Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 251
Момичета, много ще ви бъда благодарна да ми споделите как протича нормалното раждане в 1-ва АГ болница "Св.София" /Тина Киркова/, разбира се на раждалите там майчета. Насочила съм се там да раждам и ако всичко е наред - нормално. Ще ми е по-спокойно, ако знам какво да очаквам. Моля, споделете и при кой лекар сте били, ако не е проблем. Благодаря. Praynig

# 1
 • Мнения: 997
Не съм раждала с лекар, а с позната акушерка. Обикновенно те вършат по-голяма част от работата. Отиваш в приемна стая. Там те преглеждат и ако преценят, че си за премане те качват на втори етаж. Правят ти клизма, преобличаш се и те слагат в предродилна стая. Ако раждането е започнало изчакват необходимото разкритие, качват те на магарето и те карат да напъваш докато беби се роди.Показват ти бебето и го отнасят в детското отделение. След няколко часа, ако се чувстваш добре ти го докарват с креватчето да си стой при теб. Това е общо взето. Вероянто така се процедира навсякъде-не знам аз и двата пъти раждах в Тина Киркова и съм доволна.

# 2
 • Мнения: 1 107
Здравей!
Когато получиш контракции на 5-10 минути или пък ти изтече водата, отиваш в болницата в един кабинет на първия етаж - охраната ще те упъти. Там ти проверяват разкритието и казват дали ще раждаш този ден или не. Правят клизма и бръснат ако се налага. Ако си готова за раждане, те настаняват в предродилна зала. Аз първо се разхождах по коридора (беше нощно време), когато започнаха много силните болки легнах и ми сложиха някаква система и апарат за отчитане на тоновете на бебето. Помня, че ми слагаха и катетър, защото не се бях изпишкала добре, а и водите ми спукаха по някое време. И така докато стигнеш 10 см. разкритие - лекарят проверява от време на време. Може да се наложи да ти бият окситоцин ако разкритието зацикли - при мен така стана на 8 см. При 10 см отиваш на "магарето" в родилна зала и за 5-10 минути трябва да си родила  Simple Smile Слушай акушерките и лекаря и всичко ще е наред Peace След раждането те изкарват на количка в коридора - на хладно и проветриво, а всеки лекар, който мине покрай теб, проверява дали не кървиш повече от нормалното. През това време те посещават близките, т.е. лекарят ти изкарва количката до вратата на етажа, докъдето се допускат външни хора.
Естествено, може да раждаш с упойка по преценка на лекаря, също както и да бъдеш с таткото в самостоятелна ВИП родилна зала, за която се плаща 200 лева. Настаняват те в стая - ВИП или не, по твой избор, предимството на нормалното раждане е, че бебето е при теб през цялото време  Hug Ако се наложи да те оперират - не го приемай тежко, най-важни са появата на бебето и твоето здраве  Simple Smile
Аз бях с уговорка с външна лекарка, която свърши почти цялата работа, но на когото и да попаднеш в болницата, все ще е добър, не съм чула лоша дума за нито един лекар там, акушерките също са добри и много мили.
Успех   bouquet

# 3
 • Мнения: 527
Аз родих там преди близо 6 месеца исъм много доволна.Мене ме приеха за преносване на 6 етаж.Вечерта ми станаха силни контракцийте на 40 минути.На другия ден към обяд ми бяха на две минути с продължителност 1 минута.Направиха ми клизмата а обръстването ми го направи мъжът ми предишния ден преди да ме закара защото аз едва се движих от тежкия корем.Ако не си успяла там ти я правят акушерките но с тъпи ножчета и тенарязват на реше.След като ми направиха клизмата те карат да стиснеш д-то и да тичаш до WC след това слизаш в предродилна зала и ти слагат система или хапче за предизвикване.Лекарите те проверяват през 5 минути.Епидоралната се бие до 4-5 см разкритие,иначе ако е повече не я бият.Акушерките те напътстват да напъваш и да дишаш на контракциите.В момента в който имаш 10 см разкритие те слагат на магарето и с няколко напъна си родила.След това ти го дават и ако имаш евентуално шевове те шия а ти се радваш на  baby_neutralСлед това ти го взимат и го премерват кг,глава гърдички.,а тебе те изнасят в коридора за два часа като през това време те проверяват да не заспиш или да не ти стане нещо.Това е времето на разговорите по Джиесемаи с близките.След това ако си на втория етаж ти ко носят при тебе.ТАм са много добри и внимателни лекарите и всички.Не си заслужава да си избираш лекар.Аз бях при който е на смяна и ме изроди.Една майка си беше платила за лекар,та този лекар и мене израждаше,защото беше на смяна.Девакто не те изражда лекар а акушерки.Леко и бързо раждане.

# 4
 • Мнения: 251
А има ли някой недоволен?

# 5
 • София
 • Мнения: 41 102
и аз съм от доволните - хем бях без уговорки Wink

# 6
 • Мнения: 1 193
И аз съм се насочила към" Св. София" ,ще следя темата с интерес. Между другото, приятелка която роди там преди година ме посъветва да не си правя уговорки с лекар или акушерка- всички били добри и си вършели работата. Остава ми още малко да помисля newsm78

# 7
 • София - Младост 1А
 • Мнения: 2 136
Аз също съм раждала там.
Имах уговорка с лекар (д-р Силвия Савова), раждах във ВИП зала и после бях във ВИП стая.
Иначе за раждането... изтекоха ми водите през нощта, но нямах контракции. Обадих се на докторката и сутринта рано, рано отидох. Приеха ме, попълнихме документите, прегледаха ме, направиха ми клизма (междо другото няма нищо страшно, срамно или неприятно). След това ме заведоха м залата в която ще раждам. Настаниха ме, завиха ме и извикаха парнаджия, че беше много студено, а радиатора не топлеше. Лекарката и акушерката идваха на всеки 30 минути. Към обяд дойдоха и останаха при мен докато родих. Слагаха ми системи, помагаха ми за разкритието и след 12 часа мъки родих моето прекрасно момченце. И лекарката и акушерката много ми помогнаха и съм им страшно благодарна. За условията в стаите и грижите и отношението... просто нямам думи... всичко беше страхотно. Живот и здраве като зараждам второ, трето и т.н. пак там ще ида.

Желая на бъдещите мамчета успех и ако нещо мога да ви помогна с информация пишете.

# 8
 • Мнения: 446
Здравей!Аз раждах там и въпреки, че беше преди 4г. се осмелявам да ти опиша как протече моето раждане, защото скоро бях там за втората ми бременност, която не приключи успешно и видях, че и сега си е същото.Аз имах уговорка с акушерка, а не с лекар и не съжалявам, защото те вършат повечето работа.Отидох в б-цата с 8см разкритие.Прегледа ме д-р и каза да ме подготвят за предродилна.Направиха ми клизма, измих се в банята, облякох си нощницата, оформиха ми документите и ме качиха в предродилна зала.Там ми поставиха система и ме включиха на апарат за контракциите и тоновете на бебето.Контракциите ми зачестиха и работата ми в момента беше само да дишам.Много е важно да дишаш правилно, за да не се изморяваш, стягаш, напрягаш, а и бебето така се чувства по-добре.Опитаха се да ми спукат околоплодните води, но нещо не стана и явно са си изтекли със самото раждане.Когато разкритието ми стана пълно усетих първия напън.Караха ме да си поема дълбоко въздух и да напъна.Така няколко пъти.След това ми казаха да стана и отидохме в родилна зала, качих се на "магарето" и поемаш въздух и напъваш.Роди се малкия, взеха го, а аз започнах да се напъвам лекичко за плацентата.След това ме зашиха защото имах епизиотомия и ми донесоха бебето измито и повито.После ме изкараха в коридора за два часа, видях се сблизките за малко и ме качиха в отделението.Бебетата през цялото време са при майките си и ги взимат само да ги измият.Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги задаваш, защото повечето са много мили и съпричастни, дори ни следяха дали правилно кърмиме, изцеждаме и т.н.Вярно има и "сърдити физиономии", но не им се връзвай изобщо.Стана дълго, а има още много неща, които се сещам.Ако имаш въпроси с радост бих ти отговорила.Искам и да ти кажа, че си направила добър избор, защото съм била много пъти в тази болница и винаги са ми обръщали внимание, а и на останалите момичета също.Леко раждане и здраво бебенце!

# 9
 • Мнения: 2 271
Аз също раждах там.Много съм доволна.Родих за 3 и 1/2часа то първата контракция.Е с епизиотомия,но до седмица всичко мина.Протече с избран лекар(Д-р Луизова-частен ,но има договор с болницата)
Леко раждане!

# 10
 • Мнения: 2 242
Между другото, приятелка която роди там преди година ме посъветва да не си правя уговорки с лекар или акушерка- всички били добри и си вършели работата.
Вярно ! и аз така бях чула от приятелки и ‘рискувах’. Доволна съм, но при мен раждането беше във ВИП зала, заради присъствието на таткото.
Според мен, единственото неприятно на тази болница е, че се числи към практикуващите масово епизотомия при първескини.

Друго, което ми направи впечатление е разликата в отношението към настанени във ВИП стая и обикновена. Като родих нямаше свободни випове и за едно денонощие бях в четворките – та след това направих сравнение, като ме преместиха при ‘богоизбраните’ Mr. Green.

# 11
 • Мнения: 3 929
Аз също раждах там през октомври миналата година. Нямах уговорки с лекар, не съм платила и стотинка отгоре. Вниманието беше еднакво към всички, от което съм доволна. Аз преносвах 10-ти ден и родих нормално, без никаква упойка, едно голяво бебе точно за 20 мин. благодарение на късмета да ми се падне страхотен екип, който, разбира се, слушах внимателно. Раждането по нищо не се отличава от това на другите, споделили опита си майки тук. Единствено не съм доволна, че контракциите започнаха към 3 часа и имаше една полузаспала дакторка или акушерка, която като се събудеше, идваше да ми направи забележка, че викам от болка, и се връщаше да си доспи и така до 7,30 ч. сутринта, когато застъпи следващата смяна, а аз вече трябваше да раждам. Докато направя 10 см разкритие, почти нямаше човек, който да ми обърне внимание освен дежурният доктор, който идваше през час - час и половина и ме питаше как се казвам, за да провери дали съм на себе си. От всичко останало съм доволна - и от чистотата, и от отношението. И ако трябва да раждам пак, ще отида отново в "Св. София".

# 12
 • Мнения: 272
Има безплатно училище към болницата точно с тази цел да те запознае с това какво те очаква. Отиди и виж и тогава реши дали ще плащаш или не. Аз ще кажа само, че бяхме с мъжа ми; аз се разревах като видях къде се ражда; мъжът ми мигаше на парцали и каза, че задължително идва с мен, "за да ме пази". След това и за секунда не съм се чудила и си платих за всичко, което може- избор на лекар (500 лв), таткото- 100лв, единичен ВИП- 75 лв на нощ, 50 лв за анестезиолог (това вече е неофициално, но през цялото време беше до мен) и 30 лв на акушерката, която също не се отдели от мен. Резултатът е, че това е най- вълнуващото преживяване и за мен и за таткото без стрес и епизотомии и други подобни. Препоръчвам поне ВИП зала, което е 100 лв и почти всеки може да си го позволи, а реалността е съвсем друга.

# 13
 • Мнения: 3 537
Аз също раждах там,и не мисля,че ти е необходима уговорка с лекар.В смисъл такъв,че наистина се отнасят по еднакъв добър начин със майките с уговорка или без.Аз бях без и съм много доволна.
Получих изведнъж контрекции 10 дена преди термин.Отидохме веднаха в болницата щото контракциите ми бяха през 1-2 мин.Приеха ме в приемния кабинет,казаха ми да си съблека всички дрехи и да ги дам на мъжа ми да ги вземе и да си ходи.Дадоха ми нощница,оформиха ми документите.След това ми направиха геникологичен преглед,веднага клизма след това.После в тоалетната доста време киснах Mr. Green,измих се.Тоалетната е при предродилна.После в предродилна ме сложиха да чуем тоновете.И така и си стоях и обикалях 3 часа в стаята.Една девойка която роди преди мене ми даде съвет да се разхождам постоянно щото по-малко боли и се оказа права.Още 2 пъти ми слушаха тоновете.След около 3 часа и половина обикаляне в стаята болките станаха доста силни и си исках инжекция ,биха ми бусколизин,ефекта минимален ,но все пак беше нещо.Веднага след това беше 8 см разкритието станало и дойде един млад доктор спука ми мехура,веднага отидох в родилна и след има няма и 30 мин родих.Веднага ми дадоха бебето,първо го измиха де и ми го сложиха на гърдите да полежи малко.Сложиха ми упойка на влагалището да се обезчустви за да ме зашият.Имах малко шевове,една млада докторка ме ши ,нищо не съм усетила ,а си лафехме как ще се казва бебето и т.н.Сложиха ми гривната с номера на ръката.После в коридора стоях около 2 часа,даже час и половина с торба с пясък на корема.Постоянно който и да минеше ми питаше дали съм добре.След това на една количка и ме откараха в стаята.След около 30 мин до 1 час ми донесоха бебето.Бяхме на 5-тия етаж,до кафето точно и столовата.Понякога се хранех ме там ако манджата беше с месо Mr. GreenДобра е храната за болнична,въпреки,че като количество беше малко и мъжа ми ми носеша разни неща.то не ми се ядеше и много от вълнения покрай бебето.И така 3 дена и ме изписаха GrinningБебетата през цялото време са си при нас.
Пожелавам ти леко и успешно раждане,да попаднеш на страхотен екип!!!  bouquet

# 14
 • Мнения: 1 744
Момичета, а по колко родилки са в предродилна зала и акушерките правят ли забележки , ако викаш? Confused

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт