Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 окт. 2015, 11:05 ч.

Медикаментозен аборт - моят личен опит и преживяване

 • 59 473
 • 290
 •   1
Отговори
 • Мнения: 200
Здравейте! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ: Който не иска, нека не чете това. Има много подробности и може да е тежко за някого. Ако ви предстои или ви се налага, надявам се това да ви даде представа какво представлява методът. Моля, не съдете...
Решението за подобно нещо е много трудно и тежко и се наложи, заради много фактори. Нямам предишни аборти, не съм глупав човек, на 27 съм...което само подвърждава, че се случва на всеки Shocked

Аз направих медикаментозен аборт и реших да пиша, тъй като в България по тази тема е тотално затъмнение. Считам се за информиран човек, от лекарско семейство, а когато ми казаха за подобна опция, гледах като теле. Описаното долу може да ви изглежда като лек научен труд, но това се получава като изчетеш интернет.

Законно е от около година тук (в чужбина се ползва от 25 години!), на мен ми бе приложено под лекарски контрол, след необходимите кръвни изследвания и ехографски прегледи. Ако някой го интересува къде може да се обърне, да ми пише на лично. Не знам къде другаде го има като опция. Успешно е в 97% от случаите, като за неуспех се счита ако трябва да те доизчистят с аспирация след това. Безвредно е, предизвиква процес, който тялото изпълнява, отпада рискът от повреди при некадърен кюртаж.

За кого е подходящ?

Освен изискването да е до 49-я ден от началото последната редовна менструация, според мен този метод е подходящ за психически стабилна жена. Аз не се представих особено добре с тази част и доста истерясвах по време на прецeдурата.

Колко прегледа?

Прегледаха ме до тук 3 пъти. 1 преди първото лекарство, 1 преглед- ден след второто лекарство и 1 преглед- 2 седмици по-късно. Като 4-я, който трябва да посетя е малко преди следващата ми редовна менструация.

Колко струва?

Знам, че ако се купи от аптека е към 300лв., но цената в клиника е по-голяма, защото ви правят задължителен пакет лекарство + прегледи. Все пак това е процедура и трябва да се следи. Знам, че в клиниките оперативния е по-евтин, от този, моят сумарно излезе към 600 лв. (кръвни изследвания, прегледи с ехограф, обезболяващи, превръзки, т.н.)

И така...

Разбрах много рано, 3 дни закъсение, 3 положителни теста. Първият ехограф не показа нищо и ме помолиха да ида за втори след седмица. На него се видя сак и вече можеше да се действа.


Методът:

Медикаментозният аборт представлява комбинация от 4 хапчета- законният и изпитан такъв! Наблягам на броя!. Тъй като е най-подходящо този метод да се приложи до 49-я ден, аз приех първите 3 хапчета на 46-я ден. Или иначе казано, 6 г.с. + 4 дни. Лекарството предизвиква отлепяне на сака, омекване на стените на матката и прекъсване на бремеността. Тук е момента да спомена, че се дава и на жени, които все пак решават да минат през хирургическата намеса, с оглед на това да я направят по-лека. Този метод се използва и при спряло развитие на плода, вместо оперативен метод.

От 36 до 48 часа по-късно (при мен се падна 48-ми ден, 6 г.с. + 6 дни), се приема вторият медикамент, който предизвиква леки контракции на матката и изхвърляне на съдържанието.

Преди процедурата, особено преди 2-то лекарство, аз бях в тотален шок. Тъй като знам английски, изчетох целия интернет и ужасяващи истории за болка, припадъци и какво ли още не. Но тъй като изчетох около 100 форума, ще ви обясня откъде идват ужасяващите истории и ще ви кажа какво да очаквате:

Има различни протоколи и лекарства. В US и на много други места се прилага много малко количество от първото, около 200 mg и ударна доза от второто, 800 mg. Реално второто предизвиква болките, за които пише по техните форуми. В Европа и по-точно в България, по-често се използва друг протокол. Аз приех голяма доза (ако не се лъжа 600 mg) от първото и 400mg от второто. Защо се ползва друг, по-болезнен метод? Защото е по-евтин.

Самото преживаване

След първото лекарство може да има леко кървене. При мен ембрионът излезе след него- изглеждаше като сиво-жълто зрънце. Беше на 30-я час някъде, но това става само в 3-4% от случаите. Няма болка, спазми, и като цяло освен лекото кървене, което може и да липсва, друго не се случи при мен. И доколкото разбирам при повечето жени.

Второто, което изпих в 7:00 сутринта, 46 часа след 1-то, в началото ми предизвика леко треперене. Към 9:40 започна да ме свива коремът. Аз се бях психирала тотално и си бях купила най-различни обезболяващи. При първите свивания изпих един Аулин. Изтичах в тоалетната, защото изпитвах усещане все едно ми се пишка. Започна много обилно кървене - не се плашете, повече от менструация е, с което излезе един голям съсирек, объл, с розово-червен цвят (сакът) + малки съсиреци (червени), като при по-обилен цикъл.

Към 11:30 си сложих една свещичка Profenid, обезболяващо. Искам да подчертая, че аз болка така и не изпитах. Имала съм цикъл, при който съм се търкаляла по земята и съм плакала. Без да преувеличавам, тук мога да го нарека свиване, отколкото болка. Просто използвайте обезболяващо превантивно, дори и за спокойствие.

До следобед кървенето беше намаляло до обилен цикъл, апетитът ми се върна. Не бях спала почти никак двете седмици преди това, така че задрямах.

1-7 дни след

По-обилно кървене, и то в моя случай си беше съвсем нормално като количество, продължи до 3-я ден. На 2-я много намаля и аз вечерта си казах "майната му" и пих 1 ракия, след което се засили. Имайте предвид, че от алкохол се засилва. Не трябва да пиете сок от грейпфрут и жълт кантарион, беше ми странно, но мой роднина лекар каза, че грейпрфрутът е противопоказен с доста лекарства.

На 3-я ден, след 2-то лекарство, изкарах един огромен, твърд като дроб съсирек, лилав на цвят. Според докторката ми, вероятно е бил съсирена кръв. След това кървенето намаля, все едно е край на цикъл. И така още седмица и нещо.

Може при вас да си продължи като умерено кървене, при мен явно излезе наведнъж. Следете за температура над 38, за повече от 3-4 часа. Това при мен липсваше. Също следете дали пълните повече от 2 нощни превръзки на час за повече от 2-3 часа. Това би показало някакво усложнение. При мен също това не се случи.

Бях си постлала кърпи навсякъде, където сядах + дори найлон на леглото. Оказаха се ненужни.

Гърдите ми бяха чувствителни около 6 дни след второто все още, а около седмица след процедурата спаднаха.

Снощи бях на прегледа си, който се прави около 14 дни след второто лекарство. Всичко беше наред, имаше малко кръв, която след прегледа като по нареждане взе да излиза. По-късното кръвотечение е с тъмен, кафяво-черен цвят- все пак отва е кръв, която е седяла по-дълго. Стига да не мирише силно и лошо и да няма болка, е очаквано и може да прокапва до 3 седмици след процедурата.

Та...Потвърдиха ми. Успешно е! Най-накрая си отдъхнах.

Изводи?

1) Най-добре пийте противозачатъчни, аз ще започна такива още с първата си менструация, по предписание на лекар. За да не се стига до това.
2) Не вярвайте на безумните истории.
3) Не търсете евтиното, това е здравето ви.
4) Този метод ти дава пълен контрол, в съзнание си, не е нищо, с което не можете да се справите.
5) Имате усещане за закъсняла менструация и психическия стрес е по-лек.

Не мога да кажа "препоръчвам" на това ужасно нещо "аборт". Но ако се налага по една или друга причина и ме пита някой: кой метод? Аз пак бих казала този, който описвам. Недостатъкът му е, че това е процес, а не 15 минутна процедура. Предимствата са много, въпрос на избор е.  

Знам какво ви е, имате нужда от подкрепа, така че питайте ако има нещо. [/b]

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 19:17 от Alina12

# 1
 • Мнения: 670
Правих медицински (медикаментозен), тук в Англия, ноември, миналата година. Причините, бита ММР ваксина, без да знам че съм бременна. Съответно, висок риск бебето да е увредено, много трудно решение, но мисля, че постъпихме правилно. Всичко протече за 2 дни, минах преглед и ехограф, дадоха ми първото хапче, което дефакто умъртвява плода и помага за по-лесно изхвърляне, нямаше болка. На другия ден, 4 хапчета, по 2 отстрани долу до венеца, до пълното им разграждане. Болките започнаха след 30 мин. Едвам се добрах до нас. Всичко продължи 5-6 часа, и...болеше, много болеше. Кървища, съсиреци, чудеса...пиех Ибупрофен, по 3-4 хапчета през няколко часа. Кървих след това още 20 дни. Избрах медицински аборт, стори ми се по-щадящ...но честно казано, съжалих. Имам и хирургичен преди много години, е, предпочитам го. До два дни си влизаш в нормалния ритъм.
Процедурата ми беше без пари, имах направление от джипито си, извършена беше в частна болница.
Ясно ми е, че всеки организъм е различен, но аз не препоръчвам медицински аборт, може би защото видях и ембриона, когато изпадна... Cry

# 2
 • Мнения: 3 186
Съжалям, че ще го кажа, но това е прекалено. Да се регистрираш, за да описваш надълго и нашироко лични преживявания, е абсурд. Рекламата на медикаментозен аборт, която се прави тук е проява на лош вкус, вмешателство в личния избор и за тези които са писали не мога да кажа нито една добра дума.

# 3
 • Мнения: 902
Съжалям, че ще го кажа, но това е прекалено. Да се регистрираш, за да описваш надълго и нашироко лични преживявания, е абсурд. Рекламата на медикаментозен аборт, която се прави тук е проява на лош вкус, вмешателство в личния избор и за тези които са писали не мога да кажа нито една добра дума.


Мхм и аз съм за рекламата  Peace
Медикаментозният аборт не е нещо ново,всички знаем,че го има.Но това да си правиш регистрация ,за да опишеш подробно въпросната процедура,във въпросната болница и то със стила на  рекламен агент ,малко в повече ни идва  Peace

# 4
 • Мнения: 200
Така, не рекламирам нищо  Cry

Вие нямате идея колко съм плакала и съм страдала и как най-големият ужас беше, че нямаше никой във никой форум, който да беше написал какво да очаквам...а търсих с дни.

Освен това, явно не сте наясно, но при жени с плод, който не се развива, се налага да се правят подобни неща. За тях този метод трябва да е достъпен също.

Колкото то това, което сте преживели в Англия- точно това е другия протокол...с 4-те хапчета вагинално или през устата и за него четох ужасните неща.

Пак казвам, не рекламирам нищо, не го пожелавам на никого. Написах го, защото смятам, че в този момент някъде има едно момиче, уплашено както бях уплашена аз.

# 5
 • Мнения: 1 198
Съжалям, че ще го кажа, но това е прекалено. Да се регистрираш, за да описваш надълго и нашироко лични преживявания, е абсурд. Рекламата на медикаментозен аборт, която се прави тук е проява на лош вкус, вмешателство в личния избор и за тези които са писали не мога да кажа нито една добра дума.
В повече ми дойде,разстроих се....,дори не довърших до края статията...  Shocked

# 6
 • Мнения: 3 186
Така, не рекламирам нищо  Cry

Вие нямате идея колко съм плакала и съм страдала и как най-големият ужас беше, че нямаше никой във никой форум, който да беше написал какво да очаквам...а търсих с дни.

Освен това, явно не сте наясно, но при жени с плод, който не се развива, се налага да се правят подобни неща. За тях този метод трябва да е достъпен също.

Колкото то това, което сте преживели в Англия- точно това е другия протокол...с 4-те хапчета вагинално или през устата и за него четох ужасните неща.

Пак казвам, не рекламирам нищо, не го пожелавам на никого. Написах го, защото смятам, че в този момент някъде има едно момиче, уплашено както бях уплашена аз.
Така! Като не рекламираш нищо просто се спри!

Кой въобще ти е задал въпросът какво си преживяла (съжалявам за което), та се регистрира да го опишеш до най-малка подробност? Това е някакъв евтин и отчаян рекламен трик, и това не е, но не искам да обиждам.

# 7
 • Мнения: 200
Последното, което ще кажа, тъй като е безумно да се спори.
Вмешателство в личен избор е да напиша нещо такова?

Личният избор на всяка жена е дали да задържи или не една бременност. Никой от нас няма право да съди. Нито вие мен, нито аз вас.  Stop

# 8
 • Мнения: 8 206
  Но защо така, това е форум за взаимопомощ, и вероятността някой да търси точно такава подробна и лична информация не е малка. Модераторита биха могли да преценят дали нарушава правилата и дали става въпрос за рекламиране на нещо.

   Макар че май само някой мазохист би счел описанието за реклама. Жената си описала всичко доста умерено.. Тук има немалко теми с  още по-реалистични описания на здравни процедури. Колкото и да сме против абортите, постоянно има  по някой из темите, на когото се налага,  нека хората да знаят опциите. Не за всички е толкова лесно да издирят и отсеят медицинска информация и не е погрешно човек да сподели, нали точно тук се прави постоянно.

  Ако е нарочна реклама на какво би била всъщност newsm78

# 9
 • Мнения: 670
Публичен форум, хората могат да си публикуват всичко каквото пожелаят, при положение че не обиждат никого. Как точно написаното е вмешателство в личния избор? Някой ви е опрял пистолета до главата че да изберете точно този начин на прекъсване на бременност (независимо желана или не)?
Хайде по-кротко, вечно се напада, все темите са пързалки и не знам какво си...то аман от параноясали женици.... ooooh! Tired
Хубаво е да се знае и за този избор и за тази възможност, в България масово се прави само хирургичен.
Авторката може да премахне името на клиниката и цените, който се интересува, да я пита на лични, така наистина прилича на реклама, волно или неволно.

# 10
 • Мнения: 3 761
И аз не разбрах как точно е намеса в личния избор.

# 11
 • Мнения: 200
Премахнах имената, които може да изглеждат като реклама. Оставих само цена, защото това е нещо, което вероятно ще интересува някого.

Още веднъж, извинявам се, ако съм засегнала някого.  

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 13:12 от Tatti

# 12
 • Мнения: 3 186
Личен избор е кога, как и къде да се информираш за начините за прекъсване на бременност в случай, че се интересуваш. Вмешателство в същия този личнен избор е, когато непоискано биваш информирана по неособено етичен начин. И хайде не се правете на толерантни, задавайки глупави въпроси! И тъй като тук се споменават имена на лекарства, дали пък някоя уплашена ученичка няма да реши да си пробва късмета и не под лекарско наблюдение? Отново иде реч за личния избор. Няма проблем, насърчавайте авторката да споделя подробности около медикаментите и процедурата!

# 13
 • Мнения: 670
Личен избор е кога, как и къде да се информираш за начините за прекъсване на бременност в случай, че се интересуваш. Вмешателство в същия този личнен избор е, когато непоискано биваш информирана по неособено етичен начин. И хайде не се правете на толерантни, задавайки глупави въпроси!

Пусната е темата, личен избор е да влезеш да я четеш, нищо друго. И по-полека с удивителните, възрастни хора сме, няма нужда от начукване на канчето. Толерантността е хубаво качество, жалко че доста от потребителите тук не го притежават. Да, те хапчета от този тип и клас са пуснати в супермаркета, на принципа на свободната търговия, хайде не се излагайте...

# 14
 • Мнения: 200
Който й го продаде на тази ученичка е за затвора. А да, защо да не иде при някой касапин за 100 лева да я осакатят за цял живот? Или защо да не си купи наркотици?...
Какво ми четете морал? Написах го това точно, за да не скачат хората да правят безумни неща, а да се информират и да идат при специалист.
И продължавам да не разбирам защо влизаш да четеш нещо, което не ти се чете, дразни те, разтройва те. Това е за хора, които искат да знаят или им се налага да знаят.
Престанете да обиждате и да ми размахвате пръст.

# 15
 • Мнения: 3 595
Вмешателство в същия този личнен избор е, когато непоискано биваш информирана по неособено етичен начин.

Някой те накара на сила да прочетеш темата? Или беше твой избор да го направиш...

# 16
 • София
 • Мнения: 10 947
Е, хайде сега, тук хората се пращат на изследвания, назначава им се лечение... Как пък точно тази тема е вмешателство в личния избор? Много преувеличено. Stop

ПП Само, мисля че е в погрешен раздел, но модераторите могат да я преместят, ако е така.

# 17
 • Мнения: 3 761
Вмешателство в същия този личнен избор е, когато непоискано биваш информирана по неособено етичен начин.
Добре де, някой те върза и те накара да я четеш ли? Май ти преувеличаваш твърде много.
Освен това една ученичка като чуе 500 лева, дали няма да отиде при някой за оперативна намеса? Или и това да не го споменаваме сега, че току виж дадем идея на някоя девойка, пълнолетна или не.

До авторката, на мен ми беше интересно да прочета. Не ми се е налагало, не съм се интересувала в подробности, но друго е да бъде споделено от личен опит. Аз също съм разказвала за мои здравословни проблеми, също в подробности, също какви препарати са ми били изписани, не виждам нищо лошо в това.

# 18
 • Мнения: 1 962
За мене няма нищо лошо в темата, в описанието на процедурата.
Авторката е предупредила, че не е много приятно за четене.
Ако се зачетете в темите за диети - там постоянно си споделят коя колко е запечена или разстроена от храните, кога чака МЦ и подобни телесни неволи.
Ами и това не на всеки е приятно.
Само се надявам да не го прочете слабо образована жена и да реши на своя глава да пие хапчетата в домашни условия, за да спести някой лев.

# 19
 • Мнения: 6 292
Много благодаря на авторката, че сподели този свой болезнен опит  Hug
Убедена съм, че ще помогнеш на много момичета, които се чудят какво да правят в трудната ситуация.  bouquet

Успех с възстановяването  Peace

П.П. Истерията и упреците на някой са ми непонятни. Браво на авторката, че е хвърлила светлина. В момента за всеки аборт лекарите предлагат каквото са правили преди 20 години - аборт с кюртаж и при извън маточна - махане на тръбата с лапаро. Информация за медикаментозен аборт и метотраксат при извънматона няма почти никъде.

# 20
 • Sofia
 • Мнения: 3 280
Нищо чак толкова стряскащо не видях в разказа,  newsm78. Смея да кажа, че е добре да се знае и за този вариант, който не е нечуван, но е общо взето непознат в България. При моите два аборта по нежелание колко съм искала просто да ми дойде , все едно нищо не е било- точно както казва авторката- "5) Имате усещане за закъсняла менструация и психическия стрес е по-лек. "
Хапчета и сега си раздават в някои болници преди самия кюретаж. Една доцентка ми го даде при първия аборт с уговорката, че й е от Турция и е последното останало. 

# 21
 • София
 • Мнения: 10 947
Разказът е редактиран. В началото бяха написани имената на клиниката, имената на лекарствата, и цената на процедурата, ако не бъркам. Но дори и при това положение, според мен информацията е полезна. Можеше и да нанесе вреда, като всяка информация, особено в Здравния подфорум.

# 22
 • Мнения: 200
Разказът е пипан от модератор, но не съм сигурна, че това е съвсем добре. Важно е да е реномирана клиника, спрете се на специализирана в областта. Важно е да е официалния протокол, а не роизводни за по-малко пари. Да, има такива и да, може да ви ги предложат, за да спестите пари.

Важно е какво е лекарството! Не се прави с Цитотек. Той се ползва за язви и е много болезнен. Камо ли, без да се пие първото.

Плюс това са изтрили медицинските названия, а реално те са много важни, тъй като това са протоколи, а не реклама на име лекарство.

Тук може да видите за първото, данни за самия препарат. От него пих 400 или 600 мг (бъркам се, но са 3 хапчета), без болки след това: https://en.wikipedia.org/wiki/Mifepristone

А второто се дава дори при предизвикване на контракции за раждане и има различни названия. От него пих 400 мг. То по принцип предизвиква болки и дизкомфорт.

Надявам се помагам. Също вижте това интервю с професор, няма рекалми и имена там, просто информация за метода. Игнорирайте дразнещата водеща: http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdravet … dikamentozen.html.

Отидете в добра клиника и не правете това сами на своя глава!

Последна редакция: пн, 19 окт 2015, 17:55 от Alina12

# 23
 • София
 • Мнения: 36
Предстой ми аборт по медицински причини,в клиниката ми предложиха този вариант защото съм в доста ранна седмица.Много се колебая и събирам всякаква информация.Благодаря на авторката за информацията поне за мен беше изключително полезна:))

# 24
 • София
 • Мнения: 834
Разказът е пипан от модератор, но не съм сигурна, че това е съвсем добре. Важно е да е реномирана клиника, спрете се на специализирана в областта. Важно е да е официалния протокол, а не роизводни за по-малко пари. Да, има такива и да, може да ви ги предложат, за да спестите пари.

Важно е какво е лекарството! Не се прави с Цитотек. Той се ползва за язви и е много болезнен. Камо ли, без да се пие първото.

Плюс това са изтрили медицинските названия, а реално те са много важни, тъй като това са протоколи, а не реклама на име лекарство.

Тук може да видите за първото, данни за самия препарат. От него пих 400 или 600 мг (бъркам се, но са 3 хапчета), без болки след това: https://en.wikipedia.org/wiki/Mifepristone

А второто се дава дори при предизвикване на контракции за раждане и има различни названия. От него пих 400 мг. То по принцип предизвиква болки и дизкомфорт.

Надявам се помагам. Също вижте това интервю с професор, няма рекалми и имена там, просто информация за метода. Игнорирайте дразнещата водеща: http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdravet … dikamentozen.html.

Отидете в добра клиника и не правете това сами на своя глава!Съжалявам за това, което ти се е случило!

Преживяването, което си споделила, би било много полезно за други жени в подобно положение.

За съжаление не зная нещата колко важат за България. Simple Smile
И аз преживях аборт преди месец, но беше с Цитотек, това ми дадоха. И беше наистина много болезнено.
Вярно е, че аз бях в 14 г.с., а ти вероятно много ранна седмица, което е от значение.

Важното е, че всичко мина благополучно.

Желая ти бързо възстановяване!
 

# 25
 • София
 • Мнения: 10 947
Мисля, че авторката говори за България.


Законно е от около година тук (в чужбина се ползва от 25 години!),...

# 26
 • Мнения: 200
В България, в София го правих. Обаче лоша новина: Проучих след това и разбрах, че в много болници дори и тук докторите не искат да го прилагат въобще.Предложено им е, не желаят да опитат. Разбирам защо- нещо, за което не знаеш много, да си залагш името и все пак. В моя роден град не знам кога ще може, а моя близка, в същата седмица беше адски разстроена, когато разбра, че е имало подобна опция, а не са й казали и не е знаела.

Вижте, това е кофти преживяване. Седя сега и чакам цикъл вече 5 седмици и нещо. Кървях 3. Поне не боля. Обаче трябва ли жените да са "чували" за този вариант, а нищо в подробности? И тоя Цитотек... Вярно, че другото е скъпо, ама това не е шега работа. То че цялото тяло ти се прецаква от тия хормони факт, но пък и да се мъчиш за капак- кому е нужно?

# 27
 • Мнения: 12
и на мен темата ми беше много полезна... аз също преди дни направих медикаментозен аборт в момента се изчиствам плода беше в 3-та седмица при мен няма много кръвотечение няма болки ходих доста пъти на преглед доктора каза, че е много доволен ...още не са минали две седмици, за да видя дали напълно съм се изчистила ... много ми е притеснено и самото кръвотечение се случва най-вече, когато отида до тоалетна сякаш, иначе спирам притока му и имам много малко ... не знам това нормално ли е ?

# 28
 • Мнения: 200
Да, на мен след 3-я ден така ми намаля, почти нямаше, когато ходех до тоалетна. След една седмица спря и се притесних, имах няколко дни пауза и после потече по-силно пак и така отвреме, навреме около 3 седмици почти. Всеки е различен. Слушай доктора си.

# 29
 • Мнения: 12
благодаря ти, дано всичко мине успешно и при мен... но в момента ми е доста притеснено докато приключи всичко и докато ми дойде цикъла не знам какво се случва с организма ми...

# 30
 • Мнения: 200
Бъди силна, на мен днес ми дойде първи цикъл, 5 седмици и 5 дни по-късно. На последния ми преглед преди две седмици и нещо ми каза доктора, че предстои овулация. А това ми беше 3 седмици след медикамента. Тоест овулацията може да се състои, да не се състои и прочее. И оттам цикъл след примерно 4 седмици недей да чакаш. Леко и по една стъпка напред.

Приеми едно много важно правило: В момента всичко е "нормално". Странните неща също, тялото се настройва. И един съвет от мен, не прави секс или ако правиш вземи много мерки. Защото после ще се уплашиш и филма няма да ти обяснвавам какъв е и как се спи. 

# 31
 • София
 • Мнения: 834
Бъди силна, на мен днес ми дойде първи цикъл, 5 седмици и 5 дни по-късно. На последния ми преглед преди две седмици и нещо ми каза доктора, че предстои овулация. А това ми беше 3 седмици след медикамента. Тоест овулацията може да се състои, да не се състои и прочее. И оттам цикъл след примерно 4 седмици недей да чакаш. Леко и по една стъпка напред.

Приеми едно много важно правило: В момента всичко е "нормално". Странните неща също, тялото се настройва. И един съвет от мен, не прави секс или ако правиш вземи много мерки. Защото после ще се уплашиш и филма няма да ти обяснвавам какъв е и как се спи. 

За какъв филм става въпрос - относно забременяване или инфекция, или двете?

# 32
 • Мнения: 12
въздържам се от секс не знам дали ще мога скоро време да се отпусна за това след преживяното пих и антибиотици, които лекаря ми предписа в момента се чувствам доста подута много искам вече всичко да свърши и след 30 дни да ми дойде цикъла да си влезна пак в норма доколкото е възможно а иначе при мен мина всичко доста леко и аз се бях настроила за адски болки запасих се с обезболяващи, но не ми се наложи да ги използвам, болката се търпеше в момента ми е 6-ти ден от вземане на вторите хапчета, а относно контрацепция знаете ли ефективни начини освен хапчета и как успяваш да се справяш емоционално...

# 33
 • София
 • Мнения: 834
Доколкото съм наясно, до първия цикъл е хубаво да се пазим от секс без кондом, защото шийката на матката е отворена и вероятността от инфекция е много голяма.
Относно психическото състояние трябва време...
При мен минаха от аборта 35 дни и бих казала, че се чувствам вече доста по-добре.

Бързо възстановяване!

# 34
 • София
 • Мнения: 10 619
Егати и медикаментозния аборт.
Такъв имам през 2009г в България,  София, легално и това в 12 гс. Кухо яйце.Плодния сак го изхвърлих още същия ден след като изпих първото хапче.  И въобще като цяло няма общо с описаното на страница първа.

# 35
 • Мнения: 200
Така, медикаментозен и абразио нямат общо. След медикаментозен не се пие антибиотик, защото няма интервенция. Шийката на матката не е разширена, а отпусната, заради медикамента и да- безумно е да правиш секс преди поне 2-3 седмици да са минали, заради инфекции.

А след 2-3 седмици. Филмът е емоционален. Повярвайте ми, веднъж забременяла жена, когато не е бил моментът, по необясним начин...вече си внушаваш безмумни неща. Изведнъж се превръщаш в тинейджърка, която си мисли, че се забременява от всичко. Има вина, има всичко. Не съм спала като хората от два месеца- откакто разбрах, до днес, когато ми доде първия цикъл след.
В момента, в който го видях сутринта днес, въпреки физическия дизкомфорт, аз легнах и заспах. Тежко е. Няма да се лъжем. За мен само много глупава жена няма да го изживее тежко.
П.П. С човекът се разделихме. И това е много възможно...дпсещате се защо.

# 36
 • Мнения: 200
Егати и медикаментозния аборт.
Такъв имам през 2009г в България,  София, легално и това в 12 гс. Кухо яйце.Плодния сак го изхвърлих още същия ден след като изпих първото хапче.  И въобще като цяло няма общо с описаното на страница първа.


И като няма общо какво? Важно е, да спрат да раздават на жени Цитотек и подобни, който се ползват за язви и те да умират от болки. А ето други момичета пили 3 хапчета М***ин с 1 Т***ин и споделят лек процес. Важно е поне в този тежък момент да не страдаш и физически. Медицината напредва, има по-добри препарати просто.

# 37
 • София
 • Мнения: 10 619
Нещо не ти хареса мнението ми ли?
Написаното от теб няма да спре лекарите да дават цитотек.  А някоя на зор да не мислиш, че ще тръгне да спори с лекарите какво хапче да й дадат.... И ако е цитотек какво- да ляга под кюретата или да си го оставя да го ражда.

# 38
 • Мнения: 200
Да спори не, обаче да порърси второ мнение, да. На зор е силно казано. Ако си го хванеш на 3-4 дни закъснение, все ще имаш за 3 седмици мислене време да решиш как да постъпиш. Къде, с какво и т.н. Има лекари, които не го предлагат. Редно е пациентът да реши, да си прецени риска. Както е редно за всякакво други здравни процедури, с които има варианти.

# 39
 • Мнения: 200
въздържам се от секс не знам дали ще мога скоро време да се отпусна за това след преживяното пих и антибиотици, които лекаря ми предписа в момента се чувствам доста подута много искам вече всичко да свърши и след 30 дни да ми дойде цикъла да си влезна пак в норма доколкото е възможно а иначе при мен мина всичко доста леко и аз се бях настроила за адски болки запасих се с обезболяващи, но не ми се наложи да ги използвам, болката се търпеше в момента ми е 6-ти ден от вземане на вторите хапчета, а относно контрацепция знаете ли ефективни начини освен хапчета и как успяваш да се справяш емоционално...

От днес съм на противозачатъчни, да регулирам цикъла. Честно аз вече на презервативи вяра нямам, освен за болести. Явно има "Дейвид Копърфилд". Направо ми е неудобно пред жени, които чакат за детенце години. А твоето се измагьосало някак си... Не съм безсърдечна и искам да имам деца един ден. Сега просто ще се пазя повече и честно казано...отлагам сексът за сега. Разбираемо защо.

# 40
 • София
 • Мнения: 10 619
Ако се хване на 3 дни закъснение.  Ако. А ако е на зор какво. Ще тръгне да обикаля по лекари ..само си представи каква маса пари за прегледи ще даде. Не върви да почукаш на АГ кабинет и да питаш:  вие тука медикаментозен аборт правите ли? А с какви хапчета? И така докато стигнеш до някой, които няма да даде цитотек.
Мисълта ми е- трябва да имаме доверие в лекаря.

# 41
 • София
 • Мнения: 834
Ако се хване на 3 дни закъснение.  Ако. А ако е на зор какво. Ще тръгне да обикаля по лекари ..само си представи каква маса пари за прегледи ще даде. Не върви да почукаш на АГ кабинет и да питаш:  вие тука медикаментозен аборт правите ли? А с какви хапчета? И така докато стигнеш до някой, които няма да даде цитотек.
Мисълта ми е- трябва да имаме доверие в лекаря.

Така е, напълно подкрепям. С цитотек или не, важното е да имаме доверие в лекаря и финалът да е добър.  Peace

# 42
 • Мнения: 12
аз дори нямах закъснение когато разбрах беше точно 28 ден на другия ден отидох на лекар прегледа ме и ми каза да изчакам, за да е сигурен че няма извънматочна бременност след 3 дни отидох всичко беше наред и вече пих първото хапче след това отново отидох след 40 часа и пих вторите хапчета и мисля че бях именно от тези цитотек след вторите хапчета ходих два пъти пак да ме прегледа дали всичко е нормално но мн малко ми течеше и пак ми даде още хапчета звънеше ми да ме пита как съм мисля че и той се притесняваше замислих се дали всичко е наред но когато отидох пак каза че е мн доволен и има още малко са изчистване и не ми е звънял да ме пита как съм предполагам и той се е успокоил, но притеснението си остава все още имам малко кръвотечение и някои знае ли дали тези хапчета имат някакви странични ефекти, които в последствие да се появят, макар че по време на взимането им физически при мен нямаше нещо фрапантно което се случваше нямах нито толкова болки каквито сам чела че мн жени са имали и в момента хем уж всичко е наред, хем ми е пълна мъгла докато изчакам да видя дали съм се изчистила и е било ефективно ... искам да благодаря на момичета които отговарят на въпросите без злоба, търпеливи са и отговарят с разбиране на мен темата лично ми е много полезна както и вашите коментари, с които до някаква степен ми става по леко ...

# 43
 • София
 • Мнения: 834
аз дори нямах закъснение когато разбрах беше точно 28 ден на другия ден отидох на лекар прегледа ме и ми каза да изчакам, за да е сигурен че няма извънматочна бременност след 3 дни отидох всичко беше наред и вече пих първото хапче след това отново отидох след 40 часа и пих вторите хапчета и мисля че бях именно от тези цитотек след вторите хапчета ходих два пъти пак да ме прегледа дали всичко е нормално но мн малко ми течеше и пак ми даде още хапчета звънеше ми да ме пита как съм мисля че и той се притесняваше замислих се дали всичко е наред но когато отидох пак каза че е мн доволен и има още малко са изчистване и не ми е звънял да ме пита как съм предполагам и той се е успокоил, но притеснението си остава все още имам малко кръвотечение и някои знае ли дали тези хапчета имат някакви странични ефекти, които в последствие да се появят, макар че по време на взимането им физически при мен нямаше нещо фрапантно което се случваше нямах нито толкова болки каквито сам чела че мн жени са имали и в момента хем уж всичко е наред, хем ми е пълна мъгла докато изчакам да видя дали съм се изчистила и е било ефективно ... искам да благодаря на момичета които отговарят на въпросите без злоба, търпеливи са и отговарят с разбиране на мен темата лично ми е много полезна както и вашите коментари, с които до някаква степен ми става по леко ...

Няма странични ефекти от Цитотек, просто трябва време да се изчисти матката. Но, ако те притесняваш, по-добре е да посетиш лекаря да те погледне отново.
И да подчертая, болките след приема на Цитотек са от контракции, не от самото лекарство.
А контракциите ще присъстват и при едно нормално раждане, без прием на медикаменти. Пак казвам, има голямо значение, дали абортът е в 6-та или 17 г.с. например. Колкото по-рано, толкова по-леко.

# 44
 • Мнения: 200
Най-лесно се разбира за странични ефекти ако имаш температура, виене на свтя и някакви болки извън нормален дизкомфорт.

Иначе не се преитеснявай без причина.

# 45
 • Мнения: 12
Благодаря ви момичета... нямам никакви от тези симптоми може би, защото бях в 3-та седмица и затова минава толкова леко ...

# 46
 • Мнения: 25
Ако някой се интересува от достоверна информация, без реклама, по темата:

http://prekasvanenabremennostta.bg/

Не е приятно, но понякога ти се налага. Човек просто трябва да е запознат с всички алтернативи. Идеални няма. Всички имат предимства и недостатъци...

# 47
 • Мнения: 12
здравейте пиша ви понеже днес ми потвърдиха, че всичко е минало успешно при мен пак казвам мина доста леко кървях 7 дни нямах болки и никакви странични ефекти, сега си чакам само цикъла и искам да попитам момичетата, които  преди време са минали такъв аборт след това имаха ли някакви аномалии в цикъла доктора ми каза че след първата менструация всичко би трябвало да е ок, сега едното мина и започна друго да ме притеснява дали всичко ще е нормално с мен...

# 48
 • Мнения: 2
Здравейте, и на мен ми се наложи да направя аборт чрез медикаменти. Кървенето ми продължи около 7 дни, въпросът ми е висок ли е шанса от забременяване, докато все още има леко кървене?

# 49
 • Мнения: 200
Здравейте, и на мен ми се наложи да направя аборт чрез медикаменти. Кървенето ми продължи около 7 дни, въпросът ми е висок ли е шанса от забременяване, докато все още има леко кървене?

Има да, взимайте предпазни мерки.

# 50
 • Мнения: 200
Момичета, за да ви дам малко история пост-фактум:

След като ми дойде първия цикъл след адски многооооо време, когато започнах да пия и противозачатъчни, започнах много да боледувам и развих хипохондрия. Ходя и на психолог. Та, мисълта ми е: това преживяване е травмиращо и за тялото и за психиката. Може да боледувате и да страдате след това. Просто ви желая да приемете нещата по-спокойно то мен и при вас да не удари така.

А, и не забравяйте, че хормоните като се разбъзикат, тялото полудява- болежки, задух, сън, парене на очите...каквото ви хрумне. Дръжте се и желая следващата бременност на всички да е желана, успешна и щастие за двама ви  Peace

# 51
 • Мнения: 2
А някоя от вас имала ли е болки в кръста и яйчниците след спиране на .. кървенето? Дали може да е заради овулация ,или все още е рано, 2 седмици след аборта?

# 52
 • Мнения: 200
Аз имах изгаряща болка в кръста някъде 3-4 седмици след това. Предполагам е нещо свързано с хормони. А и между другото, нещо интересно: когато си много стресиран, развиваш проблеми във врата и гърба, а чувстваш болка в кръста. Също вариант.

# 53
 • Мнения: 12
Здравейте момичета,днес е 30-тия ден от приема на първото хапче, а цикъла не ми идва много се притеснявам не знам какво да правя да се обадя ли на лекаря си, защото след седмица заминавам за чужбина и не знам какво да направя може ли да се предизвика по някакъв начин дайте съвет моля ви ...

# 54
 • Мнения: 200
При мен дойде след почти 6 седмици.

# 55
 • Мнения: 12
Аз ще се побърквам така, но май няма какво да направя и дали има възможност нещо да е останало в мен, макар че след контролния преглед всичко е наред ще се побъркам дано ми дойде по - бързо уж гърдите ми се подуха преди 2 3 дни, а още нямам цикъл

# 56
 • Мнения: 200
Спокойно, вярвай на лекарите. Аз така от толкова притеснения си докарах хипохондрия и да не ти казвам това колко е тежко. Дишай и имай предвид, че е нормалнод а закъснее.

# 57
 • София
 • Мнения: 10 619
Споко. 40-50 дни след аборт е нормално да дойде цикъла.

# 58
 • София
 • Мнения: 834
На мен ми дойде след 50 дни.

# 59
 • Мнения: 12
притеснявам се, защото съм чела по форуми и статии, че ако няма цикъл до 40 дни значи има някакъв проблем, а специално за медикаментозния не знам какъв може да е проблема... предполагам задавам прекалено много въпроси и може би тъпи, но наистина съм много притеснена

# 60
 • София
 • Мнения: 51
Здравейте,
Октомври'15г. се наложи медикаментозен аборт поради missed. Цикълът ми имам усещането,че обърка от тогава. 11дни ми закъснява, но не съм бременна. При вас след колко време се нормализира?

# 61
 • Мнения: 192
Момичета здравейте и при мен се наложи медикам аборт.снощи изпих второто хапче,но все още нищо освен лек дискомфорт в корема.Нито контр нито ме боли,нито имам кръвотечение!Да се притеснявам ли?

# 62
 • Мнения: 670
Момичета здравейте и при мен се наложи медикам аборт.снощи изпих второто хапче,но все още нищо освен лек дискомфорт в корема.Нито контр нито ме боли,нито имам кръвотечение!Да се притеснявам ли?

Здравей, според мен трябва да се свържеш с лекаря си, ако и днес не е започнало кръвотечение. Много рядко, но хапчето може да не ти подейства. При мен започна повръщане и кървене на 30тата минута след приема, едвам успях да се добера до нас... Tired

# 63
 • Мнения: 192
Ами говорих с ллекарката си и тя каза че може до 72 час да стане това и понеже е в мн ранна седмица кървенето можже да е мн леко.

# 64
 • Мнения: 670
Моят беше в 6г.с, но хич не беше леко кървенето, нали всичко трябва да изпадне, да се изчисти матката, не виждам как ще е "леко". newsm78 Изчакай още малко и ако нищо не се случва, звънни и пак...

# 65
 • Мнения: 192
Аз съм в 3 седм.Ок ще изчакам до утре и ще видим

# 66
 • София
 • Мнения: 834
Аз съм в 3 седм.Ок ще изчакам до утре и ще видим

Как е установена бременността в 3-та седмица?  newsm78 #CrazyАко е така, течението може би ще е наистина леко  в сравнение с аборт след закъснение или поне като цикъл.

# 67
 • Мнения: 192
Ами  трябваше да ми дойде на 1 Януари след закъснение от 6 дни аз вече знаех,че най-вероятно съм,направих си кръвен тест и той беше  + отидох на генеколог и с вагинален ехограф потвърди.Аз дори знам кога е станало,защото мъжът ми беше почти целия  Декември командировка.И точно толкова 3 седмици.Понеже се налагаше да го махна и говорихме с лекарката тя ми каза заа този метод.От 1-2 часа имам някакви болежки в корема пък да видим през нощта какво ще става.

# 68
 • София
 • Мнения: 834
Аха, шом е трябвало да ти дойде на 01.01 и ИМАШ 3 седмици закъснение, значи си в 7 г.с. - брои се от началото на предния менструален цикъл - например 01.12.

Успех и дано мине с по-малко болки!

# 69
 • Мнения: 192
Ем те така го смятат да ,но аз първия път в който правих секс Декември беше преди Бъдни вечер Simple Smile)))) а й съм с късна овулация абее лудда работа единств от двете ми раждание ми се регулира цикъла и ми е като по чсовник нищо  друго. Laughing Laughing Laughing Laughing

# 70
 • Мнения: 192
Както и да е искам да свърши по бързо,защото така съм под напррежение кога,къде,как ще ме хване не  смея да излезна от нас да не стане беля на вънка да се срамя по улиците. Blush

# 71
 • Мнения: 12
здравей всеки организъм е различен може и при теб да е леко аз дори нямах закъснение на цикъла, но се наложи да изчакам 4 дни, за да е сигурно, че има жълта наличност в околоплодния сак не знам как се казва даже и след 4 дни от закъснението пих първото хапче при мен беше също досто леко нямах никакви големи болки течеше ми 7 дни и след 32 дни ми дойде цикъла и сега ми дойде за втори и път не се притеснявай не е задължително всичко да е много драматично...

# 72
 • Мнения: 192
ОООО аз не съм от тези,които изпадат в депресии,филми и прочие.Аз съм подготвена и за по тежко и за по леко преминаване  през това с две тежки раждания нищо не може да ме уплаши вече.Въпроса е,че  все още нямам кървене нито капка.А  имам напрежение в корема  на моменти.

# 73
 • София
 • Мнения: 10 619
Каква беля повече да стане. Нали ходиш с превръзка. Най- много сакчето с бебето да падне в нея.
А аз лично, ако съм в очакване да започне аборт не бих ходила никъде докато не свърши процеса. Добре е и лекар да го проследи .

# 74
 • Мнения: 192
Момичета преди 30 мин започна процеса.

# 75
 • Мнения: 200
Имам една молба- моля четете темата, споделих всичко това, за да знаете какво е. Но към момента наистина не бих желала да получавам повече ЛС по този въпрос.
Не съм лекар и не мога да ви помогна. Организмът ми още боледува от всичко това и нямам капацитет да бъда нечия подкрепа. Благодаря за разбирането.

# 76
 • Мнения: 12
момичета, кога за пръв път се отпуснахте да правите секс след случилото се беше ли ви страх, защото мен ме е и пия противозачатъчни, но пак ми е много притеснено

# 77
 • Мнения: 29
Здравейте , и аз се включвам с малко опит Simple Smile в сряда вечерта пих 1вото хапче , след което спах леко неспокойно (но мисля , че е на психическа основа) ,през деня днес се чувствах добре ,на моменти замаяна... Преди малко започна процеса , прокървях. Утре сутрин трябва да пия второто хапче ( топогин). За момента се чувствам физически добре , така че момичета , препоръчвам ви този метод , тъй като съм правила и класически аборт , в момента се чувствам много по-естествено , не се стресирам ( понеже имам проблем с упойките) Simple Smile тези дни ще се включа пак да споделя още от моето преживяване..

# 78
 • Мнения: 3
Споко,момичета,протича като 'закъснял' цикъл,това е,аз кървях седмица и до там,относно контакта.. и аз не зная още кога може.. за жалост и лекаря ми не е в България и ще чакам да се прибере и тогава... не се стресираите и аз бях голяма паника,но смятам,че това е начина,нямам други аборти,но този протича,както всеки месец при цикъл..

# 79
 • София
 • Мнения: 10 619
Зависи в коя седмица си. Аз в 12 хич не беше като закъснял цикъл.

# 80
 • Мнения: 3
Ох,да,забравих да спомена 6-та седмица бях..

# 81
 • Мнения: 192
Момичета нямах време да пиша.Всичко мина много добре не го усетих.Вече не кървя,добре съм нямам никакви проблеми.

# 82
 • Мнения: 29
При мен в оетък беше второто , с леки болки бях петък и събота... иначе всичко е ок...

# 83
 • Мнения: 29
Момичета , колко време ви прпдължи кървенето?

# 84
 • Мнения: 192
Около 7 дни след второто хапче.

# 85
 • София
 • Мнения: 10 619
Момичета , колко време ви прпдължи кървенето?
Над 20 дни

# 86
 • Мнения: 20
Момичета,  току що изпих първата доза от трите хапчета, в събота сутрин ми предстои втория прием. Дано всичко е наред... Вие какви усещания имахте в първите часове след приема на таблетките, какво да очаквам?

# 87
 • Мнения: 1
 

"Тук може да видите за първото, данни за самия препарат. От него пих 400 или 600 мг (бъркам се, но са 3 хапчета), без болки след това: https://en.wikipedia.org/wiki/Mifepristone

А второто се дава дори при предизвикване на контракции за раждане и има различни названия. От него пих 400 мг. То по принцип предизвиква болки и дизкомфорт. "

Привет, Алина!
Задължително ли е приема на първия медикамент/600 mg mifepristone (3 таблетки от 200 mg)/ да е от 400-600мг.? Моята докторка ми предписа едва 200мг прием? Да се притеснявам ли?

# 88
 • Мнения: 29


"Тук може да видите за първото, данни за самия препарат. От него пих 400 или 600 мг (бъркам се, но са 3 хапчета), без болки след това: https://en.wikipedia.org/wiki/Mifepristone

А второто се дава дори при предизвикване на контракции за раждане и има различни названия. От него пих 400 мг. То по принцип предизвиква болки и дизкомфорт. "

Привет, Алина!
Задължително ли е приема на първия медикамент/600 mg mifepristone (3 таблетки от 200 mg)/ да е от 400-600мг.? Моята докторка ми предписа едва 200мг прием? Да се притеснявам ли?


Дозата зависи от това в коя седмица си. Аз бях в 3та начало на 4та и пих също 200

# 89
 • Мнения: 29
И въпрос към всички момичета... Вече искам бебе... та колко трябва да чакамм за да се изчистя от хапчетата?

# 90
 • Мнения: 1
Здравейте, не мога да намеря топогин Sad вие от къде го закупихте?

# 91
 • Мнения: 25
Здравейте, не мога да намеря топогин Sad вие от къде го закупихте?

Здравей,
Топогин могат да ти дадат докторите! На мен ми го даде моят лекар. Пиши ми на лични, ако не можеш да намериш...
Успех Simple Smile

# 92
 • Мнения: 7
Здравейте мили момичета! От Пловдив съм,предстои ми аборт , мисля да го направя при д-р Васил Даскалов, някой правил ли е аборт при него ,какво ви е мнението за доктора. Най сърдечно ви моля за съвет.

# 93
 • Мнения: 25
Здравейте, не мога да намеря топогин Sad вие от къде го закупихте?

Здравей!
Пиши на лично съобщение и ще ти кажа от къде.
Не искам да правя реклама.
Търси директно от доктора или в аптеки около големите АГ болници.

# 94
 • София
 • Мнения: 81
Опитах се да направя медикаментозен аборт поради липса на сърдечен пулс на зардоша. Желанието ми беше да не се стига до кюретаж. Първите две хапчета предизвикаха болка и леко кървене. При преглед с ехограф се оказа, че имам леееекичко отлепяне. Последваха още 2 хапчета. Само няколко часа по-късно болките започнаха. 2 часа адски болки, не пих нищо за обезболяване, но нямах и много кървене. За съжаление така и не се прочистих и се наложи абразио, но благодарение на отлепянето само с вакуум без кюрета. Въпреки болката пак бих опитала по този начин, ако има шанс да си спестя оперативната намеса. Това се случи може би в 8гс или началото на 9гс. А липсата на пулс се установи в края на 6гс, потвърди се в 7-ма
Първата ми лекарка каза, че медикаментозен аборт в България не се практикува. Смятам, че би следвало да има и да имаме право на избор. Както в днешно време жените избират секцио или вагинално раждане, защо да не могат да избират и как да абортират при положение, че това касае здравето им.

# 95
 • Мадрид / София
 • Мнения: 580
Аз съм за информацията. важно е да се знае и всякакви нападки към автрорката ми се струват преувеличени.

# 96
 • Мнения: 1
Здравейте,

Искам да направя едно предупреждение относно етичността на нашите лекари, макар че едва ли някой ще се учуди..

Преминах през медикаментозен аборт миналия месец в Медицински център "Димитров". Избрах тази клиника, защото на сайта й имаше подробна информация, лекарят беше давал интервюта и прецених, че мога да им се доверя. Всичко беше наред, докато не попитах какъв е вторият медикамент, който се използва, тъй като бях чела, че не е добре да се прави с Цитотек. Д-р Димитров потвърди, че Цитотек е нелегален за използване при медикаментозни аборти, затова в клиниката работят само с френско хапче, одобрено за такава употреба. Беше много убедителен, почти възмутен, че му задавам такъв въпрос, дори каза, че в други клиники се използва, защото е по-евтин. След като ми го постави обаче не изхвърли веднага блистера и аз все пак реших да се приближа и да го погледна. Оказа се Цитотек. Много се разочаровах от наглата лъжа, въпреки че накрая всичко мина добре (доколкото аборт може да мине добре..). 

# 97
 • Мнения: 2
Здравейте,  
На мен ми се налага да направя аборт,  потвърдена "куха бременност".  Гинеколога, при който ходя ме преращата точно в тази клиника на аг център Домитров за консултация за медикаментозен аборт.  Това ми е първа бременност, и казват че този вид би бил по щадящ.  Аз съм в 8 г.с.  Не съм сигурна,  кой вариант би бил по-добър.

# 98
 • Мнения: 32
Привет на всички. Темата ми е много полезна, но я открих леко късно. И аз вчера няпраеих медикаментозен аборт с цитотек по схема от моя гинеколог. Ако бях намерила темата по-рано, вероятно щях да обсъдя избора ка лекарство с него, макар че му имам доверие. Честно казано процедурата при мен мина много бързо - само за един ден. В началото на 9 седмица установихме, че сърдечната дейност на плода е спряла в 8-ма. Изхвърлих плодния сак след третото хапче, след това имаше още 2 съсирека и кървене. Имах и болки като при цикъл, но бяха търпими, аз съм им свикнала ит цикъла, който по принцип ми е болезнен. На следващата сутрин ме прегледаха и се установи, че съм се изчистила идеално и не се налагат повече манипулации. Затова според мен този метод е за предпочитане , още повече в случаи като моя- с двурога матка със септум и след секцио. Именно затова моят ги еколог искаше да избегне всякакви инвазивни методи - за да се избегнат рисковете от увреждане на маточните стени, което може да доведе до проблеми с бъдещите ми опити за забременяване. Бих искала да питам някой от вас знае ли дали след такъв неинвазивен метод миже да се започне с опити за забремеяване по-бързо? Съветват ме да изчакам 3 месеца, но все пак.... Simple Smile))

# 99
 • Мнения: 670
Подновихме опитите след месец, беба се получи на третия месец. 
Тук ( Англия) ми казаха да изчакам един цикъл, в Бг препоръчват от 3-6м. Ако е в ранна седмица и всичко е минало добре, не виждам защо да се чака 6м. Успех!

# 100
 • София
 • Мнения: 10 619
Ами аз понеже бързах и нямаше кюретаж си сътворих 3 поредни аборта. Особено ако са пити медикаменти трябва време да се изчисти тялото...

# 101
 • Мнения: 186
Здравейте, вероятно ми предстои същото, което вече сте преживели. Може ли някой да ме ориентира за цена на процедурата и да ме насочи към подходящ специалист в Русе. На 36 години съм, чувала съм, че абортите след 35 са безплатни, но дали важи и за този вид? newsm78

# 102
 • Мнения: 19
Здравейте!Скоро ми се наложи да направя този вид аборт в 7 г.с.Преживяването беше много тежко.Пиша този пост, с идея да помогна на някого и да добие представа какво представлява медикаментозният аборт в по-късна седмица..На мен ми бяха дадени 2 медикамента,Мифепристон и Мизопростол.Като цена,която вероятно ви вълнува,ми струваха 160 лв.След приема на второто лекарство,започна много обилно кървене,придружено със съсиреци,с големина на грейпфрут.Обилното кървене продължи около 7 часа,а в съсиреците се изхвърли самият ембрион.Имах позиви на гадене,ниско кръвно налягане,треска и отпадналост.На другият ден нещата се нормализираха.Кървенето намаля,като при нормална менструация (1-2 ден),съсиреците бяха с големина на малък лимон и всички признаци на гадене,треска и умора изчезнаха.Не съм имала никакви болки,спазми или подобни на контракции.

# 103
 • Мнения: 25
Здравейте!Скоро ми се наложи да направя този вид аборт в 7 г.с.Преживяването беше много тежко.Пиша този пост, с идея да помогна на някого и да добие представа какво представлява медикаментозният аборт в по-късна седмица..На мен ми бяха дадени 2 медикамента,Мифепристон и Мизопростол.Като цена,която вероятно ви вълнува,ми струваха 160 лв.След приема на второто лекарство,започна много обилно кървене,придружено със съсиреци,с големина на грейпфрут.Обилното кървене продължи около 7 часа,а в съсиреците се изхвърли самият ембрион.Имах позиви на гадене,ниско кръвно налягане,треска и отпадналост.На другият ден нещата се нормализираха.Кървенето намаля,като при нормална менструация (1-2 ден),съсиреците бяха с големина на малък лимон и всички признаци на гадене,треска и умора изчезнаха.Не съм имала никакви болки,спазми или подобни на контракции.
Здравейте,
Претърпяла съм Медикаментозен аборт. Нямаше никакви грейпфрути и лимони. Не знам в коя седмица сте били, но това което описвате е практически невъзможно. Може да имате позиви за гадене и повръщане, това са страничните ефекти на второто лекарство (misoprostol), но не са толкова силно изразени. Зависи от дозировката на misoprostol.
Ако се използва схемата с 3 таблетки mifepristone, а след 48 часа 1 таблетка misoprostol през устата(т.е. ниска доза на второто лекарство), нещата минават гладко, сравними са с по-обилен цикъл. Но цената е по-висока, защото първото хапче е по-скъпо.
Ако се изполва схемата с 1 таблетка mifepristone,  а след 48 часа 2 до 4 таблетки misoprostol локално (т.е. във вагината), може да има малко по-силни болки и кървене, но отново кръвозагубата е съизмерима с обилен цикъл. Този протокол за дозиране е по-евтин като цена.
НЕ БИВА ДА СЕ ПОЛЗВА от жени с проблемно кръвосъсирване или хипертония.
Просто се консултирайте с лекар! Нищо не правете сами....

# 104
 • Мнения: 19

Абортът ми беше назначен от лекар в 7 седмица и 4 дни.Съсиреците и кръвозагубата бяха огромни при мен.Първо пих Мифепристон и след 36 часа другите две накуп.Хемоглобинът ми беше паднал на 80,еритроцитите на 2,че се наложи да отида на кръвопреливане....

# 105
 • Мнения: 80
При мен също имаше огромни съсиреци и беше много по-различно от обилен цикъл. След три часа такова кървене отидох в болницата и ми поставиха две инжекции. При всеки организъм протича различно. Сега се притеснявам, защото втори месец се опитва да ми дойде, но получавам само мъничко кафеникаво зацапване и нищо. Ходих на лекар, овулация имаше, но М отново не дойде нормално. Има ли някой с подобен опит?

# 106
 • Мнения: 19
При мен също имаше огромни съсиреци и беше много по-различно от обилен цикъл. След три часа такова кървене отидох в болницата и ми поставиха две инжекции. При всеки организъм протича различно. Сега се притеснявам, защото втори месец се опитва да ми дойде, но получавам само мъничко кафеникаво зацапване и нищо. Ходих на лекар, овулация имаше, но М отново не дойде нормално. Има ли някой с подобен опит?

Не,но попитай гинеколога си да започнеш противозачатъчни.На мен ми беше казал,че се получават тези проблеми да не идва М по 1 2 месеца.Затова ми ги даде то1но месец след аборта и М веднага дойде.

# 107
 • Мнения: 1
Здравейте.. На 19години съм, при един контакт с приятеля ми се скъсаха презерватив. Реших че няма да зачена защото заради киста в яйчника докторката ми беше казала че зачеването ще стане трудно....Но уви божа работа!! Закъсня ми с 20ина дни отидох на лекар и... Бременност в 4та седмица. Докторката беше възрастна и 1вото нещо което ми каза е кюртаж с анестезия...Стори ми се малоумно и си записах час при добър специалист (без имена да не кажат, че правя реклама), отидох прегледа ме и ми каза за медикаментозния аборт, цена 250лв. Даде ми една таблетка (с надпис MF мисля че беше) докато бях още в кабинета към 11 часа. Във 12 часа вече беше почнало силно кръвотечение със съсиреци... Даде ми три таблетки цитотек, каза ми да изпия две на другия ден в 7 вечерта и още една в 8. Сега съм си вкъщи и чакам да стане време за вторите таблетки и ме е страх за болките.. Но дано да е както ти казваш и да няма особени болки.... Сега в 6 и половина употребих предписаната ми обезболяваща свещичка и сега ще видим какво ще стане...Много съм се наплашила за болките...

# 108
 • Мнения: 80
Здравейте.. На 19години съм, при един контакт с приятеля ми се скъсаха презерватив. Реших че няма да зачена защото заради киста в яйчника докторката ми беше казала че зачеването ще стане трудно....Но уви божа работа!! Закъсня ми с 20ина дни отидох на лекар и... Бременност в 4та седмица. Докторката беше възрастна и 1вото нещо което ми каза е кюртаж с анестезия...Стори ми се малоумно и си записах час при добър специалист (без имена да не кажат, че правя реклама), отидох прегледа ме и ми каза за медикаментозния аборт, цена 250лв. Даде ми една таблетка (с надпис MF мисля че беше) докато бях още в кабинета към 11 часа. Във 12 часа вече беше почнало силно кръвотечение със съсиреци... Даде ми три таблетки цитотек, каза ми да изпия две на другия ден в 7 вечерта и още една в 8. Сега съм си вкъщи и чакам да стане време за вторите таблетки и ме е страх за болките.. Но дано да е както ти казваш и да няма особени болки.... Сега в 6 и половина употребих предписаната ми обезболяваща свещичка и сега ще видим какво ще стане...Много съм се наплашила за болките...
Не се плаши, вземи си обезболяващи да имаш вкъщи, ако много те боли.Аз си бях взела аулин, но така и не го ползвах. Мен почти не ме боля, съвсем леко ме присвиваше корема. Но при всеки е различно, така че няма как да знаеш предварително. Дано да мине по-леко!

# 109
 • Мнения: 141
При мен също нямаше кой знае какви болки, при положение че имам адски болезнен цикъл. Бях се заредила със сумати обезболяващи, които в крайна сметка така и не използвах. За сметка на това след като изпих вторите две хапчета започна някакво адски силно и направо плашещо кръвотечение, придружено с огромни съсиреци, което продължи 4-5 часа. Само че аз бях в 12г.с. с два плодни сака, отговарящи на 7с. И двата за съжаление бяха кухо яйце.

# 110
 • Мнения: 19
При мен също нямаше кой знае какви болки, при положение че имам адски болезнен цикъл. Бях се заредила със сумати обезболяващи, които в крайна сметка така и не използвах. За сметка на това след като изпих вторите две хапчета започна някакво адски силно и направо плашещо кръвотечение, придружено с огромни съсиреци, което продължи 4-5 часа. Само че аз бях в 12г.с. с два плодни сака, отговарящи на 7с. И двата за съжаление бяха кухо яйце.

Божеее,разбирам те какво си преживяла!И при мен кръвотечението беше много плашещо и така и се оказа.Получих кръвоизлив и наистина сериозна кръвозагуба.Дори в момента съм с анемия следствие кръвозагубата.Ходих на хематолог и 3 дни ме остави в болница,за да ми налива желязо .Наляха ми 5  ампули за 3 дни,и от 80 ХБ се вдигна на 120,а сега се чувствам много по- зле отколкото когато ми беше 80.Имам чувството че имам някакъв недостиг на кислород в мозъка  Cry Sad.Освен,че се чувствам  постоянно изморена,като 70 годишен човек,ами и ми е много трудно да се концентрирам,да мисля.Моля някой,ако има подобен опит да ми пише.Вече мина месец от кръвозагубата и не чувствам никакво подобрение...........

# 111
 • Мнения: 141
При мен също нямаше кой знае какви болки, при положение че имам адски болезнен цикъл. Бях се заредила със сумати обезболяващи, които в крайна сметка така и не използвах. За сметка на това след като изпих вторите две хапчета започна някакво адски силно и направо плашещо кръвотечение, придружено с огромни съсиреци, което продължи 4-5 часа. Само че аз бях в 12г.с. с два плодни сака, отговарящи на 7с. И двата за съжаление бяха кухо яйце.

Божеее,разбирам те какво си преживяла!И при мен кръвотечението беше много плашещо и така и се оказа.Получих кръвоизлив и наистина сериозна кръвозагуба.Дори в момента съм с анемия следствие кръвозагубата.Ходих на хематолог и 3 дни ме остави в болница,за да ми налива желязо .Наляха ми 5  ампули за 3 дни,и от 80 ХБ се вдигна на 120,а сега се чувствам много по- зле отколкото когато ми беше 80.Имам чувството че имам някакъв недостиг на кислород в мозъка  Cry Sad.Освен,че се чувствам  постоянно изморена,като 70 годишен човек,ами и ми е много трудно да се концентрирам,да мисля.Моля някой,ако има подобен опит да ми пише.Вече мина месец от кръвозагубата и не чувствам никакво подобрение...........
АЗ вторите две хапчета ги изпих този понеделник, съответно тогава получих и силното кървене. От вторник насам е доста по-оскъдно и от при цикъл. Даже днес вече е някакво кафяво и предполагам, че вече ще спира. Лекарката ми ме предупреди, че мога да кървя 15-20 дни.... а при мен са доста по-малко. Ти колко време кървя, дойде ли ти вече и МЦ? Доколкото състоянието ми от вторник насам съм адски отпаднала, нямам сили за нищо, вечер някак си добивам повече енергия, а на сутринта отново съм парцал.... не искам да се чувствам така. Като прочетох твоята история мисля и аз да пусна една ПК да видим какво ще излезне. Пожелавам ти бързо да се оправяш и да влезнеш в нормалния си ритъм  Hug Praynig

# 112
 • Мнения: 19
При мен също нямаше кой знае какви болки, при положение че имам адски болезнен цикъл. Бях се заредила със сумати обезболяващи, които в крайна сметка така и не използвах. За сметка на това след като изпих вторите две хапчета започна някакво адски силно и направо плашещо кръвотечение, придружено с огромни съсиреци, което продължи 4-5 часа. Само че аз бях в 12г.с. с два плодни сака, отговарящи на 7с. И двата за съжаление бяха кухо яйце.

Божеее,разбирам те какво си преживяла!И при мен кръвотечението беше много плашещо и така и се оказа.Получих кръвоизлив и наистина сериозна кръвозагуба.Дори в момента съм с анемия следствие кръвозагубата.Ходих на хематолог и 3 дни ме остави в болница,за да ми налива желязо .Наляха ми 5  ампули за 3 дни,и от 80 ХБ се вдигна на 120,а сега се чувствам много по- зле отколкото когато ми беше 80.Имам чувството че имам някакъв недостиг на кислород в мозъка  Cry Sad.Освен,че се чувствам  постоянно изморена,като 70 годишен човек,ами и ми е много трудно да се концентрирам,да мисля.Моля някой,ако има подобен опит да ми пише.Вече мина месец от кръвозагубата и не чувствам никакво подобрение...........
АЗ вторите две хапчета ги изпих този понеделник, съответно тогава получих и силното кървене. От вторник насам е доста по-оскъдно и от при цикъл. Даже днес вече е някакво кафяво и предполагам, че вече ще спира. Лекарката ми ме предупреди, че мога да кървя 15-20 дни.... а при мен са доста по-малко. Ти колко време кървя, дойде ли ти вече и МЦ? Доколкото състоянието ми от вторник насам съм адски отпаднала, нямам сили за нищо, вечер някак си добивам повече енергия, а на сутринта отново съм парцал.... не искам да се чувствам така. Като прочетох твоята история мисля и аз да пусна една ПК да видим какво ще излезне. Пожелавам ти бързо да се оправяш и да влезнеш в нормалния си ритъм  Hug Praynig

Пусни си задължително ПКК.Аз кръвоизлива го получих първия ден за няколко часа.След това кръвотечението се нормализира,като цикъл ,да кажем 1-ви ден.Общо кървях 14 дни,но последните 6 дни, кървенето беше много много оскъдно(по-скоро,като зацапване).Цикълът ми не е дошъл.Трябва да дойде до края на месеца.Задължително си пусни ПКК да видиш колко е кръвозагубата,не изпускай нещата,като мен.Ако е над 100 Хемоглобина,нямаш място за притеснение  Peace

# 113
 • Мнения: 141
Утре съм при Аг-то  за да видим дали всичко е ОК и ще се консултирам с нея относно изследванията и евентуално дали трябва да взимам някакви лекарства.

# 114
 • Мнения: 141
Забравих днес да попитам лекарката ми колко време след медикаментозен аборт може да подновим опитите за бебче. Някой знае ли?

# 115
 • Мнения: 670
Изчакай да мине един цикъл, нашата беба се случи на третия месец след аборта, но започнахме опитите месец след него.  Ако се чувстваш добре, няма проблем.

# 116
 • Мнения: 141
Изчакай да мине един цикъл, нашата беба се случи на третия месец след аборта, но започнахме опитите месец след него.  Ако се чувстваш добре, няма проблем.
Да, и аз така мислех да изчакам един цикъл и да започваме с опитите. Дали има някакъв проблем че сега ще приемам антибиотици 7дни?

# 117
 • Мнения: 670
Проблем би било ако приемаш лекарства докато опитвате, сега не виждам защо да е проблем. Фолиева киселина, здравословно хранене и това е, дано скоро ви се получи  Peace

# 118
 • Мнения: 141
Проблем би било ако приемаш лекарства докато опитвате, сега не виждам защо да е проблем. Фолиева киселина, здравословно хранене и това е, дано скоро ви се получи  Peace
Благодаря, дано, но този път нека всичко да бъде наред. Защото сега се получи от 1ви път, даже 2 плодни сака, но за съжаление и двата бяха кухо яйце......

# 119
 • Мнения: 30
Здравейте, искам да благодаря на авторката за темата - помогна ми много, когато бях бременна и много объркана. Аз също направих медикаментозен аборт преди 2 седмици - всичко мина по план, плодният сак падна още от първото хапче (гинеколожката ми каза, че се случва често), но за всеки случай изпих и другите две.

Болки имаше, но не бяха непоносими. Като цяло се радвам, че всичко приключи и се надявам да не се случва никога повече, заради психическата травма. Ако някой има нужда от контакти на гинеколог, може да ми пише на лично.

Знам че след такава процедура се забременява много лесно и изобщо не искам и да си помислям за секс в момента. Знаете ли колко дни след аборта има риск за лесно забременяване и защо? Мерси предварително

# 120
 • Мнения: 141
След аборта е хубаво да се пазите поне 20дни, не заради друго, ами за да не направите някоя инфекция, а след този период препоръчват ползването на кондом при полов акт. А иначе относно забременяването, то се случва по време на овулация!

# 121
 • Мнения: 19
Дойде ми цикъла точно 31 дни след аборта.

# 122
 • Мнения: 547
Правих медикаментозен аборт, на 15март изпих хапчетата, които провокират кървенето. Днес е 16, а цикъл още няма, ако пак съм забременяла ще се гръмна, след няколко дни ще взема да направя един тест  #Crazy

Иначе мина доста леко, нито ме е боляло повече от цикъл, само дето кървях на съсиреци, но в рамките на нормалното.

# 123
 • Мнения: 80
По принцип трябва време, за да се наместят хормоните. Нормално е да ти закъснее. Хубаво е да се пазите, ако не искаш да забременяваш.

# 124
 • Мнения: 547
По принцип трябва време, за да се наместят хормоните. Нормално е да ти закъснее. Хубаво е да се пазите, ако не искаш да забременяваш.

Ами правим секс с презарватив, само един път се случи без и не свърши в мен разбира се. Ама като се има предвид, че едното ми дете и аборта са пак "без да свърши" в мен. Моля се да не съм забременяла  Praynig ако не ще си нося последствията от глупостта ни, който кавото си направи, никой друг не може да му направи  Sad
Решила съм да пия противозачатъчни, ама нали чакам да ми дойде...
 

# 125
 • Мнения: 141
Аз правих аборта на 18.03, тоест тогава изпих първото хапче. Днес цикълът ми дойде 😊

# 126
 • Мнения: 1
Здравейте!

Искам и аз да споделя моя опит с медикаментозния аборт, понеже, както писа някой по-горе, редно е да сме запознати с възможностите, които съвременната медицина предлага и да имаме право на избор. Още повече, че съм преживяла и два кюретажа (поради неразвиващи се бременности) и мога да направя сравнение между двата метода.

Първо да направя уточнението, че всичко ми е предписано от специалист – в десета седмица, фетус отговарящ на шеста, без сърдечна дейност. Направих го в домашни условия. Лекарствата, които използвах бяха Мифегин (мифепристон , 1 таблетка) и Топогин (мизопростол , 2 таблетки – първата 24 часа след мифепристона, втората – 2-3 часа по-късно). По принцип ги продават на много малко места, но ако сте намерили лекар, който е наясно и практикува метода, той би трябвало да ви насочи откъде да си ги купите или да ви ги даде директно. Към 80лв излиза всичко. С всяка таблетка Топогин взех и Ибупрофен 600 като обезболяващо (пак предписан от гинеколога).

Болката започна малко след първата таблетка Топогин, кръвотечението – около 2- 3 часа по-късно. Обилността му много зависи от това в коя седмица сте, така че, освен ако бременността не е наистина много ранна, не очаквайте ‚малко по-обилен цикъл‘. Кръвотечението е сериозно и очаквано, преживяването не е никак приятно. При мен продължи около 12 часа. Със сигурност изгубих доста кръв и на другия ден цял ден лежах, нямах никакви сили. Така че е хубаво така да си организирате нещата, че да сте си у дома и по възможност да не сте сами. Не само за да сте по-спокойни, но и, ако се наложи да потърсите лекар, да има кой да ви помогне. Както писах, паралелно с всяко хапче вземах и обезболяващо, но болка все пак имаше, това със сигурност е много индивидуално, но задължително си пригответе и нещо такова (редно и самият доктор да ви насочи). След седмица бях на контролен, бременността беше прекъсната успешно, но зацапването продължи още около 3 седмици.

Често казано, дори да се беше наложил допълнителен кюретаж, пак нямаше да съжалявам, че съм избрала този метод. Може да се намери доста информация за предимствата му, но за мен най-важни са следните: възможно най-близо е до естествения процес; няма остъргване на матката и съответния повишен риск от инфекции (имам опит с такава след кюретаж); няма ги възможните усложнения, които са налични при другия метод; не е нужно да се чака от 3 до 6 месеца за нови опити, може да се пробва веднага след първия цикъл (за хора, при които бременността е желана, но нещата стават трудно, това е много важно). Единствено не съм сигурна, че психологически е по-лекият вариант. При кюретажа влизаш в болница, приспиват те, като се събудиш, всичко е приключило. При медикаментозния си преживяваш всичко. Но все пак говорим за планирана процедура, знаеш долу-горе какво да очакваш, ако човек се настрои и се стегне, нещата могат да минат нормално. За мен абсолютно си заслужава евентуалния по-сериозен психологически дискомфорт. Защото няма какво да се заблуждаваме, него го има и при кюретажа. Особено ако се прави в държавна болница (поне там, където аз съм била), атмосферата е доста потискаща.

Дано на никого да не му се налага да минава през подобно изпитание, но ако все пак се наложи, надявам се да съм била поне малко полезна...

# 127
 • Мнения: 594
Здравейте, и аз да се включа...
въпреки многото ми приказки "аз никога няма да направя аборт", поради ред причини и на мен ми се наложи..
След много четене и търсене в Интернет си харесах МЦ Д-р Димитров - в гр. София, ж.к. Младост, там ме прие доктор Т. Димитров, беше изключително любезен и внимателен, обясни ми всички, какво и как се случва, попита ме, дали съм сигурна, защото няма връщане назад... прегледа ме с ехограф, и ми даде да изпия едно хапче - това петък, извика ме в понеделник, вече имах прокървяване , ПРЕГЛЕД с ехограф и ми сложи втората таблетка вагинално... каза да си взема аулин, ако имам болки....към края на деня вече имах доста обилен цикъл с много силни болки, ден / два - болките преминаха, цикъла се по успокои и продължи 5 дни, на 6тя ден бях чиста , на 14 ти ден от второто хапче, пак бях на преглед - всички изчистено с овулация на път... на 28ми ден от второто хапче ми дойде и поредния цикъл....
много коректно и мило отношение в клиниката, само ми ставаше тъжно като влизах в чакалнята на мед.център, имаше толкова много двойки, които правеха какво ли не, за да имат дете, а аз ....
но.... , както и да е животът продължава.... Hug
Момичета, не се поддавайте на разни мнения и приказки, че медикаментозния аборт не бил сигурен, стига да е направен на време, това е най - добрият вариант, поне за мен   Hug

# 128
 • Мнения: X
Само в София ли се практикува този вид аборт.
Някой да е правил във Варна, и при кой лекар.
Благодаря.

# 129
 • Мнения: 594
Само в София ли се практикува този вид аборт.
Някой да е правил във Варна, и при кой лекар.
Благодаря.
Разрови се в Интернет и побързай, колкото по -рано, толкова по -лесно

# 130
 • Мнения: X
Прочетох за момичето направило сериозен кръвоизлив и анемия, уплаших се защото аз съм си малокръвна по принцип, с нисък хемоглобин.

# 131
 • Мнения: 594
Прочетох за момичето направило сериозен кръвоизлив и анемия, уплаших се защото аз съм си малокръвна по принцип, с нисък хемоглобин.
Това са глупости