Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 17
Здравейте на всички!

Отскоро съм в този форум и съм впечатлена от чувствителността и интелигентността на хората, приели родитеството като своя мисия. Защото определено смятам, че да отгледаш осиновено дете и при това по правилния начин / да му съобщиш този факт, да се бориш за щастието му,противостоейки на предразсъдъците на заобикалящата среда/ е повече от мисия. Виждам, че има много родители твърдо решени да не следват обстоятелствата, и че всеки сам на собственото си "бойно поле" е предприел крастоносен поход срещу посредствеността и бездушието на обществото ни.
На мен това тепърва ми предстои и ми се ще да не стоя безучастна. Вярно е, че БАОО правят нещо в тази насока, но ми се струва, че темата за осиновяването трябва да бъде популяризирана и дискутирана на много по-високо ниво, да излзе от кръга на осиновявани и осиновители и да ангажира цялото общество.
Тъй като съм журналист ми се ще да направя нещо по въпроса и обмислям различни варианти. Зная, че пътят е "дълъг и безславен" и може би много самотен, но искам да го направя като акт на вяра, че моето бъдещо дете ще живее по-щастливо и по-спокойно. След това дълго встъпление искам да ви попитам:
Бихте ли излезли от анонимност, за да участвате в проект / под формата на телевизионно предаване или друга подобна форма/, целящ да промени нагласите на обществото към осиновяването?

Благодаря ви, че ви има. Прегръщам ви всички Hug

# 1
 • Мнения: 625
  Защо не,ако съм убедена,че мога да помогна,бих го направила!Бих се замислила обаче как би реагирала майка ми,дали пък няма да и е неприятно?! newsm78

# 2
 • Мнения: 256
А по- конкретно може ли да разкажеш за идейте си?

# 3
 • София
 • Мнения: 1 444
Разбира се, единственото което ме спира е, че първо ще попитам майка ми.Искам тя да е наясно, да и обясня какво точно ще е участието ми и в какво и да съм убедена, че не е против и това няма да я нарани.Убедена съм, че няма да възрази, тя е много широко скроен човек, дори би помогнала. Simple Smile

# 4
 • преди Варна/сега Горна Оряховица
 • Мнения: 4 258
Да,бих излязла от анонимност,то и сега какво ли анонимно има при нас!Само в училище,съучениците и не я знаят ,че е осиновена!Близки,приятели ...всички знаят,защото не е тайна!И точно защото не беше анонимно - две бездетни семейства наши близки се "престрашиха" и си осиновиха деца!

# 5
„Твърде много хора не се интересуват какво става, ако то не става с тях.“ - Уилям Хауард Тафт
Българската асоциация "Осиновени и осиновители" съществува вече трета година. За този период направи редица проучвания, както на общественото мнение и нагласи, така и на всички участници в процеса на осиновяване-осиновени хора, родители,осиновили деца, биологични родители и специалисти работещи с деца и семейства.
Със съжаление споделяме, че все още в българското общество съществува дискриминационно  и неглижиращо отношение към темата “осиновяване”. Това отношение се отразява неблагоприятно върху цялостното положение на осиновяващите семейства, като ги поставя в позиция на изолация. От децата в тези семейства се очаква да проявят проблемно поведение, което довежда до отрицателни обществени нагласи спрямо тях и до порочната практика произхода на детето да бъде разкрит от външни за семейството хора.
Осиновяването е пикантна част от биографията както на осиновените деца, така и на родителите им. Как иначе си обяснявате все повече увеличаващите се предавания, статии и журналистически изказвания по темата?
Докато законово не бъде уреден въпроса с правото на осиновения човек да познава своя произход, ще има престрашили се осиновени хора, които да потърсят корените си чрез националния ефир или печат.
Въпреки не винаги коректното отразяване на процеса на осиновяване и пренебрегването на човешкият фактор в него, журналистите допринесоха много за частичното разчупване на представите за осиновяването у нас.
Трудно е обаче да се променя обществото.Нужно е много време ..  Simple Smile

 Confused:  bonbonko, за нас също би било интересно да разберем конкретно какви са идеите ти, както и какво значи "че темата за осиновяването трябва да бъде популяризирана и дискутирана на много по-високо ниво"?

# 6
 • Мнения: 77
Драга непозната bonbonko, предлагам Ви да реализирате доброто си намерение като журналист да направите нещо добро по въпроса за осиновяването като започнете от М. Ангелова и предаването "Искрено..." След всяко нейно предаване по темата, особено след днешното, аз като майка-осиновител,  се чувствам унизена, омерзена, отвратена и употребена. Моля, обяснете на тази жена-майка-журналистка, че не съм кратък епизод в живота на едно дете, не съм на този свят , за да поотгледам детето на една малко пообъркана жена, която за поне девет месеца не е взела правилно решение какво да прави с детето си, а след още 20 - 30 години да разбере какво иска. Не съм на този свят само да го утешавам докато го тревожат порастващите първи зъбки или за първия учебен ден, за първата любов. Претендирам да съм ГОЛЯМА, ЗНАЧИТЕЛНА И НЕОТМЕННА ЧАСТ от живота му.
     Надявам се да не сте поредният журналист, решил да прилапа съдбовната за нас тема с комерсиални цели.

# 7
 • Мнения: 625
  Убедена съм,че М.Ангелова не иска да нарани никой,не изпадайте в крайности Hug

# 8
 • Мнения: 3 163
Аз съм ЗА популяризирането, но от хора които са "вътре в нещата", а такива самодейки-театралки като М.Ангелова Naughty извинявам се, ако съм крайна и груба.

# 9
С удоволствие бих участвала в проект който би довел до конкретни резултати.За съжаление обществото ни май още не е готово за това. newsm78

# 10
 • Мнения: 77
    Марияя7, в кое от предаванията на М. Ангелова видяхте изразена позицията на осиновителите? Или те са споменати дотолкова ,доколкото не могат да бъдат прескочени. Не знам от къде сте убедена, че тя не иска да нарани никого, и изобщо едва ли и пука за преживяванията на учястниците в осиновителния процес, важното е да има предавания и хонорари.
      А за това дали съм крайна, или не - ами това чувствам и това споделям. И не мога да си представя, че след като съм заложила живота си, името си, достойнството си, а защо не и материалното си положение, един ден от екрана на някакво си предаване ще ми се облещи една М. Ангелова, за да ми обясни колко много е измъчена родителката на моето дете и дали не може да й го върна, след като съм го изправила на крака, добре съм го обгрижвала години наред, добре съм го възпитала и образовала, а защо не и добре материално обезпечила. И понеже останах с впечатление, че точно Вие претендирахте/ тук някъде/ за истината - ето - това е моята истина на майка - осиновителка.

# 11
Уважаема diidi прекалено сте крайна  newsm78 При М.Ангелова отиват хора с желанието да намерят някого.По този начин вероятността да успеят е по-голяма заради публичността.Предполагам че ако отидат при нея хора които искат да осиновят дете с конкретни проблеми и имат желанието да ги изкажат публично мисля че не би отказала разискването на тази тема.Явно такива желаещи няма! Неоснователни са според мен нападките към предаването.Не бива осиновителите да се чувстат засегнати от това че някои деца искат да познават родителите си.Напротив трябва да сте горди с това и вашите деца да се гордеят с вас  chef

# 12
 • Мнения: 77
Скъпа zvennka, не само, че не съм засегната от желанието на осиновените да видят биологичните си майки, но дори смятам, че трябва ние - осиновителите, да им помогнем. Съвсем естествено е, че мислещата част от нацията, която е пожелала да осинови дете, не отива в телевизията, защото там няма бебета и защото тези въпроси не се решават там. Само не разбрах как точно да се гордея, ако жената, родила детето ми, добре толерирана от подобни предавания утре дойде на вратата ми да си го поиска?

# 13
 • Мнения: 2 257
Бихте ли излезли от анонимност, за да участвате в проект / под формата на телевизионно предаване или друга подобна форма/, целящ да промени нагласите на обществото към осиновяването?
Благодаря ви, че ви има. Прегръщам ви всички Hug

Никога не съм можела да разбера какво срамно, лошо и ужасно може да има в това да осиновиш дете? И защо в БГ така свирепо се пазят тези тайни, като че ли осиновителя и осиновения са криминални някакви такива?!?!? Разбира се, че бих участвала в такова нещо, още повече, че бих могла да покажа опита извън БГ по този въпрос. Осиновяването има много морални, законови и емоционални аспекти, които в БГ е необходимо да се разглеждат и интерпретират по коренно различен от закостенелия, старовремски начин, който очевидно още битува повсеместно.
Тук между другото има и един друг вид грижа за децата, особено с физически увреждания, или така наречените специални деца, отнети от родители, които не са могли да се справят с отглеждането им - това са така наречените foster parents, което също би било интересен факт за обсъждане....Като започнем само от факта, че там, където има закони, неспособните родители биват с отнети родителски права, минем през училищата и институциите, които полагат грижи за децата в неравностойно положение (нали така ги наричат в БГ?) и стигнем до самото осиновяване в чист вид - има хиляди неща, които българите могат да научат. Разбира се, само като информация за сега, защото съм убедена, че държавата надали изобщо ще се засили да полага подобни грижи за подобни деца.....

# 14
 • Мнения: 3 163
.Не бива осиновителите да се чувстат засегнати от това че някои деца искат да познават родителите си.

Ако един ден, детето ми реши да потърси жената която го е родила-няма да го спра, дори ще го подкрепя и с каквото мога ще му помогна.НО, във въпросното предаване аз лично не одобрявамтова, че някоя жена решава след време да търси детето си и да пледира за някакви права над него при положение, че му е дала живот и нищо повече, а в случая М.Ангелова я толерира(или която и да е друга на нейно място)-това ме навежда на мисълта, че въпросната водеща въобще не е в час, тя си няма и идея от чувствата и душевността на жените(и бащите) решили да осиновят.

Общи условия

Активация на акаунт