Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 118
Здравейте момичета Минаха вече 5 месеца от както осиновихме нашия принц и дойде момента да помислим върху един въпрос и реших да попитам вас и по точно някой който е минал по този път Става въпрос че когато подавахме документите с моя мъж нямахме сключен брак и в момента нямаме и така малчо носи моите имена Ние категорично няма да сключваме брак поради фирмени причини въпросът ми каква е процедурата така че детето да носи фамилията на татко си и това възможно ли е да стане без да сключваме брак Благодаря ви предварително newsm78 newsm78 newsm78

# 1
 • Мнения: 205
Не е възможно. Само ако междувременно сключите брак, можете да подадете документи в съда и съпругът ти да осинови детето, а то да вземе неговите имена.

# 2
 • Мнения: 3 584
Да LIA 81, възможно е. Три месеца след като си осиновила партньорът ти може да припознае детето. За разлика от осиновяването, където има разсиновяване, при припознаването е за цял живот. Детето ти ще носи имената на партньора ти - за бащино и фамилно и той ще бъде вписан в графата баща. Мисля че в този случай се издава и нов акт за раждане. Потърси припознаване или говори с юристконсулта на фирмата.

# 3
 • Мнения: 411
И носи наказателна отговорност:

Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп., бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева

Освен това уведомява биологичната майка кой е осиновителят и тя получава за него информация, с която не е разполагала преди, тъй като социалните са длъжни да я уведомят за припознаването.
Още по-интересно става, ако детето има вписан биологичен баща.

Много ми е интересно как се стигна до този съвет, т.е. от къде ви хрумна подобна идея.

# 4
 • Мнения: 3 584
Познавам доста семейства, които направиха така. Това често се обсъжда в поддържащата група и никой не е споделял да има правни последици. Законът допуска припознаване от страна на бащата, без да се изисква доказателство, че той е биологичен баща. След като LIA е осиновила детето, то тя е негова майка, а графата баща стои празна. Като майка на детето е и единствената, която може да оспори припознаването. Откъде на къде ще се уведомява биологичната майка, като тя вече не е никаква за детето, припознаването би могло да се оспори и от биологичния баща, но той или е неизвестен, или е дал съгласие за осиновяването. Не съм юрист, затова я посъветвах да се консултира с такъв, но не познавам хора които да са имали законови проблеми. Нещо повече, на курса съветваха двойките без брак, да не сключват такъв под натиск, а да постъпят точно така. Извинете, ако греша, но мисля, че не съм подвела никого - има закони, има и юристи, които ги тълкуват. На мен двама съдии ми разрешиха да запиша децата на името на починалия ми баща, на други е отказвано. Както каза съдията на второто дело, в отговор на въпрос на юристката на РДСП, въпрос на тълкуване.

# 5
 • Мнения: 205
О, Боже! Ако наистина така става, то къде спят всички съдии, социални, служителите в ГРАО? Това е абсолютно незаконно! Не искам дори да се замислям до какво може да доведе едно формално осиновяване например!

# 6
 • Мнения: 411
Нещо повече, на курса съветваха двойките без брак, да не сключват такъв под натиск, а да постъпят точно така.

Къде карахте курсовете? Всички тук сме били на курсове. Много може да се каже за качеството на обучението, но никога, никъде досега не съм чула да препоръчват нещо незаконно.

О, Боже! Ако наистина така става, то къде спят всички съдии, социални, служителите в ГРАО? Това е абсолютно незаконно! Не искам дори да се замислям до какво може да доведе едно формално осиновяване например!
+1

# 7
 • Мнения: 3 584
Хайде да не нападаме всички, все пак РДСП си имат юрист и той едва ли е чак толкова некомпетентен, нито пък става въпрос за схемата първо припознаване, а после осиновяване. По въпроса на LIA е водена дискусия в lex.bg през 2009, въпросът е повдиган и в този сайт през 2012, и в зачатие... Законите позволяват различно тълкуване, затова и практиките са различни. Ако служител уведоми биологичната майка на осиновено вече дете, то това е престъпление и е наказуемо по НК, уведомяват осиновитеката, която е вписана като рождена майка - погледнете си решенията в края, там където съдът постановява и нарежда. Социалните също няма причина да оспорват - двама родители е в интерес на детето, а таткото е преминал всички процедури. Може би практиката във вашата област да е различна, затова който се интересува може конкретно да попита юриста в своето     РДСП или адвокат.

# 8
 • Мнения: 411
Извинявам се, ако сте се почувствала нападната  bouquet

Но пишете без да посочвате конкретни данни - име на психолог, курс, РДСП, а липсата на информация поражда недоверие.

# 9
 • Мнения: 188
Прочетох коментарите свързани с припознаване на осиновените деца - що за глупост е хора, които трябва да са уж компетентни да съветват осиновяващите родители да не сключват брак, защото може след това да припознаят детето?
Длъжностите лица пък които позволяват и извършват подобен род процедура нарушават закона, същото важи и за родителите.
В семейния кодекс ясно е записано, че 2 лица които не са сключили брак нямат право да осиновят едновременно едно и също лице. Припознаването доказва произхода, а не родителя. Ако двама души, които искат да осиновят дете и нямат сключен брак, осиновява само единия от тях, другия не се вписва никъде. Ако след време все пак иска и той да се впише като законен родител, трябва да сключат брак и се води ново дело, останалото е противозаконно. Явно има общини, които са решили че така може и така си практикуват, но със сигурност нарушават закона.
Пиша от опита ми на майка, осиновила дете заедно със съпруга си, който ми стана съпруг заради осиновяването. Разбира се след правилно тълкуване на закона.
Надявам се да не прочета коментари като отговори на моя от сорта на - "пише така, защото са се прецакали да сключат брак, а не са искали". Никой не ни е притискал, беше наше лично решение след няколко консултации с адвокат. Няма да забравя думите му и колко се смяхме, когато ни каза "Ако толкова не искате да сте женени, оженете се, осиновете си дете, пък после се разведете и си го гледайте без брак".
Сключването на брак е въпрос на личен избор и предмет на друга тема, обсъждана много. Важното в случая е че определянето на двама души, които осиновяват и са без брак, като законни родители е противозаконно.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 5 327
Цитат
Нещо повече, на курса съветваха двойките без брак, да не сключват такъв под натиск, а да постъпят точно така.
Извинявам се, но който дава подобни съвети, според мен е за бой. Лично мнение - знам, че ще има доста несъгласни, щото съм го водила тоя спор и друг път на друго място, с колеги юристи.  Embarassed
Припознаването е начин за УСТАНОВЯВАНЕ на БИОЛОГИЧЕН произход. Не е вариант на осиновяване и не е измислено, за да служи за заместител на осиновяването. Нищо, че доказателства не се изискват.
Не се изискват, щото е преценено, че при липса на спор няма смисъл да се затруднява процедурата, не по друга причина.
Доказателства за биологичен произход СЕ изискват например в случаите на оспорване на припознаването. Подобно нещо очевидно не би имало никакъв смисъл, ако припознаването беше измислено с цел да може да служи и за нещо различно от установяване на биологичен произход.
Съответно подобна врътка си е чиста врътка, заобикаляне на закона. Съветващите следователно дават съвет как да се заобиколи законът.
Е, докато върви без последици, хората ще я прилагат, това ясно. Което не я прави по-малко врътка и заобикаляне.

Другото, с бащиното име от личното на бащата на осиновителката - баща и трябва да е жив, за да даде съгласие. Хубав, лош, законът е такъв към момента, така че прави са според мен съдиите, които отказват, когато е починал. Не че има нещо лошо в самото "записване" на името по този начин, но просто към момента законът е такъв и те го спазват. Казаното важи и за биологична майка при неизвестен баща.

Последна редакция: вт, 23 авг 2016, 11:18 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт