Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 240 550
  • 987
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 23 587
Печени ябълки на blackcat6

Аз ги издълбах от семките и напълних със захар и канела. Събират се около 3 лъжички кафени захар и на върха на ножа канела, всичко е по собствен вкус де. Някой ги правят с мед, но нали уж, меда не трябва да се пече, та не сложих мед. Ако имаш кафява захар, още по-добре.
Аз тази вечер пак ще правя, но ще ги разделя на половина, ще ги обеля дори и каквото остане ще напълня със захар и канела.

постът тук

# 31
  • Мнения: 23 587
Супа топчета, препоръчана от missNoir

Аз правя тази супа топчета, като топчетата ми са само от кайма. Не добавям ориз в тях, нищо друго освен подправената кайма с подправки. Става много бързо и е много лесна. Добавям и девисил и много ми харесва с тази подправка:

Необходимите продукти за супа топчета:

1. 250 грама кайма (най-добре смес)
2. 1 голяма глава лук
3. 2 моркова
4. резен целина
5. 1 домат
6. 1 кафена чаша ориз
7. 4-5 супени лъжици кисело мляко
8. 2 яйца
9. сол, черен пипер, магданоз

Необходимо време:
Около 50 минути

Рецептата за супа топчета в три стъпки:

1.
Първо трябва да приготвите малките кюфтенца за супата. Смесвате каймата с ½ от ориза, ½ глава ситно нарязан лук, 1 яйце, ситно нарязания магданоз и черен пипер. Омесвате добре и оставяте сместа да престои около 40 минути, след което от нея оформяте малко топчета (приблизително с големината на лешник). Внимавайте с размера на топчетата, защото ако са твърде големи вашата супа топчета ще се превърне в супа кюфтета Wink

2.
Нарязвате останалата ½ глава лук, морковите и резена целина на дребно и ги изсипвате в 2 литра вряща вода. След като зеленчуците поврат 5 минути към врящия бульон добавяте внимателно топчетата, като след като ги пуснете във водата ги разбъркате съвсем леко, за да не се слепят. Допълнително мазнина към супата не се добавя, тъй като по време на варенето малките кюфтенца пускат мазнина, която е напълно достатъчна. След като супата отново заври добавяте и останалия ориз, а след още 10 минути и ситно нарязания домат.

3.
Класическата супа топчета задължително се застройва! Застройката се приготвя по класически начин, като разбивате яйцето и киселото мляко, добавяте 2-3 черпака от поизстинания бульон на тънка струйка при непрекъснато бъркане, след което така получената смес връщате отново към супата (не трябва да е вряща в никакъв случай, за да не се пресече!). Може да застроите супата като ползвате за приготвянето ѝ само жълтъците, така ще сте спокойни, че застройката няма да се пресече.
Преди сервиране може да овкусите, а и украсите всяка купичка супа топчета с черен пипер и ситно нарязан магданоз.

постът тук

# 32
  • Мнения: 23 587
Бисквитена торта на Мъ℘♥Мяɣ

2 пакета биксвити "Закуска" - какао
500 гр. маскарпоне
5 яйца
100-200 гр. захар (зависи каква сметана ще ползвате, аз ползвам животинска неподсладена и затова слагам малко захар и там).
малка сметана (както казах животинска, ползвам една малка червена Пилос в Лидл, цената е много по-добра от на Президент, а с растителна не са ми вкусни сладкишите)
малко бейлис

Крема го правя на принципа на зебайон за тирамису - разбивам 5 жълтъка със 100 гр. захар в метална купа или тенджера, докато си удвои обема поне, после добавям малко бейлис според вкуса ви (около 100 мл. - поправка) и го слагам на водна баня (водата слагам за да ври предварително) и започвам да бъркам със шпатула непрекъснато, докато се сгъсти, бързо става, не повече от 7-10 мин.) и щом стане готов го потапям в съд със студена вода и бъркам, за да се охлади (така правя и крема за тирамису, само, че там слагам вместо бейлис, повече амарето - около 100 мл. Така го правя крема, за да няма сурови яйца). После разбивам маскарпонето и охладения крем и накрая добавям предварително разбитата сметана (ако е животинска я слагате в началото на тази операция във фризера, заедно с бъркалките на миксера да се охлади добре, така се разбива много по-лесно). И сте готови с крема. Бисквитите топя в топло мляко с малко бейлис - бисквити, крем, бисквити и така до края, завършваме с крем и стрити бисквити отгоре. Много е вкусна тортата, тирамисуто направено на същия принцип също става ужасно вкусно, то ми е специалитет. Крема го слагайте по-щедро, не на тънък пласт. После оставяте през нощта в хладилника и на други ден я правя на топки като за сладолед.

И всички продукти са от Лидл, само бисквитите - не, защото няма какао, а само обикновена "Закуска". Тази торта максимално се доближи до тази от "Щастливеца", естествено според мъжа ми била много по-вкусна, но не може да му се вярва на 100% .

постът тук

# 33
  • Мнения: 23 587
Дебели и пухкави палачинки на Лиляна

Необходими продукти:

2 яйца
240 гр. брашно
360 мл. прясно мляко
2 с. л. захар
3 с. л. разтопено краве масло
1 с. л. олио
½ пакетче бакпулвер

Яйцата се разбиват с миксер и към тях прибавят млякото, маслото и олиото. В отделна купа се пресява брашното с бакпулвера. Добавя се и захарта. Течните съставки се смесват със сухите, като се добавят лъжица по лъжица и се бърка. За да стане гладка, хомогенна смес, се доразбива с миксер за 2 минути.
Дъното на тиган се намазва с малко олио. Количеството се изсипва с черпак, като се оформя на кръгче. В тигана едновременно могат да се пържат 2 или 3 палачинки. След като са готови от едната страна, се обръщат с шпатула.

Най-важното е да се уцели сместа - да е гъстичка малко повече от обикновените.

постът тук

# 34
  • Мнения: 23 587
Домашна майонеза на Янечек

Едно цяло яйце се чуква във високата купа на пасатора, долива се мазнина според вкуса (аз я правя със зехтин или с олио от гроздови семки, или с конопено олио, или смес от тези всичките). Пасира се отдолу нагоре (много важно!) и е готово. Може да си сложите лимон и зелени подправки.

постът тук

Последна редакция: пн, 26 яну 2015, 07:37 от bubanka

# 35
  • Мнения: 23 587
Лазаня на Мъ℘♥Мяɣ

Прави се сос болонезе и сос бешамел.
За соса болонезе:
4 с. л. зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно + 3-5 скилидки чесън
2-3 моркова, режа ги с чопъра, заедно с лука и чесъна
100 гр тънко нарязан бекон (аз го пропускам)
500 гр кайма
Червено вино или бяло, аз слагам червено, около една ч.ч.
доматено пюре, но не знам колко отива - един среден буркан да кажем
 сол и пипер на вкус, босилек, риган, щипка захар - според вкуса

Задушавам лука + чесъна + морковите и после добавям виното, оставям малко да се поизпари, добавям доматеното пюре и подправките, оставям да се сгъсти малко и добавям каймата. И оставям да поври известно време на слаб огън. После приготвям бешамела.

за соса бешамел:

100 гр масло или олио
3-4 с. л. брашно
около 1 л прясно мляко
1 щипка индийско орехче
сол на вкус

Брашното се запържва в мазнината докато покафенее, но внимаваш да не изгори, не повече от минута му трябва и наливам млякото като бъркам бързо, за да не станат бучки. И варя до сгъстяване, не е нужно да е много гъст соса, защото корите ще се варят с негова помощ.

кашкавал

Корите са готови, някои искат да се потапят в гореща вода, други не, по принцип взимам едни от Лидл, сега ще има такава седмица + канелони, но нямаше сега и взех някакви от Кауфланд, но ще се запася с лидълски много са хубави. И се реди така в правоъгълна тава- малко зехтин на дъното + тънък пласт бешамел - кори - бешамел - болонезе - настърган кашкавал - кори и т.н. като последният пласт завършва с бешамел и настърган кашкавал. Пека 30-40 минути на около 180-200 гр.

постът тук

# 36
  • Мнения: 23 587
Фрикадели, препоръчани от Лиляна

Необходими продукти
•    500 г кайма
•    500 г картофи
•    1 голяма глава лук
•    1 бр. яйце
•    зехтин или олио
•    подправки по избор, сол
•    галета   

Начин на приготвяне
Картофите се обелват и настъргват на ситно ренде. Изстискват се добре и се прибавят към каймата. Добавят се настърганият лук, яйцето, поправките и ако е необходимо – сол. Сместа се омесва добре, оформят се кебапчета, овалват се в галета и се нареждат в намаслена тава. Отгоре се поливат равномерно с тънка струя мазнина. Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса. Поднасят се с подходяща за сезона салата или туршия.

Днес добавих и кашкавалче малко настъргано в сместа - стана си добре.

постът тук

# 37
  • Мнения: 23 587
Баница със спанак, праз и сирене на Sesylle

300-400гр. праз лук
400-500гр. спанак
300гр. сирене
3 яйца
1 пак. кори за баница.

Праза се задушава с мазнина (аз слагам зехтин, или краве масло), добавя се спанака.
Оставя се леко да се охлади и се прибавя сиренето и яйцата.
Взимат се по 2кори за баница, намазват се с мазнина (зехтин, краве масло, олио каквото предпочитате), разпределя се от плънката и се завиват.
Подреждат се в тава като вита баница, или една до друга.
Накрая се поръсват с малко мазнина.
Пече се на 180С около 40мин.

постът тук

# 38
  • Мнения: 23 587
Карамелена торта с масло на Check Please

500 гр. обикновени бисквити, от най-твърдите
1/2 л прясно мляко (ако случайно твърдите бисквити се заменят с нещо от рода на petit beurre, количеството на млякото се намаля.)

Млякото се загрява до кипване и се подслажда на око, бисквитите се начупват на четвъртинки и се заливат с млякото. Оставят се да изстинат, разбъркват се от време на време за да се напоят всичките, но да не станат на каша.

За крема:
250 гр. безсолно масло се разбива с 1 чаша пудра захар докато побелее. Добавят се един по един 4 жълтъка, 2-3 супени лъжици какао, 2 ванилии, 1 супена лъжица ром, коняк или есенция (последното не е за предпочитане).
Като изстинат бисквитите се разбъркват внимателно с крема и сместа се изсипва във форма за торта с отделящи се стени. Притиска се и се заглажда и се оставя в хладилника няколко часа да се втвърди.
Обръща се в чиния за торта и се покрива с разбити на твърд сняг 4 белтъка с 12 с.л. пудра захар.
Половин чаша захар се карамелизира до светъл цвят и карамелът се излива на тънки ивици като мрежа върху белтъците. Може и да се издърпат "конци" и с тях да се украси тортата.

постът тук

# 39
  • Мнения: 23 587
Бърза торта със заквасена сметана и нутела на valerie

... с маскарпоне и Нутела не съм правила, но вместо маскарпоне съм ползвала заквасена сметана. Кремът се прави от една голяма кофичка заквасена сметана и една шоколад. Това е най-бързата торта за гости без предупреждение. Но съм ползвала готови блатове, а не бисквити. Предполагам, че и с бисквити ще е ок.
С маскарпоне вероятно е по-хубаво, не знам.

постът тук

# 40
  • Мнения: 23 587
Идеи за крехки пържоли

... да е свинско и да има тлъстички места, да не е само филе ...

Sesylle:

предварително мариновай за час в зехтин, лимонов и портокалов сок и подправки каквито харесваш.
После печеш.
Отдолу задължително слагам лук нарязан на кръгчета, месото и наливам бира. Ако искаш да са крехки, покрий с фолио за 20мин, после го махни и печи до порозовяване.

постът тук

belinda:

аз на пържолите след толкова години най-накрая им хванах цаката. Значи приговяш си ги, както обичаш, капваш им малко мазнина и течност /бира, вино, каквото обичаш/, завиваш ги с фолио и пускаш фурната на силно. Като чуеш, че забълбука течността /около 15 минути/,намаляваш на много слабо - при мен около 150-160 градуса и ги забравяш. Така, с дълго печене на слабо и под фолио стават супер крехки, буквално не ти трябва нож. Само накрая ги отвиваш за десетина минути да придобият загар. Пробвай, няма да съжаляваш, в печенето им е тайната

постът тук

# 41
  • Мнения: 23 587
Още идеи за крехки пържоли

valerie:

Най-вероятно ще са вратни.  Ако е така, добре е да са дебели поне два сантиметра., нарязани напречно на мускулното влакно. И после марината с мазнина, както е писала Sesylle , може и запечатване на тиган за по четири-пет минути от всяка страна да изтегли мазнината и после си ги доизпичаш на фурна с бирата.
На мен най-крехки ми стават с прясно мляко. Първо марината с мазнина, после заливам с мляко. Харесвам ги с мащерка. Но и с с бира е вкусно.

постът тук

Мъ℘♥Мяɣ:

Аз пържолите ги намазах със зехтин и подправка, може и само сол, от предната вечер, но стават и за час-два така. И сега ги пуснах със сос от сметана, малко вино и малко вода + сушени манатарки. Първо на 180 градуса, докато кипне соса и после за 2 часа най-много на 150, даже по, малко, обърнах ги и сега леко ще ги запека и не би трябвало да са подметка 

постът тук

Никони:

Бих искала да препоръчам една много лесна рецепта за крехки и много вкусни пържоли.Намажете обилно пържолите с горчица.Залейте ги 50/50 бира и вода и сложете малко масло.Сложете фолио върху тавата и печете 1 час на 210 гр.Махнете фолиото и печете до зачервяване на месото.Става божествено вкусно,защото месото е поело всички подправки на горчицата.Да ви е сладко!

постът тук

# 42
  • Мнения: 23 587
Малки баклавички на svetal4o27

1 пакет фини кори (аз ползвам Фамилия)
100 г хубаво краве масло, разтопено (не запържено!)

За плънката: 2 яйца + 1 ч.чаша захар + 1 ч.ч. брашно + 1 ч.ч счукани или нарязани орехи, препълнена + 1 ванилия

За сиропа: 3 ч.ч захар + 3 и 1/2 ч.ч. вода + настъргана кора от 1 лимон + 1 пръчка канела + кафена лъжичка лимонтозу. Ври 10 мин.

Нужна е голяма тава - аз ползвам дълбоката тава от печката. Намазва се с масло.
Всяка кора се намазва леко с масло (най-добре с четка), в единия край се поставя една голяма супена лъжица от плънката като тъничко въженце от край до край възможно най-равномерно. Завива се стегнато на ролце и се слага в тавата. После следващата и т.н. Трябва да са плътно едно до друго и да се преценява да се съберат всичките. После се пекат на 170 градуса в  предварително загрята фурна около половин час на средно ниво. Трябва да се наблюдават - щом се зачервят приятно, може да се намали до 150 градуса, но вникакъвслучай да не се пекат по-малко от 30 мин., че ще останат вътре сурови.
Изпечени, се оставят да изстинат. После се нарязват с много остър нож така: Първо по средата на две половини. После всяка част на още две половини, после на още две - получават се осем стройни редички от баклавички по два пръста. Внимателно с рязането, да не се разпарцальосат.
Докато изстива, сварявате сиропа, точно спазвайки пропорцията. Вари се точно 10 мин. средно силно да ври. Лимонтозуту може да се замени със сока на половин лимон, ако нямате.
Когато е готов сиропът, изваждане канелената пръчка и заливате изстиналата  баклава. Това е много важно! Ако е топла, ще стане титляво.
Друго важно нещо: тавата да не е много плитка, че да може да поеме сиропа.

постът тук

# 43
  • Мнения: 23 587
Лесни и вкусни добруджанки на rummi_pl

1 ч.ч. натрошено сирене (аз сложих чаша и половина)
1 ч.ч. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно + щипка сол
Разбъркват се добре в купа до получаване на меко и лепкаво тесто. Оформят се питки с лъжица върху хартия за печене. Върху всяка питка се слага кубче краве масло и настърган кашкавал. Пече се в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.

постът тук

Мързеливки на bubanka

В тестото се слага 1/2 чаша олио вместо масло и кашкавал върху питката, т. е. още по-бързо и лесно. Пека само отгоре.

без пост, снимка

Идея за мързеливки, наречени още и добруджанки, от raja_nikol

Като каза добруджанки, и аз правих в неделя, много често дори ги правя, във формата за мъфини, този път обаче сложих царевично брашно 1:1 и станаха страхотни, една е останала и днес е ужасно пухкава и вкусна. Вече така ще ги правя.

постът тук

Мързеливки на Сбъдваща мечти

300 гр. кисело мляко с лъжица сода вътре
2 яйца
100 мл. олио/зехтин/разтопено масло
200 гр. натрошено сирене
200 грама настърган кашкавал/моцарела/гауда
Обърквам всичкото това с вилица в купа, добавям брашно на око бъркайки с вилицата, докато стане лепкаво гъсто тесто, което да седи рошаво, да не е гладко като за питки... С голяма супена лъжица оформям някакви кръгли рошави формации върху хартия за печене - при печенето се заглаждат и набухват, та формата не е от значение.
Пека на 200 градуса до хубаво зачервяване, преди печене посипвам сусам.
Забъркват се буквално за 3 минути. Докато стане кафето вече съм мушнала първата тава.

постът тук

Последна редакция: нд, 04 дек 2016, 17:01 от bubanka

# 44
  • Мнения: 23 587
Пелмени на svetal4o27

Умирам за кнедли с цяла синя слива вътре, ама са голяма врътня, та рядко ги правя. Солените не ме впечатляват, независимо как се наричат.
Пелмените - аз поазиатчвам руските - правя ги по корейски. Купувам си от Берьозка пелмени смес или с телешко, сварявам ги в подсолена вода с една много хубава подправка за тази цел, пак от Берьозка и после ги пръжвам в тиган с масълце, да се зачервят и после ги ядем със соев сос. Вкусът се покрива с този на китайските, само формата е малко по-различна. Говоря за китайски пелмени в Китай, тук не съм яла много в китайски р-ти - един-два пъти само и установих, че няма нищо общо с храната, която се предлага в Китай.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт