ЗАГАР В СОЛАРИУМ. КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Не би било зле, ако в разгара на зимата се сдобиете с тен все едно, че сте били на карнавала в Рио или в продължение на дни сте се пекли на прочутия плаж “Копа Кабана”, нали? И ако не можете да карате ски или ви мързи да ходите из планините, единствената възможност пред вас остава посещението на салон за солариум. Той се появи в нашата страна като символ на европейската култура и култа към красивото тяло и вече стана доста популярен. Като правило, със солариуми първоначално се сдобиха добрите и скъпи салони. Сега обаче ситуацията е малко попроменена. Появи се избор, конкуренция, откриват се все повече салони, обзаведени със съвременни лампи за загар и дори специализирани салони за солариум.

Неголям аргумент в полза на изкуствения загар е, че по-голямата част от жените в Западна Европа /почти 70%/ посещават солариум редовно един път месечно, а понякога и два пъти през студените месеци на годината. Разбира се страните с топъл климат – като Испания, Португалия и Южна Франция, не влизат в тази статистика. Лидерки сред загорелите европейски са немкините и австрийките. Именно тези страни пускат на пазара най-новите и усъвършенствани модели солариуми – фирмите Ergoline и Salana.

Но многа хора се притесняват от непрекъснато увеличаващите се тревожни съобщения на лекари за заболявания на рак на гърдата, кожата, щитовидната жлеза. Според някои медици, те били свързани с прекомерното увлечение на дамите да правят тен в солариумите. В течение на няколко години бяха правени различни изследвания, които доказаха, че зависимостта загар в солариума – рак не винаги е вярна.

Преди всичко бяха направени следните изводи – умереният загар в солариум се явява профилактичен за много видове заболявания и дори рак, в това число рак на простатната жлеза при мъжете и рак на правото черво.

Второ, хелиотерапията е добра за много други заболявания. Например, на сърдечно-съдовата система, при нарушено мозъчно кръвообращение, дерматологични заболявания /псориазис, невродермит, екземи и др/, заболявания на опорно-двигателния апарат /артрит, остеопороза/, при заболявания на дихателните органи /бронхити, ринити/, при тепария на “сезонна депресия”, често срещаща се през зимата и с приближаването на пролетта, лечение и профилактика на заболявания, свързани с недостиг на витамин Д.

Но лекарите говорят и за редица ограничения относно загара в солариумите. Това са преди всичко приемането на хормонални препарати в т.ч и някои противозачатъчни, гинекологични заболявания, нарушения в ендокринната система /заболявания на щитовидната жлеза/, наследствена предразположеност към рак, туберкулоза и захарен диабет. Не се препоръчва солариум при дефицит в организма на витамин РР и в случаи, когато се приемат различни антибиотици или препарати, в чиито инструкции е указано, че следва да избягвате слънце. За да се предпазите от появата на пигментни петна е най-добре да не посещавате солариум по време на бременост.

Загарът “се изработва” в повърхностния слой на кожата – епидермиса, под действието на ултравиолетовите лъчи. Около 5% от клетките на епидермиса – това са меланоцити или клетки, произвеждащи под действието на ултравиолетовите В лъчи /къси вълни/ пигмент-меланин, оцветяващ кожата в тъмен цвят. Благодарение на А-излъчването /дълги вълни/ меланинът потъмнява, което се явява самозащита на клетките от прекалено голямото утравиолетово излъчване. Благодарение на тези два вида лъчи в кожата на човек се изработва много важния витамин D3, недостигът на който води до рак, кариес, остеопороза и рахит.

Ултравиолетовата светлина без значение от какво е произведена - слънце или соларуим се състои от два компонента – UVA и UVB, които действат по различен начин на вашия загар. За загар в солариум се използва грижливо балансирано съчетаване на двата вида лъчи, което намалява до минимум риска от изгаряне. Слънцето излъчва целия обширен спектър лъчи, включително и най-интензивните, които могат бързо да изгорят кожата ви.

За равномерен цвят на кожата се препоръчва посещение на солариум веднъж седмично, ако разбира се няма противопоказания за това.

КАКВО ТРЯБА ДА ЗАПОМНИТЕ, АКО ИМАТЕ НАМЕРЕНИЕ ДА ПРАВИТЕ ТЕН В СОЛАРИУМ:
Умереност. Стремежът да добиете шоколадова красота може да се окаже плачевен. Изгарянето в солариум е много болезнено и рана от него може да не заздравее в продължение на дълги години. Освен това изгарянето води до преждевременно стареене на кожата и предизвиква в по-късен етап рак.

Ако сте решили да правите тен без дрехи, трябва да сте уверени, че, ако солариумът е хоризонтален, ще лежите на чиста и дезинфекцирана повърхност. Предпазвайте очите и гърдите си. Това са най-чувствителните места на човешкото тяло, за които изобилието на утравиолетови лъчи не се препоръчва. Честият загар без специални защитни очила може да предизвика частична загуба на зрението и дори катаракт.

Много жени, които посещават салони за солариум се оплакват от чупливост на косата. Затова инструкторите препоръчват в солариума да слагате шапка. Идеалният вариант за посещение на солариум е преди работа или в почивните дни, когато можете преди слънчевата баня да вземете душ и махнете грима си. И ако вече сте решили да се зареждате с бодрост и красота, не ви остава нищо друго освен да изберете типа солариум, който ще посещавате.

Ако искате да получите бърз резултат върху откритите части на тялото изберете седящ солариум за лице, деколте и ръце. В подобни салони се използват преди всичко лампи с А-излъчване. Те бързо окисляват меланина и загарът се появява доволно бързо. Трябва да знаете обаче, че такъв загар не е дълготраен. “Седящите” модели понякога са оборудвани с вградени масажьори за краката и гърба.

В “лежащите” /тунелни/ солариуми, за разлика от “седящите”, се съчетават лампи с А и В излъчване. Затова загарът се образува по-бавно, но пък е по-дълготраен. Съвременните модели тунелни солариуми са оборудвани със системи за охлаждане. Панелът за управление дава възможност за постоянно контролиране режима на работа и при необходимост да се намалява мощността на лицевата лампа. Моделите понякога изглеждат удивително: леко осветени и със звездни орнаменти, във формата на космически капсули... Вече има и нови механизми с “анатомичен” дизайн – повърхността на леглото повтаря контурите на тялото, удобно е за лежане и не нарушава кръвообращението. Приятна новост са аудиосистемите и възможността да слушате любимата си радиостанция или компакт-диск докато правите тен. Вертикалните солариуми обикновено са достатъчно мощни и сеансът не продължава повече от десет минути. Те са по-хигиенични, тъй като клиентът не влиза в съприкосновение с тях. по време на сеанса можете дори да танцувате.

Препоръчително е да трупате загар в един и същ салон, където инструкторът може да ви състави индивидуален график на процедурите, съответстващ на вашия тип кожа и особеност на типа солариум. Хората със светла и чувствителна към изгаряне кожа трябва да бъдат много внимателни – по пет минути 2-3 пъти за 10 дни с почивки от 2-3 дни. Тези, които на практика никога не са изгаряли на слънце, мога да си позволят да остават по 15 минути. Първият сеанс обаче не трябва да надвишава 5 минути, тъй като се явява подготвителен.

Ако искате да подобрите качеството на загара и да помогнете до известна степен на вашата кожа, купете си специално средство за изкуствен загар. То обикновено се продава в салоните за солариум. И не забравяйте – чувството за мярка никога не трябва да ви напуска!!!

                                                           автор: Екип на Здравни новини