Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2015, 09:24 ч.

Помощ-майка ми получи инсулт

 • 7 952
 • 41
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 29 146
Много съжалявам да прочета това, IVANUELA... Cry

Това е нещото от което най-много се страхувам за себе си и близките...
Дано майка ти има късмет и се подобри! Praynig Praynig Praynig
Искрено ти го пожелавам! Hug
Много е млада и трябва да има шанс!

Тя в коя болница е сега?
И какво ѝ правиха?
Има случаи с бърза реакция и добра прогноза, дано тя да е от тях! Praynig

# 16
 • Мнения: 110
Споделете малко повече за пътя на възстановяване през който сте преминали?
Освен рехабилитацията,какво друго?
Освен това знам,че всичко е много индивидуално но имаше ли някакъв период след който се забелязва че усилията за спасяването на един човешки живот не са напразни?
Тоест кога се забелязва подобрение,говора в рамките на месец,два или по дълго време се възстановява?


Дядо ми бе приет в болница " Черноморска" гр.Бургас в не добро здравословно състояние . При прегледа се установи , че има много запушени и стеснени кръвоносни съдове , и трябва да му се сложат стент-ове и байпас .  След много мислене дали да направим операцията в Бургас , решихме да го предвижим до София - болница " City Clinic " .  Не искахме да рискуваме с автомобил , и поискахме линейка от София , която да го транспортира до въпросната болница. Няколко дни след приема му , го оперираха и му поставиха 2та стента , трябваше да минат няколко дни , за да му сложат и байпаса , но се разболя от пневмония и трябваше да чакат пълното му оздравяване . След като се оправи от пневмонията , получи инсулта   ... парализирана лява страна , затруднен говор , първите 3 дни неадекватен . Оказа се , че на този етап е невъзможно поставянето на байпас ,заради инсулта . Един от лекарите , ни каза , че има хапчета , които са точно след прекаран инсулт , и възстановяват всички загубени мозъчни клетки , даде ни телефон , тъй като не се предлагат по аптеките , ако решим да ги поръчаме . Позвънихме , казаха ни ,че лечението е 3 месеца и трябва да се поръчат 3 опаковки ( няма как да поръчаш 1 или 2 ) , цената за 3те е , мисля , че 2500 лв.Поръчахме ги , прибрахме се и започнахме да се борим , веднага започнахме рехабилитация . Първият 1 месеца на легло , с памперс , неподвижен .  Малко , по-малко започна да пълзи , после да сяда , после да прави по една крачка , по 2 ... като време , мисля , че ни отне около 6-7 месеца да тръгне свободно да се движи . При него лошото , че има голяма степен страх , той може да ходи съвсем спокойно , но като няма никого до него е неспокоен и гледа да седне някъде ... Пожелавам ви успех в борбата , трудно е , но - упоритост , подкрепа и много желание ще помогнат !

# 17
 • Мнения: 7 108

Един от лекарите , ни каза , че има хапчета , които са точно след прекаран инсулт , и възстановяват всички загубени мозъчни клетки , даде ни телефон , тъй като не се предлагат по аптеките , ако решим да ги поръчаме . Позвънихме , казаха ни ,че лечението е 3 месеца и трябва да се поръчат 3 опаковки ( няма как да поръчаш 1 или 2 ) , цената за 3те е , мисля , че 2500 лв.
Доктор Москов говори за това преди няколко месеца в сутрешно предаване по ТВ и как с промените искат да въведат това лечение, да се покрива от здравната каса. Помня когато той попита водещата - имате ли болен роднина с инсулт, или нещо подобно? Обясни колко е важно навременно да се проведе това лечение, за да може болният да оздравее бързо и да няма големи поражения.

Всъщност, намерих разговора. Цитирам в скрит текст:
Скрит текст:
ВОДЕЩ: Те питат конкретно - защо Вие толкова време не казвате кои ще бъдат заболяванията в основния пакет, кои в допълнителния. Вие споменахте котка в чувал, те казват, че искате от тях да подпишат един празен чек. Можете ли, без да използвате словосъчетанието „социалнозначими заболявания“, да кажете конкретно, за да си знаят хората.

ПЕТЪР МОСКОВ: Мога, мога.

ВОДЕЩ: За какво „да“, за какво по-късно?

ПЕТЪР МОСКОВ: Страданието инсулт - имате ли във фамилията си човек, който е покосен от това страдание?

ВОДЕЩ: Слава Богу, не, доктор Москов.

ПЕТЪР МОСКОВ: Ами Вие сте една от щастливите фамилии, защото в повечето български фамилии има един такъв човек, който е ивалидизиран. Това променя не само неговия живот, а и живота на всичките му близки. Има адекватно модерно лечение, което позволява един такъв човек, който има тромб в мозъка си, вследствие на което половината му тяло се парализира за остатъка на живота му, да бъде лекуван в рамките на 24 часа. Това ще бъде остойностено, заплатено, ще бъдат направени такива специфични строл-центрове, в цялата държава, където това да може да се случи - ето ви конкретен пример какво не е остойностено в момента, от какво нещо, от което страда всеки втори българин..

ВОДЕЩ: Тове не са ли онези златни часове, в които трябва да се реагира?

ПЕТЪР МОСКОВ: Златни часове, остойностяването...

ВОДЕЩ: А после?

ПЕТЪР МОСКОВ: Медикаментът, апаратурата, всичко това ще бъде гарантирано на българските граждани.

ВОДЕЩ: А после?

ПЕТЪР МОСКОВ: Това е ли нещо, за което не трябва да се доплаща. Е ли нещо, срещу което касата и държавата трябва да кажат „няма значение дали си беден или богат, въпросът е да си си платил здравната осигуровка, господине или госпожо и ти ще получиш това, както го получава средният европеец”.

ВОДЕЩ: Трябва да го получаваме и в момента, това е спешна помощ, спешно състояние.

ПЕТЪР МОСКОВ: Ние не го получаваме, защото то не е остойностено. На входа на клиниките по неврология има списък, където пише – това лекарство струва толкова.

ВОДЕЩ: Дайте още примери.
Целият текст тук: http://www.mh.government.bg/bg/novini/intervyuta/d-r-petr-moskov … di-se-20-06-2015/

Последна редакция: пн, 21 сеп 2015, 16:59 от Merelenda

# 18
 • Мнения: 269
Майка е в Трета градска болница,не знаем да е правено нещо по различно от всеки човек преживял подобно нещо.
В интензивно е,но това което ни казват когатоходим на сведения,е че промяна няма нито към добро,нито към лошо,не комуникативна,с пареза в дясно,храни се на сонда.
Иска ми се да имам надежда,но губя понякога сили да вярвам.
Днес едни познати ме посъветваха да я държим максимално дълго в болницата дори и срещу заплащане и после в център за рехабилитация.
Дали е правилно да постъпя така идали нтези центрове приемат хора в подобно положение тоест не кумуникативни,със началните симптоми и последици от инсулт?

# 19
 • Мнения: 29 146
И моят съвет е да я държите максимално в болница.
Въпреки, че те не искат...
Но пък вие нямате никакви условия за гледане на такъв пациент вкъщи. Tired Tired
Абе, да не му идва на човек на главата такова нещо... ooooh!

# 20
 • Мнения: 1 293
Здравейте, искам да ви информирам за една нова услуга която СБР-Несебър в Несебър и СБР-Родопи в Рудозем предлагат. Става въпрос за телемедицина на CheckPoint Cardio предназначена за пост-клинични състояния на хора с кардиологични проблеми. Болницата ви издава холтер с уникален номер който пациента може навсякъде да носи, този холтер измерва в реално време всички жизнени показатели, а тези показатели биват следени 24/7 от дежурни кардиолози. Холтера е идеален за пост-клинични състояния защото спомага за спокойствието на пациента, а също така може да диагностицира исхематични болести и ритъмни нарушение, които могат да се явят по време на сън. Аз лично се възползвам от тази услуга близо месец и щом сърцето ми започне да прескача веднага се свъзрва екип с мен, който ме съветва как да процедирам. Надявам се да съм бил полезен.  Телефон: 0876 86 92 22 и 0878 20 40 55.
тази услуга заплаща ли се и колко? Само тези две болници ли издават такъв номер?

# 21
 • Мнения: 29 146
Какво значи "издава" холтер? Thinking
Холтерът е устройство, което се носи, обикновено за 24 ч.

# 22
 • Мнения: 7 519
Здравейте, искам да ви информирам за една нова услуга която СБР-Несебър в Несебър и СБР-Родопи в Рудозем предлагат. Става въпрос за телемедицина на CheckPoint Cardio предназначена за пост-клинични състояния на хора с кардиологични проблеми. Болницата ви издава холтер с уникален номер който пациента може навсякъде да носи, този холтер измерва в реално време всички жизнени показатели, а тези показатели биват следени 24/7 от дежурни кардиолози. Холтера е идеален за пост-клинични състояния защото спомага за спокойствието на пациента, а също така може да диагностицира исхематични болести и ритъмни нарушение, които могат да се явят по време на сън. Аз лично се възползвам от тази услуга близо месец и щом сърцето ми започне да прескача веднага се свъзрва екип с мен, който ме съветва как да процедирам. Надявам се да съм бил полезен.  Телефон: 0876 86 92 22 и 0878 20 40 55.
Не обърквайте хората! Това няма нищо общо с инсулта!

# 23
 • Мнения: 22
Има даже адски много свързано. Този тип холтер е предназначен да открива такива исхематични болести като инсулта в зародиш. До 6 часа по-рано би могъл да бъде засечен и предовратен. Холтерът е вързан с WiFi който препраща сигнали към медицински център в който 8 кардиолога в реално време следят жизнените показатели и ги анализират. И повече от 24 часа трябва да бъде носен защото болести свързани с ритъмни нарушения не могат да бъдат диагностицирани за един ден. Относно това колко струва услугата е 25 лева на ден. Но като отседнете в горепосочените болници услугата я получавате за без пари.

# 24
 • Мнения: 29 146
Как е майка ти, Ивануела? Hug

# 25
 • София
 • Мнения: 184
Ивануела, как е майка ти? Ти как си?

Здравейте и от мен. Ще си позволя да се включа в темата като млада жена минала по този път и с опит.

Ивануела,  най-много ти трябва сила и смелост. Другото е "Божа работа".  Но ако трябва да бъда искрена, ще ти кажа съвсем приятелски- бъди готова за най-лошото, защото то съществува като вариант. За да не си помислиш, че съм гаднярка, ще разкажа малко от моята мъка.

Първо, и аз се казвам Ива. Второ, и моята майка лежа в Трета градска болница, София., при това 3 пъти. Първият път тя беше на 45 години, а аз бях 10 клас. Баща ми почина много преди това от зверска катастрофа. Аз и брат ми бяхме сами. А инсултът беше мощен, исхимичен. Тогава ги държаха по 21 дни в болницата и ги изписваха с указания за логопед и  рехабилитация.  На майка беше поразен говорът и десните ръка и крак. Направихме всичко, но подобрение нямаше. Минаха няколко години и тя получи втори инсулт. После и трети. И накрая получи един страшен субарахноидален кръвоизлив, който я прикова на легло. Три години живя като животно- памперси, подлоги, рани, системи, катетри, каквото се сещате. Накрая угасна тъжно на 54 години и колкото и да бях готова, трагедията беше ужасна. Болката е неутешима, поне в първите дни и месеци. За цялото това време станах половин доктор. И затова ще уточня- тия холтери, за които говорите НЯМАТ приложение при пациенти с мозъчен инсулт. Те са за СЪРДЕЧНОБОЛНИ. Не подвеждайте момичето излишно.

Ивануела, чуй ме. Помоли някоя от сестрите или докторите да те пусне при майка ти. Сега режимът е затегнат и не дават да се влиза, още повече че вероятно майка ти е настанена в бокс, но ти настоявай, моли ги, подкупи ги, но ВЛЕЗ да я видиш. Бъди силна и смела. Тя ще усети присъствието ти.

И после, ако няма подобрение и ако ти предложат да я дадеш в дом за болни хора ( примерно този в Бухово), моят съвет е НЕ я давай. Гледайте си я колкото можете вкъщи. Ако трябва наемете медицинска сестра или обикновена жена, но НЕ я давайте. Тя има дъщеря и не заслужава този край.

Ако имаш въпроси, на  линия съм.

Знам, че главата ти е пълна с лоши мисли и страх, но когато стане подобно нещо, няма връщане назад и трябва да си силна.

Ако е удобно, дай малко повече подробности от това, което казват лекарите. Скенерът какво показва?


Пращам ти сила и кураж и те прегръщам.   bouquet

Последна редакция: вт, 29 сеп 2015, 09:23 от Fifita

# 26
 • София
 • Мнения: 184
Кристофер,

случайно да си чувал, че ИСХИМИЧНИ промени могат да настъпят и в Сърцето??? Кардиолозите отговарят за сърцето, а за мозъка са невролози. Нито един кардиолог НЯМА да спаси пациент с исхимия в мозъка.  Прочетете малко повече преди да давате грешни съвети.

# 27
 • Мнения: 22
Кристофер,

случайно да си чувал, че ИСХИМИЧНИ промени могат да настъпят и в Сърцето??? Кардиолозите отговарят за сърцето, а за мозъка са невролози. Нито един кардиолог НЯМА да спаси пациент с исхимия в мозъка.  Прочетете малко повече преди да давате грешни съвети.

Какви грешни съвети давам ? Жената попита къде да препоръчаме майка и да си направи рехабилитацията. И аз и дадох съвет, също така я информирах за услуга която ще донесе спокойствие както на нея така и на майка и. Знам че инсулта води до неврологични проблеми, не мога да разбера що всеки коментар трябва да се превърне в полемика.

# 28
 • София
 • Мнения: 184
Кристофер,

случайно да си чувал, че ИСХИМИЧНИ промени могат да настъпят и в Сърцето??? Кардиолозите отговарят за сърцето, а за мозъка са невролози. Нито един кардиолог НЯМА да спаси пациент с исхимия в мозъка.  Прочетете малко повече преди да давате грешни съвети.

Какви грешни съвети давам ? Жената попита къде да препоръчаме майка и да си направи рехабилитацията. И аз и дадох съвет, също така я информирах за услуга която ще донесе спокойствие както на нея така и на майка и. Знам че инсулта води до неврологични проблеми, не мога да разбера що всеки коментар трябва да се превърне в полемика.

Има нужда от полемика, защото бъркаш фундаментални понятия и подвеждаш момичето.
Ще обясня на елементарен език.

Исхимичният инсулт представлява спиране на притока на кръв в мозъка, което довежда до отмиране на мозъчни клетки ( необратимо). Причини могат да бъдат запушване или стеснение на артерии ( обикновено сънната), от тромб или натрупване на плаки по цялата кръвоносна система.
Холтерът е уред, който измерва състоянието и динамика на СЪРДЕЧНИТЕ удари и кръвното налягане, НЕ на мозъчната дейност. НЯМА как един подобен инструмент да внесе каквото и да е спокойствие, просто защото жената има умряли мозъчни клетки, а не болно сърце.

# 29
 • Мнения: 5
За всички които имат човек с инсулт:
Изгледайте този филм: Скафандърът и пеперудата, The Diving Bell and the Butterfly
Има го в Замунда.
Кошмарът е и за получилия инсулт-разбира всичко. От филма ще научите как да комуникирате с болния.
Баща ми си замина от инсулт.... за 4 кошмарни и за него и за нас месеца. 85 годишен. Не го мъчихме със сонда. Нечовечно е да се удължава агонията. Много, много внимавайте и за декубиталните рани. Некрозиларите тъкани се отстраняват оперативно...

Последна редакция: пн, 05 окт 2015, 16:20 от Nikolai5252

Общи условия

Активация на акаунт