Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 апр. 2015, 22:04 ч.

Поликистозни яйчници - 3

 • 87 728
 • 751
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 764

ДЕФИНИЦИЯ:
Синдромът на поликистозните яйчници е комплекс от хормонални разстройства, които въздействат върху цялото тяло на жената и нейното здраве. За пръв път е описан през 1935 г. от Stein и Leventhal при жени със стерилитет, затлъстяване, окосмяване, аменорея и поликистозни яйчници. СИНДРОМ ИЛИ БОЛЕСТ на поликистозните яйчници? Повечето лекари приемат понятието синдром, защото клиничната проява е съвкупност от различни симптоми, причината за които е една и съща - хормонални нарушения.

ПРИЧИНИ И ТЕОРИИ ЗА СПЯ:
Точната причина не е известна, въпреки многобройните изследвания в тази област.
Хипоталамо - хипофизарна дисфункция – нарушение на ритъма и/или на количеството на някои хормони, както и на техните взаимовръзки.

Ензимни дефекти в продукцията на хормони от яйчниците и надбъбречните жлези.
Скрит текст:
Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия - инсулиновата резистентност е състояние, при което инсулинът не осъществява ефектите си поради намаление на броя и чувствителността на инсулиновите рецептори в прицелните клетки. Това води до компенсаторна хиперинсулинемия /повишаване на инсулина в кръвта, поради повишената му продукция от панкреаса/. Когато клетките на панкреаса изчерпят възможностите си за синтеза на инсулин, постепенно се развива нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет. Проучванията от последните години показват, че повишеното ниво на инсулина в кръвта води до повишена продукция на мъжки полови хормони /андрогени/, повишен риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои злокачествени заболявания. Хиперинсулинемията стимулира синтезата на андрогените чрез:

• - директна стимулация на лутеинизиращия хормон /ЛХ/, който от своя страна стимулира андрогенната продукция от яйчниците;
• - намаляване на нивото на белтъка, свързващ тестостерона. По този начин се увеличава нивото на свободния /активен/ тестостерон/;
• - стимулация на активността на ензимите, участващи, както в яйчниковата, така и в надбъречната продукция на стероидни хормони, специално на андрогени.

Генетична теория - заболяването е свързано с генетичен дефект в Х хромозомата на бащата /предава се от баща на дъщеря/. Въпреки установяването на фамилност на заболяването, засега няма убедителни данни в подкрепа на генетичната теория. Както при захарния диабет, съществува генетична предиспозиция за развитието на СПЯ.

Теория на Samjuel Yen за повишеното адренархе /започването на надбъбречната стероидна секреция и отключване на пубертета/. Адренархе е свързано с повишено отделяне на мъжки полови хормони от надбъбречните жлези, които се метаболизират до женски полови хормони /естрогени/ в подкожната мастна тъкан. Естрогените повишават чувствителността на хипоталамуса, в резултат на което той произвежда повече ЛХ, отколкото фоликулинстимулиращ хормон /ФСХ/. Това води до разрастване на тека интерна на яйчниците, нарушаване на растежа и развитето на фоликулите, повишаване на продукцията на андрогени, които се метаболизират в подкожната мастна тъкан до естрогени. Така се поддържа непрекъснато един порочен кръг.

Според някои автори поликистозата на яйчниците не е отделна нозологична единица, а е логичен завършек на всяко негативно въздействие, водещо до хронична /персистираща/ ановулация.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ:
Менструални разстройства. Най-честата проява на СПЯ са разредените /олигоменорея/ до липсващи /аменорея/ менструални цикли. За олигоменорея се говори, когато са налице 8 или по-малко менструални кръвотечения за една година. В други случаи се наблюдава обратното - по-чести цикли /полименорея/ или по-силни кръвотечения по време на цикъла /менорагия/ или извън него /метрорагия/. Тежките кръвотечения говорят обикновено за други причини - миоми, полипи и други тумори на матката. Причината за менструалните нарушения е нарушената функция на яйчниците, поради което не може да се отдели яйцеклетка всеки месец. В зависимост от възрастта на болната или хормоналния статус отговорът към нарушената яйчникова функция е различен - олигоменорея, аменорея, полименорея или дисфункционални кръвотечения. При една и съща болна е възможна смяна на периоди на аменорея с периоди на мено-метрорагия.
Ановулация - при всеки цикъл се развиват фоликули в яйчниците, но те не достигат необходимия размер за настъпване на овулация и се превръщат в малки кисти. По правило жените със СПЯ имат 5 или по-малко нормални /овулаторни/ цикли за една година.

Хиперандрогенизъм - повишаване на нивото на андрогените /мъжките полови хормони/ - тестостерон, андростендион, дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/.
Стерилитет - неспособност за забременяване в продължение на 6-12 месеца при редовен полов живот - средно 2 пъти седмично. При СПЯ стерилитетът се дължи на ановулация или дизовулация /при повече от 70% от болните/.
Инфертилитет - неспособност да се износи бременността до раждането на жизнеспособен плод - най-често се дължи на лутеинова /прогестеронова/ недостатъчност в първите три месеца от бременността - 30% от случаите.
Хирзутизъм - увеличаване на окосмяването на типични за мъжете места /лице, около ареолите и между гърдите, по срединната линия на корема, гърба, бедрата, пръстите/. Степента на изява на окосмяването е в пряка зависимост от нивото на андрогените, наследствено обусловената чувствителност на космения фоликул към действието им, както и от расовите особености.
Алопеция /оплешивяване/ и дефлувиум /разреждане/ на косата.
Акне, омазняване на кожата и себорея /т. н. пърхут/ - повишената продукция на мъжки полови хормони води до повишаване на секрецията на мастните жлези, което при наличие на бактериални или гъбични инфекции често води до акне и себорея.
Акантозис нигриканс - потъмняване и загрубяване на кожата в тилната област, под мишниците, но понякога в областта на ръцете, гърдите, между пръстите, лактите, колената. Не е известна причината за тези кожни промени. Рядко се наблюдава при СПЯ. Може да се срещне и при други ендокринни разстройства /хипоталамичен синдром/.
Яйчникова микрополикистоза - класически поликистозата се описва като “огърлица от перли” по периферията на яйчниците. Не винаги яйчниците изглеждат поликистозни.
Уголемяване на яйчниците - обемът им се увеличава обикновено от 1,5 до 3 пъти. Понякога яйчниците са с нормални размери. При преобладаване на склерозата на яйчниковата строма /голяма давност и липса на лечение/, яйчниците имат по-малки размери от нормалните. Хронична тазова болка /болка, която продължава повече от 6 мес./ - вероятно се дължи на уголемяването, напрежението на яйчниците и дразненето на болковите рецептори в обвивката им, поради отделянето на тъканни медиатори на болката.
Обезитет /затлъстяване/ - болните повишават телесното си тегло, като запазват феминния си /женствен/ вид - 40% от случаите. Не винаги има повишаване на телесното тегло, обратно възможно е поднормено тегло.

Инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Около 30 % от жените със СПЯ имат инсулинова резистентност и хиперинсулинемия. Хиперинсулинемията е фактор, допринасящ за повишения сърдечно-съдов риск при жените със СПЯ. Най-лесно инсулиновата резистентност се доказва чрез определяне на съотношението кръвна захар: инсулин на гладно.
Нарушен глюкозен толеранс и захарен диабет тип 2.
Дислипидемия - част от болните имат повишени холестерол, триглицериди и повишен риск за развитие на атеросклероза - повишен "лош" холестерол /LDL - холестерол/ и понижен "добър" холестерол /HDL - холестерол/.
Хипертония - Кръвното налягане обикновено е нормално, но нерядко е над 140/90 mmHg.

КАК СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ЗАБОЛЯВАНЕТО ?

Няма един единствен тест или изследване, който да постави категорично диагнозата.

Анамнеза - началото на първия мензис /менархе/, нередовен мензис, начало и прогрес на акне, хирзутизъм, себорея, кръвно налягане, промени в телесното тегло, бременности, аборти и т.н.

Статус - общ и локален /гинекологичен/ - определяне на степента и вида на хирзутизма /окосмяване/, акне, стрии, напълняване, обща конструкция на тялото, развитие на вторични полови белези и гинекологичен преглед /вид на външни полови органи, големина на клитора, дълбочина на влагалището, състояние на маточната шийка, матка, яйчници/ и др.

Ултразвуково /ехографско/ изследване на малкия таз /яйчници и матка/ - желателно е да се извършва трансвагинално, ако пациентката не е девствена; в противен случай се извършва трансабдоминално /през корема/ при пълен пикочен мехур (1 час преди прегледа да болната трябва да е изпила 1 литър вода).

Класическият ехографски образ на поликистозните яйчници е:

- множество периферни кистички /т. н. "огърлица от перли"/, над 8 –10 на брой във всеки яйчник, не по-големи от 10 мм.
- задебелена уплътнена /рефлектираща/ капсула, хиперехогенна /уплътнена/, увеличена строма /междинна тъкан в центъра и около кистичките/,
- увеличен обем на яйчниците - от 1,5 до 3 пъти,
- долнограничен или намален размер на матката.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА ПОЛИКИСТОЗНИ ЯЙЧНИЦИ БЕЗ НАЛИЧИЕТО НА СИНДРОМА /КОМПЛЕКСА ОТ ДРУГИТЕ СИМПТОМИ/ ?

Скрит текст:
Около 20-30 % от жените имат поликистозни яйчници при ехографското изследване, без да имат другите характерни симптоми на синдрома /окосмяване, акне, менструални нарушения, стерилитет обезитет и др./. Ехографската поликистозна структура трябва да се счита само като един често срещан симптом, който в никакъв случай не е достатъчен за поставяне на диагнозата СПЯ.

МОЖЕ ЛИ ДА ИМА СПЯ, БЕЗ ДА ИМА ЯЙЧНИКОВИ КИСТИЧКИ ?

Скрит текст:
Въпреки, че поликистозната структура на яйчниците е основен критерий за поставяне на диагнозата, възможно е да има СПЯ и без поликистоза. В този случай опорни точки за диагнозата са данните от килиниката и хормоналните резултати. Понякога /особено при трансабдоминално ехографско изследване/, не могат да се установят дискретните ехографски характеристики на синдрома /особено при леките форми и в началото на заболяването/.

Така че, липсата на поликистозна структура на яйчниците не отхвърля диагнозата, както и наличието на яйчникови кистички не я поставя със сигурност. Необходими са и други изследвания.

КРЪВНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

- ХОРМОНАЛНИ :

- FSH, LH и сътношението LH/FSH – в кръвна проба, взета на 3-7 ден от началото на менструалното кървене. Обикновено има покачване на нивото на LH и повишено сътношение LH/FSH. Нормално то е около 1. При СПЯ достига стойности над 1,5. Трябва да се знае, че не винаги при СПЯ съотношението LH/FSH е променено. Въпреки това, стойност над 2 се приема за важен белег в полза на диагнозата.
- Естрадиол – обикновено е около долната граница на нормата /в кръвна проба взета на 3-7 ден от началото на цикъла/. Измерването на естрадиола в средата на цикъла не показва характерния предовулаторен пик /24-36 часа преди предполагаемата овулация/. Общото количество на естрогените обаче е повишено, поради повишеното превръщане на андростендиона в естрон.
- Пролактин - при около 30% от болните със СПЯ се наблюдава лекостепенно повишаване на нивото на пролактина, което трябва задължително да се има предвид при вземане на решение за медикаменозно лечение, особено когато се цели забременяване.
- Прогестерон – /21 - 23 ден от началото на цикъла/ - винаги е нисък в лутеиновата фаза, което потвърждава липсата на овулация. В редки случаи, в началото на заболяването нивото на прогестерона може да е нормално.
- Тестостерон - в повечето случаи е повишен. По-показателен е свободният тестостерон, който представлява биологично активната част от общия тестостерон.
- Белтък, свързващ тестостерона /SHBG/ Повишената андрогенна секреция често води до намалената му продукция и по този начин се увеличава свободния /активния/ тестостерон.
- Андростендион - маркер за андрогенната продукция на яйчниците. Почти винаги е повишен.
- Дехидроепиандростерон сулфат /ДХЕАС/ - маркер за андрогенната продукция на надбъбречните жлези; обикновено е нормален или леко повишен при жените с наднормено тегло.
Инсулин – в кръвна проба взета сутрин на гладно, след гладуване най-малко 8 часа, но не повече от 16 часа. Възможно е да е нормален, но по-често е повишен. Нивото на инсулина изследва и сле- БИОХИМИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ :

-кръвна захар, холестерол, триглицериди, липидограма, инсулин гликиран хемоглобин /HbA1c/, пикочна киселина, общ белтък, албумин, чернодробни ензими, урея, креатинин и др.
обременяване с глюкоза - обикновено то е силно повишено.

ДИЕТА И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ
Най-често жените със СПЯ са с наднормено тегло /обикновено лекостепенно затлъстяване/, но има и такива с нормално, дори с поднормено тегло. Основна роля за повишаване на телесното тегло играе инсулиновата резистентност, респективно повишеният инсулин, затова лечението с метформин /Siofor/, е изключително важно.

Диетата включва ограничаване на животинските мазнини, тестените изделия и лесно усвоимите захари. Желателно е да се приемат до 2000 калории дневно.

Двигателен режим – подходящо е упражняването на спорт с продължителни, но не силови натоварвания /бягане, плуване, тенис, аеробик, колоездене, танци, туризъм и др./. Повишената двигателна активност подобрява усвояването на инсулина, подобрява кръвотока, намалява липидите, подобрява физическия и психическия тонус.


Тема 1, Тема 2

# 1
 • Мнения: 167
Запис.
smile_86 благодаря за темичката  smile3525

# 2
 • Мнения: 1 849
Запис и от мен.  Wink Благодаря за новата тема!   bouquet

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 1 184
И аз да се прехвърля с въпросчето тук  Crazy
Ето с референтните стойности
Тестостерон 0.31 ng/ml реф. 0.0 до 0.75
DHEA-s 255 mg/dL - няма написани референтни стойности
Андростендион 1.24 ng/ml рефр. 0.3 до 3.3
SHBG 12.7  nmol/l - реф от 17 до 130
как ви се струват? За първи път ги изследвам  Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 1 073
Доколкото ми е известно, ниските стойности на СХБГ могат да се свържат с хипофункция на ЩЖ, СПКЯ или диабет. Но не е задължително. Нормални стойности на тестостерон (и предполагам ДХЕАС, погледнах мои стари изследвания в същата мерна единица и горния праг е 440 (до 25г, после е малко по-нисък(но все пак всички лаборатории са с различни референти и техника)) т.е не би трябвало да има проблем с НБЖ. Има и други неща , които да се пускат, за да се види къде е проблема, но докторът ти най-добре ще те ориентира!

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 1 184
Имам Хашимото, сега тсх ми е 0.9, тъй като предстои стимулация и мат е 612   Shocked
ПКЯ, ИР и хиперинсулинемия, може би заради всичко това  SHBG е под нормата   Thinking

# 6
 • Мнения: X
Смайлче , благодаря за темата  Flowers Bouquet

# 7
 • София
 • Мнения: 1 073
в общия случай, когато андрогените са добре, ПКЯ е с яйчников произход, т.е този хормон не е виновен (образно казано) Хашимото + понижен схгб се връзват добре (доколкото знам) Обикновено ИР се връзва с ПКЯ. Бой на два фронта.  Като цяло никой няма да може да ти каже със сигурност кое е тръгнало първо - ИР или ПКЯ. При мен, например, допуснаха,че ПКЯ е бил пръв, после съм развила тежка ИР, но и това са само догадки. Много е тънка работата, трябва качествено да ти напаснат лечението с правилната комбинация от лекарствени препарати   bouquet

# 8
 • Мнения: 167
Благодаря за темата!

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 184
Serenity__bg,
Може би ПКЯ е първо при мен, защото от както ми е дошъл цикъла на 13 г., от тогава ми е нередовен ... а с ИР се сблъсках преди 3 години, а стерлитета го боря от 5 години.

# 10
 • София/Стара Загора
 • Мнения: 2 538
Smile_86, благодаря за новата тема  Hug

Аз днес съм на контрола при Начев и се чудя дали мога с него да коментирам и другите хормони или той само е за ЩЗ специалист, защото в последните години освен заради стимулациите, но започнах много да качвам килограми, а НБЖ не съм изследвала, иначе си имам и аз ИР и ПКЯ, които боря с нередовно пиене  Blush на Метфогамма 500, а трябва 1000 и разни добавки

# 11
 • Мнения: 30
Хоп , записче  Simple Smile

# 12
 • Мнения: 2 034
Момичета, и аз се записвам за новата тема.

Можете ли да ми препоръчате добър гинеколог в София, който да се справя добре с лекуването на СПКЯ? Вие от кои лекари сте доволни?

Аз бях на преглед при ендокринолог, ТСХ ми е 1.95, според нея и другите изследвания с изключение на 4 андростендион и ДХЕАС са добре. Предстои ми преглед на щитовидната жлеза на ехограф, според докторката по-добре щяло да се разбере как ми е щитовидната жлеза, ако директно я види на ехограф отколкото от стойностите на ТАТ, МАТ и ФТ4. Попитах я и дали не е нужно изследване на хормони на надбъбречната жлеза, но тя нищо не каза. Вие знаете ли там кои хормони се изследват?  newsm78

# 13
 • София
 • Мнения: 1 073
За гинеколог , мога да препоръчам само на платен прием! Но попринцип лечението на СПКЯ трябва да бъде назначено от ендокринолог, изследванията направени от АГ са в допълнение!
На НБЖ обикновено изследват - Cortisol - серумен (8, 22ч) , в слюнка, в 24-ч. диуреза; DHEA-S, ACTH, 17-OH-Progesterone,4-Androstendione. Това са основните, които пускат ендокринолозите. Има и някои други, но те не се назначават винаги.  Най-подробни изследвания можеш да направиш при болничен прием в ендокринология, защото се съмнявам някой гинеколог да ти ги назначи, най-малкото са доста скъпоструващи, а те си пазят лимитите като наследство!
  bouquet

# 14
 • Мнения: 2 034
Serenity, благодаря ти, моля те сподели за гинеколог на частен прием. Иначе на ендокринолог ходих, имам изгледвани дхеас, 4андростендион, 17ох прогестерон (но не на 3 ден, защото според гинеколога нямало значение), нямам инсулинова резистентност. Но ендокриноложката др Лазарова в Ендокринологията ми каза, че нямало нужда да се изследва друго на надбъбречната жлеза, а ще ми проверява само щитовидната жлеза на ехограф, за която още от ТСХ според нея не би следвало да има проблеми. И ако наистина щитовидната е ок, с какво да ги лекувам тези поликистозни яйчници. Дхеас и 4 андростендион са ми завишени. Според ендокринолога предписания ми от гинеколога андрокур не е добре да го взимам, за Ясмин нищо не каза ...

 Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт