ЛЕЧЕБНА ГРИЖА ЗА РЪЦЕТЕ И НОКТИТЕ

Терапия за ръце:

 1. Глицерин и Витамин А в равни количества се нанася върху ръцете. Поставят се памучни ръкавици и се затоплят за 5 минути. След това се прави лек масаж и остатъка от мазнината се попива с памучна кърпа.

 2. Върху ръцете се нанася тънък слой с пръсти колаген еластин и върху него един слой студен парафин. Поставят се ръкавици и отгоре хавлиени калъфки с ластик. Стои се 10 минути, остатъка се попива с кърпа.

 3. Топъл парафин - ръцете се мажат с затоплен до поносимост парафин на 3 слоя. Като се образува филм се поставят ръкавици и за 15 минути ръцете се затоплят. Свалят се ръкавиците и парафина се отстранява чрез отмиване. Нанася се крем и зрез масажиране се отстраняват остатъците от парафина.


За суха и загрубяла кожа:

 1. След всяко измиване ръцете се натриват с краставица и се намазват с равни количества глицерин и сок от лимон.

 2. Ръцете се киснат в затоплен зехтин за 10-15 минути. После за 5 минути се масажират с останалият зехтин и се попиват с кърпа без да се измиват.

 3. Към пюре от сварени картофи се добавя мляко, намазват се ръцете с хубав слой и се оставят 10 минути. После се изплакват със студена вода и се мажат с крем.

 4. 25 гр. бадемово масло
     25 гр. пчелен мед
       1 суров жълтък
          сок от 1 лимон
Разбъркват се до еднородна смес, нанася се върху ръцете и се слагат памучни ръкавици. Оставя се да действа 3-4 часа, изплаква се с отвара от овесени ядки. Хубаво е процедурата да се прави 3 пъти седмично.


При зачервена кожа на ръцете:

 Към 1 литър вода се добавя 100 гр. морска сол. Оставя се да заври, охлажда се до търпимо горещо и ръцете се киснат 15 минути. След това за 5 минути в студена вода, повтаря се отново и след това ръцете се мажат с крем или смес от 1 с.л. камфоров спирт и 1 с.л. камфорово масло.


За нокти:

 1. За чупещи се нокти 1-2 пъти седмично се прави баня в затоплен зехтин и 4-5 капки йод.

 2. За пожълтели - трият се със сок от лимон.

 3. За слаби и изтънели нокти - ежедневно върху нокътната плочка се капва смес от равни количества витамин А и сок от лимон. Масажират се, за да проникне и заедно с това вътрешно се приема всеки ден по половин чаена лъжичка желатин. Тази процедура трае 2 месеца, всеки ден, почива се 20 дни и после пак 2 месеца.

 4. За много бели петна трябва да се приема цинк и витамин Б6. Те се съдържат в бирената мая.

ПОЛИРАНЕ

Полирането придава на нокъта здрав вид и блясък, чрез него се стимулира кръвообращението в участъците на нокътното легло, което подпомага за по-бързият разтеж. Първоначалното третиране е с по-едрата страна на блокчето и води до отстраняване на някой неравности и до "отваряне" на повърхността. Ако няма да се нанася лак се поставя масло за кожички или друга мазнина, прави се лек масаж на нокътната гънка, след което се запечатва с най-финната страна на блокчето. По този начин маслото е навлязло в най-горният слой на нокъта, той е запечатан и водата задържаща се между кератинизираните клетки не може да се изпари, а нова не може да навлезе.

Последна редакция: пт, 17 мар 2006, 16:11 от renci