Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 ян. 2015, 23:52 ч.

Готварската книга на „Искам да кажа...“

  • 240 531
  • 987
  •   2
Отговори
# 45
  • Мнения: 23 585
Качамак в хлебопекарна на cordelia

Искам да благодаря на Невена за тази идея. Никога нямаше да ми мине през ума, че мога да направя качамак в хлебопекарната.

Аз сложих едър царевичен грис за качамак - 2 к.ч., 5 к.ч. вода, щипка сол. Не съм разбърквала предварително, направо в контейнера.
Цитат
От царевичния грис ще стане много хубав качамак в машината на програма "конфитюр. Само трябва да го разбъркаш малко в студената вода и да сложиш солта предварително за да се разтвори добре.
Цитат
Качамак на котлон се прави с поне 3 чаши вода на чаша царевичен грис. Понеже в машината водата почти не се изпарява, защото температурата е ниска се слага много по-малко - от 2 до 2.5 чаши вода. Може и 3 да сложиш ако го искаш по-рядък. Машината за хляб прави страхотен качамак и от нея качамакът винаги сладни и никога не горчи. За качамакът е важно да се готви бавно и дълго за да се превърнат алфа нишестетата в бета и да не горчи. Няма друг уред, който да го готви толкова добре! Преди да разтвориш гриса, разтвори солта, по-лесно е.

Качамакът иска хубаво бъркане. По този начин слагаш съставките и забравяш.

постът тук

# 46
  • Мнения: 23 585
Качамак на svetal4o27

Не му слагам аз червен пипер, обаче запържвам маслото (знам, че не е добре това, но е много вкусно). После топвам лъжицата в масло и гребвам с нея от качамака и редя тези "лъжици" в една йенска овална съдинка, като мидички изглеждат. Като запълня един пласт, наръсвам щедро с натрошено хубаво сирене, ръсвам отгоре две-три лъжици истинко масло, запържено до червени точици, после още един ред лъжици, топнати в маслото, сирене, масло и така докато свърши качамакът. Завършвам със  сирене и масло и го запичам във фурната до леко зачервяване. Много вкусно става, опитайте. И ви трябва доста масло и доста сирене, иначе е безвкусно. И гъстотата трябва да е такава, че да не се разтича, а да стои на купчинка.

постът тук

# 47
  • Мнения: 23 585
Трик за хубав качамак на utro77

Скоро научих един трик - за да не става на бучки, брашното се разтваря във вода и така се излива във врящата вода на котлона. Някои слагат и прясно мляко. После масло, червен пипер и натрошено сирене. Номерът да не е безвкусен е да се подправи на сол.

Зимна салата на utro77

Нахут от консерва с много магданоз и домати от буркан.

постът тук

# 48
  • Мнения: 23 585
Две зимни салати от ЕлиТ

- цвекло, моркови, слънчогледови семки и стафиди
- кисело зеле с червен пипер и малко олио

постът тук

# 49
  • Мнения: 23 585
Зимна салата на missNoir

Червено цвекло със синьо сирене и зелена ябълка. Може да добавиш, ако имаш сурови слънчогледови семки и/или орехи.
Упс, забравих, че има спанак в тази салата.

постът тук

# 50
  • Мнения: 23 585
Качамак на midnightStar

Как брашно, винаги царевичен грис подчертавам. Завира 2 литра вода на котлона, изсипваш методично бъркайки пакетчето от 0,500 кг. грис във врящата вода. Бъркаш по-малко от 5 минути. Отнемаш от котлона, разтопяваш 0,250 кг. пакет масло. Намасляваш тавата слагаш от готовия качамак и с маслото напояваш и така един ред - ръсиш сирене и бекон отгоре пак ред качамак и с маслото заливаш докат свърши пак сирене и червено пиперче. А във водата си добавяш и сол на вкус. Пробвай така отнема по малко от час.

постът тук

# 51
  • Мнения: 23 585
Бързи пилешки хапки с царевичен корнфлейкс, препоръчани от GeNa

Пилешките филенца/хапки се овкусяват - сол,черен пипер, подправка за барбекю/пиле - каквото имате и ви е вкусно и се мариноват за 10-15 мин. с майонеза, т.е.намазват се. Понеже аз нямам/не купувам майонеза, ги накиснах в прясно мляко и в хладилника за десетина минути.

Корнфлейкс купих на Нестле, ама в рецептата пише, че може всякакъв-евтин от Билла, Лидл.

Овкусеното/мариновано пилешко месо се овалва в корнфлейкса, който полепва, благодарение на млякото/майонезата и се реди върху хартия за печене директно върху скарата на фурната на най-високото, възможно най-близо до горния реотан.
Пекат се около 20 минути без да се обръщат.
Станаха хрупкавии бяха одобрени от младежа и доброволно се съгласи те да му заместват пилешките хапки в КФС.
После смотаваш фолиото и в кофата. Чистичко, няма тави, няма тигани.

Следващият път ще ги намажа с майонеза, както е по рецептата, може би стават по-сочни. Но и без мазнина бяха хрупкави и вкусни,да се чудиш.

постът тук

подобрения:
пека върху домакинска хартия, и слагам капка-две олио вместо мляко/майонеза и времето за печене съм намалила, много ми се видят 20 мин.
(от този пост)

Последна редакция: чт, 01 мар 2018, 17:00 от bubanka

# 52
  • Мнения: 23 585
Пилешки хапки в бекон на GeNa

Пак без мазнина, в тефлонов тиган. Овкусявам, но БЕЗ да осолявам (беконът е достатъчно солен), обвивам в бекон, забождам клечка и в тигана. Пускат си сосче и с картофено пюре или ориз - just perfect!  Бързо, лесно, вкусно, като Ути-то и аз.

постът тук

# 53
  • Мнения: 23 585
Салати с авокадо на Onna-bugeisha

Домати, краставици, авокадо - всичко нарязано на еднакви кубчета, като доматите са без воднистата част + лимон. сок, чесън, майонеза, сол и черен пипер.

Освен това можеш да направиш и нещо като коктейл от раци/скариди с авокадо: издълбаваш двете половинки и запазваш корите. Намачкваш авокадото с малко лимон сок, добавяш майонеза, зелен лук, сол, черен пипер и нарязани на ситно рулца от раци и/или сварени скаридки. Пълниш корите.

постът тук

# 54
  • Мнения: 23 585
Салати с авокадо

utro77:
 
Изпробвали сме всякакви салати и установихме, че когато е смесено с други зеленчуци, не му се усеща вкуса. Също и когато е подправено с чесън.

Най-вкусно става салата само от авокадо с лук, лимонов сок, зехтин и сол.
За да не потъмнява цвета му, веднага след нарязването залейте с лимона и зехтина. Иначе за няколко минути става кафеникаво.

И разбира се - избирайте по-мекичко авокадо! 

постът тук

***

tzvety26:

Настъргай морков, райска ябълка, алабаш, ябълка и направи дресинг с намачкано авокадо с малко балсамов оцет, зехтин, малко мед, ама много малко и заливаш салатата. Отделно я посоли, не разчитай на солта в дресинга. Аз и тахан слагам на моята порция, че много обичам, но другите в къщи не го харесват така.

постът тук

***

sophiemmaspencer:

Андив и радичио (леко са горчиви) се накъсват, авокадото се нарязва на дребни парченца, "надробява се" пушена сьомга. Подреждаш в малки чинийки салатите, авокадото и сьомгата, като ги размесваш, гарнираш отгоре с "розичка" от парче пушена шунка или друг тип салам (тип кайзер примерно), малко сол, зехтин и балсамик. Ядох я в Испания (Валенсия) и оттогава я правя редовно вкъщи. 

постът тук

# 55
  • Мнения: 23 585
Канелони на utro77

продукти :
1 кутия канелони.
700 гр. кайма
200 гр. гъби
няколко кисели краставички

сос бешамел
доматен сос

Задушавате каймата и подправяте с риган.
Отделно задушавате гъбите, нарязани на възможно по-ситно, защото ще се пълнят в канелоните, а те не са особено широки.
Нарязвате също на ситно няколко кисели краставички.
Смесвате каймата, гъбите и краставичките. Прибавете и сосчето, което се е получило от гъбите.

Приготвяте си сос бешамел по следния начин - в малко олио запържвате 2 лъжици брашно, добавяте вода, сол и черен пипер на вкус.

В правоъгълна тавичка на дъното поливате малко сос бешамел и малко доматен сос. Аз ползвам йенска тавичка и доматен сос от картонена кутийка.
След това пълните канелоните - пръсти е най-лесно.  Crazy Естествено за целта трябва малко да е поизстинала плънката.

Наредените плътно канелони заливате със сос бешамел и доматен сос. Отгоре настъргвате кашкавал.

Пече се на 180 градуса около 30 минути.

постът тук

# 56
  • Мнения: 23 585
Мус от нахут на viliandar

Всичко е на око, ще се опитам да възстановя от кое колко сложих, че импровизирах.

Сварен нахут (1 буркан от лютеница Дерони, от по-големите)*
Бялата част на стрък праз лук-сложих да речем около 10 см  Laughing
Маслини каламата- 1 шепа, без костилките
зехтин
пресен магданоз, щипка сушен джоджен, сол на вкус. 

В чопъра първо смила нахута с част от водата от варенето, колкото да ми хареса на гъстота. После добавям останалите продукти, врътвам още 2-3 пъти чопъра да ги доразмеси, и това е.

*Нахута си го сварих предварително в тенджерата под налягане. Предварително накисната за 5-6 часа, варих в солена вода 25-30 мен от достигането на налягането. Разсипах в бурканчета от лютеница докато е горещ, заедно с водата, затворих и обърнах горещите бурканчета с капачките надолу да дръпнат капачките. Прибирам в хладилника  и така като ми потрябва имам готов нахут за салата или този т.н хумус/мус.

постът тук

# 57
  • Мнения: 23 585
Супа с нахут на Cилвия

Взима се месо каквото и да е без свинско желателно е да има и кокал  и се слага в тенджерата под налягане. Добавя се на ситно нарязани лук, 100-120 гр.леща, малка консерва нахут, кориандър, магданоз.
Слагат се подправките - черен пипер, сол и индийско орехче, може и малко канела, но аз не слагам.
Прибавя се вода ври около 35 минути .
След това се отваря тенджерата и се добавя половин буркан домати, след около 10 минути малко фиде и след 5 минути размито във вода брашно за да се сгъсти супата.
Накрая добавяш 1 лъжичка масло и пожелание едно яйце през цедка, че да стане на конци в супата.
Аз слагам и домата още от началото, което улеснява също бая процедурата.
Звучи необичайно, но е много вкусна.

постът тук

# 58
  • Мнения: 23 585
Морковена крем супа с нахут на missNoir

Продукти:
за 2-3 супи

3 моркова
1/2 ч.ч. накиснат за 1 нощ нахут
1 с.л. растителна мазнина
1 ч.л. кориандър. Аз имам смлян, но може и на зърна.
1 ч.л. сол
2 с.л. заквасена сметана.
сухари

Сложих прясно мляко, вместо сметана.

Морковите се измиват, почистват и нарязват на колелца.
В тенджера се загрява олиото и се добавя кориандърът. Разбърква се 1-2 пъти и се изсипват морковите и нахута. Долива се около 600 мл вода и се вари около 20 минути, докато нахутът е сварен, а морковите меки. Посолява се и се пасира до крем.

Наистина стана готова за 20-30мин, което не го вярвах. Викам си, че този нахут ще го варя с часове.

постът тук

# 59
  • Мнения: 23 585
Пилешка супа на Мъ℘♥Мяɣ

Купувате едно пушено пиле.
Иначе супата си е класическа бърза за по-малка тенджера, хората с 9 л. да я адаптират - в чопъра малка глава лук, един морков, един голям картоф или 2 по-малки -слагаме ги да се варят и добавям накъсаното пушено пиле. Варя до готовност на моркова и подправям - сол и черен пипер. 10 мин. преди да стане слагам едни звездички - това е вместо фиде, защото мразя фиде. Като се сварят и те махам супата от котлона и прявя варена застройка - снощи беше  спрясно мляко, че нямах кисело - малко лимонов сок/лимонтозу, един жълтък, 1 ч.ч. прясно мляко и 2 лъжици брашно. Разбърквам хубаво и слагам на котлона и бъркам докато се сгъсти като крем и започвам да добавям от горещата супа и така докато не напълня малката тенджерка със застройката и връщам всичко в по-голямата със супата. Накълцвам на по-едро магданоз, защото на дребно му се губи вкуса и воала.

постът тук

Общи условия

Активация на акаунт