Масово  фирми предлагат  продажби онлайн  и по магазините  на  "ОРТОПЕДИЧНИ ОБУВКИ и СТЕЛКИ"., а те не са такива.  Гледайте какво ви продават, не какво пише, например че са ортопедични.
МОЛЯ НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ! ПРОВЕРЯВАЙТЕ  дали има два свода.
Има разлика между АНАТОМИЧНИ и ОРТОПЕДИЧНИ обувки.  newsm78
Два са сводовете на крака напречен и надлъжен. Повечето обувки са  САМО с  надлъжен свод. За да има максимална полза от предназначението на ортопедичната подметка трябва да има 2 свода единият е надлъжният, другия капковиден или елипсовиден  малко по напред от надлъжния във средната част на стъпалото. Ако има само повдигане при пръстите не е ортопедична. Освен това стелката трябва да е тип супинатор, тоест когато  петата трябва да е в полу елипсна вдлъбнатина.САМО Ортопедичната стелка спира спадането на сводовете на този етап на който сте и коригира разпределението на тежестта на тялото.Стелките за да имате максимална полза от тях , трябва да отговарят на следните условия:
Да са кожени, не изкуствени материали и гума.
Да имат двата свода твърдост отдолу в първите две трети на стъпалото ., което не трябва да се плъзга в ляво или дясно в средната част, когато ги сложите..
Често хората търсят мека стелка само със надлъжен и напречен свод отдолу, но това не е достатъчно.
Двата свода на крака спадат по различен начин на двата крака, тоест усещането когато се носи може да е различно на  двете стъпала. Тръгне ли единия свод тръгва и другия. Затова е за предпочитане  комбинираната стелка.
Има стелки и за висок свод, или конско стъпало, те са различни. Както има  и за диабетично стъпало.
Чехлите с бодлички са анатомични за масаж, не са ортопедични и няма такива на пазара който да са комбинирани за масаж с бодлички и да са ортопедични.
Когато си купите орт.стелка ,2-3 часа ще изпитвате неудобство , докато се пренаредят костичките при пръстите както трябва да са. Ортопедичните стелки се носят постоянно, не симптоматично, защото  махнете ли ги  формата на стъпалото се връща в предишното си положение. Спадналият свод не се лекува, само се спира спадането на този етап в който сте сложили стелките, ако са качествени. Иначе процеса на спадане продължава.
Първият признак на спадане е увеличаване на номера  на обувката ,който носите .
Чести кълчения на глезена се провокира от спаднал свод.
Видимо при спаднал свод краката при глезените  започват да стъпват на вътрешната страна на стъпалото и в коленете се придобива  стойка Х в една или друга степен.
Погледнете отбелязването на мокро стъпало върху хартия и сами може да прецените дали имате спаднал свод или не, когато отбелязването е почти цяло и няма в средната вътрешна част празно, значи имате някаква степен на спадане.
Когато отидете при специалист  или на специална машина която ви определя 2., 3 степен спадане
  е и.... много впечатляващо., затова са ви взели порядачна сума пари , какво от това ? И ви правят индивидуални стелки за 80 , 90 лв.   Крака се коригира с определена височина на двата свода за конкретния номер, еднакъв като височина стандарт изследван и определен по цял свят. Изключение правят само вродени изкривявания, или след оперативни състояния . Да при тях е нужна индивидуална стелка.В останалите случай, това е система измислена за да ви вземат пари.
 Във всички други случай има стандартна височина и място на двата свода за съответния номер обувка.
 Не се взимат по големи обувки когато се носи стелка.
Номера на обувката отговаря на номера на стелката. 
При спадане на сводовете се измества разпределението на тежестта върху стъпалото и има отклонение  към коляното от там в тазобедрените стави от там в лумбалните прешлени. Много често болката в коленете в тазовите кости и в кръста е провокирана и е предпоставка за дископатии и неправилно  асиметрично износване на костите на коленете и в таза. Във времето това не се забелязва, докато не започнат болките в  коленете , таза  и кръст. Затова  стелките не са нещо за удобство само а за спиране  на тези процеси. Да ние не можем да спрем дегеративните процеси но може да си създадем комфорт и безболезнено движение.
ПЛОСКИТЕ ОБУВКИ , както и ВИСОКИТЕ токове са убиец за краката. Оптималната височина е 3-5 см. ток.
Плоските красиви обувки предразполагат към преплъзване на двата свода и връщане на теглото назад     както и неправилното  разпределяне  на тежестта ни  върху стъпалото.,  разширение на стъпалото .
Силиконовите стелки са за спорт при натоварване да се носят няколко часа. Или когато има шипове който не са си намерили място още.
Меките стелки например на ХОДИ ЛЕКО  са ортопедични, но не изправят и не държат глезена прав и изкривяването  на петата  продължава , не се коригира изцяло .Имат много търговски вид, супер реклама премислена всяка дума в нея да впечатлява , скъпа цена, но с мекотата си не спира процеса на спадане на сводовете.
Дали една стелка имате максимална полза от нея, може да проверите като натиснете  някъде по средата на надлъжния свод и ако поддава на другата страна значи не изправя стъпалото.
Търговията със стелки и "ортопедични" обувки  на пазара, е като всяка друга търговия,  има МЕНТЕТА.
Вие сте тези който трябва да проверявате дали ви лъжат.
Както и системата измислена по така наречен  личен отпечатък е много впечатляваща .Думата
ЛИЧЕН  отпечатък, ласкае егото и грижата на всеки за собственото аз, да вземат ви  отпечатък  , но отгоре се слага шаблон готова стелка . А с това играят докторите който пращат в докторски фирми и получават комисионна за това.
Да, тази система е измислена и съществува по цял свят.....НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ.
 Но истински такива стелки правят в ГЕРМАНИЯ, ИТАЛИЯ и др. Цената на такава е 430 евро и е за цял живот. Това което се прави в България за 70-80 лв. е просто поредната игра с МАЛКОТО ни познания по въпроса кое е ортопедично и кое не. Разбира се  не на последно място възможността докторските фирми да печелят на наш гръб.
На пазара има  и добри   немски ,английски , италиански , български  готови стелки.
УСМИВКА ОТ МЕН  Wink Naughty , внимавайте какво купувате!