Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Близък човек се оперира преди 13 години от туморно образование и всичко мина успешно!След това всяка година си прави профилактични изследвания и всичко е било в рамките на нормалното.Тази година "туморния маркер" на кръвта като проценти е завишен,в сравнение с мин.година!Следват още едни изследвания на костите.Цялото семейство е в паника и си мислят най-лошото,а аз съм на хиляди километри и се чувствам безпомощна! Cry Винаги ли това завишение значи "най-лошото"??? SadБлагодаря!

Търсих инфо в нета по въпроса,но не намерих!

# 1
  • Мнения: 7 282
не значи автоматично, без други факти.Не се плаши предварително

# 2
  • Мнения: 1 393
 Принципно като е завишен няма да ти казвам какво значи,за да не те плаша,но не е хубаво.Иначе не значи,че идва най-лошото,а може просто човека да се оправи с някоя радио или химиотерапия.Дано всичко да е наред  Praynig

# 3
  • на село
  • Мнения: 1 972
Колко е завишен, какви са стойностите?
Свекърва ми има рак на гърдата от 7 години, в момента прави поредната химиотерапия, понеже при преглед през есента стойностите и бяха 31 на туморния маркер /незнам точно какво означава това число/, но тя ми каза че преди се приемало за нормални стойности до 30, а сега можело и до 35.
Тя направи 3 курса със системите /остават и още 3/ и миналата седмица резултата от маркера е 28, сега като минат и тругите 3 системи ще падне още.
Щом се завишат стойностите, трябва да направят пълни изследвания
от- до понеже това означава, че започва развитие на нов тумор, при свекърва ми беше започнало на белия дроб и  веднага назначиха химеотерапия.
Не се плаши предварително, важното е да сте силни и да му давате кураж.

# 4
До миналата година са били 30,сега 40!Доктора е казал,че можеби ще пие някакви лекарства!
Все ме успокоява мисълта,че нали уж за това се правят всяка година рутинни изследвания,ако има нещо да се реагира на време!
Моля се всичко да се оправи и ви благодаря за информацията!

# 5
НелиСА,колко време продължава лечението?Благодаря!

# 6
  • на село
  • Мнения: 1 972
При свекърва ми химеотерапията ще се състои от 6 курса - на всеки 21 дни ходим в онкодиспансера и и вливат система с лекарствата, досега сме ходили 3 пъти остават още толкова.
Доколкото знам обаче в зависимост от тумора / в какво развитие е, къде се намира/ може да назначат различно лечение, самите системи са различни /съставките им/ има едни дето са с бяла течност, други червени, има някакви платинени...
Това е което аз знам и от лечни наблюдения.
До сега химиотерапия правена ли е?
Да не се притеснява от нея- гадна е, но като знаеш, че всичко се прави с цел калциране на тумора и спиране развитието му се изтърпява...
Свекърва ми си взима една ампула, която я слагат в системата с лекарството и после не и се гади, иначе е едно повръщане и повдигане, а със съответното лекарство поне се тушира един от страничните ефекти на химиотерапията.
Всичко ще бъде наред, не е лесно, но наистина трябва силен дух и подкрепа.
Със сигурност ще назначат лечение и разбира се, че това не е "най -лошото".

# 7
Благодаря ти НелиСА!
До сега терапия не е прилагана никога,дори навремето след операцията!Тези резултати са от вчера,а следващите изследвания са чак 10 април,как ли ще оживея до тогава не знам!

# 8
  • на село
  • Мнения: 1 972
Няма за какво, ако те интересува още нещо питай, каквото знам ще ти кажа.

Много е натоварващо за близките, но трябва да сте по -силни от самия болен и не трябва да падате духом в никакъв случай, мислете позитивно и ще видиш, че всичко ще се нареди.

# 9
  • Мнения: 747
Туморни маркери има много. За какво по-конкретно става въпрос, изобщо жена ли е или мъж?
"Лекото" завишение може да означава и възпалителен процес. Това, което предстои за костите, сцинтиграфия ли е?
А референтните ст-ти какви са?

# 10
  • Мнения: 599
По една гола стойност нищо не може да се каже, всичко се тълкува в контекст. Зависи какъв е маркерът, какъв е бил туморът, лабораторията, референтните стойности...Освен това много малко маркери са специфични. Ако се опасяват от рецидив, трябва да направят образни изследвания, ама това лекарите си го знаят... Всичко е толкова относително, не трябва да се притеснявате предварително, а да се мобилизирате да се направи най-доброто, само така може да се помогне на близък човек  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт