НА ВОЙНА С ПЪРХОТА

Пърхотът не е опасен за живота и здравето, но може сериозно да ви “отрови” всекидневието. Какви ли не средства се използват дори и за временно надмощие над него. В какво се състои тайната на неговата непобедимост и как да го накараме да капитулира?

В бита под термина “пърхот” се разбират дребни, светли люспички, които се образуват по кожата на окосмените части на главата. Те се отделят лесно от кожата и в изобилие “украсяват” не само косата, но и дрехите – нещо, което наистина може да раздразни човек.

Мнозина смятат пърхота за болест. Симптомът на заболяването се нарича в медицината себореен дерматит – нарушена функция на мастните жлези, която се изразява в повишено отделяне на кожна мазнина или качественото й изменение.

Пърхотът, както и себорията, биват най-различни. При суха кожа на главата люспичките са сухи, сивкаво-бели и се отлющват лесно. При повишено отделяне на мазнини люспите имат мазен вид, жълтеникав цвят и се отделят от кожата по-трудно. В този случай се говори за мазна себорея или така нареченият стеаринов пърхут.

Втората причина за появата на пърхута е действието на микроскопичната гъбичка Malassezia Furtur. Медиците твърдят, че този микроорганизъм живее върху кожата на тялото и главата на човека постоянно и може да не му причинява никаква вреда. Именно себероята, т.е нарушението на работата на мастните жлези, създава благоприятни условия за размножаването на паризитиращата гъбичка, която се храни с кожна мазнина и води до появата на малки люспички –пърхот.

Причините за заболяване от себорея, а оттук и за появата на пърхот, са много. Това са и вътрешните нарушения в организма – хормонални, нервни, имунни, инфекциозни заболявания, наследствена предразположеност, хранителна алергия, нерационално хранене с недостиг или липса на витамини, стрес и преумора. Днешните неблагоприятни въздействия като замърсената околна среда, лошата грижа за косата, злоупотребата с лакове, гелове, бои за коса и даже студеното зимно време също способстват появата на този проблем.

Не трябва обаче да се отчайвате. В последно време се появиха препарати, способни да се противопоставят на пърхота. В основата това са шампиони и лосиони, които съдържат активни ингредиенти: вещества против себорея /намаляващи отделянето на кожна мазнина и облекчаващи отделянето на люспички/ и противогъбични компоненти.

За съжаление лекарите са констатирали, че пълното излекуване на себореята е навъзможно. Проявата й може само да бъде намалена и в последствие контролирана. Ето защо всички лечебни средства против пърхут трябва да се употребяват редовно и постоянно, за да се унищожават паразитиращите гъбички. Достатъчно е неголяма пауза в използването им – и пърхотът се появява отново.

При комплексно лечение в качеството на допълнително средство в борбата против пърхота може да се използват различни настойки, лосиони, изплакващи средства, които съдържат сок от алое и масло от чаено дърво. При мазен пърхот нелош ефект дава натривката на кожата на главата с пресен лук, който премахва слоя мъртви клетки на епидермиса, той като е богат на сяра.

Диетата също е важен елемент от борбата с пърхота. Употребявайте повече продукти, богати на витамини от групата В, особено витавин В6, а също и съдържащите ги лекарствени препарати. Ограничете употребата на захар и животински мазнини.

Понякога хранителните алергии провокират появата на пърхот. При индивидуална непоносимост към продукти се въздържайте от употребата на шоколад, орехи, някои морски продукти /например мекотели/. И разбира се в качеството на профилактични мерки трябва да използвате индивидуални гребени, четки и украшения, чрез които могат да се предават злополучните гъбички. За съжаление процедурата на лечение на пърхота е много продължителна и да очаквате ранен ефект, след 1-2 месеца, е немислимо.

НЯКОЛКО БИЛКОВИ РЕЦЕПТИ ПРИ ПЪРХОТ:
- Две супени лъжици кора от див кестен, 1 супена лъжица черен оман и 1 супена лъжица полски хвощ се варят 15 минути в 1,5 л вода. Прецедената течност се използва за изплакване на косата след миене.
- Приготвя се отвара от 5 супени лъжици подбел и 3 л вода. Служи за изплакване на главата 2 пъти седмично.
- Сухи стрити цветове от полски синчец /метличина/ се варят 10 мин на слаб огън в равни части /по 50 куб см/ вода и оцет. С прецедената течност косата се изплаква след миене.
- 100 г ситно нарязани листа от коприва се варят в смес от равни части /по 500 куб см/ вода и оцет. С прецедената отвара косата се мие през ден в продължение на две седмици /без сапун/.
- Една супена лъжица ситно нарязани стебла и цветове от вратига се заливат с 500 куб см вряла вода. След два часа запарката се прецежда и с течността се мие косата ежедневно в продължение на 1 месец /без сапун/.
- Една супена лъжица нарязани пресни листа от бръшлян се варят 10 минути в 500 куб см вода. Изстиналата отвара се прецежда. В продължение на един месец всяка вечер косата се сресва с гребен, натопен в тази течност.
- Стриват се по 100 г пресни листа от коприва и латинка и се заливат с 500 куб см чист спирт. Съдът се затваря добре и се държи на тъмно и прохладно място 20 дни, като всеки ден се разклаща. Сместа се прецежда и с получената течност в продължение на 10-15 минути се правят втривания в основата на косата след измиването й. Процедурата се прави в продължение на 1 месец.

                                              автор: Екип на Здравни новини