Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 апр. 2015, 20:39 ч.

Частен ученик

 • 14 024
 • 51
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 093
Здравейте!
Някой има ли представа какви са условията и възможностите едно дете да стане частен ученик в по-малките класове?
Дори не мога да се ориентирам къде трябва да проверя, а и пак не съм сигурна доколко информацията, на която попадам, е достоверна.
Много ще съм благодарна ако някой има информация по тази тема и реши да я сподели!

# 1
 • Мнения: 5 529
Имаш предвид в началното училище ли, до 4-ти клас, или в средния курс?
Много е сложно с частните ученици. Има наредба на МОМН. Ето в частта за индивидуалното обучение

Чл.83(1) Индивидуалната форма на обучение включва учебни занятия, както и изпити или текущи проверки по учебни предмети, ако това е предвидено с индивидуалния учебен план, утвърден от директора на училището.


(2) Индивидуалната форма на обучение се организира за:
     1.ученици, които по здравословни причини не могат да посещават училището повече от 30 последователни учебни дни;
     2.за даровити ученици, както и за ученици, които по семейни причини желаят да завършат в други срокове обучението си за един или повече класове.
(3)В случаите по ал.2, т.1 училището организира индивидуално обучение в домашни условия въз основа на медицински документ, издаден от лекарска консултативна комисия, като осигурява от 8 до 12 часа учебни часа седмично.
(4)Знанията и уменията на учениците по ал.2, т.1 се оценяват чрез текущи проверки, а на учениците по ал.2, т.2- чрез изпити.
(5)Условията и редът за организиране и провеждане на изпитите се определят със заповед на директора на училището.

Ако обаче става въпрос за личен каприз забравете просто....

Още малко пояснения от наредбата

 1.Ученици, които имат временен здравословен проблем, поради който не могат да посещават училище /напр.счупване на крак, временно влошаване на хронично заболяване и др./
    
  2.Ученици, чието здравословно състояние като цяло не позволява ежедневно посещение на училището/ напр.физическо или психическо увреждане, което възпрепятства възможността за ходене на училище за известен период от  време или за целия курс на обучение

Прием  /   Преминаване в ИФО- какво е необходимо

    1.Заявление за прием / преминаване в ИФО/;
                                      2.За учениците по чл.83, ал.2, т.1 от ППЗНП- медицински документ  от лекарска  консултативна   комисия, който да удостоверява, че съответният ученик по здравословни причини  не може да посещава училището повече от 30 дни.

        Даровити ученици и ученици, които по семейни причини желаят да завършат обучението си  за един или повече класове
        Особеност!
       За учениците, обучавани в ИФО по чл.83, ал.2, т.2 от ППЗНП продължителността на обучението в един клас може да бъде различна от една учебна година, както е във всички останали форми на обучение/ чл.88, ал.2 от ППЗНП/.Осигурена е възможност в рамките на една учебна година да бъдат завършени повече от един клас.

        Даровитите ученици / деца с изявени дарби/- ученици и деца с постижения в областта на науката, изкуството и спорта;
        Семейните причини,поради които учениците желаят да приключат  в други  срокове обучението си За един или повече класове са от различен характер- напр.предстоящо пътуване в чужбина, подновяване на прекъснато преди години обучение и желание за приключването му в по-кратки срокове и т.н.

              1.Обучението в индивидуална форма за учениците по чл.83, ал.2, т.2 от ППЗНП се осъществява по индивидуален учебен план, утвърден от директора на училището. Той може да бъде за цял етап или част от етап, в зависимост от това за какъв период ученикът желае да се обучава в индивидуална форма. Целесъобразно е при описанието на организацията на обучение, да се заложи регламентация по специфичните особености, произтичащи от тази форма.
              2.Знанията и уменията на учениците , обучаващи се в тази форма, се оценяват чрез изпити.
             Условията и редът за организиране и провеждане на изпитите се определят със заповед на директора на училището. В нея регламентацията, въведена в индивидуалния учебен план, се детайлизира по отношение провеждането на изпитите.
             Изпитните сесии се организират през учебната година, в зависимост от утвърдения/ утвърдените индивидуални учебни планове.Редът за организиране на отделните сесии се определя в отделна заповед на директора, преди всяка конкретна сесия.
              3.Учениците в ИФО полагат :
              Изпити за определяне на срочна и годишна оценка /по учебни предмети, които по учебен план се изучават с повече от два часа седмично/;
             Изпити за определяне на годищна оценка / за учебни предмети, изучавани с един час седмично/.

                 Изпитите се полагат върху учебното съдържание по съответния учебен предмет, изучавано през учебния срок / учебната година. При организацията им се спазват изискванията на чл.29в и чл.29г от Наредба № 3/15.04.2003г. за системата на оценяване по отношение състава на комисиите за изпитите и съдържанието на заповедта, с която се разпорежда провеждането им.Изготвените задачи, материали и критерии за оценяване се утвърждават от директора на училището/чл.10, ал.2 от Наредба№3 за системата на оценяване/. Продължителността на различните изпити- съгласно чл.29е от Наредба№3 за системата на оценяване.

Последна редакция: пн, 27 апр 2015, 20:51 от Ън

# 2
 • Мнения: 5 093
Много благодаря за отговора.
В доста задънена улица съм, все си мисля, че някое училище не може да не се съгласи да има записан в него поне още един ученик, който даже и проблеми няма да създава, защото няма да ходи, а училището ще си получава субсидията.
Остава да видя какво ще стане с новия закон за образованието, който се очаква да узакони домашното обучение, но той кой знае от кога ще влезе в сила.

# 3
 • Мнения: 5 529
Училището може да няма нищо против по принцип, но трябва да се отговори на един куп изисквания, за да се задейства процедура. Казано с две думи-само много болни деца, както и особено изявени таланти могат да ползват това обучение. Както и деца, които ще се местят в чужбина или са дошли оттам и имат нужда от адаптация.
Мисля, че домашното образование скоро няма да бъде легализирано, не очаквам изобщо новият закон да направи нещо по въпроса.

# 4
 • Мнения: 19 275
Това http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=126181 може да ти е полезно.

# 5
 • Мнения: 16 897
Ми дано!
Очаквам и аз с нетърпение отпускането на вредния монопол в областта и възлагам надежди на законопроекта, който трябваше тези дни да мине на гласуване, но не съм търсила и чела още от сайта на НС.
Дали, кога и как ще се възползвам е друг въпрос и лично моя работа, но много искам да имаме шанс и избор. 

# 6
 • Мнения: 5 093
Според мен няма да го приемат и въведат скоро. По проектозакона има още много недомислени и недоизбистрени точки, заради които им го връщат за доработка.
Много по-добре би било ако училищното образование се реформира към по-добро, но това би отнело адски много време, а в момента дори няма воля за започване на подобен процес.

# 7
 • Мнения: 16 897
Именно затова, защото не разчитам, че училищното образование ще тръгне в посока качество, се надявам на легално разрешаване на домашното с възможности за текущи и каквито си искат проверки. От една възраст нагоре и аз и големия син виждаме, че той просто си губи времето в повечето часове.

# 8
 • Мнения: 5 093
Наистина много време се губи в училище с излишни и много неефективно преподавани неща, но ходенето на училище има едно предимство и то е че поддържа формата за учене и дисциплината. Когато имаш домашни и уроци за следващия ден, щеш не щеш, сядаш и учиш. Самостоятелната форма е много голямо предизвикателство пред самодисциплината.
Не коментирам конкретно вашия случай и не намеквам, че това може да е проблем при вас, просто го казвам като нещо специфично, с което много хора биха имали трудност.

# 9
 • Мнения: 16 897
Затова, точно, са нужни постоянни текущи проверки и регламентация какво правим, когато детето не покрива норматива. Следва да има комбинирани форми- напр. посещаване на определени часове при нужда и/или желание. Но всичко следва да я е ясно регламентирано от специалисти, запознати с подобни прилагани на практика форми в чужбина. А не просто да се препишат и преведат произволно някакви общи правила и постановки.
Иначе има добре организирани хора и ученици. Не случайно за след 16 години се предлага това да става и по избор на самия ученик. До този момент, ако не му е висял постоянно някой над главата да го организира, той е следвало да се научи сам да си прави организацията. Че аз на 17 кандидатствах и станах студентка. Без някой да ме бута и тика, да ми избира и да ме насочва. Т.е. точно на 16 си карах самостоятелната подготовка. Значи може. За който не може- масовката. Важно е да има възможност за избор.
Моят голям син, напр., се подготвя в пъти по- добре, когато си е у нас.

# 10
 • somewhere near the sea
 • Мнения: 3 022
....................а училището ще си получава субсидията.

Освен индивидуална форма има и самостоятелна такава, при която изобщо не се вземат никакви часове.
Но искам да поясня защо директорите трудно се съгласяват- субсидията за различните форми е драстично различна(ако за редовно обучение се полага напр. 1300 лв, то за самостоятелна е 130 лв).Процедурата за подготовка на изпитите е тегава, натоварваща за учителите. По закон трябва да им се заплаща за проверка и оценка на изпитните работи и съставянето на протоколи, но познайте дали се спазва. Naughty

# 11
 • Мнения: 482
Да повдигна темата .....
Някой имали по-голяма яснота как се случват нещата? Става въпрос за заминаване в чужбина (за 2 години) и съответно да вървят учебните години на децата и тук в България. И двете деца са в начален курс на обучение.

# 12
 • Around
 • Мнения: 9 801
Записвам се в темата.

Обмислям отдавна домашното образование като вариант и са ми интересни доводите в тази посока.

# 13
 • Мнения: 5 093
Понеже аз пуснах темата, да ракажа как се развиха нещата при нас.
Отказаха ми записване като частен ученик и тъй като ситуацията вече беше нетърпима, решихме да заминем за чужбина. От идеята до реализацията мина известно време, в което дъщеря ми спря да ходи на училище. Остана 6 месеца на домашно обучение.
Беше ми много полезно по много причини, изключително отрезвяващо по отношение на илюзиите ми колко добре ще организирам времето и учебния процес. Тази работа е за хора с наистина много опит  Laughing
Не успях да постигна добре поставените цели, но като цяло съм доволна от резултата, защото с много надхвърля това, което щеше да бъде свършено в училище.

Категорична съм, че не се наемам на подобна стъпка втори път  Laughing Макар че сигурно и тук, както навсякъде, важи правилото, че с опитът се подобряват уменията и сигурно бих могла много да оптимизирам процеса, за мен лично това е затворена страница.

По отношение на закона нямам представа дали са напреднали нещата и дали вече не е отпаднала нуждата от специални основания.

# 14
 • Мнения: 19 275
Беше ми много полезно по много причини, изключително отрезвяващо по отношение на илюзиите ми колко добре ще организирам времето и учебния процес. Тази работа е за хора с наистина много опит  Laughing
Не успях да постигна добре поставените цели, но като цяло съм доволна от резултата, защото с много надхвърля това, което щеше да бъде свършено в училище.
Това обобщава моя опит с дъщеря ми, макар че тя ходи на училище. 5 клас е. Но тъй като аз работя основно от дома, а и имам амбиции за повече от това, което средностатистическото училище може да даде, работя допълнително с нея по БЕЛ, английски, руски, математика, история. Като се има предвид, че майка ми е пенсиониран учител по математика, т.е. имам помощ от нея, пак ми е трудно. Не друго, а необходимостта да поставиш ясни цели и да планираш ежедневната работа за постигането им, не е лесно.

Друго важно, КОнтеса, социалният елемент никак не е за подценяване. Сега със  студа и дървената ваканция, а миналата година заради грипа се събраха по 3 седмици отсъствие от училище на детето. Думите ѝ са:"Искам си нормалния живот".
Много внимателно трябва да се премерят плюсовете и минусите, но ти си го знаеш това.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт