Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 481
Ето още един цитат от книгата, относно вегетарианството при децата:

Д-р Spock, неговото изненадващо „превръщане” – вегетарианството...
„Децата трябва от 2-та си година да не приемат никакви животински храни”. Тази препоръка към родителите постави на дискусия този въпрос между детските лекари и специалистите по храненето. Схващането на световно известния класик по въпросите на детството и своите книги, особено последната, която се появи на пазара, създаде много предпоставки за спорове (Д-р Beniamin Spock – 1903-1998). Той, автор на втората, след Библията, книга по известност и успех в света, почина през месец март 1998 г., на възраст 94 г. Според статистиката неговите книги са издадени в 50 милиона екземпляри и за Америка, той е най-влиятелният детски лекар при тях.
Новото издание на неговата книга е „Ние знаем днес, за вредното действие на месото.
Децата могат да се развиват добре и чрез зарзавати, бобови растения и други растителни хранителни вещества, които са свободни от холестерин и други животински мазнини и да приемат голямо количество протеини и желязосъдържащи храни от растителен произход.”
За млечните продукти Д-р Спок пише: „След 2-годишна възраст не се препоръчват млечни продукти. Друг извор за калций, предоставят повече предимства, които липсват на млечните продукти”.
Изхождайки от неговото реноме, с което той се ползва, неговите препоръки са чисто „вегетариански” и създаде много дискусии между педиатрите. Поради голямото влияние на книгата върху подхода към децата в САЩ, много учени и педиатри изразиха мнението си по този въпрос.
Dr T. Berry Brazelton, педиатър в Бостон „City hospital” и дългогодишен почитател и приятел на Д-р Спок, определя новите препоръки, като „абсолютно умопомрачение”. Месото съдържа много желязо и протеини. Организмът има нужда от мляко и млечни продукти, за да може да се обогати с калций и витамин „Д”. „Вегетарианското хранене е безсмислено за детската възраст” мисли Д-р Брацелтон. „Едно дете да бъде хранено с чисто растителна храна е възможно, обаче е така трудно, както е да се покори Монт Еверес” – казва Д-р Michael Georgiess, професор по педиатрия в унив. в Minnesota. „Един подобен начин на хранене задоволява детските нужди само в 60 % от необходимите калории и протеини и трябва допълнително да приема препарати, за да покрие нуждите си от витамин „Д”, калций, желязо и цинк.”
Dr Neal Barnard, един от сътрудниците на Д-р Спок, обяснява: „В някой случай е възможно и трудно, в рамките на вегетарианска диета, да се осъществи здравословно хранене.” Допълнително трябва да се добавят витамините „Д” и „В12”. Д-р Спок изхожда от това, че затлъстяването и атеросклерозата носят своите корени още от детството и смята, че днешното състояние на здравето е много по-лошо, отколкото в миналото.
Dr Steven Parker, педиатър в Бостонския „Medical center” е коавтор на книгата „Ново издание на кърмаческото и детско обслужване”. Той намира пледоара на Д-р Спок за вегетарианското хранене на децата, като екстремно.
Той предлага, родителите да погледнат на препоръките в книгата, алтернативно. Д-р Спок би отхвърлил подобна идея. Той искаше книгата съзнателно да бъде разпространена и да помогне за разбирането, че има връзка между храненето с животински продукти и болестните състояния.
Интересно Д-р Спок в по-раншните си издания на своите „бестселъри” той препоръчва само малки количества месо и млечни продукти, да се включват в детските храни. Неговото завъртване към другия край на диаметъра трябва да свържем с неговият личен опит: „След редица тежки заболявания той беше така отпаднал и безпомощен, че без чужда помощ не можеше да се движи – така през 1991 г. той стана вегетариане той загуби 23 кг. и накрая можеше отново да ходи и да се чувства здрав и бодър”.
„Диетата му даде възможност отново да преработи своята книга, преди да почине” – каза неговата съпруга Mary Morgan. „Това беше неговата най-важна цел”.
Един строг вегетариански режим води до недоимък на витамин В12, установяват австралийските проучвания. Директорът на „Патологията” на Адвентиската болница в Сидней докладва проучването, проведено при 245 строги вегетарианци, като при ¾ от тази група (185 души) е установено, че под минималната граница са стойностите на витамин В12. Това е доказано в продължение на 7 дни. Недоимъкът може да предизвиква други допустими недоимъчни състояния, обедняване на кръв, промени в гръбначния мозък, както и безчувствителност, летаргия и шумове в ушите. Ето защо вегетарианците трябва да консумират повече млеко и продукти от соя и повече яйца.

Вегетарианството за децата е опасно...
Вегетарианството за кърмачета и малки деца уврежда израстването, забавя психомоторното развитие и уврежда нервната система. Проф. Д-р Герхард Шьох (завеждащ детското хранене – Дортмунд) информира на един конгрес. Главният риск на строгата вегетарианска диета за кърмачето и малкото дете (млекото – липсва, никакво сирене, никакви яйца, никаква риба и месо) и поради постоянната липса на белтъчини, витамин В12, витамин Д, калциум и желязо, изоставането в развитието е всеобщо.
Вегетарианците се нуждаят от повече желязо... В растителните храни се съдържа два пъти по-малко желязо, отколкото в месото, твърдят специалистите. Желязото потенцира мускулната система и мозъка.
Американски студенти (доброволци) са завършили успешно изпитната сесия, колкото по-високо е било съдържанието на желязото в кръвта.
Когато се избягва месото, трябва да се приема повече соеви продукти, спанак, боб, тиквени семки, сушени кайсии. Важно е да се знае, че в готвените зеленчуци по-добре се усвоява желязото.
Усвояването му от храната се увеличава с помощта на 50 мг витамин С, на който са богати портокаловия и лимонов сок, ягоди и др.
Приемането на кафе по време на ядене намалява абсорбацията на желязо с 40 %, а пиенето на чай до 79 %.

# 1
 • Мнения: 599
Браво на Спок, тъкмо го бях отрекла, не знаех, че е станал веган Simple Smile

Ако човек е достатъчно информиран и знае какво яде и как да го яде, т.е. ако яде умно, рисковете са никакви. Или хайде, както при всеки друг всеяден човек Simple Smile Той обаче говори за чисто вегетарианска диета, т.нар. вегетализъм. Да, тогава има рискове от дефицит на вит. Б12, вит.Д и желязо. Ако се приемат като добавки към храната, няма проблем за избралите този тип хранене. Да не говорим, че в западните страни веганските храни са обогатени именно с тях... Има цели поколения, отгледани по този начин. Аз лично спазвам по-умерена диета - млечно-вегетарианска, и смятам, че я спазвам разумно. На детето си давам и жълтък, а ако размисли, като стане съзнателно, не смятам да го ограничавам. Така че - за  Peace

# 2
 • Мнения: 4 773
Имала съм периоди, в които не съм яла месо. Не съм месарка - ама никак. Но все пак на детенце не бих отказала месо. Не колбаси, разбира се. Чисто пилешко месо. 1-2 пъти в седмицата. А киселото мляко и сиренето са първа храна на масата ми - ежедневно - и ще присъстват и в менюто на детето ми. Иначе вярвам, че има региони по света, където веганското меню е достатъчно. Нашият /български/ климат не предполага зимно време да се ядат само зарзавати и хляб. Ми те не растат по нашите географски ширини през това време.
Това е моето мнение.
Месо - да, но с мярка.
Млечни продукти /повечето/ - да, мазните с мярка.
 Peace

# 3
 • Мнения: 250
Да ви кажа аз съм вегетарианка и не съм страдала от липса на желязо, дори през бременността.Детето не го ограничавам, но ако не иска да яде месо нямам намерение да го насилвам.

# 4
 • Мнения: 2 959
Веси, благодаря за шерването и на тази статия, доста интересна беше за мен.
Според мен дали да си или не вегетарианец е право на собствен избор. Аз за себе си правя своя избор- месните продукти са сведени до минимум. Когато дъщеря ми стане достатъчно голяма да прави своя избор ще го направи, а дотогава ще яде и месо, и мляко, и яйце.

# 5
 • Мнения: 619
Абсолютно ПРОТИВ вегетарианството!!! Peace
Нечовешко е!

# 6
 • София
 • Мнения: 1 058
Твърдо против!
Месото съдържа въглехидрати, мазнини, минерални вещества – 0.5-1.5% (макроелементи: калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, а от микроелементите най-важни са желязото и цинкът), екстрактивни вещества, витамини – вит. В1, В6, ниацин. Месото притежава белтъци – миозин, актин, актомиозин и др. Аминокиселини важни за растежа – триптофан, лизин, аргинин...
За млякото, млечните продукти и яйцата - след определена възраст не биха навредили.
Аз също смятам, че вегетарианството е въпрос на личен избор. Ние обичаме да се шегуваме с израза "не обичаме храна (растения), за истинската храна" Peace

# 7
 • Мнения: 3 537
Против Naughty Crossing Arms

# 8
 • Мнения: 670
Аз съм ПРОТИВ вегетарианството при децата.
Нямаме право да лишаваме децата си от полезните вещества, витамини и минерали съдържащи се в месото и месните продукти.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 16 446
Да ви кажа аз съм вегетарианка и не съм страдала от липса на желязо, дори през бременността.Детето не го ограничавам, но ако не иска да яде месо нямам намерение да го насилвам.
Пълна вегетарианка - без мляко, млечни продукти, масло, яйца, риба, пилешко? Нищо от животниски произход? Може ли малко инфо - едно примерно меню за два-три дни ако може?

# 10
 • Мнения: 350
Много радикална промяна за СПок?!
Според мен вегетарианството е въпрос на личен избор. Млечните продукти и жълтъците са полезни, и то много.
Когато се говори за ползите/вредите от живот.храни да се отчитат и следните важни фактори:
- много по-трудно се смилат;
- важно е не общото количество полезни компоненти, а тяхната химическа форма и степен на усвоймост;
- съвременното отлеждане на животни използва десетки антибиотици, вкл. профилактичен прием, добавки, хормони, рибно брашно, а както знаем животните  за месо не са месоядни;
-фуражите се отглеждат с каква ли не химия - пестициди, инсектициди, които могат ад съдържат активно вещества със кадмий, живак, алуминий, никел и др. абсолютно вредни елементи.

Да не говорим за внясяните у нас пуйки със салмонела, гълъби с някаква си там друга болест, свинско замразено на 20 год., луди крави, шап по овцете, а сега и птичия грип.
Проблемът е,ч е не можем да имаме вяра на контролните органи и се внясят боклуци от цял свят Cry
Аз знам случай на тежка алергия на дете към антибиотици, получена след ядене на кюфте = ей, Богу, с какво ги тъпчат тези животни??

# 11
 • Петрич
 • Мнения: 321
Аз бях вегетарианка(никакво месо,но млечни продукти и яйца-да) преди да забременея и се чувствах много добре.Когато забременях лекарката ми каза,че трябва да ям и месо,защото било много важно за детето.За себе си - искам да си бъда отново вегетарианка,още не мога да го откажа въпреки,че се опитвам,но ще стане в скоро време.За детето си искам да направи този избор сам,не да му го натрапвам.

# 12
 • Мнения: 1 206
Моята бебека не е много по мясуту Laughing, месни пюрета с разни зеленчукови добавки не яде. Прави много интересни физиономии като и предлагам. Ако е чисто месо, едро смляно - може, но не и се събира много. Риба яде по малко- домашно приготвена сьомга със зелени подправки съм и давала няколко пъти.

# 13
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
За вегетарианството при деца, като експеримент- категорично съм против. Имам предвид, че има майки чули че било полезно след две години да направят децата си вегетарианци и решават да пробват, без да знаят какво всъщност правят- просто за идеята. За съжаление познавам такива родители.
Но ако майката е добре запозната с рисковете, знае как да набавя необходимите вещества чрез медикаменти или балансирана диета- защо не?
По принцип нямам нищо против вегетарианството- с мъжа почти не ядем месо и не ни липсва, но аз лично не бих подложила детето на нещо за което то не е готово- ако то желае и харесва месо, въпреки моите "философии", не бих го ограничила, ако пък не иска- не бих настоявала. Но при всички положения не бих спряла млякото, сиренето и яйцата. Мисля, че стрейт веганството не е за деца все пак.

# 14
 • Мнения: 77
Иаз смятам,че децата трябва да ядат всичко.Има време когато пораснат сами да вземат решение с какво да се хранятнОсвен това имам пред себе си пример дете,на което не му се дава месо,защото майката е вегетарианка и така е решила.Немога да ви опиша какъв е тена на лицето му,то просто има вид на болно непрекъснато и не доумявам как тя не забелязва.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт