Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 авг. 2015, 17:17 ч.

Раждане в МБАЛ "Вита" - тема 6

 • 94 343
 • 772
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 334


В предишните теми са коментирани повечето въпроси, свързани с раждането във Вита, но не винаги бъдещите майки и татковци успяват да прегледат цялата информация.
Ето събрани на едно място най-актуалните въпроси и отговори във връзка с болницата.

Моля, преди да зададете Вашия въпрос, погледнете дали няма да намерите отговор тук  Simple Smile
На всички майки спокойна и щастлива бременност и леко раждане!

За контакти:
София, ул. ”Драговица” №9
тел: (02) 960-49-50; 960-49-51; 960-49-52; 943-43-98


Специалисти Акушерство и гинекология във Вита:
Д-р Анна Чорбова
Д-р Антоанета Илиева
Д-р Лора Петрова Кълвачева
Д-р Даниела Иванова Велкова
Д-р Веселина Славкова
Д-р Мая Василева

В МБ "Вита" по договор израждат и други специалисти, сред които:
Д-р Краснодар Хаджийски
Д-р Здравка Богословова
Д-р Хафузова


Цени:
Актуалните пакетни цени за раждане можете да видите тук.
Имайте предвид, че на сайта на Вита са публикувани цените за раждане на здравно НЕосигурени пациентки.
Към момента на пускане на темата цените са следните:
= за здравноосигурени пациентки - 1 500 лв нормално, 2 000 лв секцио;
= за неосигурени пациентка - 1 900 лв нормално, 2 400 лв секцио.
 
В цената са включени:
- раждане;
- престой (3 или 4 нощувки в зависимост от вида родоразрешение);
- епидурална и/или спинална упойка по преценка на екипа;
- присъствие на бащата на раждането (евентуално; възможно е само при нормално раждане);
- храна;
- изследвания и ваксини за бебето.


За да родите своето бебе във Вита, не е нужно да следите цялата си бременност там - достатъчно е към края на бременността да изберете специалист, да се свържете с него, за да се запознаете и той да започне да следи бременността Ви.

Болницата предлага пакет за проследяване на цялата бременост. Ако лимитът на пакета се изчерпи преди раждането, пациентката заплаща направените й прегледи и изследвания с 15% намаление. Ако останат пари, те се прехвърлят за бъдещи прегледи, а НЕ за самото раждане.


Багаж при постъпване:
= лични документи;
= документи от женската консултация;
= лични тоалетни принадлежности (четка и паста за зъби, гребен и пр. Практично е да си носите и джапанки);
= мобилен телефон, зарядно към него;

Не е нужно да носите: дамски превръзки за родилки, чаршафи, нощници и т.н. Не е нужно да носите и каквото и да било за бебето, освен дрехи за изписването в съответния ден.

Багаж при изписване:
Само дрешки за бебето.

Документи при постъпване:
Лична карта и изследвания.


Настаняване и престой:
Родилките се настаняват по една или две в стая със санитарен възел.
За разлика от другите болници във Вита настаняват раждащата в стаята ѝ и след като получи пълно разкритие, я водят в родилна зала, а след раждането отново я връщат в стаята й.

По желание на майката бебето може да бъде при нея в стаята и през деня, и през нощта.
По принцип часовете за посещения са следобед, но около и непосредствено след раждането таткото може да чака майката в стаята ѝ.


Храна:
Поръчва се по меню.

Неонатологично оделение:
В болницата има такова. Бебетата със специфични проблеми (независимо от това в коя болница в София са родени) се транспортират в Токуда или Майчин дом, ако имат нужда от апарат, с който разполагат само тези две болници. При раждане преди 36та г.с. следящият бременността лекар насочва родилката към друга, подходяща за случая болница.

Последна редакция: сб, 08 авг 2015, 08:21 от julie.k

# 1
 • Berlin
 • Мнения: 8 716
Аз имам спомен, че до 37ма седмица те пращат другаде.

# 2
 • Мнения: 53
Здравейте, ето малко информация и за моето раждане - секцио на 31.07. Предварително се извинявам за дългия пост:
Скрит текст:
Приеха ме към 16ч следобед. Следваше обработка на документи, подписване на формуляри и т.н. Настаниха ме в единична стая ( с климатик и телевизор Simple Smile) със санитарен възел. Носех единствено личната си карта, защото посещавах ЖК в болницата и всички документи и изследвания бяха там. Не се носи нищо освен лични принадлежности. Всичко, което е нужно (превръзки, нощници, памперси и др.), се осигуряват от болницата. Помолих да ми сложат катетъра след като ми сложат упойката. Акушерката каза, че ще попита и наистина го сложиха след това.
Качихме се на 4-тия етаж, където е операционната. Раждането се водеше от д-р Славкова, д-р Велкова асистираше. Анестезиолог беше д-р Генов, а неонатолог - д-р Гергинова. Бях със спинална упойка, която поставят след като обезболят локално мястото, на което се слага. След това поставиха катетъра.
Не помня колко дълго беше самото раждане, но в 18 и нещо бяха приключили. През цялото време разговаряха с мен и отговаряха на всичко, което съм попитала.
След като извадиха бебка (17:45), ми я показаха и я свалиха в отделението. След малко ми дадоха информация за нея - мерки, състояние и т.н.
След операцията ме свалиха в стаята. Мъжът ми ме чакаше там през цялото време. Донесоха ни бебето за малко. Оставиха ни да се погушкаме и после го взеха, защото още не ме беше пуснала упойката.
Получавах информация за всичко, което съм попитала, за всички медикаменти, които са ми слагали и за всичко, свързано с бебето.
След визитацията на бебетата, неонатологът (д-р Данчева) всеки ден минаваше и даваше информация как е детето. Бебетата ги оставят при майката през цялото време, като ги взимат само за визитация и тоалет. От третия ден малката беше само на кърма, така че никой не е хранил детето с АМ. В отделението има помпа, която се стерилизира. Аз си прехвърлях кърмата в стерилно шише (акушерката сама предложи да ми даде) и си хранех малката. Показват ти как да къпеш и повиваш бебето, ако имаш нужда. Помагат и с кърменето, ако си нов или имаш проблем.
Относно хигиената, която на няколко места беше коментирана - раждала съм първото си дете в Шейново и определено имам база за сравнение. Simple Smile Във Вита санитарката минаваше по няколко пъти на ден да изхвърля кошчетата за отпадъци, всичко си беше чисто, таблите от храна се прибираха веднага след като приключи времето за хранене. Получаваш чисти чаршафи, нощница, превръзки, минерална вода малко, след като си поискаш.
Лекарите, които минават на визитация са запознати със състоянието ти и реагират много адекватно. Аз лично попаднах на д-р Илиева и д-р Чорбова. Нямам никакви забележки. Даже напротив - държаха се много мило. Имах малки притеснения преди изписването и д-р Чорбова мина 6-7 пъти за един ден да ме провери как съм.
Това, с което мога да завърша е, че, въпреки че болницата е малка и са доста натоварени, отношението и работата на персонала са професионални. Аз лично съм доволна от престоя си там.# 3
 • София
 • Мнения: 334
Аз имам спомен, че до 37ма седмица те пращат другаде.
На мен лекарката ми беше казала за Майчин дом, ако се разраждам по-рано. За 2013 година говоря Simple Smile На теб коя болница посочиха в случай на по-ранно раждане?

Допълвам: редактирам информацията, така или иначе подобни въпроси се обсъждат между бременната и следящия лекар, а не във форума. Промених на: "При раждане преди 36та г.с. следящият бременността лекар насочва родилката към друга, подходяща за случая болница."

Последна редакция: сб, 08 авг 2015, 08:22 от julie.k

# 4
 • Berlin
 • Мнения: 8 716
И моята в Майчин дом ме прати, даже си отидох да поседя за едни тонове.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 338
Чорбова ме беше инструктирала - ако тръгне раждане преди 36та седмица, да отивам в Майчин дом. За 2011та говоря.

# 6
 • Мнения: 110
И мен Богословова ме беше предупредила - преди 9-ти месец ако тръгне, да отида в Майчин дом. Говоря за сега - 2015 год.

# 7
 • В три мъжки сърца
 • Мнения: 1 433
Здравейте,

Родих наскоро във Вита и останах много доволна. Нормално раждане, водено от д-р Славкова- страхотен професионалист и човек  bouquet Самата болница е малка, но всичко е много чисто и персонала е отзивчив. Имаше само една много нелюбезна възрастна санитарка, както и 1-2 дръпнати акушерки, но не е кой знае какво. Бях сама в стая с баня и бебчо си беше с мен постоянно.

# 8
 • Мнения: 949
Здравейте, сетих се един тъп въпрос,тъй като от Вита ми изпратиха списъка за приемане. Там е включена помпа за изцеждане. Аз вече си купих такава на Авент с включени чашки и биерон. Аз ли трябва да си я дезинфекцирам или там има къде?!?! newsm78 Все пак нито знам кога ще родя, нито кога ще ми потрябва.

# 9
 • Berlin
 • Мнения: 8 716
Там ще ти я стерилизират.

# 10
 • Мнения: 949
Благодаря  bouquet Супер си и винаги знаеш всичко Simple Smile Подготвям чантата вече и се зачудих. А даваш ли я като пристигнеш или си е в теб? Питам, защото в списъка няма еднократни превръзки, крем и подплънки за зърна, но аз така или иначе си купих. Чудя се дали да ги взема или при нужда да пращам мъжа ми?

# 11
 • Мнения: 57
Помпата може да ти я донесат по-късно, както и всичко останало. Леко и успешно

# 12
 • София
 • Мнения: 1 186
Да се похваля и аз, наскоро родих във Вита при доктор Мая Василева Heart Eyes. Всичко беше повече от прекрасно, от раждането до отношението, акушерките и т.н. Все си мисля, че хората се отнасят към нас така, както и ние подхождаме към тях. Никога до сега не съм изпитвала лошо отношение към мен от никой специално. Все пак сме в болница, а не на хотел. Simple Smile
julieta_sv , от болницата ти осигуряват превръзки, хавлии, тоал.хартия, нощници и еднократни подложки за леглото. Аз си носих помпа, подплънки и крем за зърна, но така и не се наложи да ги използвам....кърмата ми слезе чак вкъщи. Видях че има в отделението и ел.помпа на Медела. Peace

# 13
 • Мнения: 949
Да се похваля и аз, наскоро родих във Вита при доктор Мая Василева Heart Eyes. Всичко беше повече от прекрасно, от раждането до отношението, акушерките и т.н. Все си мисля, че хората се отнасят към нас така, както и ние подхождаме към тях. Никога до сега не съм изпитвала лошо отношение към мен от никой специално. Все пак сме в болница, а не на хотел. Simple Smile
julieta_sv , от болницата ти осигуряват превръзки, хавлии, тоал.хартия, нощници и еднократни подложки за леглото. Аз си носих помпа, подплънки и крем за зърна, но така и не се наложи да ги използвам....кърмата ми слезе чак вкъщи. Видях че има в отделението и ел.помпа на Медела. Peace
Благодаря много! Честито бебче, много да те радва и да бъде здрво и щастливо  bouquet

# 14
 • Мнения: 949
Помпата може да ти я донесат по-късно, както и всичко останало. Леко и успешно
Аз да попитам още нещо, особено за раждалите при д-р Богословова. Тъй като тя преглежда на частно, вие къде дадохте почерпка - при изписване в болницата или само лично на лекарката в кабинета й (а може би и на двете места?). Преди време са се носели питки, бонбони....това още ли е на мода?
Благодаря!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт