Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2015, 09:24 ч.

Помощ-майка ми получи инсулт

 • 7 838
 • 41
 •   1
Отговори
 • Мнения: 269
Здравейте!
Разчитам на вашите съвети и подкрепа на всички минали по този път.
Знам,че форума помага,и друг път съм молила за помощ и съвети тук в критичен за мен момент.
Майка ме е на 59 получи инсулт преди няколко дни,толкова съм убъркана и уплашена.....
Инсулта е масивен,засегнат е говора,цялата дясна страна и се храни със содна.
Страх ме е,няма да описвам как боли за майка.....това повечето го знаете.
Ужасно е......
Страхувам се да не я зягубя,толкова е млада,освен това се страхувам какво ме очаква отук нататък,не знам дали и как ще се справя,четох и за рехабилитацията и за работата с логопед,но не знам какво да очаквам.
Как ще я храня със сонда в къщи,как ще гледам безжизнените и очи......
Не знам дали и до колко ще издържа психически на гледката,на болката.........
Толкова много чувства и емоции бушуват в мен,помагайте!

# 1
 • Мнения: 22
Здравейте, искам да ви информирам за една нова услуга която СБР-Несебър в Несебър и СБР-Родопи в Рудозем предлагат. Става въпрос за телемедицина на CheckPoint Cardio предназначена за пост-клинични състояния на хора с кардиологични проблеми. Болницата ви издава холтер с уникален номер който пациента може навсякъде да носи, този холтер измерва в реално време всички жизнени показатели, а тези показатели биват следени 24/7 от дежурни кардиолози. Холтера е идеален за пост-клинични състояния защото спомага за спокойствието на пациента, а също така може да диагностицира исхематични болести и ритъмни нарушение, които могат да се явят по време на сън. Аз лично се възползвам от тази услуга близо месец и щом сърцето ми започне да прескача веднага се свъзрва екип с мен, който ме съветва как да процедирам. Надявам се да съм бил полезен.  Телефон: 0876 86 92 22 и 0878 20 40 55.

# 2
 • Мнения: 748
IVANUELA, много съжалявам, че се налага да изживеете всичко това.
Потърси информация за ХБОТ, много хора с този проблем се обръщат към нея и има ефект. Колкото по-скоро след инцидента се приложи, толкова по-добре. Ние ходим на тази терапия по друг повод, но сме виждали как хора се раздвижват след процедурите.

# 3
 • Мнения: 7 085
Съжалявам за майка ти и състоянието, в което се намира. Хеморагичен или исхемичен инсулт? Дано въпреки масивния инсулт успее да се стабилизира и с рехабилитация да се възстанови, доколкото е възможно.
Заповядай и в тази тема, където обменяме опит в гледането на болни с инсулт.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=290174.165;;20

# 4
 • Мнения: 7 325
Кураж  Hug Cry
Тя минава през труден период, но не сте загубили битката. Полека, лека ще се възстанови и пак ще живее почти като преди.  Peace

Прочетет за Цитросепт след инсулт - помага за заличаване на пораженията и предпазване от нов.  Peace

# 5
 • Мнения: 269
Инсулта е исхимичен още не са минали първите 7дни който казат'че са критични.
От момента на получаването до сега няма промяна в състоянието нито се подобрява,нито се влошава.

# 6
 • Мнения: 7 085
При масивен инсулт, възстановяването е много дълго, обвързано с много средства и най-важното, сили на близките, които се грижат за болния. За майка ти е много, много трудно, за теб ще е тройно повече.
Като минат тези критични 7 дена започва рехабилитацията, която при хора с масивен инсулт е просто едно леко раздвижване, не като при хора с лек инсулт.
Много неща мога да споделя от опит в гледането на болен, но горещо препоръчвам темата, за която пуснах линк. Кратка е, но ще се запознаеш с поведението на болните в хода на възстановяването, ще се запознаеш с терапии, проследяване, изобщо... смятам ще ти е много полезна за начало, да се ориентираш.
Ако имаш въпроси питай.
Докато сте още в болница е добре да действаш с помощите от социалните, за декобитални дюшек, възглавница, за количка, стол, за всичко, защото докато дойдат парите, за да ги вземете ще минат два месеца, а за кратки срокове стават раните, понякога за ден, два.
Ще ти пиша насоки на лично съобщение.

# 7
 • Мнения: 269
Благодаря ви за отговорите,няма да повтарям колко боли за родител и как се страхувам от толкова неизвестни,който ми предстоят.
Благодаря за всяко мнение или съвет.
Четох доста за инсулта но това не ме направи нито по силна нито по подготвена за това пуснах темата.
Трудно ли е храненето със сондата?
Вече съм предвидила рехабилитатор и логопед но с оглед на състоянието и вероятно логопеда ще е по нататък тя е сънлива не адекватна',не разбира ,не говори,
Дали въобще това състояние е обратимо?
Мъчно ми е и за татко......той по уплашен и от мен.
Ами ако не се справя,ако рухна психически?

# 8
 • Мнения: 748
Миличка, гуш от мен! Опитай се да се събереш и да не се оставяш на страховете си, точно сега майка ти има нужда от теб. На всичко ще се научиш, с всичко ще се справиш.   

# 9
 • Мнения: 269
Благодаря......
Опитвам се,но ......
Знам,че трябва да съм силна,опитвам се да вярвам,че ще мога,ще направя каквото ми е по силите,просто чисто човешки изпитвам емоции и страхове освен и голямата болка от загубата и неизвестността.

# 10
 • Мнения: 748
Напълно те разбирам, преди две години се пекохме на същия този огън с онкоболния ми баща.
Не мисли за това какво може да стане, концентрирай се в това какво можеш да направиш, за да подобриш нещата. Моят свекър се възстанови напълно след прекаран инсулт, покрай барокамерата виждахме как хора започват да раздвижват парализираните си крайници от терапиите и рехабилитациите, които провеждат, надежда има.

# 11
 • Мнения: 269
Надежда има...но малка,а колкото повече я подраняваш после повече боли.
Знам,че е погрешно и да нямаш вяра,опитвам се обаче да съм и реалист.
Болно е и е мъчно да,такъв е живота,просто понякога човек има нужда да сподели.
Освен факта за инсулта,споделям и емоцията и страха.
Никой не може да каже какво ще стане,знам само,че ми предстой труден период и за това търся мнения на хора минали по този  не лек път,съвети,подкрепа.
Благодаря за което на всички,знам,че всеки живее с проблемите и стреса в своя живот и за това оценявам от всеки един от вас времето отделено за мен.

# 12
 • Мнения: 110
Здравейте ! Съжалявам за това което преживявате . Надежда има - и то голяма . Преди 2 години , дядо ми ( 80 год.) получи инсулт . Наложи се да му сложат 2 стента , и байпас ( него не успяха , поради това , че се разболя от пневмония , и може би по-добре , защото едва ли щеше да издържи операцията ) , след едно месечен престой в болница го изписаха - неподвижен , с труден говор , а няколко дни беше и неадекватен.След много рехабилитация и прием на лекарства , състоянието му се подобри значително - в момента върви (  с бастун , който НОСИ единствено за успокоение , де факто не му е нужен ) , води същия начин на живот , който водеше и преди инсулта -  . Така , че търпение , всичко ще се оправи  Hug Hug

# 13
 • Мнения: 269
Споделете малко повече за пътя на възстановяване през който сте преминали?
Освен рехабилитацията,какво друго?
Освен това знам,че всичко е много индивидуално но имаше ли някакъв период след който се забелязва че усилията за спасяването на един човешки живот не са напразни?
Тоест кога се забелязва подобрение,говора в рамките на месец,два или по дълго време се възстановява?

# 14
 • Мнения: 16
IVANUELA,
Исхемичните инстулти са с доста по-добра прогноза за преживяемост, но и по-трудни за лечение. За съжаление сте изпаднали в тежка ситуация, но трябва да издържите задължително. Човек в такива моменти се стяга на подсъзнателно ниво, така че не се притеснявайте, няма да рухнете психически, просто трябва да приемете факта, че ще ви е трудно. Действително първите 7 дни са най-критични, но аз мисля, че не трябва да броите в очакване на нещо, а просто да приемете нещата, такива, каквито са. Сега, какво да очаквате.. В началото е най-тежко, но шокът отминава. Идват битовизмите. Рано е да мислите за това, но след изписването е добре да имате сестра и санитар, тъй като ще ви трябва време да свикнете да обслужвате майка си-хранене, физиолигични нужди и т.н. Много важно е тя да е в максимално почистено пространство, да се преобръща често, да се мие. За първите седмици след инсулта можете да подсигурите и логопед, но в началото се концентрирайте върху рехабилитацията, за да се избегне прекалено дълго залежаване. Рехабилитация в болнично заведение е чудесна идея и горещо ви пропоръчвам някой от санаториумите в Банкя, там правят чудеса.
И най-важното: изградете си стратегия на поведение. Приемете случващото се за нещо неизбежно, каквото и да става, то става без възможност за контрол от ваша страна.  Не правете планове от сега. Изчакайте, за да видите как ще се развият нещата. Единствено, имайте готовност при изписването да сте осигурили болногледач. След първите критични седмици ще мислите за всичко останало. Нещата с времето се напасват, защото всеки инсулт се развива коренно различно.

Търпение и железни нерви ви трябват, но това е положението.
Стискам палци на майка ви и на вас и ви желая успех в преминаването на това тежко изпитание. Нещата сега ви изглеждт много черни, но с времето всичко ще се нареди. Дядо ми е бил в положението на майка ви, когато е бил на 50 и след това живя още 30 щастливи години.

Забравих да допълня, че раздвижването и проговарянето са дълги, дълги процеси.. Може и 6 месеца да минат преди да постигнете видимо подобрение.

Общи условия

Активация на акаунт