Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 161
Не бутай реката – тя си тече сама
Лора Шанли

Малко известен факт е, че освен един-два леки напъна в последните секунди на раждането, напъването насила (когато жената няма импулс да го прави), е ненужно и даже нежелателно. Фразата “Не бутай реката, тя си тече сама” определено е подходяща за раждането. Nancy Tatje-Broussard пише в нейната статия "Втората фаза на раждането – не е нужно да се напъва": "Не е нужно родовият процес да бъде превръщан в напъване.  Той може да се разгръща плавно в хармония с природния ритъм на живота."
Tatje-Broussard започнала да изучава концепцията за напъването, след като нейна приятелка разказала своето преживяване за медикаментно болнично раждане в поза “легнала по гръб”. На тази нейна приятелка била сложена пълна упойка, поради което била в безсъзнание през повечето време, но по едно време се събудила и видяла как главата на дъщеря й излиза.  Тя бързо извикала сестрите, които играели на карти наблизо.
Tatje-Broussard се очудила, че е възможно да се ражда лесно в безсъзнание. В такъв случай защо жените раждат с такова огромно усилие, когато са будни? Тя открила, че до 1920 г. жените не са били инструктирани да напъват през втората фаза на раждането. (Втората фаза е времето между пълната дилатация на шийката на матката и излизането на бебето.) През 20-те години докторите решили, че втората фаза е опасна за нероденото бебе. Надявали се, че напъването ще помогне на бебето да излезе по-бързо. Дори известно време на майките било казвано да напъват още в началото на раждането.
Около средата на 50-те години на ХХ в. много хора започнали да осъзнават колко е важна релаксацията през първата фаза на раждането. Но втората фаза до и днес продължава да бъде свързвана с голямо физическо усилие. Доктори, сестри, акушерки, “треньори” често насърчават раждащата жена да напъва, дори и когато тя няма импулс да го прави.
През 80-те години науката доказа, че втората фаза на раждането не е опасна за бебето, а напротив – тя стимулира храносмилателната, отделителната и дихателната му система. Напъването всъщност може да бъде опасно както за бебето, така и за майката. Когато жената напъва, тя задържа дишането си. Поради това не постъпва достатъчно кислород в матката, което прави контрактирането й по-трудно и по-болезнено. Кислородът е недостатъчен и за бебето. Това може да доведе до влошаване на тоновете на сърцето му и дори до мозъчно увреждане.
Сюзън Маккей е съгласна. В нейната статия "Хуманизиране на раждането в технологичното общество" тя пише: "Да се казва на жената да напъва по-силно и по-продължително може да бъде много вредно, тъй като главата на бебето и пъпната връв са притиснати поради интензивното усилие на майката, което довежда до забавяне ритъма на сърцето и непостъпване на достатъчно кислород."
Често поради продължително напъване перинеумът се разкъсва, а изследванията показват, че напъването рядко води до по-бързо излизане на бебето.
Акушерката Ина Мей Гаскин пише в статията си за раждане в Амската общност, на което е присъствала:
„Тъкмо когато започна напъването, главата на бебето се показа. Единственият признак, че напъва, беше лекото задържане на дишането й. Тя не издаде звук, не направи никаква гримаса. Осемнайсетте предишни раждания очевидно я бяха научили как да остави матката да си свърши работата, като се опитва да бъде колкото е възможно по-отпусната. „
Джейн Флетчър разказва за своя опит в раждането в писмо до списание “Майчинство”, озаглавено "Без повече професионални напъвачи":
Първото ми раждане беше акомпанирано от смахнат хор "Напъвай! Напъвай! Напъвай!", който продължаваше поне половин час. Тъй като бях неопитна, взех този съвет насериозно...Петима души ми крещяха да напъвам, и в усилието си да задоволя искането на тази тълпа, напъвах толкова силно, че ми се счупи опашната кост. За второто раждане бях решила да не напъвам изобщо. Ако на бебето му е нужно време да излезе, нека бъде така. Второто раждане също беше акомпанирано от неистови "Напъвай! Напъвай! Напъвай!"— но този път не му обърнах никакво внимание. Дишах спокойно, леко, релаксирах. Джесика се появи на бял свят без да ми счупи костта и така ми спести 6 седмичната болка, която преживях след първото раждане.
Раждането наподобява движението на червата. При нормално изхождане човек просто позволява на тялото си да си свърши работата. Когато фекалиите вече са слезли в ректума е необходим съвсем слаб напън за изхвърлянето им. Концепцията, че раждането трябва да е "Трудна работа! Най-трудното нещо, което съм правила", (както понякога съм чувала да казват) е общоприета заблуда. Пат Картър вярва, че не е необходимо голямо усилие, за да излезе бебето:
„Ако изобщо е нужно усилие за раждането, то е малко повече от напъна, който е необходим на червата при изхождане – всъщност това е по-малко усилие, отколкото при кихане„.
Или казано по-естетично, раждането може да бъде сравнено с рисуване на картина или преживяване на оргазъм. Това е по-скоро въпрос на “позволяване да се случи”, а не на “правене”.
Разбира се, ако жената чувства нужда да напъва, не бива да пренебрегва този импулс. Но не трябва да се чувства длъжна да напъва, само защото са й казали, че това е правилният начин за раждане.
Като съзидателен акт, раждането не може да бъда форсирано, за да задоволи неестествените времеви ограничения на обществото. Настояването да се напъва при раждане е всъщност отражение на културната нагласа, че силата и бързината стоят над вярата и търпението.

# 1
 • Мнения: 3 750
Великолепна статия. Дано я прочетат акуширащите...

# 2
 • София
 • Мнения: 1 862
много логично звучи!!!

как ще го обяснят лекарите това?!!?

Последна редакция: чт, 16 мар 2006, 15:34 от Аурелия

# 3
 • Варна
 • Мнения: 1 955
Интересно какво биха казали акушерите. Бях чела, че нормалното раждане не би трябвало да е болезнено. Моят опит е точно обратният. "всичко да мине по-бързо" - и бум, спукване на мехура, окситоцин, напъни, епизиотомия, въпреки нея - и разкъсвания...  Дали не сме се отделили от естествения начин на раждане, както животът ни изобщо е пълен с изкуствени елементи? Иначе, обяснимо е жената, която за 19-и път ражда да го направи без напъни и болка - едно опитът и второ, органите са доста разтегнати.

# 4
 • Мнения: 1 059
Браво готина статия

# 5
 • Мнения: 49
много интересно наистина  newsm78

# 6
 • Мнения: 3 424
В нашия предродилен курс ни казаха, че тук се набляга на дишането, а не на напъването. Даже за пример акушерката хвана един мъж, сви го, като че е на магаре, натисна му главата и коленете и му каза да напъва. Горкият, едва не цръкна. Освен това ни посъветваха, докато трае въпросната втора фаза, да не лежим по гръб, че гравитацията била обратна, ами настрани с повдигнат крак или на четири крака, така хем не боляло толкова, хем се помагало на бебето да излезе. Казаха ни, че бебетата сами си излизали, акушерката стояла само отдолу и прикрепяла главичката. Това беше теорията. Ще видим, дали и на практика е така.

# 7
 • Мнения: 27 525
Аз съм раждала в Белгия и никой не ми е пукал водите,не ми е давал зор да се напъвам,не ме е пребърквал,не ме е карал да лежа или да стоя,както уж трябва-всичко протече нормално,както аз го усещам - води и напъване - както и когато тялото го реши.Раждане-леко,бързо и безпроблемно.

# 8
 • Мнения: 5 391
Много хубава статия, особено за тези, на които първото раждане скоро предстои Peace

# 9
 • Paradise
 • Мнения: 3 094
Аз съм раждала в Белгия и никой не ми е пукал водите,не ми е давал зор да се напъвам,не ме е пребърквал,не ме е карал да лежа или да стоя,както уж трябва-всичко протече нормално,както аз го усещам - води и напъване - както и когато тялото го реши.Раждане-леко,бързо и безпроблемно.
благородно ти завиждам Peace; при мен всичко беше обратното на твойто Close

# 10
 • София
 • Мнения: 1 750
Много интересна статия  newsm10
Написаното му звучи много логично.
Предстои ми раждане и се надявам тялото само да ми подсказва какво да правя, за да мине всичко гладко.

# 11
 • Мнения: 1 947
...Когато жената напъва, тя задържа дишането си. Поради това не постъпва достатъчно кислород в матката, което прави контрактирането й по-трудно и по-болезнено. Кислородът е недостатъчен и за бебето. Това може да доведе до влошаване на тоновете на сърцето му и дори до мозъчно увреждане...
...Да се казва на жената да напъва по-силно и по-продължително може да бъде много вредно, тъй като главата на бебето и пъпната връв са притиснати поради интензивното усилие на майката, което довежда до забавяне ритъма на сърцето и непостъпване на достатъчно кислород

   Ето това съм си го мислила често и още го мисля.  newsm78

# 12
 • Мнения: 655
На тази нейна приятелка била сложена пълна упойка, поради което била в безсъзнание през повечето време, но по едно време се събудила и видяла как главата на дъщеря й излиза.  Тя бързо извикала сестрите, които играели на карти наблизо.

Ами, извинявам се много, но колкото и романтично и чудесно да звучи една статия, когато в нея има едно толкова абсурдно изречение като горното, за мен се губи авторитета на автора й. Това изречение или е напълно измислено, или е писано от лаик, който не знае каква точно информация препредава, или, ако е истина, се е случило в някоя африканска пустиня. Shocked Joy
В съвременна болница сестрите могат да играят на карти навсякъде другаде, но не и в операционен, реанимационен блок или родилна зала, а никъде извън изброените места не може да бъде поставяна "пълна упойка". Или може би тук става дума за обикновено хапче за сън, което човек може да изпие и сладко да си спи без наблюдение, и, както при по-дълбок сън, да се събуди при по-силен стимул? newsm78 Но това е далеч и няма нищо общо с пълната упойка, а се нарича седиране, т.е. успокояване и отпускане на нервите, при което може да се заспи.
Не знам кой и при какви обстоятелства ще постави пълна упойка на родилка (освен при секцио, ако няма възможност за спинална). При всички обстоятелства това е упойка, която не просто се поставя, а се поддържа във времето от компетентно лице, тъй като изисква динамична промяна на подаваната доза според динамичните промени в жизнените показатели на пациента, така че до главата на пациент под "пълна упойка" винаги има някой, който внимателно го наблюдава, а не някакви сестри накъде, които играят на карти! rotfImbo А да се поддържа пълна анестезия при нормално раждане е не дива некомпетентност, ами просто престъпление, тъй като дозите, необходими за потискане болковия праг за майката са терапевтичните дози, но за плода са токсични. no

Така че, момичета, много внимателно анализирайте всичко, преди да се поддавате на вестникарски манипулации и да взимате решения за себе си, тъй като не се знае какво е нивото на компетентност на авторите и дали отразяват точната абсолютна безапелативна истина или просто търсят продаваемост чрез добро владеене на човешката психология и писателски талант.
Би било чудесно, ако е винаги така, както се казва в статията, но защо ли още никой по света не е открил топлата вода??? А една птичка пролет не прави...

# 13
 • София
 • Мнения: 1 750
Biboshka, хубаво си обяснила за случая с пълната упойка, но защо нищо не каза за напъните. А темата на статията е основно за необходимостта от напъни по време на раждане. Така че е интересно какво ще кажеш за застъпената там теза.

# 14
 • Мнения: 1 382
Интересна статия...хубава.То с това напъване после не можеш да си седнеш на д-то от гадните хемороиди  Crazy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт