Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 240 551
  • 987
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 23 590
Гофретите на Лиляна

1/2 литра прясно мляко, 2 щипки сол, 4 яйца, 1 супена лъжица захар, 250 г брашно, 1 прах ванилия, 1 супена лъжица олио, 20 г топено краве масло

Аз слагам малко повече мляко, че не ни стига това и съответно доста повече брашно, гъстичко трябва да е, една идея по-гъсто от сместа за палачинки. Слагам повече захар, поне 3-4 лъжици и повече масло и два праха ванилия. Бъркам първо яйцата, после всичко без брашното, после половината мляко, после брашното(около 3-3 и 1/2 чаени чаши) и после добавям останалото мляко докато наглася гъстотата.

постът тук

# 16
  • Мнения: 23 590
Коренова крем супа на Куркума

Правя една коренова крем супа - корени: морков, целина, хрян, магданоз и пащърнак, плюс картоф, което не е баш корен, де - варя, пасирам и я поднасям гореща, наръсена със свеж наситнен праз и бучица масло (или заврънтулка зехтин). Много се харчи. Връщали са ме да добавя още праз. Ама той и празът ми е добър, крехък като надежда за обич.

постът тук

# 17
  • Мнения: 23 590
Баклава на Цонна

Гледах едно предаване, ще ти разкажа как я прави той и след това ще ти кажа как я направих аз.

Взима шам фъстък, орехи, бадеми. Като бадемите ги накисва и им махна кожичката. След това почна да слага корите. На кора-масло, кора-масло, кора-масло. Посипва с ядки. Всеки слой го поръсва с розова вода.
Прави сахарен сироп. В сместа сложи захар, мед, кора от портокал и канела(стрък). Не сложи вода. Shocked Почна да реже баклавата на парченца след като се беше изпекла.

Аз го правих само с орехи. Сиропът ми беше със (захар, мед, портокалова кора, канела)+вода
Аз не успях да намеря розова вода за да напръскам всеки слой, но ми обещаха в магазина, че ще докарат за следващата баклава. Cool

Залях със захарния сироп и стоя едно денонощие в хладилника. Аз правих всичко на око, но мога да ти кажа, че сложих обилно орехи и захарният ми сироп стигаше до средата на тавичката след като го изсипах.

постът тук

# 18
  • Мнения: 23 590
Домашен чипс от Янтра

Хващам чинията, мажа с четка с олио. Режа картофа на много тънко, подсушавам със салфетка. Редя в чинията. Мажа отгоре с четката с малко олио. Сол на вкус. На 900 вата или на максимум в микровълнова стават за три минути и половина. От една чиния, два картофа на око излиза към половин пакет чипс.

постът тук

Последна редакция: нд, 25 яну 2015, 13:13 от bubanka

# 19
  • Мнения: 23 590
Течен шоколад на Янечек

Продукти:
1ч.ч. вода
125 гр. масло
250 гр. сухо мляко (най-добре Нидо на Нестле)
50 гр. какао на прах (най-добре пълномаслено)
1ч.ч. захар

Приготвяне: Смесват се сухите съставки, а в друга купа маслото и захарта се разбъркват с врялата вода до разтапянето им. Полученият сироп се сипва на тънка струйка към сухата смес, като се бърка непрекъснато с тел, за да няма бучки.

постът тук
и пост на ЕлиТ тук

Допълнение от NinoTino

Сестра ми на домашния течен шоколад слага и смлени лешници. Става божествен. И от него мога да изям три чашки подред, не е лепкав и безумно сладък, нито тежък.

постът тук

Последна редакция: сб, 24 яну 2015, 13:16 от bubanka

# 20
  • Мнения: 23 590
Плодов сладкиш на Morena

125г масло
3 яйца
1.ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
ванилия
вишни или друг плод
* по желание 1/2 пакетче бакпулвер

Аз го правя без набухвател.
Маслото се разтопява в съда, в който ще се пече сладкишът. Фурната се загрява на 180*.  Яйцата се разбиват със захарта, добавя се и брашното, и ванилията. Тестото се изсипва в тавичката с разтопеното масло. Вишните се пускат на желаната гъстота. Пече се в предварително загрята на 180* фурна. Може да се поръси с пудра захар или да се покрие с по-дебел слой заквасена сметана (много леко подсладена с пудра зах.) и поръси с кокосови стърготини или др. Нарязва се на малки парчета - хапки или по желание.

постът тук

Последна редакция: сб, 19 дек 2015, 11:14 от bubanka

# 21
  • Мнения: 23 590
Разни идеи за приготвяне на сланина от Куркума

Не съм привърженик на предварителното паприковане на сланината.

В случаите, в които поднасям, режа тънки парченца колкото пощенска марка, подреждам връз една голяма дъска и ръся с лют и сладък червен пипер, смлени черен пипер, кимион, сминдух; сронвам чубрица и малко мента. Изглежда по-ефектно и ароматите са свежи.

На всеки ред ръсиш сол, нали, Янтра? Хубаво е прясната сланина да отлежи една нощ във ледена вода. Чудесно е ако преди охлаждането във водата са били кипнати зърна бахар и няколко дафинови листа. На сутринта водата е кървава, а сланината по-бяла. Идеални за осоляване са слоеве от 2-2.5 см - по-дебелите парченца се разцепват до получаване на тази дебелина. Има едва видими ципи, по които се прави това. Мнозина считат за деликатесен само най-външния слой, често оставян с кожа. По-вътрешните също стават, но са с малко по-кашава констистенция. Те се ползват за готвене, за добавки към постна кайма (заешка, дивечова, козя).

Пъстрата сланина излиза към ребрата. Пръжки се правят от други тлъстини. От стопената мазниона при пърженето им се приготвя мас за готвене и сладкиши, но първо се прецежда и кипва с няколко спаружени ябълки - да убият аромата на пържено.

При поръсване с праз разумно е да се избере оная част от стъблото, където листата във вътрешността са бледо жълти.

Много разумно е заедно със марките сланина да се поднесат препечени на плоча малки хлебни филийки. Аз винаги им ръсвам малко сминдух, просто така.

постът тук

# 22
  • Мнения: 23 590
Баница с праз и кайма на JACKLIN*

Необходими Продукти
кори - 1 пакет точени
яйца - 2 броя
масло - 50 г краве
ЗА ПЛЪНКАТА
кайма - 500 г микс свинско и телешко
праз - 2 стръка
чубрица - 1 ч.л.
червен пипер - 1 ч.л.
черен пипер - на вкус
сол

Приготвяне
Запържете в сгорещено олио накълцания праз, добавете каймата и бъркайте, докато и тя се запържи и хубаво се раздроби. Овкусете със сол, черен и червен пипер, чубрица, махнете от котлона и оставете да се охлади. Разбийте яйцата с разтопеното масло.

Вземайте по 2 кори и ги намазвайте обилно с яйчената смес. в единия край разпределете плънка, завийте на руло и подреждайте така приготвените рула в намазнена тава на охлюв.

Отгоре намажете или полейте с останалото от яйчната смес и сложете баница с праз и кайма да се изпече в предварително загряна умерена фурна до златисто.

Готовата баница запарете с кърпа и поднесете леко изстинала.

Забележка- аз първо задуших каймата отделно, докато стане ронлива, праза в друг тиган накаря смесих. От три големи стръка праз и половинка кайма излезе смес за пакет и половина кори, един не ми стигна. Също така употребих 4 яйца, 2 до никъде не бяха.

постът тук

# 23
  • Мнения: 23 590
Пуйка с плънка на Флорче

Пуйката само плаши, инак никак не е трудна за приготвяне. Има и сравнително малки, по 2- 3 кг, които се пекат на фурна без проблем. Винаги ми се е получавала. Плънката я правя от ориз плюс зеленчуци и бекон. Може да се сложат и едно-две пакетчета билков чай, много приятен аромат придава. Последния път сложих и листа кисело зеле на дъното на тавата, така най-много ми хареса. Може да се покрие с бекон или да се намаже с масло и червен пипер, за да не става суха. Пече се под фолио, по час на кило месо, като от време на време се залива с течността, която пуска. Накрая се отвива, за да си хване коричка.

постът тук

# 24
  • Мнения: 23 590
Традиционно новогодишно основно ястие на svetal4o27

За 6 души:
три свински бонфилета, 1-2 глави лук, 500 г печурки или 1 буркан, черен пипер, сол, олио, масло
Нарязваш филетата на филийки с дебелина около 1 см. Най-крайната тънка част я оставяш цяла около 5 см. Начукваш филийките през найлоново пликче до изтъняване на месото. Посоляваш ги, и ги оставяш в хладилника. Обработваш гъбите, ако са сурови - нарязваш ги на дребни кубчета. Ако са консерва - изцеждаш хубаво. В тенджерка слагаш масло, колкото малко яйце, запържваш в него лука, после добавяш гъбите, разбъркваш, похлюпваш с капака и намаляваш котлона да покъкрят на тих огън, докато изври получилата се вода. Като остане на масло, отстраняваш, слагаш сол и черен пипер на вкус и оставяш да изстине. После си приготвяш йенски съд - правоъгълна или овална тавичка, вземаш едно "листо" от месото в дланта си, слагаш една лъжица от плънката с гъбите и завиваш на ролце. Нареждаш ролцата плътно в тавичката, едно до друго. Ако ти остане от пълнежа, разпределяш го отгоре, както дойде, ръсваш 2-3 лъжици олио и добавяш вода да ги покрие. Слагаш ги в загрята на 200 градуса фурна и печеш около 40 мин. За гарнитура аз правя цели картофи - или печени върху лучени шайби в друга йенска съдина с масло, сол и олио и съвсем малко вода, или варени цели обелени с малко масло и сол във водата. И грах с масло, и бял ориз може - каквото ти е по-любимо за гарнитура. Сервираш по 4-5 роладинки (те стават малки, като лозови сармички) с гарнитурите - много е вкусно и ефектно. Може да си приготвиш и малко гъбено-сметанов сос, който иска да си полее ястието.

Ако гостите са ти много близки и не е нужно да е толкова изискано ястието, ето ти нещо много лесно и вкусно, което у нас много се харесва:
Кайма, овкусена като за кюфтета, се разстила в намазнена тава и отгоре продължаваш като за пица - намазваш с доматено пюре или изцедени домати, после колбаси, сирена, гъби, подправки, маслини, чушки, лук - каквото обичате. Най-отгоре кашкавал и печеш на по-долно ниво на  фурната на около 200 градуса. Правиш едно картофено пюре за гарнитура и готово.

постът тук

# 25
  • Мнения: 23 590
Идея за новогодишно ястие на alpha_beta

Идея за едно меню, което видях от една рускиня в ютюб и бих го сготвила за гости:
-Пържоли свински вратни без кост или други се овкусяват с подправки по желание.
-Картофи обелени и нарязани и гъби нарязани се смесват в една купа и също се овкусяват и намазняват леко.
-Лук кромид се нарязва на шайби и се обърква с 1-2 пак. майонеза.
-В тава се редят отдолу картофите с гъби, върху тях пържолите и отгоре са разстила лука с майонезата.
-Пече се във фурната до готовност на месото.

постът тук

# 26
  • Мнения: 23 590
Тутманик в хлебопекарна на Лиляна

- за 750гр - 2 яйца, 150гр масло, 60мл прясно мляко, 1ч.л. сол, 1ч.л. захар, 360гр брашно, 2ч.л. суха мая, 200гр сирене.
   - за 1кг - 3 яйца, 175гр масло,70мл прясно мляко,1,5 ч.л. захар, 1,5 ч.л. сол, 440гр брашно, мая 2,5ч.л. суха, сирене 250гр. Сиренето се добавя при звуковият сигнал.
    на програма от 3 часа.
   
Маслото идва в повече и малко по-малко слагам аз и дори понякога 2:1 -> масло:олио Както писах, освен сирене, аз добавям и малко кашкавал - 100-150 гр.

постът тук

# 27
  • Мнения: 23 590
Две лесни закуски от svetal4o27

В голям тефлонов тиган запържвате в масло хляб, нарязан на хапки, през това време си разбивате яйца с прясно мляко (на човек 1 яйце и 100 мл мляко), като се позачерви хляба, заливате със сместа и или разбърквате, или го оставяте като омлет. Може да прибавите сирене или в тигана при хляба, или в яйчената смес.

Пържено масло с пържен мед

В малко тиганче, най-добре емайлирано, запържвате около кибритена кутийка масло. Бъркате непрекъснато, да не прегори. Когато се появят червени точици, слагате горе-долу същото количество мед и продължавате да бъркате, докато медът се запени. Тогава сваляте от огъня, оставяте леко да изстине, а вие в това време нарязвате хубав вкусен хляб на пръчици и давате на децата да си топят в медено-маслената смес. Моите умираха за тази закуска.
Знам, че не е полезно, защото ензимите на меда отиват на кино и витамините на маслото и те, обаче е много вкусно и е по-добре от бисквити или нещо друго купено.

постът тук

# 28
  • Мнения: 23 590
Супа с кайма и зеленчуци ала "леля Веска в детската градина", смесени препоръки на съфорумки

Продукти:
250г кайма, олио,1 литър бульон или вода
3 картофа,сол,1 чушка
2 дребни моркова,1 ч.л. магданоз
1/2 стрък праз,2-3 с.л. консервирани домати
150 г гъби, 1 ч.л.чубрица
1 ч.л.риган,1 ч.л.целина

Приготвяне:
Празът се задушава в няколко капки олио. Прибавя се и каймата и се разбърква с домакинска тел, докато каймата стане на трохи. Подсолява се и се прибавят черният пипер и сухите подправки.
Добавя се водата и зеленчуците (без доматите).
Вари се около 35 минути, докато картофите се сварят добре. Малко преди да се отнеме от котлона се прибавят доматите.
Супата се консумира гореща.

постът тук

# 29
  • Мнения: 23 590
Морковени бонбони на valerie

Настъргва се половин килограм моркови на най-дребното на стъргалото, кора от портокал  по желание, посипват се с 200 грама кафява захар и две пакетчета ванилия или от шушулка. Тази смес ври 15-20 минути, добавят се малко кокосови стърготини. Чака се да изстине, оформят се топчета, които се овалват отново в кокос. Стават много красиви и вкусни. Могат да се сложат в хартия за бонбони или в стара бонбониера.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт