Съвети за красив и стегнат бюст

Предлагаме ви да изпитате чудодейния ефект на упражнения, природни средства, масажи, ориенталски техники, почти вълшебни пози - за хубав и стегнат бюст.

Тонизираща маска за гърди
Вкъщи можете да си приготвите ефикасна разкрасяваща смес от пресен ябълков сок. Той се държи поне един час в хладилника, след което се изсипва върху парче памук, което се полага върху гърдата за десетина минути. Изплакнете, редувайки струйки студена и хладка вода. По магазините могат да се намерят и пластири с подхранващи вещества и такива със стягащ ефект.

Гърдите обичат студа
Студената вода е ценен съюзник на гърдите. Тя ги поддържа във форма и ги стяга. Започнете процедурите от сутринта: както сте под душа, насочете за няколко секунди струя студена вода върху гърдите си. Или пък ги масажирайте деликатно с гъба, накисната в студена вода, към която са прибавени етерични масла от мента или лавандула. Може да използвате и натрошен лед, обвит в марля, който да положите върху гърдите за няколко минути. Отлично въздействие имат и хидромасажите. Със студената струя правете кръгове около гърдите, като описвате осмица, чийто център е в зърното.

Хранене
Ще се радвате на здрав бюст, ако в менюто си включите зърнени храни, сусамени семена, соя и житни кълнове, които могат да се прибавят към сосове, салати и супи. Яжте повече зарзават с тъмнозелени листа. Спанакът например е много полезен. Рибата тон, херингата и по принцип всички видове риби също имат благотворен ефект върху бюста.

Правилната стойка
Изтеглени назад рамене и изправен гръбначен стълб: това е "точната" стойка, ако искате гърдите ви да не изглеждат отпуснати и увиснали. Ако тя се превърне в навик, ефектът не е само привиден. С тази стойка вие ще избегнете пораженията на времето - през годините кожата се отпуска. Хубаво е да се научите да ходите, изтегляйки нагоре врата, все едно, че носите кошница на главата си както африканките. Гръбначният стълб не е нито вдървен, нито отпуснат. От време на време контролирайте и позицията на таза, който, независимо дали сте седнали, или изправени, трябва да е успореден на земята.

Ето едно упражнение, което ще ви помогне да усвоите правилните навици: в изправено положение облегнете гърба и главата на стената, като държите краката на 7 - 8 сантиметра разстояние от нея. Сложете едната ръка на тила, а другата зад талията. Протягайте тялото си колкото можете по-нагоре. Задръжте в тази позиция поне 2 минути. Правете това упражнение по няколко пъти на ден.

Тонизиращо дишане
Изпълняването на дихателни упражнения рано сутрин, веднага след ставане от леглото, действа релаксиращо, отразява се превъзходно на белите дробове и тонизира бюста. Ръцете се разтварят настрани и се затварят отпред, вдигат се нагоре и се спускат надолу ритмично, като при първото движение вдишвате, а при второто издишвате (10 минути).
Продължава се с дихателно упражнение, вдъхновено от йога. Застанете на крака, изправете гърба, но да не бъде "вдървен", съвсем леко разтворете краката, ръцете са отпуснати, дланта им е обърната напред. Докоснете небцето, точно зад зъбите, с върха на езика. Вдишайте през носа, изпълвайки с въздух стомаха, и издишайте, като го изпразвате. Вдишванията и издишванията трябва да бъдат бавни и ритмични (изпълнявайте ги около 2 минути).
Идеално би било, ако имате възможност да завършите с "въздушна баня", тоест да оставите бюста си оголен, за да подиша четвърт час.

Упражнения с гирички
В изправено положение повдигнете две гирички от по 3 кг всяка с добре разтворени ръце, изпълнявайки с тях движения от горе на долу (20 пъти).
В седнало положение бавно повдигнете гиричките от земята с добре опънати ръце на височината на раменете (20 пъти).

Фитнес
Колкото по-тонизирани са гръдните мускули, толкова по-стегнати са и гърдите. Задължителното условие, за да постигнете видими резултати, е упоритостта. Можете да посещавате фитнесзала, в която имате на разположение тежести и модерни уреди; плуването е друг подходящ спорт. Вкъщи също можете успешно да поработите за стягането на гръдните си мускули.
Ето няколко примера. Следните упражнения изпълнявайте с гол бюст: Седнете обратно на стола с разкрачени крака. Без да ги повдигате от земята, хванете с две ръце облегалката и оказвайки леко съпротивление с ръце, я придърпвайте към себе си (15 пъти).
Както сте изправени, съединете ръцете като за молитва на височината на брадичката, лактите са на нивото на раменете. Първо с дясната, после с лявата ръка, в хоризонтално положение, отблъсквайте другата, която оказва съпротивление. Направете упражнението десетина пъти. Тръгвайки от изходното положение на предишното упражнение, натискайте ръцете си една върху друга, като бавно обръщате дланите отвътре навън, без обаче да намалявате натиска. Бройте до 10 - 15 пъти.
Захванете върховете на пръстите със свитите си в юмрук длани, без палците, и силно дърпайте лактите настрани. Редувайте (10 пъти за 15 секунди) натиск и отпускане.
Протегнете ръцете пред себе си с обърнати надолу длани и направете 20 бързи ножици с тях. Изправени с гръб, опрян на стената, изтегляйте врата си нагоре, без да стягате раменните мускули (10 пъти).

Упражнение с топка
Излегнете се на пода със свити в колената крака, дръжте топката с двете ръце, които са сгънати, с обърнати навън лакти. Стиснете топката първо с връхчетата на пръстите, след това я стиснете с дланта. Изпълнете 20 пъти такива бързи преминавания от връхчетата към дланта.

Какво не трябва да правите
Да отслабвате и пълнеете рязко. Честите колебания в теглото ви излагат на риск от неестетично отпускане на кожата и поява на стрии.
Да спите по корем. В тази позиция оказвате натиск върху гърдите и улеснявате отпускането на кожата.
Да ядете храни, които съдържат животински мазнини (колбаси, масло, и т.н.): те оказват вредно влияние върху общото здравословно състояние на гърдите както на епидермиса и мускулите, така и на жлезите.
Да се печете без горнище и да посещавате солариуми без съответната защита: по този начин се ускоряват естествените процеси на кожата, която с времето губи тонус и еластичност.

в. Черноморие

Последна редакция: сб, 15 юли 2006, 18:50 от Рижа Проклетница