Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 2 887
Започвам с призива, а после с историята за подкрепа на думите ми:

В неделя пътувахме с колата и на два светофара забелязвах 2 съседни коли, в които майки пътуваха на предните седалки до шофьора, гушнали малките си БЕБЕТА! Скъпи майчета и всички, които предлагате, без да се замисляте, на майка с дете да седне до вас, за да й е по-удобно, не правете така! Това, което може да ви се случи понякога е съвсем непредвидимо! И не си мислете, че гушнали бебето, вие можете да го предпазите в ситуация!

Имаме кола от 2 седмици. Още на първия ден купихме и столчето за детето, тогава и залепихме лепенките "Бебе в колата" и удивителните за млад шофьор. тези знаци не предотвратиха случката ни в тази неделя, а това можеше да стане и докато търсехме столче по магазините, придвижвайки се с колата. Накратко: Пътувахме всички с колани - съпругът ми на предната седалка, аз на задната, а детето в столчето. Подготвяхме се за пристрояване от локалното след Метро към колите, идващи с огромна скорост от Цариградско, по пътя към Горубляне. Спряхме на знак Стоп, за да изчакаме възможност да се включим. И отзад един микробус ни нацели, защото (както се изказа упрашеното момче-шофьор) "не ни видял", гледайки другите коли. В 15:00 часа. Само с 10 км/ч. Това че се уплашихме е едно на ръка, че колата е на сервиз - друго на ръка. Главата ми как се размята първо напред, а после при камшичния удар, заради адекватната реакция на колана ми, е показателното! Сега мъжът ми се изчервява за това, че ми се присмиваше всеки път щом на задната седалка съм си слагала колан! От неделя вечерта до днес вратът ме боли все повече и повече от разтегнатите мускули, но от това не ме е страх. Страх ме е за всички други ситуации, които не бихме могли да предвидим, дори пътувайки в чужда кола, в такси. Страх ме е да си помисля, какво щеше да се случи при този дори не толкова силен удар с някоя от тези майки с бебета, които бях видяла по-рано през деня.

Темата не е за да събирам успокоителни думи за себе си, за мен ще е успокоително, ако достатъчен брой майки я прочетат и при подходящ повод, я разкажат, на когото ще бъде полезна, защото аз същия ден сутринта четох едно списание отпреди 1 година за една жена, която вече си била откопчала колана, защото били близко до целта, та след това 8 години пластични операции си прави, защото се е потрошила в предното табло, заради идващ насреща пиян шофьор със 100 км/ч.

Не подценявайте опасността. Купете си кошче (има ги и по 60 лева) или седалка (има ги и по 80 лева, нашето е от 95 и силно се съмнявах дали правилно сме го поставили, при условие, че стоеше хлабаво, разчитайки само на колана на колата - оказа се, че блокирането на колана действа и при него, слава богу) или поне седнете на задната седалка (не се знае, кой "няма да ви види" идвайки с по-висока скорост срещу вас) и със здраве и безаварийно возене!

 Peace

След случая, съм се зарекла да правя знаци от нашата кола или ако съм пешеходка, да направя всичко възможно да вразумя всяка майка, която видя да понечва да се качи с малкото дете отпред при шофьора! Съветвам ви да го правите и вие! Със здраве!

# 1
 • Мнения: 9 990
Ами-дано те "чуят" повече такива майки.Тук това го тръбим от години вече-за столчетата и превенцията.
Безаварийно от тук нататък..... Hug

# 2
 • София
 • Мнения: 32 952
Наистина дано го прочетат повече майки, които возят децата си отпред, и които се возят с децата си (пак там).

Не съм шоф, но имаме няколко жълти коли  Joy Винаги с Дияна се возим отзад. Даже и сама да се кчвам на такси, по навик се мятам отзад.

# 3
 • Мнения: 7 285
такива жени виждам непрекъснато #2gunfire, дори повечето имат монтирано столче, а придружителят на майката-шофьорка държи детето на ръце Shocked

# 4
 • Мнения: 5 391
Доста безотговорно, наистина #Crazy
А столчетата за кола реално не са толкова скъпи и е задължително да ги има.

# 5
 • София
 • Мнения: 401
И аз се възмущавам страшно много като видя такива безотговорни майки!За съжаление доста често ми се случва.....Шофьор съм и от опит знам какви нелепи неща се случват!Дано този горе ги пази Praynig

# 6
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Тези, които возят децата си гушнати, едва ли ще прочетат тази тема. За тях това е нормалният начин. Аз, докато отуча бабите, голям зор видях - ама как щели да си седят в седалките, те искали да ги нагушкат. Е, не може! Naughty

# 7
 • в мъжки прегръдки
 • Мнения: 3 572
Абсолютно съм съгласна с Валентина! Преди няколко години на 200 метра от нашия блок ни засече камион и се ударихме в тротоара. Ударът беше нищо и никакъв а аз бях с колан. Въпреки това се ударих първо напред в огледалото после назад в облекалката на седалката, след това около седмица не можех да си въртя главата и имах огромни цицини.  Мъжа ми също беше с колан и въпреки това се удари силно във волана и след това в седалката.  А ако имах дете в скута направо щях да му счупя главата в жабката. Дори или най-вече при такива леки катастрофи е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДЕТЕТО ДА Е В СТОЛЧЕ! Защото след като аз пострадах така а видях какво става и се опитах да се предпазя, не ми се мисли детето което не се пази как щеше да се мята.

# 8
 • София
 • Мнения: 11 674
Радвам се, че всичко с вас е наред!!!!
Аз се возя и карам с колан откакто имам книжка (вече 7 г.) Признавам, че отзад не се воля с колан, но пък и рядко се возя отзад  Wink. Дъщеря ми винаги е била в кошница, после в столче, а напоследък в колата на мъжа ми понеже ни мързи да мъкнем стола е закопчана с колана на задната седалка... Тя знае от малка и няма своеволия!

В работата ми на паркинга някой колега е докарал катастрофирала кола. Хората в нея са били без колани и на двамата главите са отпечатани отпред на стъклото... На баща ми колега загина изхвърчайки през предното стъкло при челен удар.

Винаги се потрисам като видя лашкащи се деца на задните седалки! На предните пък изобщо... побеснявам! Също не понасям, най-често в квратала татко учи детето си на видима възраст 5 г. да кара кола седнало в скута му Shocked

# 9
 • София
 • Мнения: 2 887
Според мен, глобите за неправилно и небезопасно возене на дете тярбав да са по-високи от тези за небезопасно возене на възрастен човек, и да направят една акцийка и за това, защото решението дали аз или друг възрастен човек ще си сложи колан, си го взема всеки поотделно, затова май и глобите се заплащаха в такива случаи персонално - сам си взел решението, но вместо детето, го вземаме ние! Отговорността е в пъти по-голяма!

# 10
 • Мнения: 9 990
Ми то от такова учене един миналата или по-миналата година в кв.Свобода подкара на баща си колата и блъсна човек...

И аз искам глоби-яки глоби за дете необезопасено, ама кой ли ме чува мене...

# 11
 • Мнения: 7 807
м да и воzене в портбебе не одобрявам  Naughty

# 12
 • Мнения: 237
Силно ЗА возенето на деца САМО на задната седалка!!!
Навън даже за да изпишат майката с бебето от болницата,трябва да има бебешко столче smile3501

# 13
 • Мнения: 333
Децата на задната седалка, а коланите са задължителни.

# 14
 • София
 • Мнения: 152
Напълно съм съгласна! И въпреки че по правилник може на предната седалка да се вози дете до 10 години в  столче, мисля, че мястото на невръстните пътници е на задната седалка / естествено пак в столче/. Наистина трябва да сме предпазливи, лошите неща се случват за секунди.

Общи условия

Активация на акаунт