Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 250 826
  • 1 045
  •   1
Отговори
# 1 035
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Султан кебап на Lucie

Правя султан кебап така :
- приготвям плънка (аз не слагам пилешко, а задушени кайма и кисело зеле, подправени с черен, червен пипер и кимион)
- в малка паничка слагам подходящо по размер квадратче кори за баница, ако са от тънките - слагам двойна подложка
- напълвам паничката с плънка и захлупвам със страничните крайща и обръщам полусферата в намазнена тавичка
- заливам топките със сос бешамел и пека около 30 минути, после настъргвам кашкавал за разкош и допичам ...

# 1 036
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Джолан с Кока-Кола в слоукукър на her_76

Да кажа на тези , които обичат джолани - аз съм готвила в слоу кукъра  джолан с кола. Става и със свинско.
Слага се месото в кукъра , слагат се подправки по желание - чесън, черен пипер, сол, чили , залива се с кола на половина и се готви 6-8 часа, Страва страхотно , като пуулд порк . Забравих и една лъжица ябълков оцет.

# 1 037
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Пилешко с ориз в мултикукър на Жълто Цвете
 
Първи вариант - когато пилешкото месо е сварено. Задушавам лук, след това добавям ориза и го задушавам и него. Слагам вода, подправки и накъсаното пилешко месо на малки парчета. Слагам на програма ориз. Ако е по-малко количество го наглеждам и изключвам преждевременно, защото програмата от 40 минути идва дълга. Като е повечко карам до края.
Втори вариант - пилешкото е сурово. Режа го на къси ивички, около 3-4 см. Задушавам месото, като си смени цвета добавям лука. След пет минути добавям ориза. Леко да се задуши и слагам съответното количество вода и подправките. После пак програма ориз като в първия вариант.

# 1 038
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Пържен боб на Lucie

Пържения боб е селска манджа, обожавам ама си е вредно!
1. Сваряваш по-гъст боб, с нормалните му подправки,
2. запържваш в една касерола лук и чесън, като порозовеят - слагаш малко брашно и червен пипер, и почти веднага прибавяш боба, с решетеста лъжица (да няма много вода)
3. бъркаш 2-3 минути и после ядеш и ревеш

# 1 039
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Печен боб на Бобулина

Напоследък обаче правя боба печен на фурна. Сварявам, но да остане с малко вода. Запържвам лук, малко домат /консерва/, добавям пушен червен пипер и джоджен, смесвам с боба и във фурната, докато хване коричка. Уникална вкусотия, за който обича фасул де! Не забравяйте да изхвърлите първата вода, след  15-тина минути варене, за да не стане бомбастично.

# 1 040
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Пълнозърнест хляб в машина на selleste

Добавям и микс от семена като му дойде времето. Правя килограм, но слагам цяло пакетче 7г мая.

# 1 041
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Домашни франзели с пълнеж, препоръчани от alina_si

Аз вместо вода, сложих топло прясно мляко. Добавих моцарела при сушените домати, а на втората сложих маслото преди печенето.

За тестото:
450 грама бяло брашно
50 грама пълнозърнесто брашно по избор
400 мл хладка вода
10 грама прясна мая
2 чаени лъжици сол
1 чаена лъжица мед

Пълнеж 1:
15 грама магданоз
50 грама масло
половин или една скилидка чесън

Пълнеж 2:
80 грама маслини
90 грама сушени домати (от напоените в зехтин/олио)
1 скилидка чесън
1 супена лъжица риган
Можете да добавите и малко от олиото от сушените домати
или една чаена лъжичка зехтин за да може
да разпределите сместа по-лесно.

1 яйце за намазване

15 мин на предварително загрята на 225 градуса с вентилатор фурна

Както винаги – можете сами да изберете какви брашна да използвате, но аз лично обичам да смесвам бяло с малко пълнозърнесто и това е съотношението което на мен най-много ми харесва.
Бялото брашно прави франзелките пухкави и леки, а пък пълнозърнестото добавя повече вкус и аромат.
Най-напред разтваряме маята в малко хладка вода, като добавяме и малко мед. Тук вместо мед можете да ползвате и захар, но аз лично харесвам аромата на меда.
Разбъркваме добре и оставяме настрана за около десетина минути.
Междувременно смесваме брашната и добавяме сол на вкус и накрая след като маята се е разтворила добре и е набъбнала леко я изсипваме при останалите съставки.

Завийте купата и оставете тестото да втаса за около 2 часа на топло място или поне на стайна температура. Не е проблем да го оставите и за по-дълго време.
Докато тестото си почива следва и приготвянето на плънката.

За плънката с масло ни е необходимо то да е на стайна температура за да може да се смеси добре с останалите съставки. Тук вместо магданоз можете да ползвате копър, мащерка, риган или каквито билки вие предпочитате. Ако не обичате силният аромат на чесън, препоръчвам да намалите количеството на половин скилидка, тъй като за тази франзела той не подлежи на топлинна обработка и следователно е малко по-наситен като вкус.
За плънката със сушени домати просто смесваме всички съставки и оставяме настрана докато не дойде време за разточването на тестото.

След като сте готови с разточването и плънката, поставете франзелките в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с едно разбито яйце за да имат този прекрасен златист вид на коричката.

Ако искате франзелките да станат още по-пухкави и големи, можете да ги оставите да втасат още половин час преди печене, но не е задължително.

Печем ги на предварително загрята на 225 градуса с вентилатор фурна за около 15 минути.

# 1 042
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Универсално тесто в хлебопекарна на midkoо

Преди няколко години се обзаведох с хлебопекарна, Мулинекс с две бъркалки. От тогава не само, че не купуваме хляб, но и всякакви тестени извращения се впуснах да правя...а и ги обичам и се оказа приятно и занимателно. Нея я пускам  да меси и втасва тестото, действия отнемащи време и блъскане, и следва оформяне и сплитане на било то тутманици, месеници, пити, козунаци, разни видове закуски...което се оказа мноу приятно занимание...(ква кръв ми приляха в болницата... както е тръгнало, страх ме е само да не си разваля походката...)

И за никакво тесто не спазвам точни рецепти вече. Въпрос на навик е. Като приготвям тестото - за каквото и да е - слагам на око около 250мл.течност, +1яйце, олио около 3 с.л., сол 1 ч.л. 1/2ч.л. оцет , отгоре брашното на око...около 500гр. наливам разтворената в  50-80мл. хладка вода и 1ч.л. захар мая и пускам да меси, като наблюдавам докато се получи хомогенна смес - да не маже под бъркалките!!!! За целта, ако трябва добавям по малко течност или брашно, от каквото има нужда. Тестото иска да го ухажваш, душа да му дадеш... и си излиза готово втасало.

Последна редакция: сб, 19 яну 2019, 00:22 от Лале в дъжда

# 1 043
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Козунак в машина за хляб, препоръчан от alina_si

150мл прясно мляко
2 яйца
50мл олио
40гр краве масло (предварително разстопено)
150гр захар
11-12гр жива мая
450 - 500гр брашно (на око ако трябва се добавя да стане тестото на топче; по-меко от хлебно, но да може да се плете, да не е каша)
настъргана кора на 1 лимон
1 ванилия

по желание може да се добавят стафиди при звуковия сигнал (аз не добавих,защото нямах) и бадеми за отгоре
Пуснах на програма за 3.13h.Като извадих бъркалките след последното премесване,извадих тестото и го оплетох,после върнах в машината да втасва и пече!Докато плетох,капака на машината беше затворен- да не изстива.Наду се страшно много,а дозата е малка,както виждате,но се напълни машината.Стана просто идеален!

# 1 044
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Пухкавите бабини курабийки, препоръчани от Антигона

# 1 045
  • Телиш / Плевен
  • Мнения: 10 114
Спаначено суфле на Антигона

 4 яйца
1/2 стрък праз
200гр спанак
250 гр сирене или извара
малко зехтин или олио
1/2 ч.л сол
2-3 с.л овесени трици (без проблем могат да се заменят с блендирани овесени ядки, ако нямате под ръка)

В малко зехтин задушавам праза и спанака, след което блендирам яйцата заедно с изварата, солта и триците. Можете да блендирате и спанака или направо да го смесите с яйчената смес, няма никакво значение.

На дъното на съда, в който ще го печете слагате хартия за печене и намазвате с олио или зехтин, след което изсипвате сместта и печете в предварително загрятата на 220С градуса фурна за около 30-40 мин.
Трябва да се получи нещо такова, като разбира се зависи от формата на съда, в който ще го печете.

Общи условия

Активация на акаунт