Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 март 2006, 14:33 ч.

Синът ми е аутсайдер

 • 3 409
 • 27
 •   1
Отговори
 • Бургас
 • Мнения: 594
Много съм притеснена и се обръщам към вас за утеха и съвет...
През октомври месец се наложи да сменим квартирата, квартала, съответно и детската градина. Първоначалните ми впечатления от мястото и учителките бяха добри, синът ми ходеше с желание и вече почти се бях убедила, че промяната не е била толкова страшна, колкото се опасявах, когато започнаха проблемите. Първо имах няколко сериозни разговора с учителките. Синът ми бил мого буен - викал и скачал и непрекъснато се налагало да му правят забележки. Е, времето е лошо, децата са затворени, аз все си мислех, че е нормално едно енергично момче да вика, скача, бяга и т.н. Но все пак започнах да си говоря с него - да не предизвиква госпожите все да го наказват да седи сам на пейката. Да, но той пък започна да ми говори неща, които още повече ме притесниха - че се държи така, защото му е скучно, децата не си играели с него. В групата им има някакво странно разпределение по двойки от типа "Иво е приятел на Мартин, Радо е приятел на Цветан". Само едно момиченце си играело с Боги, но госпожите все ги наказвали, защото и двамата били много палави. Защо госпожите толерират подобно разделение по двойки и изолация на децата, не мога да си обясня. Получи се нещо като цикъл - госпожите му се карат, децата не си играят с него, защото той е "лош", той е лош, защото му е скучно. Говорих отново и отново с учителките. Техни златни реплики са "Ама ние не само му се караме и наказваме, гледаме и да го похвалим за нещо", "То от много приказки можем да внушим на детето, че има проблем." Ами явно има проблем. В старата група той си беше дете с нормално социално поведение, тук е аутсайдер. Само за последната седмица лично чух 4 пъти деца да казват "Богомил е лош", включително и такива, които са в групата само от месец. Вчера се разплаках при следната случка. Взехме се от градината и го оставих да играе малко на двора - времето беше чудно. Дойде Мартин, който е приятел на Иво и се заиграха с Боги. След малко се появи и Иво, двамата с Мартин се отделиха и започнаха на висок глас да обясняват на майките си, че Богомил е лош.
Съжалявам, че писах толкова много и толкова объркано, но аз самата съм страшно объркана. Притеснявам се, че може трайно да са ми повредили детето. Чудя се, дали да не го преместя отново, каква е вероятността това да подобри ситуацията. Може да го травмира допълнително. Какво да му говоря и дали да разговарям отново с госпожите "педагози и възпитателки"  #Cussing out

# 1
 • Мнения: 5 467
Представям си, какво ти е. Аз съвет не мога да ти дам, защото детето ми е малко, но предполагам, че децата му викат, че е лош, защото са чули така от госпожите. Ако госпожите го бяха въвели като новото другарче, което е хубаво, умно и добро, децата щяха да го приемат по друг начин. Може би..., защото и те са жестоки по своему.
Но манталитета на лелките няма да се промени... за съжаление. Дано успееш да намериш някакво решение на този проблем, защото много боли, когато става въпрос за детето ти.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 145
raika, много ми стана мъчно за теб и за детенце.
Явно някъде нещо се е объркало, но това в никакъв случай не значи, че няма да се оправи.
Да, на тази възраст децата често са жестоки и склони да "нарочват" някой за лош и да го изолират. За това вина има или учителката, или някой от "лидерите" в групата. Като стадо са - тругне ли водачът срещу някой, следват го...
Ако имаш възможност смени градината. Боги не е свикнал чак толкова с нея, а и явно не се чувства добре там. На ново място сигурно нещата ще потръгнат по-добре. Дъщеря ми е сменяла 3 ДГ и това и се отрази много добре. Противно на страховете ми стана по-контактна и смела.
Ако предпочиташ пък изчакай. Ако той сам се справи със ситуацията това ще му помогне много. Говори отново с учителките, ако трябва им "се подмажи" по някакъв начин, колкото и грубо да звучи, защото става въпрос за твоето детенце. Ако те наистина искат, биха могли да променят отношението към него. И непрекъснато му повтаряй, че много го обичаш и че той е много добро дете.

# 3
 • Мнения: 3 740
Говори пак с госпожите, ама кротко. Помоли ги да му помогнат да се включи в някоя групичка. Ако не са пълни непукисти, на мирни преговори би трябвало да реагират нормално.
Доколкото разбирам, децата играят заедно извън градината. Запознай се с родителите, говори с тях, наблюдавай децата, докато играят, това може да ти помогне да разбереш ситуацията. Не се отчайвай, детето ти не е аутсайдер. Просто още не е намерило приятелчета. Знам, че е трудно и неприятно. Камен имаше един такъв период, в който едно дете непрекъснато го търсеше за игра, а после се оплакваше на родителите си от него и настройваше другите деца. Беше много неприятно. После разбрах, че там бащата има някакви болни амбиции и се опитва да доказва, че неговият син е "по-така" от Камен, та оттам произлизаха проблемите, но ни струва доста нерви - и на мен, и на детето. Сега просто не се събират заедно и си нямаме ядове. И вие ще си намерите подходяща компания.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 351
Ако имаш възможност, премести го. Детето както си описала вече е "нарочено". Според мен всичко идва от госпожите. Явно те няколко пъти на всеослушание са казали, че "Богомил е лош", а както знаеш, госпожите в детската градина са авторитет и тяхното мнение се приема безусловно от децата. Каквото и да прави Боги, той ще си остане лошо дете в техните очи. Колкото и разговори да водиш с тях, те вече са успели да настроят децата. А за да не травмираш ти своето - просто го отдели от тази среда.

Искрено ти съчувствам и стискам палци всичко да се оправи бързо.

# 5
 • Мнения: 4 631
                   Мила,какво значи" синът ми е аутсайдер"?Ти самата не трябва да се шокираш толкова ,ако искаш да му помогнеш.Когато човек е афектиран не обмисля добре положението.Съветите да го преместиш са пълна глупост.Какво ще правиш, във всички градини ли ще ходи ,ами като стигнете до последната?Никой не толерира групи в детския колектив,просто личи "педагогическото майсторство" на госпожите.Ако те не успеят да формират колектив,не зная какво правят по цял ден.Навсякъде има предпочитания кой с кого,но това е в отделни моменти ,в индивидуалните игри,през другото време децата трябва да са едно и квалификации от рода на той е лош са недопустими.Стегни ги малко госпожите и постави по твърдо въпроса за взаимоотношенията в групата.Ако трябва Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 6
 • Мнения: 93
 Децата повтарят това, което са чули от госпожите. Би трябвало отново да поговориш с тях, но от това което си писала си правя извода, че не са добри педагози и настина, ако не ти е проблем по-добре смени градината

# 7
 • София
 • Мнения: 2 530
Много ти съчувствам. Съвсем скоро сина ми тръгва на градина и ти засягаш болните ми мисли. Ако съм на твое място веднага ще сменя градината, ще им натрия носовете на тези госпожи newsm57 newsm57, но преди това ще уведомя и директорката, да знае какви "педагози" има.Просто ти се чудя, защо не си реагирала веднага?

# 8
 • Мнения: 5 467
Съветите да го преместиш са пълна глупост.
Не мисля, че са пълна глупост. Понякога детето си намира компания в някое детско заведение, а в друго изобщо не може да се впише.
Зависи от госпожите, разбира се. Давам пример от моето детство - имахме в класа една Павлина, която никой не обичаше и я имахме за задръстена. Беше срамно да си играем с нея, защото автоматично те прибавяха към "задръстените". В трети клас, преместиха Павлина в друго училище и там разцъфна... Имаше си приятели, получаваше похвали от учителите и въобще - доволно дете. А за по-нататъшната съдба на Павлина от училище, я знам, защото майка ми е първа приятелка с нейната майка. Та, тя й разказваше, как дъщеря й, се чувствала супер в новото училище.

# 9
 • Бу-у-урга-а-ас
 • Мнения: 2 598
Не са глупави съветите за преместване (евентуално). Все пак са минали 5 месеца,а детето не е намерило своето място в групата, а дори по-лошо - изолирали са го и са му лепнали етикет. Ужасно ситуация, но за детето понякога наистина е по-добре да бъде преместено. Опитай се да събереш повече информация. Говори примерно с музикалната госпожа и с учителката по английски, които имат също поглед върху групата и сина ти. Те ще ти дадат информация как се държи той, слуша ли, беснее ли, с кой дружи, а и дори за това как се държат госпожите с децата и с него. Бъди много дипломатична и се опитай дискретно да научиш това, което ще ти помогне да вземеш правилното решение.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 5 238
В твоя случай бих поработила доста и с детето си, харесването все пак трябва да е двустранно.
Моята дъщеря също не харесва шумните и палави деца и ги отбягва. Наричала ги е и 'лоши' и постоянно се налага да обяснявам, че не децата са лоши  а някои от постъпките им са неприемливи в определени ситуации. И си признавам, че понякога не си вярвам.
Има какво да изискваш от персонала в градината определено, но и не бива да се търси вината изцяло там.
В краен случай може и нова градина - на чисто...

# 11
 • Мнения: 1 393
Мене ако питаш дай нещо на госпожите пари или нещо друго и проблемите ще се решат.Колкото повече се карат на едно дете и не го толерират,толкова по-зле ще се чувства то,а и може да му останат комплекси за цял живот  Naughty

# 12
 • Мнения: 5 624
 Ужас. Предполагам как се чувстваш. Надявам се проблема да се разреши скоро. Според мен все пак основно госпожите са в основата на твоето притеснение. В смисъл те са тези, които с поведението си(наказване на сина ти и вечните забележки) настройват останалите деца срещу него  Confused ( Все пак трябва да са учили детска педагогика и психология..къде ли са отишли знанията им тогава?  Rolling Eyes)

# 13
 • на Север
 • Мнения: 503
попитай  го защо го наричат "лош", прави ли им нещо?
може да е ударил някое дете, или да го е обидил?!

# 14
 • Мнения: 639
 Наложи се да сменяме квартала и детската градина, когато дъщеря ми беше втора група. Промяната се случи по средата на " учебната " година. Уж всичко беше прекрасно, но на първия месец госпожите ме викаха няколко пъти, за да ми кажат, че дъщеря ми е непослушна, вика, кара се с другите деца, дори ги потупва когато и се отдаде възможност. Детето все повтаряше, че никой не си играе с нея, че и е скучно, не искаше да ходи на градина, че "шефката" на групата деца е Иви, която е лоша и никога не дава да играят на игрите, които моето дете инициира или винаги прекратява играта щом моето се опита да се включи.. Често пъти намирах детето си да стои само изолирано на пейката в двора да си люлее крачетата, а другите тичат , играят, смеят се... Cry Доста поговорих както с госпожите, така и с щерката, опитах се да намеря същността на проблема, защо никой не играе с нея, опитах се да дам логично и приемливо обяснение на постъпките на другите, да и обясня защо я изолират - ново дете, по-висока е от повечето деца, хубава Embarassed(не че си е мое) и че вероятно досегашната "тарторка" Иви се чувства застрашена да бъде изместена от "лидерския си пост", опитах се да и помогна да покаже на децата, че тя просто иска да играе с тях, а не да измества който и да е...
Мисля че съм успяла, защото сега (завършва подготвителна група) винаги всички играят с нея, има няколко най-добри приятелки с които си ходят на гости, винаги е поканена на всички рожденни дни , смени няколко "гаджета" Crazy и винаги ходи с желание на градина...
Като се замисля ,  другите започнаха да приематдетето едва към третия месец след преместването, това съвпадна с черпенето за рожденния и ден, бяхме занесли много балони, сладкиши, сокове, голяма торта на два етажа (почти като сватбена), не знам дали това има някакво отношение към проблема, но всъщност след нейния рожден ден започнаха всички да я канят и приемат. След почерпката в градината естествено празнуваха децата в къщи  Crazy Crazy

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт