Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 ноем. 2004, 18:29 ч.

Инсеминация

 • 14 116
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 718
Това е много добре написана статия от Малък Зайо от дир.бг.
Бих искала някак си да я запазим. Моля модераторите да измислят нещо.

"За да ви каже вашият лекар, че сте подходящи за инсеминация, са необходими поне две условия:
– да е проверена проходимостта на тръбите ви и да е доказано, че я има;
– да е проследена овулацията ви, независимо дали я има или не.
Инсеминацията може да се направи при естествен цикъл, когато жената има овулация. Ако овулация липсва или ако я има, но лекарят прецени, че е необходимо, се прилагат медикаменти за стимулирането й. Стимулацията увеличава шансовете за бременност. Пък и позволява по-точно да се определи момента за инсеминацията. А това е важно.
Няма да се спирам на въпроса в кои случаи се налага инсеминация – има достатъчно информация на тази тема.
Според това къде се “доставят” сперматозоидите, инсеминациите могат да бъдат вътревлагалищни, вътрецервикални и вътрематочни. Моето мнение е, че от първите две няма смисъл, освен ако не става дума за донорска инсеминация. Сексът върши същата работа, а и е много по-приятен като изживяване. Най-смислена е вътрематочната.
За да се направи вътрематочна инсеминация, е необходимо спермата да се обработи. Защо се прави това? В естествени условия, при секс, мъжът “оставя” сперматозоидите си в задния край на влагалището, откъдето те плъзват по пътя си. Още във влагалището, сблъсквайки се с киселата му среда, умират половината, за да дадат възможност на останалите да продължат (затова и няма смисъл от влагалищната и цервикалната инсеминации – там се губи същия брой сперматозоиди, както при нормален секс). На плувците им предстои да минат през цервикалния канал. Какво се случва там с тях? Наличната във въпросния канал слуз играе ролята на защитна бариера и не допуска вътре в матката разни неща, които нямат място там, а и нямат отношение към оплождането. Такива са клетките на сперматогенезата, епителните клетки, левкоцитите, умрелите сперматозоиди, бактерии и белтъците на самата сперма, някои от които – опасни за здравето, ако попаднат в матката. Освен всичко друго, цервикалната слуз активизира сперматозоидите и те стават доста подвижни. Успелите да преминат през цервикалния канал опашатковци плъзват в матката, после по тръбите и си намират яйцеклетката (или няколкото яйцеклетки), за да могат да свършат работата, за която са пуснати там. Това, което се случва в цервикалния канал, се нарича “капацитация на спермата”.
При вътрематочната инсеминация обработката на материала е особено важна. Ако не се направи такава, рискуваме да замърсим матката и тръбите с неща, които самата природа по принцип не допуска там, а и да направим големи поразии. Това е свързано с уникалността на женското тяло – след цервикалния канал няма нищо друго, което да защитава коремната кухина от инфекции. А не е редно гинеколозите да злоупотребяват с възможността си за пряк достъп до корема на жената. Затова обработката е от такова голямо значение. Тя имитира естествената капацитация – махат се ненужните клетки и белтъци, както и семенната плазма, отстраняват се некачествените сперматозоиди, а останалите се активират. Или иначе казано – отделят ги от плявата, къпят ги, хранят ги и им сресват опашките. Чак тогава ги пускат вътре в матката. Обработката, естествено, оскъпява процедурата. Всъщност, обработката почти изцяло формира цената на инсеминацията. Останалото е спринцовка, катетър и един гинекологичен преглед. Важно е и обработката да се направи както трябва. Има клиники, където просто промиват еякулата с физиологичен разтвор и го центрофугират. И с това почти нищо не правят, този разтвор не маха изброените по-горе неща.
Когато се съгласявате на вътрематочни инсеминации без обработка, трябва да знаете какви са рисковете за вашето здраве:
– рискувате да позволите да ви вкарат бактерии директно в матката, които да предизвикат перитонит, от който при тежките случаи се умира бързо и мъчително или най-малкото се лежи седмици в болница;
– ако някоя от вас е алергична към някой мъжки белтък, рискува да си отиде от света за по-малко от половин минута – от т.нар. анафилактичен шок;
– и не на последно място – ако имате щастието да оцелеете след две подобни процедури, ще се сдобиете с антиспермални антитела.
Така. Ваш избор е, момичета. Дали ще се подложите на рискови манипулации или ще изберете по-сигурния вариант за вашето здраве – добре направената обработка.
В интерес на истината има и жени, забременели след вътрематочна инсеминация без обработка (така се твърди, аз не познавам такива – нито лично, нито виртуално; пък и не се сещам някой друг да познава такива момичета). Но рисковете за тяхното здраве са били неоправдано високи спрямо целта. Ако някоя късметлийка е успяла да забременее след подобно издевателство над нейното тяло, нека да знае, че излишно е била подложена на високорискови процедури. При нея бременността е била въпрос на време – можела е да забременее нормално, без мъчения.
За да подкрепя думите си с конкретни факти, ще ви предоставя още малко инфо (на английски е). Вижте тук, тук и тук – какво се случва в нормалните държави, ако някой случайно вкара в матката на някоя жена необработена сперма.

Длъжна съм да посоча и основните си източници на информация. Ползвала съм материали от www.zachatie.org, както и няколко учебника (няма да ги цитирам, нищо не съм преписвала буквално, а и съм ги чела отдавна и каквото съм запомнила – това е), а също така и собствения си опит на проблемно забременяваща"

# 1
 • Мнения: 4 068
Лали материалът е полезен и наистина трябва да го запазим според мен.За целта не ти е нужен модератор.Трябва просто да копираш постинга си в темата Полезно и готово.
Мерси за статията!

# 2
 • Мнения: 4 399
Интересно като цяло, но се Чудя практикува ли се някъде изобщо инсеминация без обработка на спермата. ВсиЧко което съм Чела за инсеминацията вклюЧва обработка. Освен това доколкото ми е известно друг вид инсеминация освен вътрешноматоЧна отдавна веЧе не се практикува, тъй Че няма много избор и в това отношение. А що се отнася до овуто, не се налага да е потвърдено предварително, защото цикъла с инсеминация, независимо дали е естествен или стимулиран, така или инаЧе се мониторира. ИнаЧе няма как да се определи момента за инсеминацията. Пък и един месец ову може да има, на следващия като отидете на инсеминация няма гаранция Че пак ще е така. В общи линии май най-важното за инсеминацията са проходими тръби и да се знае каЧеството на спермата.

# 3
 • Мнения: 7 718
Вяра, коментарът ти е интересен. Навява размисли.
На мен материалът ми хареса,  защото обобщава някакъв опит /аз знам поне за две инсеминации на Малък Зайо/. Ти си се интересувала и знаеш. Аз не знаех почти нищо за инсеминацията. В този форум никой не коментира инсеминация. Което ме навява на размисли, че голяма част от тук пишещите не са стигнали до този етап на борбата си. Сигурно има неточности в материала, но предлагам да обобщим твоя и на някои други момичета опит.
Вяра ти не живееш в България или се лъжа?

# 4
 • Мнения: 4 321
наистина трябва много да се внимава при инсеминацията.

За съжаление Вяра и аз съм чувала за случаи на инсеминация без обработка на сперматозоидите  Imp  Sign Exclamation А това е меко казано велика глупост (мноооого меко казано).

Що се отнася за овулацията - ами то е немислимо да се направи инсеминация без да има овулация  Shocked Не съм се подлагала на инсеминация, но предполагам че при липса на овулация при жената, преди това ще я предизвиката медикаменозно.

Чела съм че инсеминацията може да се провежда с пресни или с консервирани (замразени) спермъозоиди.  При използване на  консервирана спермчовци по принцип се прилага неколкократна инсеминация, т.е преди и по време на овулацията две или три инсеминации за един цикъл. Шансовете при многократната инсеминация са по - големи в сравнение с еднократната.

Другото интересно което ми направи впечатление е че замразените спермчовци  изгубват  някакви анти свойства (не помня какви точно).  Имаше обяснение че това води до елиминиране на някои антитела от сперматозоидите, които са възможна причина за неуспешните опити на двойката.

# 5
 • Мнения: 637
Цитат на: Vjara
... но се Чудя практикува ли се някъде изобщо инсеминация без обработка на спермата...
... цикъла с инсеминация, независимо дали е естествен или стимулиран, така или инаЧе се мониторира...


Вяра, миличка, ти май мноооооооооого отдавна не си била в България ...

# 6
 • Мнения: 3 378
Искам само да попитам: тези варианти с необработена сперма са възможни само в "менте" клиниките, нали (предимно съмнителни частни практики)? В една истинска клиника с добри традиции това е невъзможно предполагам?

# 7
 • Мнения: 4 321
Открих няколко сайта в които се споменава и обяснява инсеминацията.

1. вътрематочна инсеминация Българска асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве
2. още за инсеминацията - от сайта на Щерев
3. Вътрематочна (интраутеринна) инсеминация от Зачатие

# 8
 • Мнения: 4 399
Цитат на: Meli

Вяра, миличка, ти май мноооооооооого отдавна не си била в България ...


Така е, от десет години насам се прибирам само за поЧивка и то не много редовно.  Grinning Ама все ми се искаше да вярвам Че сме 'бяла' държава и Че следваме някакви стандарти в здравеопазването. Все пак това са елементарни неща... Shocked

Лали, лиЧен опит с инсеминацията нямам и ммного се надявам да не ми се налага да го добивам! Grinning ВсиЧко което съм написала са само разсъждения по темата и се базират на това което съм Чела по въпроса. Явно съм се изказала неподготвена особено като се има пред вид Че не съм наясно със специфиЧните условия в БГ. Така Че по-добре мнението ми да не се цитира. Grinning

# 9
 • Мнения: 4 321
Твоите постинги по този въпрос са полезни и една от причините е именно че не си в БГ. Добре е да чуем каксе прави тази процедура и в "белите" държави както каза ти  Wink

Ако имаш още информация по въпроса, моля те сподели - ще е интересно и полезно  Sign Exclamation

# 10
 • Мнения: 497
А,а3 6те ви споделя как е с ин витро.На 11.11. имам 4ас в ин витро клиниката 3а ра3говор Simple Smile

# 11
 • Мнения: 637
Цитат на: Tania79
Твоите постинги по този въпрос са полезни и една от причините е именно че не си в БГ. Добре е да чуем каксе прави тази процедура и в "белите" държави както каза ти  Wink

Ако имаш още информация по въпроса, моля те сподели - ще е интересно и полезно  Sign Exclamation


Точно! Винаги е полезно да си сверяваме часовника. Simple Smile

# 12
 • Мнения: 4 583
Цитат на: perla
А,а3 6те ви споделя как е с ин витро.На 11.11. имам 4ас в ин витро клиниката 3а ра3говор Simple Smile

Успех и ще чакаме да ни разкажеш как е минало.
Къде си си записала час?

# 13
 • Мнения: 497
Благодаря ти Ва Ва Sign Exclamation 6те ра3ка3вам,а ина4е сьм в Германия

# 14
 • Мнения: 4 583
Tо аз не се изразих правилно за къде си си записала час. Защото се чудеше дали да не идваш до България, затова така питах

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт