDL, проблеми с кръвната захар}?
Противно на разпространеното схващане, пикочната киселина не се повишава най-много от свинско и яйца, а от сладкиши ( особено приготвени с фруктозен сироп), подсладени безалкохолни и алкохол( особено бира).
Често тя е завишена при хора с метаболитен синдром( или диабет от 2 тип). При теб и преди 2 месеца е доста височка, макар и формално в норма.           
Този ензим - GGT може да се повиши от употреба на медикаменти, алкохол и др. токсични вещества, но често е повишен и при чернодробна стеатоза, която нерядко съпътства метаболитния синдром.
Същото важи и за по-високия холестерол.
Това разбира се го казвам чисто теоретично, защото не зная нищо за теб. Но ако имаш някои от описаните симптоми за метаболитен синдром, мисля че в него трябва да се търсят причините за отклоненията в показателите. 

Последна редакция: вт, 06 яну 2015, 22:51 от kameloth

# 5
  • Мнения: 15
Това са изследванията на дъщеря ми, която е на 16год. и нещо се притесних от нивата на моноцитите. може ли някой да ги разчете дали има някакъв сериозен проблем.  Cry Confused Wink


WBC ( Левкоцити - бр.)   8.20   x10^9/L   3.5 - 10.5
Ly% (лимфоцити - %)   36.7   %   20-48 (50 - 70 за деца до 4г.)
Mo% (моноцити - %)   11.7   %   1.00 - 11.0
Eos%(еозинофили - %)   2.7   %   0.0 - 6.0
Baso%(базофили - %)   0.9   %   0 - 2
Neu% (неутрофили - %)   48.0   %   40 -70 (20- 50 за деца до 4г.)
Ly# (лимфоцити - бр.)   3.010   x10^9/L   1.100 - 3.800 (1.300 - 7.400 за деца до 4г.)
Mo# (моноцити - бр.)   0.960   x10^9/L   0.070 - 0.800
Eos#(еозинофили - бр)   0.220   x10^9/L   0.000 - 0.500
Baso#(базофили - бр)   0.070   x10^9/L   0.000- 0.140
Neu# (неутрофили - бр.)   3.940   x10^9/L   2.100 - 6.400 (0.900 - 5.300 за деца до 4г.)
RBC ( Еритроцити - бр.)   4.870   x10^12/L   M: 4.4 - 5.9; Ж: 3.7 - 5.3
Hgb ( Хемоглобин )   134   g/L   М: 135 - 180; Ж: 120 - 160
Hct ( Хематокрит )   0.414   L/L   М: 0.40-0.53 Ж: 0.36-0.48
MCV (ср. обем на еритроцита)   85.00   fL   82.0 - 96.0
MCH (ср. Hgb съдърж. в еритр. )   27.50   pg   27.0 - 33.0
MCHC (ср. Hgb конц. в еритр.)   324   g/ L   300 - 360
RDW (девиация на ерит. р-ие)   13.70   %   11.5 - 14.5
Plt ( Трoмбоцити )   178   x10^9/L   130 - 420
MPV (ср обем на тромбоцита)   10.90   fL   7.5 - 11.0
Pct (тр обем/ общ обем)   2.00   ml/L   1.0 - 4.5
PDW (ширина на тр р-ие)   12.80   %   15.0 - 80.0
***** Биохимия   пакет$   *****   ***************
Глюкоза ( Glucose )   5.31   mmol/l   венозна кръв: 3.8 - 6.1; периферна кръв: 3.5 - 5.5
Общ белтък (Total protein)   67.00   g/l   66 - 87
Албумин (Albumin)   42.10   g/l   35 - 52
Креатинин (Creatinine)   62.00   µmol/l   Ж: < 84; M: < 106;
Урея ( Urea )   4.20   mmol/l   под. 65г. < 8.3; над 65г. < 11.9
Пикочна киселина (Uric acid)   245.00   µmol/l   М: 202.3 - 416.5; Ж: 142.8 - 339.2
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )   4.10   mmol/l   препоръчителна стойност до 5.0
Холестерол - HDL-Cholesterol   1.75   mmol/l   препоръчителна ст. за М. над 1.0; Ж. над 1.2
Холестерол - LDL-Cholesterol   2.12   mmol/l   препоръчителна стойност до 3.0
Холестерол VLDL-Cholesterol   0.23   mmol/l   ---
Триглицериди (Triglycerides )   0.50   mmol/l   препоръчителна стойност до 1.7
АсАТ (GOT; ASAT )   22.80   U/l   М: < 40; Ж: < 32
АлАТ (GPT; ALAT )   15.30   U/l   М: < 41; Ж: < 33
Гама - ГТ ( GGT )   8.00   U/l   М: < 60; Ж: < 40


Урина
Забележка: Няма.
Име на теста (изследването)   Резултат   Единици   Референтни граници
Урина - Общо химическо и седимент   *   Профил   Виж по-долу
Урина-pH   6.0      4.0 - 9.0
Урина - Относително тегло   1.025      1.001 - 1.035
Урина - белтък   0 (Отрицателен)   g/L   < 0.10
Урина - глюкоза   Отрицателен   mmol/l   <<1.0 - отрицателен
Урина - кръв   Отрицателен   cells/µl   < 8
Урина - билирубин   Oтрицателен      
Урина - уробилиноген   17   µmol/l   < 22 - неувеличен; < 35 - леко увеличен
Урина - Нитрити   Oтрицателен      
Урина - кетони   Отрицателен   mmol/l   <<0.5 - отрицателен
Седимент - левкоцити   Не се наблюдават   на поле   < 4
Седимент - еритроцити   Не се наблюдават   на поле   < 2
Седимент - плоски епителни клетки   Единични   на поле   
Седимент - кристали пик. к-на   Не се наблюдават      
Седимент - кристали Са оксалати   Не се наблюдават      
Седимент - кристали уратни   Не се наблюдават      
Седимент - други наблюдавани   бактерии      

# 6
  • SA
  • Мнения: 3 148
missis_bg , изследванията на дьщеря ти са хубави и по тях не може да се каже, че има проблем, още по-малко сериозен.
Моноцитите са много леко завишени и нямате основания за тревоги. Принципно, тези крьвни клетки могат да се завишат след прекарана инфекция, или при някои инфекциозни заболявания, но толкова леки отклонения обикновено не се вземат предвид, особено ако няма никакви клинични основания да се подозират подобни болести.

# 7
  • Мнения: 15
БЛАГОДАРЯ kameloth! личната лекарка също каза че са в норма, но още едно мнение не е излишно, все пак дъщеря ми е в такава възраст в която организма постоянно търпи промени.  Wink Simple Smile Heart Eyes

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт