Ароматните масла


Как можем да разпознаем дали етеричното масло?

 

 

Човечеството отдавана е запознато добре с ефирните (ароматните, етеричните) масла. Техните свойства се свързват както с лечението, така и с доста езотерични преживявания. Като начало на темата за етеричните масла може да започнем с чистота им, защото тя е от особена важност за здравето. Зле преработените или добре фалшифицираните етерични масла могат да ви навредят значително преди да усетите какъвто и да бил положителен ефект от употребата им. Появата на тежка екзема, остра алергична реакция, възпаление на кожата- това са все възможни реакции на недоброкачественния продукт.

Как можем да разпознаем дали етеричното масло, което сме си закупили е “чисто”? Начинът за това е много прост- капнете една капка от него на хартия или салфетка(не гланцирана) и изчакайте 1-2 минути. Ако етеричното масло е качествено, то капката ще се изпари бързо и няма да остави мазно петно, но ако се натъкнете на обратният ефект, то пред вас стои доста лукав коктейл от етерично и растително масло или зле преработено ароматно такова, в което се съдържат смоли в по- голяма концентрация. Ароматното масло, което има претенцията да притежава лечебни свойства се характеризира и с “изчистен аромат”-евкалиптът мирише на евкалипт, мандарината на мандарина и не се усещат ароматни примеси или идеи за подсладяване. Мирисът никога не е натрапчив или остър. Можете да бъдете сигурни, че ако един път усетите миризмата, която е като “полъх” от качественият продукт никога няма да я сбъркате с фалшификата. Към етеричните масла трябва да се отнасяме със същите изисквания, както към фармацевтичните препарати особено, ако ще бъдат използвани козметичните им или медицински свойства. Отнасяйте се към етеричните масла като към лекарства. Не се подлъгвайте по ниските цени на някои продукти, защото по принцип ароматните масла са скъпи(фалшификатите се разреждат обикновено с растителни масла, но по–лошо става когато вместо растително за разрежда се ползва синтетичен или полу-синтетичен продукт).

Ако поставите некачествено ароматно масло в крем, то той ще се разслои, ще стане по – мазен и ще изглежда по начин различен от вида му на закупуване(което не се очаква като ефект след прибавяне на качествено етерично масло). Ако прибавите към гел-душа си некачествено етерично масло, то той ще стане мътен и няма да се пени добре. Когато си купувате етерично масло не забравяйте най- простите белези за проверка на качеството- трябва на етикет да има адрес на производителя, щрих- код, анотация на български език. Етеричното масло трябва да се съхранява в тъмно синьо или тъмно кафяво стъкло(в противен случай то взаимодейства със светлината и качествата на продукта с губят). Продуктът трябва да е плътно запечатан, на него да е оказан срока на годност, да има етикет (ако това е ароматно масло за употреба в козметиката и кулинарията) за “100 % етерично масло. Ако търсите етерично масло за ароматизиране на помещение на етикета да бъде указано,че е за “битова употреба”. Следете за всички тези знаци, които могат да ви насочат за употребата на продукта. Така ще се лишите от множество неприятно преживявания и кожни усложнения.

Р.S. Вероятно е полезно да се знае, че етеричните масла всъщност не са масла. Ако сравните ароматното масло с растително или животинско такова ще установите, че то има съвсем различна субстанция. Химиците наричат тази субстанция летливи органични вещества от групата на терпентините. Етеричното масло е прозрачно, леко мазно и “украсено” със специфичен мирис на растението, от което е получено. Извличането на етеричното масло е труден процес, защото то съдържа примесни съставки, които могат да бъдат до 30 (за сравнение животинското и растителното масло съдържат до 10 такива съставки). Названието- ароматно масло тази субстанция получава поради видимата прилика с маслено-подобната мазнина (но както вече знаем тя не остава мазни следи).

 

Етеричните масла

 

В промишлената козметика ароматните масла участват в производството на продуктите за коса, кожата на лицето, тялото, ръцете, краката, а също така и в препаратите за баня- гелове, душове и т.н. (последните все по–често се наричат SPA). В зависимост от конкретното масло, съчетанието на различните видове етерични масла се образуват и създават всевъзможни комбинации - тонизиращи, успокояващи, противовъзпалителни, анти-себорейни, обезмазняващи и т.н.

 

...в домашната козметика и в медицината

               

 

Какво могат да направят с вас няколко капки от етерично масло? Можете да усилите действието на крема, който използвате, да придадете на шампоана си специфични и желани от вас свойства, да превърнете ваната в еротизираща, да премахнете стреса, за който е виновен вашия началник и т.н. Но най-важното тук е да запомните, че не трябва да използвате в козметиката си етерични масла, които са за битова употреба и са годни САМО за ароматизиране на помещението. Ако все пак намерите и прецените, че закупеното от вас етерично масло е чисто, то трябва много строго да спазвате дозировката- отнасяйте се с него, като с лекарствен продукт. Така например на 50мл. крем не трябва да поставяте повече от 7 капки масло; във ваната не повече от 20 капки (освен това температурата на водата не трябва да превишава 38 гр., защото етеричното масло е летливо и ще се изпари от температурата). Никога не смесвайте повече от 7 масла на един прием бил той и вана ( както обикновено не смесвате при настинка или болест 10 вида таблетки и не смятате, че от това те ще усилят действието им). Ето една рецепта за домашен крем с етерични масла, който е подходящ за жени след 35 години, които нямат много бръчки.


Крем за зряла кожа с недълбоки бръчици


 

20гр. пчелен восък,

20г. какаово масло (пречистено от аптеката),

50 гр. вода(да е минерална),

боракс (борова киселина)на края на чаена лъжичка (пак от аптеката).

 

Восъкът се разтапя на водна баня, добавя се какаовото масло и се разбива с дървена лъжица докато се получи еднородна смес. Продължете да разбивате и след това, като започнете малко по малко да наливате водата (тя да е със стайна температура). Най- накрая сложете боракс. Кремът оставете да се охлади на стайна температура.

След като се поохлади пак го разбъркайте и добавете следните ефирни масла, като спазвате много точно дозировката:

 

5 капки сандалово масло; 3 капки розово масло; 3 капки масло от нероли;

Полученият крем съхранявайте в тъмно стъклено шише или стъклен съд в хладилника. Използвайте го не по – дълго от 2 седмици.

 

Ето и една рецепта за Масажно масло за премахване на болките в гърба.

100мл. от продаваните на пазара масла за детска кожа

10 капки етерично масло от майоран

4 капки масло от бергамот

 

Рецепта за Ароматна лампа при главоболие (за стая не по –малка от 15 кв.м.)

5 капки масло здравец

5 капки масло от мандарина;

3 капки масло от портокал;

3 капки масло от бергамот;

 

За основа сложете малко вода, но не оставяйте ароматната лампа без надзор и следете водата да не кипне, защото ако се загрее маслото може да провокира по –силно главоболие вместо да ви помогне.

 

Действието на етеричните масла в домашната кулинария

 

С помощта на качествените етерични масла можете да придадете на вашето ядене мирисът, който на-много ви се нрави. Например можете да прибавите масло то мандарина в тестото за сладкиш преди да го опечете, а можете да го смесите и със захарта и да посипете с него все още топлите сладки или кексчета. Пропорцията за тесто е :10 капки етерично масло за 500 гр. тесто или 10 капки за 100 гр. захар. С помощта на ароматните масла можете да облагородите не особено удачно вино пропорцията е 5-7 капки на бутилка от 0,75л. Можете да подобрите плодов сок, за отслабване, който не е особено вкусен с етерични масла като : бергамот, портокал, мандарина, грейпфрут, като съблюдавате за една кана сок не повече от 10 капки масло.

 

Ето някои от действията характерни за различните етерични масла :

 

Чаено дърво - антисептично действие, антибактериално, противовъзпалително, анти-себорейно и противогъбично действие.

Евкалиптово масло - обезболяващо, регенериращо,противовъзпалително, анти-микотично (гъбично).

Грейпфрут - избелващо, анти-себорейно,антицелулитно, против комедони(черни точки).

Розмарин - болкоуспокояващо, антисептично, регенериращо, съдоукрепващо.

Бергамот - антидепресиращо, анти-себорейно, анти-комедонно,противовъзпалително.

Мандарина - антидепресиращо, антицелулитно, тонизиращо.

Сандал - успокояващо и отпускащо действие.

Ако си правите вани с етерични масла то е добре да комбинирате за:

- тонизиращ ефект-бергамот, мандарина и грейпфрут; или върба и нероли;

- отпускала и анти-стресираща вана – сандалово масло и розово;

Можете спокойно да правите коктейли от други етерични масла по ваше усмотрение, но без да превишавате дозировката спомената по – горе. Насладете се на усещанията и уханията на етеричните масла.

 

 

 

Източник: pudriera.com