Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 март 2006, 23:53 ч.

Фантазиите на осиновените деца

 • 1 986
 • 9
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 533
ФАНТАЗИИТЕ НА ОСИНОВЕНИТЕ ДЕЦА

Много деца, осиновени или не, често си мечтаят за едни идеални родители някъде по света, които приемат с усмивка всяко тяхно действие и никога не ги наказват. Често срещано явление при осиновените деца е да си фантазират какво ли не за биологичните си родители, особено в периода преди по време на пубертета – след това фантазиите постепенно изчезват.

Според  Барбара Стилуел (детски психиатър) повечето деца фантазират, че някъде под слънцето имат други родители, които са супермени...Тези фантазии най-често се появяват, когато детето се ядоса за нещо на родителите си (че не го пускат на дискотека, че не харесват гаджето му, че не му позволяват да отиде на море с компанията си и т.н.) и изчезват, когато детето разбере че едновременно може да обича и мази един и същи човек.

Фантазиите на осиновеното дете може да в две посоки – то или фантазира, че биологичните му родители са прекрасни хора, красиви, богати, умни и много добри, или че са наркомани, престъпници, пропаднали хора от ”подземния свят”.

Какво могат да направят осиновителите? Добре е да помогнат на детето си да изгради една реална представа за биологичните си родители като едни нормални хора, с предимства и недостатъци. Понякога самите осиновители са прекалено позитивно или прекалено негативно настроени към биологичното семейство и прехвърлят своето мнение върху детето си. В този смисъл е важно осиновителите да са наясно със своята позиция по този въпрос, както и да положат усилия преди да говорят с детето си по тази тема, самите те да имат реалистична представа за биологичното му семейство. Например, ако родителят свързва лошото поведение на детето си с “гените, които носи в кръвта си”, това го прави уязвим – в момент на гняв родителят може да се изпусне и да каже нещо лошо за биологичното семейство на детето си, което да се отрази изключително неблагоприятно върху тяхната връзка.

Често се случва така, че в периода, когато детето усилено фантазира за своите биологични родители, осиновителите му се засягат и обиждат. Това води до влошаване на отношенията между родителите и детето-тийнейджър.

Важно е също така да се има предвид, че фантазиите на децата, които са били осиновени като по-малки, са различни от фантазиите на децата са различни от тези на децата, които са били осиновени на по-късна възраст, въпреки че по-честата тенденция и в двата случая е към идеализация и романтични представи. И все пак, тъй като по-големите деца имат спомен за биологичните си родители, те не проявяват толкова силно любопитство и желание да се срещнат с тях.

# 1
 • Мнения: 127
А бъдещите осиновители могат ли да получат достатъчно информация за биологичните родители, за да могат да се подготвят за момента с фантазиите и да реагират адекватно.Защото ако аз нямам представа ,как да му помогна? newsm78

# 2
 • София
 • Мнения: 533
Да, осиновителите имат право да се запознаят с цялата информация, с която разполага дома за биологичните родители на детето, което им предлагат за осиновяване. Най-често срещаната реакция сред кандидат-осиновителите, с които съм работела, е "Че за какво ни е да ги знаем тия хора. Изобщо не ни нтересуват. За нас те не съществуват". При подобна реакция човек мисли предимно за себе си, но не и за детето си - мисли за собствения си страх от биологичните родители, но не и за това колко разпокъсан би бил живота на детето им, ако не може да интегрира в живота си миналото, настоящето и бъдещето. И ако настоящето на детето е с осиновителите му, то миналото (макар и осиновено на десет дни) е с биологичната му майка... А за да е  по-лека кризата на идентичността в бъдещето, животът без тайни и без нереални фантазии може само да помогне...

Последна редакция: вт, 04 апр 2006, 22:27 от Tea_

# 3
 • На небето
 • Мнения: 5 522
А с каква информация разполагат домовете и до колко е обективна и реална? В повечето случаи информацията е много оскъдна и не достатъчна. Примерно, ами от многодетно семейство е, или баща неизвестен или майката е писала че е българка, ама по детето се съди, че няма нищо българско в него. Как можем да имаме доверие на това което ни казват за децата или това което родителя е писал?

# 4
 • София
 • Мнения: 533
Осиновителите имат право да се запознаят със социалния доклад, който социалният работник е изготвил при отказа на биологичната майка от детето й. Социалният доклад съдържа лични данни за майката и бащата на детето, професии, роднински кръг, здравословно състояние и други. Има осиновители, които отивайки в дома, са взели решението, че един ден ще търсят биологичните родители заедно с детето си - те запомнят данните за биологичното семейство, някои дори се срещат с тях. Всичко зависи от личния избор и собствените нагласи...

# 5
 • на път
 • Мнения: 2 630
ФАНТАЗИИТЕ НА ОСИНОВЕНИТЕ ДЕЦА

Какво могат да направят осиновителите? Добре е да помогнат на детето си да изгради една реална представа за биологичните си родители като едни нормални хора, с предимства и недостатъци.

Честно казано с нищо реално не мога да помогна на моето осиновено дете за да си изгради реална представа за биологичните си родители. За единия не знам практически нищо, а за другия само възраст и професия. Това е всичко. Социалните служби избягват целенасочено и може би с известно основание да дават някаква по-съществена информация за биологичните родители. Затова ние - осиновителите можем само да гадаем заедно с децата си опитвайки се да си създадем някакъв хипотетичен образ за жалост.

# 6
 • Мнения: 1 629
Най-често срещаната реакция сред кандидат-осиновителите, с които съм работела, е "Че за какво н е да ги знае тия хора. Изобщо не ни нтересуват. За нас те не съществуват". При подобна реакция човек мисли предимно за себе си, но не и за детето си - мисли за собствения си страх от биологичните родители, но не и за това колко разпокъсан би бил живота на детето им, ...

Когато осиновявах детето си не знаех много неща за осиновяването. Аз лично реагирах по точно този начин, защото си мислех, че интересът ми към БМ, би се изтълкувал като неприлично  и незаконно любопитство. Колкото и да ви е чудно- аз съм социалистическа рожба и понятието "права" много по-трудно се осъзнава. Мисля, че кандидат-осиновителите задължително трябва да минават през курсове или да имат това общуване, което ние имаме тук, за да придобият информация не само относно документите, но и за правата си, дори ако щете и за някои хитрости на които само препатил човек може да ги научи.
Що се отнася до помощта, която ние можем да окажем на децата си за изграждане на реалистична представа за БР, мисля следното. Ние не бива да изпадаме в подробности. Така или иначе, ние не познаваме тези хора. Нашите отговори за тях трябва да съдържат това, което знаем, а за останалото казваш- "Не знам". Просто в никакъв случай не бива да си позволяваме да правим оценка и да изразяваме мнението си за БР, защото ще е пристрастно. Само факти-каквото знаем, изводите да си ги прави детето.

# 7
 • Мнения: 77
Знае ли някой как се обяснява на дете, когато макар и оскъдна, информацията за рожденната майка е доста нелицеприятна?
Добре, че децата ни са достатъчно будни, интелигентни и дори мъдри и, попивайки информация от медиите, сами си обясняват за какво става дума. Добре е, че биологичният баща все още не присъства в мислите им .
Невъзможността да посоча каквито и да са конкретни факти за рожденната майка се опитвам да компенсирам с това, че ТО /детето ми/ е наследило от нея красиви физически черти - очи, устичка, ушички ... Така беше до сега /9г/, по нататък -  ще видим.

# 8
 • София
 • Мнения: 533
Diidi,

Детенцето ти все още е много малко, за да може изцяло да разбере дори разликата между раждане и осиновяване. Подходът ти е добър - наблягай на положителното. Нещата ще се променят с израстването на детето - колкото по-голямо и умно става то, толкова повече въпроси ще изникват в съзнанието му, с които съответно ще те бомбандира теб.

Трудно ми е да ти дам по-конкретен съвет, без да знам малко повече - ако искаш, пиши ми на лични, ще се опитам да ти помогна Simple Smile

# 9
 • Мнения: 256
Моят 9 годишен син ми каза,че тя сигурно е трябвало да замине на далече,или пък "мъжът и" не е искал бебе...Но първият път всъщност ме попита:"Оная защо не ме е искала"Аз му казах,че не бива да наричаме някого така и  ние не знаем какво точно се е случило.Казах му,че като порастне ще му помогна ако иска да я открие и да я попита сам.Успокои се за сега.Аз самата се изкушавам да я открия и да я попитам какво ще му отговори като застане пред нея!Аз зная къде е и я следя от разстояние.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт