Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 425
Здравейте!
Кое то4но му е неподходящо на това 4ервено цвекло? Разгледах и стари теми освен нитратите какво друго. Имам домашно. Защо може да се дава сок от морков, а не може сок от цвекло - все са кореноплодни. Питането ми е след дъжд ка4улка, защото ве4е съм давала 4 пъти варено в пюре, а днес и сурово 1 ч.л. в пюрето, но ако трябва да го спирам. И кое е по-добре да давам малтофер или 4ервено цвекло?

# 1
 • София
 • Мнения: 16 209
Ми не знам кво му е неподходящото, аз давам на поразия Mr. GreenСурово не съм пробвала, но в манджи слагам смело, поне 3 пъти в седмицата.
Обаче с Малтофера недей го сравнява, едва ли съдържа същото количество желязо.Но ако успееш да вдигнеш хемоглобин с цвекло - сто пъти е по-добре от лекарствата, естествено!

# 2
 • Мнения: 3 550
Само за нитратите съм чувала. Ако е сигурен източника, давай без страх. В комбинация с вит. С за по-лесно усвояване (чай от шипки, настъргана ябълка и т.н.). Защо не пробваш с месо? Вече сте големи. Виж повече инфо тук:
http://www.howtoeat.info/News.asp?content=9&archiv=5.2004

# 3
 • Мнения: 4 202
Заради нитратите основно съм се въздържала да давам цвекло - то има способността да ги "изсмуква" от почвата и ги акумулира в много висока концентрация. Това съм го чела в различни източници.

А това от "практиката"  Wink : Миналата година пазарувах зеленчуци от еко-магазинчето на Ситняково, лаборантката там ми каза, че тя изследвала домашното си цвекло - заедно с други кореноплодни от градината си - и макар че не ги е торила, цвеклото пак било много нитратно. И макар че продаваше в магазинчето, ми препоръча да не купувам.

На щерката хемоглобинът на 6 месеца беше 105, но цвекло така и не дадох, въведох месо на 6,5 месеца, ядеше каши от просо и елда, сушени сини сливи на пюре, и богати на вит.С плодове и зеленчуци.

# 4
 • Мнения: 599
Ако има изявена анемия, трябва да се взема препарат, колкото и аз да не ги обичам...  Зависи какъв е случаят. Знам за нитратите в цвеколото, независимо домашно или пазарско, но все пак давам. Мисля, че няма спасение от нитратите, а и те самите не са вредни ( превръщат се в нитрити, а те от своя страна - в нитрозоамини, които са токсични и даже канцерогенни ) НО не знам вече как можем да избегнем всички съвременни вредности, с които живеем, всички токсини, добавки и т.н. ( да не се отплесвам Wink ) Та аз давам цвекло на сок - само него харесва. Не всеки ден. Смесвам го с ябълка - вит. С и фруктозата повишават абсорбцията на желязо. Освен това е открито, че червеното цвекло е един от малкото растителни източници на вит. Б 12 ( следи, но все пак ), затова може би е такава добра комбинация  newsm78 . Аз през цялата бременност не съм пила нито витамини, нито железни препарати, последния месец си правех споменатия сок и имах Хб 113 на третия ден след операцията  Peace
 

# 5
 • Стара Загора
 • Мнения: 671
Големият ми син на 6 месеца имаше хемоглобин 96 и педито ни изписа малтофер.Започнах да му давам ,но не му понесе много добре .Започна да става много неспокоен да се буди  и да мрънка по цяла нощ.Реших, че е от лекарството а и на опаковката пишеше странични действия дразнене на стомаха и т.н.Спрях го веднага,а хемоглобина на 1 година си беше в нормата .Сега давам червено цвекло от време на време.Не съм чувала да не е подходящо за деца.

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Аз давах сурово като сок (смесен с ябълка май беше) и се хм, разстрои. После рядко съм давала, понеже не се сещах. Иначе чат-пат варено на салати и прочие...

# 7
 • Мнения: 3 447
Аз давам варено на пюре веднъж седмично. Ама не знаех, че и домашното акумулира нитрати newsm78

# 8
 • Мнения: 116
Почему вредна свекла?
"В свёкле содержатся “вредные” азотистые органические соединения (25%)”Это амиды- биотрансформация которых происходит только в печени, медленно инактивируются”.
Амиды токсичны, особенно для детей, так как печень ребенка функционирует еще не на уровне взрослого здорового человека, у неё меньший кровоток.. Выводятся опять же с мочой, что детским почкам тоже не на пользу.. Дают нагрузку на почки еще и соли аммония и прочих нитратов и нитритов содержащихся в свёкле довольна в больших количествах, потому как свёкла даже лучше многих корнеплодов “тащит” их из земли. Да и потребность у свёклы в фосфатных и азотных удобрениях высокая. А вот для детей лишние азот не нужны. Они только напрягают печень и почки
К ним же относится и аминокислота бетаин-“Аминокислота бетаин(17% от всего белка). В принципе замечательная вроде бы…, но имеет ряд, особенно для ребенка, отрицательные свойства, а именно то, что у ребенка печень все еще формируется и вмешиваться в этот процесс из вне лучше не стоит. "Бетаин - триметилглицин, содержится в растительных и животных тканях, участвует в обмене метионина, способствует профилактике жирового перерождения печени. Снижает уровень холестерина в крови." У нормального, здорового ребенка нет жировой инфильтрации печени и вмешиваясь в жировой обмен, можно его как раз и нарушить, да и нечего еще ребенку "чистить" в печени, у него и так замечательная чистая печень, а чистка, даже время от времени, будит нарушать работу печени, в том числе и нарушать выработку печенью этой самой аминокислоты , особенно опасно это может быть аллергику или ребенку с заболеванием печени (желчного, панкреатитом)Да и то что свёкла способствует понижению давление, как и благодаря высокому содержанию бетаина, так и высокому содержанию определенных минералов, которые и для взрослого человека слишком в свёкле не сбалансированы, не говоря уже о детях. Давление у детей нормально пониженное по взрослым меркам, поэтому понижать его ну никак нельзя. Также благодаря вышеописанному свёкла имеет способность к понижению сахара в крови, ребенку вредит. Минеральный состав очень не удачен и сильно нагружает почки ребенка. Свёкла обладает мочегонным свойством и содержит соли кремния, кристаллы которого повреждают эпителий почек
прибавим к этому большое содержание "жёсткой" клетчатки,которая способствует в купе с выше описанным “чистке” организма чем самым отрицательным образом сказывается на содержании кальция и железа в крови. И от неблагоприятного влияния на печень не спасает даже большое содержания пектина, который в случае с варенной свёклой, вполне даже не плох для желудка.
Содержание таких минералов как йод, который в свёкле конечно есть, но его величина сильно зависит от содержания этого самого йoда в почве произрастания свёклы. Т.е. его ничуть не больше, чем в той же почве выращенной морковки или зелёном луке. Опять же в отличии от морковки в свёкле содержится щавелевая кислота, особенно в листьях. Эта самая кислота не даёт усваиваться кальцию,
переводя его в неусвояемую форму, так и блокирует всасывания железа, прежде всего из самой свёклы.."Кроме того, свёкла содержит еще сапонины, связывающие холестерин в кишечнике и превращающие его в трудноусвояемый комплекс, который выводится из кишечника с испражнениями" - А, ребенку нужен холестерин, в меру конечно, но обязательно нужен, и если ребенка кормить правильно, то лишнего холестерина у него не будет и значит выводить "лишний холестерин" ребенку НЕ страдающему ожирением очень не желательно.
Т.е. ДА, свёкла имеет неплохое количество железа, но оно практически не усвояемое! Единственно в чем свёкла может помочь, так это в пополнении запасов витамина В12, а и тот лучше пополнять из мяса, кисломолочной продукции и например из чечевицы. . Т.е. если ребенок совершенно здоровый скажем в 2 года, и раз в месяц поест борща, то конечно ничего страшного, если он в принципе переносит свёклу, Но, частое использование свёклы в рационе ребёнка, очень не желательно. И уж никак нельзя даже взрослому человеку увлекаться например "чисткой" печени с помощью свёклы, как минимум надо проконсультироваться как с нефрологом, так и с гепатологом.

# 9
 • Mediterraneo
 • Мнения: 20 783
Досега съм давала само веднъж, в манджа.
Но на сина си съм давала постоянно по времето на химиотерапията му, точно за да се поддържа задоволително нивото на хемоглобина.

# 10
 • Мнения: 929
доколкото съм запозната червеното цвекло е един много полезен зеленчек които осигурява повече от необходимите витамини.въпросът е дане се дава пресно(имам предвид обработено по някакъв начин - например изцеден сок) следкато е преседял защото нитратите стават нитрити които са много по вредни.

# 11
 • Видин
 • Мнения: 5 752
Пресният сок от червено цвекло действа силно разхлабващо и не се препоръчва да се дава в големи количества.

Благодаря на Anna_D за полезната информация.
Аз лично съм го давала от 7-8 месец, но умерено. Дъщеря ми го харесва на вкус и веднъж седмично присъства в менюто и.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 425
Благодаря за отговорите ви...ту го възхваляват това 4ервено цвекло...ту е много вредно...ако пък   мога да разбера къде е истината....педи каза да го давам, но инфото на Анна съвсем ме озада4и....

# 13
 • Мнения: 4 202
Аз съм на принципа: Ако за нещо има противоречиви мнения, се въздържам да го давам/прилагам на детето. Като допълнителния прием на флуор например...

Желязо може да се набави и по други начини, така че цвеклото не ми е било кой знае колко важно...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт