Участвай в готварското съревнование “Сготви с farmhopping”

  • 12 894
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 1 180
Онлайн фермерски пазар farmhopping те предизвиква да се развихриш в кухнята и да блеснеш с кулинарните си умения!

Участвай в готварското съревнование “Сготви с farmhopping” от 1 до 14 юли 2015 г. и можеш да спечелиш страхотни кулинарни награди.
 
Публикувай най-оригиналната си рецепта с най-апетитната снимка!

Тъй като лятото вече е тук и сладките и сочни сезонни плодове са в изобилие, темата на готварското съревнование е “Здравословни десерти”.





Насладата от един десерт не е истинска, ако през цялото време трепериш над килограмите. Затова ни предложи алтернативно решение, което да е хем вкусно, хем здравословно! С толкова много сезонни плодове няма да е никак трудно.



Жури и оценяване

Рецептите ще бъдат оценени от тричленно жури от професионални кулинари, които ще обръщат особено внимание на оригиналността и визията на десертите. Накрая ще бъдат избрани три победителки, които ще спечелят големите награди!

Членове на журито са:

Борис Тасев и Бояна Рачева от Кулинарно училище “Amuse Bouche”, които вече години наред са замесени в най-интересните кулинарни инициативи в София. Техните изискани небца имат афинитет към свежата и здравословна, домашно приготвена, чиста храна.



Катерина Рангелова, страстен любител на сладкарското изкуство и ценител на качествената храна. Катерина е автор на страхотния кулинарен блог Sugarmouse и от 2014 г. води сладкарски курсове в Кулинарно училище “Amuse Bouche”.
 


Награди

Първа награда: Място в някой от готварските курсове на Amuse Bouche по избор + ваучер за пазаруване от farmhopping на стойност 150 лв. (в рамките на един месец).
Втора награда: Ваучер за пазаруване от farmhopping на стойност 100 лв. (в рамките на един месец).
Трета награда: Ваучер за пазаруване от farmhopping на стойност 50 лв. (в рамките на един месец).
Всяка рецепта ще спечели ваучер за 10 лева отстъпка от поръчка през http://farmhopping.com, както и уникална платнена farmhopping торбичка за здравословни покупки.

Запознайте се с общите условия на играта ТУК.

За farmhopping

farmhopping е спасението на градския човек, който иска да пазарува чиста храна от малки български ферми, произведена с грижа както за неговото здраве, така и за това на природата. Платформата предлага около 300 продукта от 60 производители, които могат да се поръчат само с няколко кликвания на мишката. Потребителите получават една удобна доставка с истинска и свежа храна, а производителите – честно заплащане, тъй като 85% от цената на продуктите отива при тях.
Платформата няма складова наличност – това, което поръчаш, тепърва се произвежда от фермите и пристига до теб в рамките на 48 часа.
Голяма част от храната, която се предлага през farmhopping, е сезонна – тъй като задължително условие за производителите е продуктите да са произведени без пестициди и съобразно изискванията за отговорно земеделие, които можете да прочетете ТУК.

Последна редакция: ср, 15 юли 2015, 09:14 от Адри́

# 1
  • София
  • Мнения: 964
Представям ви един много лесен,но изключително вкусен плодов десерт.

Плодови кремчета

Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко
200 гр. заквасена сметана
3 с.л мед
100 гр. пудра захар
150 гр. кайсии
150 гр. череши
2 с.л овесени ядки

Черешите и кайсиите се почистват от костилките и се слагат в две купички,поръсват се с пудрата захар и се оставят да пуснат сок. След това ги пасирах,като оставих и по няколко по едри парченца.

Киселото мляко се смесма със заквасената сметана и меда.От получения крем се сипва в чашки ред крем,ред от плодовете и по 1 ч.л овесени ядки.Завърших най-отгоре с крема,които поръсих със сока от плодовете.Оставяме в хладилник за около 2часа,докато сока на плодовете се желира.

От описаните продукти направих 7бр. кремчета.
Станаха чудесни!







# 2
  • Мнения: 1
ЧЕРЕШОВИ “БОНБОНИ” С БАДЕМОВО БРАШНО

Продукти
(за около 25 бонбона, оформени в хартиени кошнички):

Основа:
150 гр бадеми
2 с.л кафява захар
2-3 с.л бадемово брашно
2 с.л вода

Пълнеж:
1 банан
2 с.л тахан
3 с.л какао на прах
2 с.л какаово масло
70 гр черен шоколад "Гайо"
100 гр череши (или по-точно: по една черешка за всеки бонбон)

http://prikachi.com/images.php?images/595/8209595X.png

Начин на приготвяне:

Поставяме бадемите в кухненкия робот заедно с брашното и захарта.
Смиламе добре. Разбъркваме и прибавяме водата, за да се образува „тесто“.
Разделяме тестото на малки топчета и ги разстиламе в хартиените формички, оформяйки кошнички. Оставяме ги в хладилник, за да се стегнат, и приготвяме шоколадовия мус (“мус”, а не “крем”, защото след като се охлади и стегне, текстурата му наподобява по-скоро тази на муса).
За него на водна баня разтопяваме натрошения шоколад и маслото. През това време почистваме банана и го поставяме в кухненския робот заедно с тахана и какаото. След като шоколада и маслото са се разтопили и смесили, ги прибавяме при останалите продукти и пасираме всичко до получаването на гладък крем. Когато той е готов, задължително го опитваме и преценяваме дали е достатъчно сладък. Ако не е, може да се прибави някакъв подсладител (аз бих заложила на меда).

http://prikachi.com/images.php?images/607/8209607E.png

# 3
  • Мнения: 22
Желирана бисквитена торта


Необходими продукти:

400 гр. заквасена сметана
1 пакет чаени бисквити с какао - 150 гр.
200 гр. захар
1 ванилена захар
1 малък буркан белени праскови в лек сироп - 560 гр.
2 пакетчета желатин на д-р Йоткер


Може да използвате компот от праскови.

Начин на приготвяне:

Захарта сложете в заквасената сметана и леко разбъркайте с лъжица, само няколко оборота, колкото да се смесят и поставете сместа в хладилника за 30-40 мин.Нарежете прасковите на малки парченца, начупете бисквитите на парченца. Сокът от прасковите добавете към сметаната и захарта, разбъркайте.Разтворете желатина на водна баня и го добавете към сметановата смес, разбъркайте, добавете бързо парченцата праскови и бисквитите, отново разбъркайте и изсипете сместа в тортена форма с откопчаващ се борд с диаметър 20 см. Поставете тортата в хладилника за 4 часа, след което минавате с нож по края на тортата и внимателно отстранявате откопчаващият се борд - режете парченце и се наслаждавате на приготвеният от вас!!!






# 4
  • Мнения: 309
Плодова торта с еклери:
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:       4 яйца
                     150 гр. захар
                     150 гр. брашно
 
За заливката:500 гр. кисело мляко
                     6 супени лъжици захар
                     1 супена лъжица желатин

За еклерите:  1/2 ч. ч. олио
                     1/2 ч. л. сол
                     1 ч. ч. брашно
                     4 бр. яйца

За жълтъчния крем:
                     2 ч. ч. прясно мляко
                     2 бр. жълтъци
                     5 с. л. брашно
                     1 ч. ч. захар
                     1 ванилия

За желираната смес:
                    1 кг. ягоди, малини, черници или череши - по желание
                    2 пак. желатин ( по 10 гр.)
                    200 гр. захар
                    700гр. вода


НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Блата: Яйцата, 150гр.захар и брашното се разбиват добре. Получената смес се изсипва в малка тава. Пече се 20 мин. на 180 градуса.
Еклерите: Кипва се 1 ч. ч. вода с олиото и солта. Изсипва се брашното и се бърка на слаб огън докато започне да се отделя от съда. След като изстине се добавят яйцата едно по едно и се разбърква постоянно.

В тава, застлана с хартия за печене с шприц се правят еклерите и се пекат в умерена фурна.
Крема с жълтъци: слага се прясното мляко да заври, към него се прибавят захарта и брашното и се оставя на огъня да се сгъсти. Сваля се от огъня да се охлади леко и един по един се прибавят жълтъците, като сместа се разбърква постоянно.
Еклерчетата се пълнят с жълтъчния крем.
Заливката:  желатина се приготвя според инструкциите на пакетчето. Прибавя се към киселото мляко и с тази смес се залива блата, върху който са наредени еклерчетата. Предварително сме го сложили в тортената форма и остявяме да изстине за 1-2 часа в хладилника.
Желираната смес:Двете пакетчета желатин се оставят да престоят 30 мин. в 200гр. хладка  вода. През това време разбиваме 200 гр. измити плодове с 200 гр. захар. На водна баня разтваряме вече набъбналия желатин ( на слаб котлон и без да завира), след което прибавяме 500 гр. вода. Прибавяме разбитите плодове със захар. Нареждаме останалите около 800 гр. измити и нарязани плодове върху изстиналата заливка и изсипваме желатиновата смес. Оставяме да се стегне в хладилника поне още 2 часа.
Приятен апетит!







# 5
  • Мнения: 780
Пай с ягоди и череши
продукти:
2 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. олио
2 ванилии
2 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват с телена бъркалка да се обединят добре, без да се постига пухкавост. Всички останали продукти се прибавят последователно по реда на записване, като брашното и бакпулверът предварително се смесват. След всяко добавяне отново се разбърква с бъркалката. Полученото тесто се излива в неголяма тавичка-25см диаметър, постлана с хартия за печене, или намазнена и поръсена с брашно. Отгоре се редят почистените от костилките череши и ягодите, без да се притискат. При печенето те леко потъват в сместа. Пече в предварително загрята на 200 градуса фурна до суха клечка.След като изстине може да се поръси с пудра захар.   chef

# 6
  • София-Младост
  • Мнения: 23 345
Сурови мини тортички – 2бр.
Адаптирано от http://goodnaturedfood.org

Сурова торта с нектарини

20 г кокосови стърготини
50 г смес от пасирани фурми, светли стафиди и смокини
1 суп. лъжица кокосово масло
50 г сурово кашу, предварително накиснато във вода за около 2часа
½ нектарина
2 суп. лъжици кокосово масло
½ суп.лъжица мед

Накиснете 10 фурми, шепа стафиди и 10 смокини, след като поомекнат пасирайте.
Кокосът и пасираната смес се смесват, като се пасират за кратко. Добавя се кокосовото масло. Оформете два блата. Ако не разполагате с ринг-малък, то може изрежете фолио и да оформите във формата на ринг за торта. Ще ви трябват общо 4 за двата вида тортички. Ако ви остане от сместа направете няколко бонбони и ги оваляйте в кокосови стърготини
За крема пасирайте кашуто и нектарината, добавете меда и кокосовото масло. Изсипете във формите и охладете в хладилника.

Сурова торта с малини-2бр.


50 г белени бадеми
50 г пасирани фурми, светли стафиди и смокини
1 суп.лъжица кокосово масло
50 г малини
50 г  сурово кашу, предварително накиснато за около 2 часа
2 суп. лъжици кокосово масло
½  суп. лъжица мед
За блата пасирайте бадемите, добавете сместа от фурми стафиди и смокини, накрая и кокосовото масло. Оформете блат в две малки форми. Сложете в хладилника да стегне.
Крема се приготвя като пасирате кашуто,  малините и меда, накрая добавете кокосовото масло. Добавете върху блата и отново охладете.

Гарнирайте с пресни малини, нектарини и други плодове според вкуса.




# 7
  • Мнения: 651
Здравословен какаов сладолед

Необходими продукти:
- 2 банана
- 1 ч.л. какао
- кокосови стърготини
- плодове за украса

Начин на приготвяне:
Бананите се обелват и поставят във фризер за едно денонощие. когато замръзнат достатъчно, с помощта на пасатор се пасират до получаването на крем. Прибавя се какаото, а според вкуса могат да се добавят и други аромати. За украса може да се сложат парченца пъпеш, череши, ягоди, а накрая да се посипе с кокосови или шоколадови стърготини.

Сладоледът е много полезен, вкусен и освежаваш за летните дни! На снимките показвам вариант, в който една част от сладоледа е с какао, а друга - натурално. Simple Smile

http://prikachi.com/images.php?images/482/8220482d.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/485/8220485Z.jpg

# 8
  • Мнения: 12
Ягодов мус-крем със сметана
Необходими продукти :

300г пресни ягоди
200 мл течна сметана за готвене (ако ползвате подсладена, не добавяйте захар)
2-3 супени лъжици пудра захар
6 белтъка
2 прахчета ванилия
декорация по избор

Начин на приготвяне :

Направете на пюре ягодите. Сложете ги в купа и добавете към тях захарта. Отделно разбийте сметаната до пухкавост, а в друга купа разбийте белтъците до побеляване. Добавете сметаната и ванилията при ягодите и разбъркайте внимателно.След това, отново бъркайки леко, сложете и белтъците. Разпределете муса в купички, украсете с няколко парченца ягода или продукти по избор и оставете в хладилник, за да се охлади за около 30 минути.

# 9
  • Мнения: 148
Плодово-сметанов сладолед
Със сигурност натурален и вкусен.Липсата на добавена захар го прави и здравословен.Продуктите са:
2 банана
шепа ягоди,череши или друг плод
1/2 ч.ч заквасена сметана
Плодовете се почистват и нарязват на парченца.Замразяват се отделно.След това в блендер се разбиват също по отделно.Смесват се бананите,сметаната и накрая червените плодове,които може да оставите не много пасирани,а на малки парченца.Замразява се отново.Това е!


А това е нестандартен начин на поднасяне със заливка от сусамова паста с какао:


Последна редакция: чт, 09 юли 2015, 17:15 от Tatti

# 10
  • Мнения: 2 687
Малко спам само да кажа, че съм фен на концепцията на фармхопинг, браво и благодаря!
Ще гледам и рецептите тук Simple Smile

# 11
  • Мнения: 6 015
Здравословен галет със смокини, орехи и мед



Продукти:

180 гр овесени ядки
100 гр оризово брашно
125 гр краве масло
1 жълтък
3 - 4 с.л. студено краве мляко
1 с.л. кафява захар

за плънката:

7 - 8 бр смокини
2 с.л. пчелен мед
орехи



Приготвяне:

Смелете овесените ядки в блендер. Трябва да получите фино брашно.
Смесете брашното от овесени ядки с оризовото брашно и захарта.
Прибавете маслото, млякото и жълтъка. Намачкайте - образуват се трохи.
Сложете в съд и покрийте с фолио. Приберете в хладилник за 1 - 2 часа.
Извадете тестото от хладилника. Разточете на кръг върху хартия за печене.
Нарежете смокините на шайби и ги наредете в средата на кръга.
Посипете орехи върху смокините и загърнете навътре краищата на галета.
Забодете орехи на места по тестото. Полейте с мед.
Приберете за един час в хладилник. Изпечете галета на 175 - 180 градуса за 20 минути.
Сервирайте с топка сладолед или поръсен с пудра захар - пожелание.
Приятен апетит!

# 12
  • Мнения: 4
Мини чийзкейкове с плодове

Необходими продукти:

За основата на мини чийзкейковете
100 грама смлени бадеми
40 грама кокосови стърготини
100 грама кокосово масло
2 супени лъжици мед

За пълнежа на мини чийзкейковете
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче крема сирене
3 супени лъжици кокосова захар или на вкус
1 пакетче (10 гр.) желатин

Сезонни плодове за пълнежа и за украса – малини, къпини и боровинки. Около 200 грама от всеки плод.

Начин на приготвяне:
Смлените бадеми се смесват с кокосовите стърготини, кокосовото масло и меда. Кокосовото масло, трябва да е студено, иначе е течно. С ръце се оформя маслено тесто,  което се разделя и разстиля във формички за тарталетки.  Готовите формички се прибират на студено в хладилника, тъй като кокосовото масло доста бързо се разстопява и втечнява.
Киселото мляко се разбива заедно с крема сиренето и захарта с миксер, за да стане хомогенна смес. Желатинът се залива с 2-3 супени лъжици студена вода и се оставя за няколко минути да набъбне. След това се затопля леко на котлона, за да се втечни, но в никакъв случай не трябва да завира. След като е готов, желатинът се прибавя към млечната смес и се разбърква. Част от плодовете се отделят за украса, а останалите се пюрират. Всяко пюре се прекарва през цедка, за да се отделят семенцата. Прецеденият сок се прибавя към млечната смес. С вече готовата млечно-плодова смес се напълват тарталетките. Прибират се в хладилника, докато се желира плодовата смес ( аз ги оставям за цяла нощ).
При готовност, тарталетките се изваждат ( доста трудно Simple Smile) от формичките и се декорират с цели плодове.
От посочените продукти направих 6 броя тарталетки с диаметър 9 см., като от млечно –плодовата смес остана и я изсипах в чашки.






   

# 13
  • Мнения: 11 737
Круши в карамел


* 4 белени круши нарязани на парченца
* 2/3 ч.ч фреш портокал
* 4-5 с.л. кафява захар
* 3 с.л. бял ром
* щипка канела
* пръчици канела за украса

Портокаловият сок, захарта и канелата се поставят в тенджерка на среден огън, докато заврат.
Силата на огъня се намалява и сместа се оставя да покъкри още 5 мин.
Добавят се нарязаните круши и се варят 10 мин.
Накрая се добавя ромът и крушите се варят още 1 мин.

Крушите се изваждат, подреждат се в сервизна чиния или се разпределят на порции и се украсяват с канелени пръчици.

# 14
  • Лясковец
  • Мнения: 764
тигрово руло

4 яйца
9 с.л захар
7 с.л брашно
1 ч.л бакпулвер
какао
боя - оранжева или жълта
хартия за печене
1ч.ч. пудра захар
250 грама маргарин
1 бурканче сладко от ягоди,като допълнително нарязах и сложих парченца ягода

Разбиват се с миксер яйцата със захарта и  се добавя брашното с бакпулвера. Разбърква се с лъжица .В 2 купи отделяме по малко от сместа - в едната слагаме какао а в другата (в моя случай) жълта боя (останала от Великден) и разбъркваме.
Постила се  хартията за печене върху тавата и се рисуват шарки -  първо с кафявата смес, а след това се запълва с жълтата. (Аз използвах за тази цели найлонови торбички вместо шприц.) Поставя се за кратко във фризера, за да стегне сместа и след това  се залива с бялата смес, като се внимава да не размажем фигурките. Печем в загряна фурна 180 градуса 12-15 минути. Когато е готов блата, го изваждаме върху кърпа с рисунките надолу и го навиваме още докато е топъл. В друга купа разбиваме пудрата захар и маргарина, а накрая добавяме сладко - (аз сложих сладко от ягоди). Намазваме блата и навиваме на руло. По желание поръсваме с малко пудра захар.     

Последна редакция: пн, 13 юли 2015, 12:42 от Мариета Илиева

# 15
  • Мнения: 2 298
Натурален ягодов сладолед!
Около 1кг ягоди се почистват и замразяват дълбоко.
Поставете замразените ягоди в робот с S-образен нож и разбийте за няколко минути (5-8'). Добавете 2с.л. бадемов тахан. Добавете стевия, ако ягодите не са достатъчно сладки. Разбъркайте в робота до получаването на гладка смес - готов за консумация сладолед.

Може да го замразите и консумирате и по-късно.

Да ви е сладко и разхлаждащо!

Последна редакция: пн, 13 юли 2015, 13:37 от shrekie

# 16
  • Мнения: 194
КЕКС СЪС СЛАДЪК КАРТОФ

Необходими продукти:

500г. сладък картоф
2 яйца
150г. нерафинирана захар
150г. бадеми или орехи смлени на брашно
50г. кокосово масло (краве масло)
1ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. хималайска сол
1ванилия

Начин на приготвяне:

Сладкия картоф се сварява докато омекне напълно, водата се излива и се оставя да изстине. Яйцата се разбиват, като постепенно към тях се добавя захарта. Всички останали съставки се добавят към яйцата и се разбърква добре с миксер или на ръка. Получената смес се изсипва в подходяща форма за печене. Пече се на 180-200 градуса с вентилатор.

Кекса е вкусен както топъл, така и охладен.

ДОБЪР АПЕТИТ !

# 17
  • Мнения: 4
Индивидуални малинови мини тортички

Този десерт носи в себе си духа на лятото. Той е сладък и свеж, подходящ за хора, които избягват зърнени и млечни продукти, както и добавена захар. Приготвя се лесно и не изисква термична обработка. В състава му ще откриете здравословни и “чисти продукти”. Той ще ви зареди не само с енергия, но и много полезни вещества. Основата и кремът могат да се използват и отделно за други рецепти, а необходимите продукти търпят вариации (кайсиите могат да бъдат заменени с фурми, бадемите с орехи или лешници...).



Необходими продукти:

За основата:
½ чаена чаша бадеми
5 сушени на слънце кайсии
2 супени лъжици слънчогледово семе
1 супена лъжица кокосови стърготини

За крема:
2 чаени чаши пресни малини
1/2 чаена чаша кашу
1 ванилийка

За декорация(по избор):
Малини
Кокосови стърготини
Натрошени кокосови зърна

Инструкции:

1.   Накиснете ядките и семената – защо и как можете да научите тук - http://www.zdravei.org/nuts-and-seeds/. За целите на рецептата, препоръчвам накисване и на кайсиите (долу в ляво на снимката. Не толкова привлекателният им външен вид се дължи на факта, че са сушени на слънце по естествен начин, без добавяне на серен диоксид, използван за запазване на оригиналния цвят и удължаване срока на годност).


 
2.   Поставете ¾ от кашуто в кухненския робот и смелете за 10-ина секунди. Добавете половината малини и ванилията. Пасирайте до получаване на хомогенна смес. Изсипете крема в отделен съд и охладете. След това смелете остатъка от кашуто и малините. Изсипете крема в отделен съд и охладете.  

3.   Отново използвайте кухненския робот, но този път за основата. Не е необходимо да го миете – просто добавете бадемите и предварително накиснатите бадеми, слънчогледово семе и кайсии. Разбийте за няколко секунди и добавете кокосовите стърготини. Аз лично предпочитам сместа да не е фино смляна, но може да съобразите рецептата с вашите лични предпочитания.  



4.   Добавете от всяка от трите смеси в индивидуални съдове и украсете в зависимост от вашите предпочитания - аз се спрях на кокосови стърготини и пресни малини.  



Последна редакция: вт, 14 юли 2015, 12:44 от Lili_Flower

# 18
  • Мнения: 310
Йогурт с пресни ягоди

*1 платка
*захарен сироп или прясно мляко със захар
*400гр кисело мляко
*250 сладкарска сметана
*250 пресни пасирани ягоди + 10 цели ягоди
*8 с.л. захар
*3 желатина (30гр.)
 *няколко ягоди за украсата

Платката се слага на дъното на формата и се напоява със сиропа.Киселото мляко се разбива заедно със захарта.Сметаната се избива леко и се смесва с киселото мляко.Разбърква се добре.Добавят се предварително пасираните ягоди.Отново се разбърква.Желатина се накисва в около 200мл студена вода, след което се разтопява на водна баня или в микровълновата.Разтопеният желатин се добавя към крема при непрекъснато бъркане.Сместа се изсипва във формата и вътре в нея се забождат няколко цели ягоди (за да се получи ефекта от снимката).Готовата торта се заглажда отгоре и се поставя в хладилника да стяга.След като стегне, отгоре се нареждат нарязаните на филийки ягоди.

Вместо пасирани ягоди може да използвате сладко от боровинки.





# 19
  • Мнения: 1
Торта Филаделфия със сини боровинки

Продукти:

260 гр. крема сирене Филаделфия
200 гр. сини боровинки
150 гр. кисело мляко
75 гр. бишкоти
60 гр. масло
35 гр. кафява нерафинирана захар
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. желатин

Приготвяне:

Натрошете на ситно бишкотите в кухненски робот. (Ако нямате – сложете ги в затварящ се плик и ги натискайте с точилка). Пресипете в купичка.  
Разтопете леко маслото. Сипете го при бишкотите и разбъркайте, докато попие цялото масло.
Сипете желатина в чаша. Добавете му 75 мл. студена вода и оставете да набъбне за 10 минути.
Извадете си форма. Отрежете и постелете на дъното хартия за печене.
Изсипете бишкотите във формата и с натискане ги разстелете по дъното гладко като блат.
В купа се разбиват с миксер киселото мляко, филаделфията и лимоновия сок.
Пресипете желатина в канче. Добавете му захарта. Сложете на котлона и загрейте, докато захарта се разтопи.  
Още докато е топъл, прибавете желатина към крема сиренето Филаделфия и разбъркайте.
Изсипете крема върху блата и приберете в хладилника за най-малко 3 часа.
Посипете отгоре сините боровинки и се насладете.


Тази торта е с прекрасен вкус и изключително лека. Подходяща е за летните жеги и за хора, които не си падат по много сладкото. В хладилник издържа 3-4 дни.



Read more at http://harryandlexy.com/vkusnichko/lakomstva/tortiirula/torta-fi … 4Ausm44UHiuukA.99

Последна редакция: пн, 13 юли 2015, 23:59 от Мила Хари

# 20
  • Мнения: 105
Малинови мъфини с овесени ядки

Едно от нещата в безкрайния списък с „Хубави неща през лятото“ е наличието на повече плодове. Тези малинови мъфини съдържат фибри и витамини и да са чудесна закуска или добавка към следобедния чай.


Продукти за 12 мъфина:

300 гр. брашно
200 гр. кисело мляко
150 гр. малини
120 гр. кафява нерафинирана захар
80 мл. олио
50 гр. овесени ядки
1 яйце
2 пакетчета ванилия (или 1/2 ч.л.)
1 с. л. бакпулвер
Пудра захар за поръсване


Приготвяне:
1. В голяма купа разбъркайте киселото мляко и овесените ядки. Оставете настрана за 10 минути. През това време може да намажете с масло (или олио) формичките за мъфини и да измиете малините.
2. В отделна купичка разбийте яйцето и го добавете към овесените ядки. Прибавете олиото, захарта и ванилията. Разбъркайте добре и прибавете брашното и бакпулвера. Размесете добре, добавете малините и отново разбъркайте.
3. Разпределете сместа във формичките и печете 25-30 минути в предварително загрята на 180°C фурна.
Може да ги поднесете поръсени с пудра захар.

# 21
  • Мнения: 5
БРАУНИС МЪФИНИ:

Продукти за 12 броя:

* 200гр.натурален шоколад (85% какао)
* 120 гр. гхи
* 2 с.л сурово какао на прах
* 200гр. кафява захар
* 1 ч.л ванилов екстракт
* 3 яйца
* 1/4 ч.ч брашно
* 1/2 ч.ч натрошени орехи

Начин на приготвяне:

Шоколадът се натрошава, а маслото се нарязва на малки кубчета. Слагат се в подходящ съд и се разтапят на водна баня. Към тях се прибавя какаото и захарта. След като сместа се разбърка, към нея добавяме и ваниловия екстракт и предварително разбитите яйца.  На последно място, прибавяме брашното и натрошените на ситно орехи.
Получената хомогенна смес, се разпределя в тавичка за мъфини и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за около 20-30мин.

http://prikachi.com/images.php?images/242/8233242s.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/245/8233245G.jpg

# 22
  • Мнения: 188

https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png
Това са моите целувки. Знам, че не е много здравословен десерт, но всички вкъщи ги обожаваме.   chef
Необходимите продукти са: 4 белтъка от кокоши яйца, 250 гр. пудра захар, 4 пакетчета ванилия.
Разбиват се с миксер на максимална степен. Взимат се две големи тави с постелена хартия (ако нямате хартия за печене, в случая спокойно можете да използвате и канцеларска хартия А4). Оформят се целувки с шприц или лъжица. Пожелание могат да се декорират със захарни или шоколадови пръчици.
Фурната се загрява на 100 градуса, след което се слагат тавите с целувките да се "сушат" на 80-100 градуса. Отнема повече време, около 3 часа, но си заслужава!   bouquet

# 23
  • Мнения: 2
Здравейте,реших и аз да "хвана последния влак" и да участвам в съревнованието с един чийзкейк/,който май е хит сред участниците Embarassed / с череши и банани.Ето и рецептата към него:

Чийзкейк с череши и банани

Блат:
250гр.бисквити
125гр краве масло
Крем:
250гр крема сирене
200гр заквасена сметана
100гр пудра захар
50 гр краве масло
1 оп желатин
още Laughing
около 300 гр череши
2 банана
1 оп желатин
1 чч захар

Това е стандартна и много семпла рецепта за чийзкейк без печене.
За блата бисквитите се натрошават и смесват с маслото,омесват се добре докато се поме цялото количество масло.Във форма с падащо дъно се разстила бисквитената смес като се притиска.за да стане гладка основата може да си помогнете с водна чаша,която да влезе в ролята на точилка и да заглади сместа,като по този начин се разпределя равномерно навсякъде и няма делела и тънка част,примерно HugПрибираме в хладилника да стяга ,докато приготвим крема.
 За крема разбиваме маслото с пудрата захар до еднородна смес и добавяме крема сиренето.След като и то се смеси напълно с маслото,добавяме заквасената сметана.Добавяме разтворения желатин и разбъркаваме добре.Крема се излива върху стегналия блат и се връща отново в хладилника.
 Когато и крема стегне добре ,започваме обработката на плодовете.Черешите се измиват,обезкостяват и се посипват с 1 чч захар.Слагат се на котлона и щом захарта напълно се стопи,ги сваляме.Добавяме нарязаните банани и пакетче желатин,разтворен според указанията на опаковката.Прецеждаме през цедка от полученото още топло желе 1/2 чч, а останалото количество щом се поохлади достатъчно,изливаме и разпределяме равномерно върху желирания пласт от крем.Прибираме в хладилника да стегне желето,а отделеното количество оставяме на стайна температура,за да забавим процеса на желиране при него.Това е с цел да се скрият евентуални неравности,мехурчета или други "дефекти" по повърността на чийзкейка.Когато плодовата смес е стегнала ,изливаме отделеното желе и разпределяме равномерно.Отново в хладилника да стяга и готово!
В допълнение искам да кажа,че самите десерти нямат особена вина за повишаването на теглото,проблема е в количествата ! smile3521

 photo



# 24
  • Мнения: 1
                                   Безглутенов кокосов чийзкейк
Продукти:
За блата:
300 г кашу
150 г бадеми
100 г лешници
200 г фурми
За крема:
150 г рикота
50 г  цедено кисело мляко ( или заквасена сметана)
2-3 с.л. кокосово масло
100 г кокосови стърготини
50 г мед
За заливката:
250 г ягоди
2-3 с.л. захар
Начин на приготвяне:
 Фурмите се почистват от костилките и люспите, ако е необходимо може да бъдат накиснати в топла вода за 2 мин. Почистените фурми заедно с ядките се смилат в кухненски робот за 2 мин. Получената смес се омесва с ръце.
  В друга купа се смесват рикотата и медът. След това се прибавят цеденото кисело мляко, кокосовото масло и стърготините.
   Във форма за cupcakes  се поставят хартиени формички. На дъната им се поставя от тестото.То не трябва да заема повече от 1/3 от формичките.
  Останалите 2/3 се запълват с крема. След това се слагат в хладилник за 30 мин.
   В касерола се поставят нарязаните ягоди и захарта. Сваряват се на гъсто сладко. Смачкават се и се прецеждат.Преди сервиране чийзкейковете се изваждат от формичките и се поливат със сладкото.
http://prikachi.com/images.php?images/487/8233487K.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/486/8233486T.jpg

# 25
  • Мнения: 3
                                            Ванилова панакота върху хрупкава бисквитка


Необходими продукти

За бисквитките:
- 113 гр. масло
- 67 гр.  кафява нерафинирана захар
- 1 яйце ( домашно)
- 45 гр. бадемово брашно
- 75 гр. оризово брашно
- 75 гр. пълнозърнесто брашно от лимец

За панакотата:
- 60 мл. животинска сметана
-60 мл. пълномаслено прясно мляко (домашно)
- 60 гр. мед ( домашен)
- 200 гр. цедено кисело мляко ( домашно)
- 5 гр. желатин+ 2 суп. лъжици вода
- половин шушулка ванилия

За декорация:
Всичко сезонно което имате налично. При мен това са малини, касис и черешки.

Начин на приготвяне на бисквитките:
Маслото се изважда предварително на стайна температура за да се отпусне. Разбира се със захарта на пухкав крем. Към него се прибавя и яйцето и отново разбиваме до хомогенизиране. След това се добавят трите вида брашно. С пръсти оформяме бисквитките във формички за тарталети, след което ги прибираме в хладилник за час. Пекат се на 180 градуса до златисто за около 15- 18 минути. Оставят се да изстинат във формичките, след това се изваждат.

Начин на приготвяне на панакотата:
В купичка заливаме желатина с двете супени лъжици вода. В съд загряваме ( но без да завира) млякото, сметаната, меда и семенцата ванилия +  шушулката. След като сместа се загрее достатъчно и меда се разтвори, се отстранява от котлона. Вади се шушулката ванилия и се прибавя желатина. Разбърква се до пълното му разтваряне. Сместа се оставя леко да изстине, след което се добавя към киселото мляко. Разбърква се и се разпределя в същите формички като на бисквитите. Прибират се в хладилник за да стегнат хубаво, поне 6-8 часа. След като са готови, най - лесно се изваждат като формичката леко се нагорещи с горелка или се поставят много за бързо в съд с гореща вода. Поставят се върху хрупкавите бисквити и се декорират със сезонни плодове по желание.

http://prikachi.com/images.php?images/854/8234854x.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/860/8234860C.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/837/8234837j.jpg

Последна редакция: вт, 14 юли 2015, 18:12 от mikkaela

# 26
  • Мнения: 1
Праскови на грил

Трудните за приготвяне десерти, които изискват много време в кухнята, не са любимата ми опция за лятото. Именно затова ви предлагам рецепта, която е изключително проста и може да бъде изпълнена както в собствения ви дом, така и на открито – по време на барбекю или пикник. Може да бъде сервирана веднага след приготвяне, както и охладена - изборът е ваш.

Продукти за 4 порции:

-   2 праскови
-   2 лъжици мед или кленов сироп
-   кокосово масло
-   канела
-   100 гр заквасена сметана
-   50 гр извара
-   ванилия

Начин на приготвяне:

Смесете заквасената сметана, изварата, ванилията и половин лъжица от подсладителя, който сте избрали. Разрежете прасковите на половинки и отстранете костилките. Намажете ги с кокосово масло от двете страни. В предварително загрят оребрен тиган (или грил скара, ако приготвяте десерта на открито) поставете прасковите и запечете за няколко минути от всяка страна. При сервиране поръсете с канела и мед или кленов сироп. Добавете от крема и се насладете на този десерт.



За декорация, допълнителен вкус и текстура можете да поръсите с натрошени ядки.



Комбинира се особено добре с бяло вино и песента In The Valley Below - Peaches - https://www.youtube.com/watch?v=L4zbFEHZbOU

Последна редакция: вт, 14 юли 2015, 21:02 от tony_vm

# 27
  • Плевен
  • Мнения: 602
Спаначено руло с ягоди
Необходими продукти:
 
За блата:                                                                     
-   4 яйца
-   300 гр. захар
-   250 гр. замразен спанак
-   150 мл олио
-   200 гр.брашно
-   1 ч.л. бакпулвер


За крема:
-   200 мл.течна неподсладена сметана 30%
-   50 гр.пудра захар
-   250 гр.маскарпоне
-   400 гр. Ягоди
 -     1 ч.л. желатин

За по-лек летен  вариант може да замените част от сметаната и маскарпонето с цедено кисело мляко.
 
 Спанакът се пюрира с олиото, разбиват се отделно жълтъците  и белтъците  на сняг със захарта, смесват се внимателно и се добавя спаначената смес и пресятото барашно с бакпулвера. Пече се на 170 ◦с до суха клечка върху хартия за печене или намаслена и набрашнена тавичка.
Разбиваме сметаната и захарта и ги добавяме към разбитото маскарпоне.Разтваряме в 50 мл.вода желатина  и след като набъбне леко го загряваме. Добавяме  към крема.
Охладеният блат разрязваме на 3 части по дължина върху алуминиево  фолио.Всяка част намазваме с част от крема, върху средната подреждаме плътно една до друга ягодите.Събираме двете части към средата за да получим триъгълна форма, загъваме с фолиото и оставяме да стегне в хладилник за 2-3 часа,  след което може да украсим по желание. Аз използвах малко от разбитата сметана и цветове от бъз и акация.



# 28
  • Мнения: 1 180
Готварското съревнование “Сготви с farmhopping” приключи!
Журито ще избере най-добрите рецепти и на 20.07.2015 победителите ще бъдат обявени в настоящата тема.

# 29
  • Мнения: 1 180
Журито избра трите печеливши рецепти в готварското съревнование на farmhopping.

Това са:
Трето място - Галет със смокини на infiniТy
Второ място - Индивидуални малинови тортички на Lili_Flower
Първово място - Ванилова панакота върху хрупкава бисквитка на mikkaela

Честито!


На всички участници ще бъдат изпратени лични съобщения във форума с информация за начина, по който ще получат своите награди.

# 30
  • Мнения: 1 180
Farmhopping подотви безплатна електронна книга с летни рецепти, в която са включени и чудесните предложения на трите победителки от конкурса.
Можете да изтеглите книгата ТУК.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2015, 15:04 от Реклама

Общи условия

Активация на акаунт