Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 фев. 2015, 13:08 ч.

Абсорбатор в комин и проблем при съседа?

 • 9 669
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 831
Здравейте,
Имам проблем със съседите над нас.
Живея на 6-ти етаж в панелен блок. Лятото правихме ремонт на кухнята и сложихме абсорбатор, който вкарахме с комина. Явно и е със свързваща вентилация, защото миризми на готвено идват и при мен от долни етажи когато се готви и ми мирише както в кухнята, така и в мокрото и в тоалетната.

Според съседа миризмите от моя абсорбатор влизат у тях и настоява да си изведа абсорбатора през терсата на кухнята и миризмата да излиза навън.

Интересувам се, има ли правно основание да ме кара да правя това?
ММ ходи на тавана с домоуправителя да гледат вентилацията, едно време е имало някакъв вентилатор, но не се знае откога не работи, дори моторът липсва..

При предния скандал с комшията, ММ видя, че той дори не си е запушил комина в кухнята, седи отверен, сега си го е запушил (май облепил с хартии и парцали, но пак му мирише).

Та приемам всякакви мнение, дори ми кажете, ако е нужно ще се обърна към адвокат, защото този спор някак трябва да приключи... само ми дайте съвет към какъв адвокат да се обърна и какво да изисквам.. ако все пак правото е на моя страна...

Трудно ми е да приема, че аз трябва да си местя абсорбатора. Звучи ми съвсем логично да е сложен в комина. На мен също ми мирише, както споменах по-горе, на манджи от долните етажи като се готви (под нас, никой не живее). Давайте съвети..

# 1
 • Мнения: 10 583
Съседът да си сложи възвратен клапан на неговия абсорбатор. На моят му миришеше от нас, направи го и реши проблема.
Изкарването на абсорбатора навън е противозаконно. Тези уреди се връзват в комините, защото целта на последните е точно това- да отвеждат миризми и пушек.
Ако изкараш своя през терасата, утре ще има в пъти повече оплаквания от това, защото миризмата ще отива директво в нечии дом.

Ако на вас мирише, и вие сложете възвратен клапан.

# 2
 • Мнения: 831
касита, съседът няма абсорбатор... както казах, до скоро имал просто една дупка кръгла на комина, дори не е била запушена. сега я е запушил с нещо, но пак влиза миризма.


Благодаря за идеята за възвратния клапан, но подозирам, че няма да си сложи. Имаш ли идея как да се подкова и с някакво адвокатско решение?

ММ също мисли да вземе филтри с активни въглени, дали биха стопирали малко миризмата?

# 3
 • Мнения: 10 583
Има или няма абсорбатор, на мясото на отвора на комина трябва да има розетка.
Че как няма да му мирише, когато коминът е отворен?  Rolling Eyes

Външната фасада на сградата не може да се нарушава, отделно провери в общината при вас каква наредба касае забраната за извеждане на коминни тела през външната фасада.

# 4
 • Мнения: 831
Изобщо не съм наясно.. за какво трябва да попитам в общината по конкретно? Съжалявам, не разбрах.

Всъщност ние имаме тераса, която е издадена и в годините е усвоена към самата кухня. В случая води ли се нарушение на фасадата на блока, ако реша да си изведа абсорбатора през някоя от изградените нови стени на терасата (за да бъде усвоена).

# 5
 • Мнения: 10 583
Ако нямате документи, да, води се нарушение и подлежите на глоба, че сте усвоили изобщо терасата. А на глоба подлежиш и, ако изведеш отдушника на абсорбатора навън през една от стените.
Питай в Общината за точната наредба, която регулира поставянето, извеждането на подобен род уреди на външната фасада на сградата.

# 6
 • Мнения: 600
Любопитно ми е как съседа ви не си е затворил дупката към комина и иска да не му мирише? И  също така ми е любопитно ако някой по-надолу реши да си запали печка с дърва какво ще стане у тях?

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 26
Проблемът е във вас, а не в съседа.Казвам го, без никакви лоши чувства. Абсорбатор се включва в ОДУШНИК,  а НЕ в комин. Има съдебни решения по сходни казуси, и винаги завършва с Р на съда,  с което съседа включил абсорбатора в комин е осъден да го премахне.

# 8
 • Мнения: 10 583
Юрист, и нейният абсорбатор едва ли е включен в комина.

# 9
 • Мнения: 831
Тук съм, за да намеря решение, ако решението е да си махна абсорбатора, ще го направя. Ако решението е да го изкарам, ще го изкарам, но искам да е законно.


Това е панел. Не знам дали е комин или отдушник... как да разбера? Знам само че миризми, които идва от мен, или отдолу от съседи ми влизат от там в кухнята, в мокрото, което е до кухнята и в тоалетната. Явно всичко е свързано..

Комин ли е, отдушник ли е?

# 10
 • Бургас
 • Мнения: 26
Това е другото, за което си мислех, да определя одушникът, като комин. Но, пак казвам, има и такива, които вкл. абсорбатор в комин.

# 11
 • Мнения: 831
говорих с ММ, а и според домоуправителя - това е отдушник, а не комин.

Ако сложим и филтри с активен въглен, дали ще му намалим миризмата на съседа?

# 12
 • Бургас
 • Мнения: 26
Щом е одушник не е ваш проблема. Одушникът е направен, именно за подобни цели, и не вие отговаряте за качеството му. Какво, щото на някой не му е кеф, вие да тичате и да майсторите ли? Напротив, използвате си го по предназначение. Ами утре, ако друго не му хареса? Simple Smile

# 13
 • Мнения: 6 855
Така, както е описано, по-скоро прилича наистина на отдушник и не знам какви претенции има съседът ви. На отдушниците си има едни решетки с прикрепен към тях капак, който отваря и затваря отдушника, като се движи нагоре и надолу.
Ако съседът си е счупил капака, да си търси друго решение.

# 14
 • Мнения: 140
Предложете му на съседа да му купите една розетка за 3 лв и мъжът ти да се качи да му я постави. Уплътнява я много добре,  може да сложи и малко силикон м/у ръба за да прилепне плътно и драмата е решена. Щом ви мирише на всички от отдушниците, най-вероятно тръбата е запушена някъде. Може да си имате и гнездо с пиленца на комина Laughing

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт